Użytkownik Ida dnia 2010-11-10, godz. 00:37 napisał
Super vin, że potrafisz z humorem podejść do świadkowskiego, wątpliwego dziedzictwa i kształtowania wg prawideł WTS-u. Edukacja religijna padła na podany grunt, aż miło popatrzeć.
Każde z dzieci praktykujących śJ odebrało swoiste i "najlepsze" szkolenie. Zanim obudziła się w nas świadomość poddawania niekorzystnej manipulacji byliśmy zalążkami prawowiernych, dobrze zapowiadających się, lojalnych świadków. Pewnie wtedy byliśmy najbliżej i najszczerzej Organizacji, tacy czyści i bezinteresowni jak nowe osoby przybywające do zboru w dojrzałym wieku na początku, kiedy wierzą całym sercem w jedyną słuszną prawdę stacjonujacą w wyznaniu śJ. Szybko wyrośliśmy z naiwności. Może za szybko jak na dzieci.
Każde z dzieci praktykujących śJ odebrało swoiste i "najlepsze" szkolenie. Zanim obudziła się w nas świadomość poddawania niekorzystnej manipulacji byliśmy zalążkami prawowiernych, dobrze zapowiadających się, lojalnych świadków. Pewnie wtedy byliśmy najbliżej i najszczerzej Organizacji, tacy czyści i bezinteresowni jak nowe osoby przybywające do zboru w dojrzałym wieku na początku, kiedy wierzą całym sercem w jedyną słuszną prawdę stacjonujacą w wyznaniu śJ. Szybko wyrośliśmy z naiwności. Może za szybko jak na dzieci.
Jako dziecko, miałam problem, nie wiedziałam jak dokładnie wyliczyć rok 1914 jako początek pokolenia które miało nie przeminąc aż to się wszystko stanie. To latanie po biblii żeby jeden werset stąd drugi skądinąd.... że 2500 tys lat z daniela, żeby zaraz policzyć dzień za rok z innej księgi. ( z Psalmów? czy Przypowieści? już nie pamiętam
ZAUFAŁAM swojemu ojcu. Pomyslałam, że on jest mądrzejszy odemnie, i skoro ON jest tego pewnien, więc ja przyjmę to na wiarę i nie bedę dochodzić.
Zawiodłam się.
Mój Ojciec okazał się nieodpowiedzialny, nie zbadał wszystkiego dokładnie. Wskazał mi złą drogę.
Dlatego ja swoim dzieciom drogi nie wskażę, będę rozmawiać, dyskutowac, filozofować, mówić jak ja myślę i dlaczego tak myślę.... ale wybranie komuś drogi to duża odpowiedzialność.
Pomoc