Forum Watchtower: Archiwum listów od Towarzystwa Strażnica - Forum Watchtower

Skocz do zawartości

• 3 stron +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Nie możesz napisać tematu
  • Nie możesz odpowiedzieć

Archiwum listów od Towarzystwa Strażnica

#1 Użytkownik nie jest zalogowany   lantis 

• www.brooklyn.org.pl
  • PipPipPip
  • Grupa: Członkowie
  • Postów 668

Napisano 2006-05-30, godz. 20:41

Od dziś można przeglądać archiwum listów od Towarzystwa Strażnica jakie wysyłało ono w latach 1988-2002 do polskich zborów.

Archiwum dostępne na stronie Brooklynu Sp.B.O.: http://www.brooklyn.org.pl/ -> dział "Listy Towarzystwa Strażnica"

Miłej lektury :)
Dołączona grafika lantis(at)brooklyn.org.pl

#2 Użytkownik nie jest zalogowany   qwerty 

• Elita forum (> 1000)
  • PipPipPipPip
  • Postów 2138

Napisano 2006-05-30, godz. 20:50

i od teraz listy będą pisane sympatycznym atramentem ;)
nie potrafiłam uwierzyć.......

#3 Użytkownik nie jest zalogowany   Liberal 

• Domownik forum (501-1000)
  • PipPipPipPip
  • Postów 1146
  • Gadu-Gadu:3381793

Napisano 2006-05-30, godz. 21:01

Może nie zdradzę wielkiej tajemnicy, jak napiszę, że w najbliższym czasie popracujemy nad udostępnieniem wszystkich szkiców wykładów publicznych z niedzielnych zebrań, a w dalszej kolejności zbiór korespondencji prywatnej pomiędzy WTS a ŚJ lub zainteresowanymi.

PS: Jeśli macie takie listy i bylibyście gotowi je udostępnić [może byc anonimowo] to będziemy bardzo wdzięczni.

Pzdr.

Marek Boczkowski
A member of AJWRB group

#4 Użytkownik nie jest zalogowany   Oko-Rentgen 

• Pokój Ci obcy przybyszu!
  • PipPipPipPip
  • Postów 1320

Napisano 2006-05-30, godz. 21:07

Dobry pomysl. ;)

"Od miecza, ktorym wojujesz, zginiesz" - gdzies tak bylo napisane ;)

#5 Użytkownik nie jest zalogowany   Kloo 

• Elita forum (> 1000)
  • PipPipPipPip
  • Postów 1087

Napisano 2006-05-30, godz. 22:30

Niech żyje Król ARTUR ;) :rolleyes:
Jak możecie uwierzyć, skoro od siebie wzajemnie odbieracie chwałę, a nie szukacie chwały, która pochodzi od samego Boga?

--
Informacja Forum Watchtower: konto wyłączone.

#6 Użytkownik nie jest zalogowany   Liberal 

• PipPipPipPip
  • Postów 1146

Napisano 2006-05-30, godz. 23:10

Użytkownik Kloo dnia 2006-05-30 22:30 napisał

Niech żyje Król ARTUR ;) :rolleyes:

Odstaw "soki" i prześlij coś merytorycznego w temacie, będziemy wdzięczni :)

Pzdr.

Marek Boczkowski
A member of AJWRB group

#7 Użytkownik nie jest zalogowany   Kloo 

• Elita forum (> 1000)
  • PipPipPipPip
  • Postów 1087

Napisano 2006-05-31, godz. 06:46

ok, Marku ;)
Jak możecie uwierzyć, skoro od siebie wzajemnie odbieracie chwałę, a nie szukacie chwały, która pochodzi od samego Boga?

--
Informacja Forum Watchtower: konto wyłączone.

#8 Użytkownik nie jest zalogowany   sebol 

• Elita forum (> 1000)
  • PipPipPipPip
  • Postów 3836

Napisano 2006-05-31, godz. 09:36

słuchajcie ! ale czy udostępniając listy nie naruszacie prawa ? czy nie naruszacie tajemnicy korespondencji?

ps. mi tam egal poczytam z przyjemnością ! ale Lantis czy czasem nie narazasz sie na posunięcia prawne jehowickich adwokatów ?

no i czy nie lepiej by było udostępniać na hasło ?

a sam pomysł BOMBA ;-)
"Nie umiem wyobrazić sobie Boga nagradzającego i karzącego tych, których stworzył, a którego cele są wzorowane na naszych własnych - krótko mówiąc, Boga, który jest jedynie odbiciem ludzkich słabości." A.Einstein

"Religia jest obrazą godności ludzkiej
Bez niej mamy dobrych ludzi czyniących dobre rzeczy
i złych ludzi czyniących złe rzeczy
Żeby jednak dobrzy ludzie czynili złe rzeczy,
potrzeba religii" Richard Dawkins

