Skocz do zawartości

Zdjęcie

Nastolatek vs matka-ŚJ

• Please log in to reply
4 replies to this topic

#1 jb

jb

^o^

• Moderatorzy
  • PipPipPipPip
  • 4057 Postów

Napisano 2007-08-25, godz. 00:15

Na Dyskusyjnym Forum Prawnym pojawiła się następująca prośba:

Wysłany: 12.08.2007, 11:57
Temat postu: Religia

Witam wszystkich forumowiczów.

Moja Mama jest Świadkiem Jehowy. Do lat 14 chodziłem z nią na spotkania ŚJ. Dzisiaj skończyłem 15 lat, i postanowiłem, że nie chcę należeć do społeczności Świadków Jehowy. Rozmawiałem o tym z Mamą, ale ona wymaga ode mnie, abym uczęszczał na zebrania ŚJ, dopóki z nią mieszkam lub nie skończę 18 lat. Tłumaczy to tym, że nie zmusza mnie do bycia ŚJ, ale musi wywiązać się z obowiązków powierzonych jej przez Boga i czy chcę zostać ŚJ, czy nie muszę z nią chodzić na spotkania Świadków Jehowy.

Chciałbym się dowiedzieć, czy jest jakaś ustawa, prawo, przepis lub cokolwiek co pozwala mi samemu wybrać religię w moim wieku, jeżeli tak, to jak mogę to wyegzekwować od rodziców?

Z góry dziękuję za rozpatrzenie mojej sytuacji i pomoc.

Z całą dyskusją możemy zapoznać się tutaj: link

Co sądzicie o sprawie?
.jb

#2 Maryhna

Maryhna

Elita forum (> 1000)

• Członkowie
  • PipPipPipPip
  • 1695 Postów

Napisano 2007-08-25, godz. 14:21

artykuł 48 Konstytucji:

punkt 1. Rodzice mają prawo do wychowywania dzieci zgodnie z własnymi przekonaniami. Wychowanie to POWINNO uwzględniać stopień dojrzałości dziecka, a także wolność jego sumienia i WYZNANIA oraz jego przekonania.

artykuł 53 :

punkt 6. NIKT nie może być zmuszany do uczestniczenia ani do nieuczestniczenia w praktykach religijnych.

I wszytko jasne...
Jeśli boga nie ma to dzięki bogu! Jeśli zaś bóg istnieje to broń nas panie boże!

#3 tomasson19

tomasson19

Początkujący (1-50)

• Członkowie
  • Pip
  • 82 Postów

Napisano 2007-08-25, godz. 14:50

jb, mam dokładnie ten sam problem co ty, tylko że ja mam 19 lat. Do moich rodziców nie docierają żadne logiczne argumenty, że jestem dorosły i sam mam prawo decydować, czy chce być ŚJ,czy też nie. Trzymaj się i mam nadzieję, iż uda Ci się rozwiązać Twój problem:)

#4 jb

jb

^o^

• Moderatorzy
  • PipPipPipPip
  • 4057 Postów

Napisano 2007-08-25, godz. 17:52

tomasson19 - Witaj na Forum!

Problem nie dotyczy mojej osoby. Jest to historia opowiedziana przez nastoletniego chłopca na "Prawniczym Forum Dyskusyjnym". Ale dziękuję, że zabrałeś głos.
.jb

#5 tomasson19

tomasson19

Początkujący (1-50)

• Członkowie
  • Pip
  • 82 Postów

Napisano 2007-08-25, godz. 18:10

Aha, widać, że nie doczytałem, myśląc, że chodzi o Ciebie.
W każdym bądź razie, nie tylko tamten chłopak ma problem, sądze, że bardzo duża liczba młodzieży śj ma podobny problem.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych