Oj jak ja lubie takie posty

Oby więcej takowych jb

Nie bardzo chce mi się męczyć na angielską wersją tej książki więc mam nadzieję, że szybko będzie po polsku
Użytkownik jb dnia 2010-10-19, godz. 22:20 napisał
Nowy podręcznik, który zastąpi „Zważajcie…”, zawiera różne szczegółowe wytyczne – o niektórych z nich poniżej:
Jeżeli oskarżony grozi wystąpieniem na drogę sądową przeciw starszym zboru, to starsi powinni zawiesić postępowanie i natychmiast zatelefonować do Biura Oddziału.
Coś musi być na rzeczy z tą podstawą prawną komitetów, że zaczynają się "ubezpieczać" pod tym względem...
Użytkownik jb dnia 2010-10-19, godz. 22:20 napisał
W sprawach sądowniczych, gdzie oskarżony grozi samobójstwem, najlepszym dla komitetu będzie zawieszenie przesłuchania, by skoncentrować się na pomocy takiej osobie w odzyskaniu równowagi. Jednocześnie starsi mają zapewnić taką osobę (zważywszy na jej stan – najlepiej dzień czy dwa dni później), że komitet pragnie udzielić jej pomocy. Posługując się Biblią oraz opartymi na Biblii publikacjami należy także poruszyć temat depresji i samobójstwa. Dodam, że artykuły TS jako źródło wiedzy muszą tu wystarczyć, bo w innym miejscu nowego podręcznika stwierdzono, iż nie jest koniecznym przeznaczanie czasu na czytanie świeckich publikacji dotyczących światowej psychologii czy psychiatrii. (Mamy kilka dyskusji na temat podejścia do leczenia psychiatrycznego i takich problemów u ŚJ, więc raczej nie chciałabym tu tego bardziej rozwijać.)
A to przepraszam... człowiek ma dwie psychiki?! ^^ Organizacyjną i świecką? Jasne, może poczytać, że nie należy się gniewać na starszych, że są powołani z pomocą Ducha, że chcą dobrze, że należy się podporządkować grzecznie itd... Wracając do tematu, to jest to super sposób na "przerwanie" komitetu, na danie sobie czasu. Oczywiście 99.9 % ŚJ nie będzie wiedzieć o tej możliwości więc tych których czeka komitecik czekają trudne chwile.