#9 Użytkownik nie jest zalogowany   brat_jaracz 

• Nadzorca widnokręgu ;-)
  • PipPipPipPip
  • Postów 3225

Napisano 2006-05-31, godz. 11:08

To archiwum jest już w tej chwili porażające. Mam nadzieję, że będzie się rozrastać. Wprawdzie miałem do wielu listów osobisty dostęp, jednak jak się to ogląda na sieci, robi to inne wrażenie. Niektóre z nich są wybitnie przygnębiające, zwłaszcza te dotyczące odstępców. Niby nic nowego nie można z nich wyczytać, ale jak się spojrzy na tę "literę prawa"... Brrrr... aż zimno się robi...
"W świecie panuje skłonność do odrzucania przewodnictwa. (...) W organizacji Bożej nie ma ducha niezależnego myślenia, a ponadto naprawdę możemy ufać tym, którzy nam przewodzą".
Strażnica z 15 września 1989, s. 23.

"Każdy może krytykować, a (...) dopuszczenie do krytyki to nikomu nie podoba się. Dlatego, mając na uwadze, że ewentualna krytyka może być, tak musimy zrobić, żeby tej krytyki nie było, tylko aplauz i zaakceptowanie (...)".
"Rejs"

#10 Użytkownik nie jest zalogowany   [db] 

• oświecony
  • PipPipPipPip
  • Postów 2827

Napisano 2006-05-31, godz. 11:46

Użytkownik sebol dnia 2006-05-31 11:36 napisał

słuchajcie ! ale czy udostępniając listy nie naruszacie prawa ? czy nie naruszacie tajemnicy korespondencji?

List adresowany do osoby fizycznej należy do adresata i ten ma prawo go opublikować. Ale nie wiem jak jest w przypadku listów adresowanych do konkretnego zboru, grona starszych albo wszystkich zborów w Polsce. Może to podpada pod jakieś przepisy regulujące poufność pism "do użytku wewnętrznego"? Czy jest na sali prawnik?

Ze złamaniem tajemnicy korespondencji mamy do czynienia w przypadku przeczytania lub opublikowania listu przez osobę trzecią bez zgody adresata.
[db]

#11 Użytkownik nie jest zalogowany   Voldemort 

• PipPipPip
  • Postów 544

Napisano 2006-05-31, godz. 19:01

Fantastyczna sprawa.
Gratulacje dla robiacego strone, ze w uporzadkowany sposob mozna sobie poczytac jak dziala "aparat wykonawczy" organizacji :)

Np. jak traktowac pedofilow krtorzy akurat usluguja w zborze, komu pozwolic na zawarcie zwiazku malzenskiego a komu nie, jak gospodarowac datkami zeby trafialy do nadarzyna a nie zboru ktory je zbiera ...itd .. kopalnia wiedzy !!!

A fantastyczna sprawa dlatego, ze wiele zamieszczanych na forum informacji czesto zaczynalo sie od ..."kiedys na spotkaniu omawiano list..."
I tak naprawde tylko dobra wola czytajacego wykazywala czy chce on uwierzyc w to, co ktos napisal, czy nie.
A tutaj czarno na bialym mamy potwierdzenie jak naprawde sprawy sie maja.

Skoro sami SJ nie pisuja na tym forum - a przynajmniej sa w mniejszosci a nie ma wsrod piszacych takich "przewodnikow owiec" ktorzy stana w obronie swej wiary.
To opublikowanie takich listow jest dobra przeciw waga (sie pisze rezem czy osobno? :) ) dla zarzutow ktore sie czasem pojawiaja na forum.

Jak dla mnie to ciekawa sprawa sa same naglowki lub tresci - ze danego listu nie mozna odczytywac wszystkim :)
Pewnie dyktowane to bylo i jest, milosci do braci i zasada, zeby mowic prawde z bracmi swymi. :)

Radze jednak wszyskim posciagac sobie listy poki sa dostepne, bo znajac Nadarzyn beda sie bali ze prawda ujrzala swiatlo dzienne i pewnie beda chcieli obludnicy usunac to co sami nabazgrali, zgodnie z zasada ze "swiatla Jehowy" nie mozna trzymac w ukryciu :)
:lol:

#12 Użytkownik nie jest zalogowany   jajosworld 

• Forumowicz (51-500)
  • PipPip
  • Postów 142

Napisano 2006-05-31, godz. 20:27

no... brawo !!!

szczególnie inetersujące są listy poufne...

jednak okazuje się, że przenajświętsza nie jest taka święta...

ale próba (zapewne udana) posiadania siatki "układów" to są jaja i w to powinny interweniować stosowne władze i służby państwowe... to jest materiał dla Ziobry...

mam na myśli między innymi to

http://www.brooklyn..../2000-11-14.jpg

i wyślę to w kilka mądrych miejsc i może ktoś się tym zainteresuje...
im bardziej poznaję organizację Strażnica, tym jestem mocniej przekonany, ze jest to sekta i to wcale nie nieszkodliwa, a bezwzględna i działająca niszczycielsko na społeczeństwo i podstawową jej komórkę - rodzinę...

#13 Użytkownik nie jest zalogowany   sebol 

• Elita forum (> 1000)
  • PipPipPipPip
  • Postów 3836

Napisano 2006-05-31, godz. 20:44

Nadarzyn zaczął działac ;-) strona brooklynu sie nie otwiera !!!
"Nie umiem wyobrazić sobie Boga nagradzającego i karzącego tych, których stworzył, a którego cele są wzorowane na naszych własnych - krótko mówiąc, Boga, który jest jedynie odbiciem ludzkich słabości." A.Einstein

"Religia jest obrazą godności ludzkiej
Bez niej mamy dobrych ludzi czyniących dobre rzeczy
i złych ludzi czyniących złe rzeczy
Żeby jednak dobrzy ludzie czynili złe rzeczy,
potrzeba religii" Richard Dawkins

#14 Użytkownik nie jest zalogowany   jajosworld 

• Forumowicz (51-500)
  • PipPip
  • Postów 142

Napisano 2006-05-31, godz. 20:50

ma ktos skany tych listow ??? strasznie mi na nich zalezy poprosze na maila kamstudio@list.ru (tam se nie pogrzebia ;) pozdrawiam i dziekuje z gory - rzeczywiscie strona sie nie otwiera
im bardziej poznaję organizację Strażnica, tym jestem mocniej przekonany, ze jest to sekta i to wcale nie nieszkodliwa, a bezwzględna i działająca niszczycielsko na społeczeństwo i podstawową jej komórkę - rodzinę...

#15 Użytkownik nie jest zalogowany   jb 

• ^o^
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Moderatorzy
  • Postów 4057

Napisano 2006-05-31, godz. 20:54

Bezpośredni link: Listy Towarzystwa Strażnica
.jb

#16 Użytkownik nie jest zalogowany   jajosworld 

• Forumowicz (51-500)
  • PipPip
  • Postów 142

Napisano 2006-05-31, godz. 20:56

[db napisał:

,2006-05-31 13:46]

Użytkownik sebol dnia 2006-05-31 11:36 napisał

List adresowany do osoby fizycznej należy do adresata i ten ma prawo go opublikować. Ale nie wiem jak jest w przypadku listów adresowanych do konkretnego zboru, grona starszych albo wszystkich zborów w Polsce. Może to podpada pod jakieś przepisy regulujące poufność pism "do użytku wewnętrznego"? Czy jest na sali prawnik?

Ze złamaniem tajemnicy korespondencji mamy do czynienia w przypadku przeczytania lub opublikowania listu przez osobę trzecią bez zgody adresata.

każdy obywatel ma obowiązek zapobiegać popełnieniu przestępstwa... a te listy mogą stanowić dowód pośredni na chęć popełnienia przestępstwa choćby poprzez ingerencję w działanie niezawisłego sądu i wiele tym podobnych...

#17 Użytkownik nie jest zalogowany   jajosworld 

• Forumowicz (51-500)
  • PipPip
  • Postów 142

Napisano 2006-05-31, godz. 21:17

no... udalo im sie chyba zablokowac strone ...

ale najpierw jedynie index... wiec mnie udalo sie sciagnac jakies 30 procent w tym poufne...

#18 Użytkownik nie jest zalogowany   Liberal 

• PipPipPipPip
  • Postów 1146

Napisano 2006-05-31, godz. 21:48

Użytkownik jajosworld dnia 2006-05-31 20:50 napisał

ma ktos skany tych listow ??? strasznie mi na nich zalezy poprosze na maila

Całośc tych materiałów to 60 MB, zatem wątpię aby to przeszło mailem.
Najprościej wejść na tą stronę i dać "zapisz jako" na swojego twardziela. Szybko i skutecznie.

PS: Ja mam oryginały :)

Pzdr.

Marek Boczkowski
A member of AJWRB group

#19 Użytkownik nie jest zalogowany   jajosworld 

• Forumowicz (51-500)
  • PipPip
  • Postów 142

Napisano 2006-05-31, godz. 22:01

wlasnie jestem w trakcie zapisywania ale ta strona sie sypie w oczach... i jakos nie chce mi sie wierzyc ze to przypadek...

swoja droga zastanawiam sie - Sebol chcial cos kiedys wysylac do szeregowych glosicieli... stwierdzilem, ze oni nie sa zainteresowani informacjami z zewnatrz... ale z wewnatrz... :):):) wiec moze odtajnic dokumenty tajne :):) (przepraszam poufne)

#20 Użytkownik nie jest zalogowany   and 

• Elita forum (> 1000)
  • PipPipPipPip
  • Postów 1649
  • Gadu-Gadu:0

Napisano 2006-05-31, godz. 22:08

Zapisałem wszystkie.
strona może się sypie dlatego że ma dużo gości,
pozdrawiam Andrzej

Udostępnij ten temat:

• 3 stron +