Jeśli kochasz Boga
Napisano 2006-02-20, godz. 16:28
Czy osoby będące SJ a tak ładnie nam tu piszące, kochaja Boga i prawdę?
Wpadnij do mnie na Facebooku!
Napisano 2006-02-20, godz. 16:58
Pozdrawiam
Napisano 2006-02-20, godz. 17:06

Napisano 2006-02-20, godz. 17:58
Szkoda, że „niewolnik” nie stosuje rady, które tak bardzo proponuje innym:
“Musimy zbadać nie tylko to, w co sami wierzymy, lecz także to, czego naucza wyznanie, do którego należymy. Czy jego nauki są całkowicie zgodne ze Słowem Bożym, czy też są oparte na tradycjach ludzkich? Jeżeli miłujemy prawdę, to nie będziemy się obawiać takiego sprawdzenia.” ,,Prawda, która prowadzi do życia wiecznego,, str.14, p.5
--
Informacja Forum Watchtower: konto wyłączone.
Napisano 2006-02-20, godz. 18:21
Napisano 2006-02-20, godz. 19:22
Mój przyjaciel śJ przyszedł jakiś czas temu do starszego zboru z pewnymi pytaniami, m.in. chodziło o piramidę (grób ) Russella itp. "A skąd o tym wiesz?" zapytał starszy. "Z pewnych źródeł" odpowiedział przyjaciel. Zaczęli się trochę przekomażać zanim przeszli do konstruktywnej rozmowy, aż w końcu mój przyjaciel powiedział: "Jeżeli u nas jest prawda, to czego mam się obawiać"? To zamknęło usta temu starszemu. Jednak z doświadczenia w moim zborze wiem, że takie tłumaczenie by nie przeszło. Być może nawet by groził "komitecik" za wydruki odstępczych materiałów. Wszystko jest teraz zależne od tego jak bardzo liberalni starsi przewodzą w zborach. Ale po tym przykładzie widać, że powoli, powoli w cywilizowanych krajach konserwatyzm poszczególnych zborów zaczyna się kruszyć. Strażnica nie ma już takiej władzy jak kiedyś nad swoją "trzódką". Przynajmniej w tych krajach, gdzie jest wolny dostęp do mediów, a wykształcenie staje się sprawą nie wyboru, a koniecznością.O ile mi dobrze wiadomo, to świadkowie są zachęcani wręcz do weryfikowania swoich wiadomości w innych źródłach. Ponoć dlatego, że wszystkie potwierdzają to, co jest napisane w Strrażnicach. Czemu wiec nie czytać odstępców?- ich 'prawda' na pewno nie obroni się przy 'naszej', cóż za problem zatem? ;D
Pozdrawiam
pzdr.

"Ot, ma wygląd ptaka, a więc będzie latał, proste". - Baltazar Siedem Słońc
Napisano 2006-02-20, godz. 21:58
Z drugej strony — czy mają inny wybór. Nie pozostaje im nic innego jak alternatywa: deilkatna odwilż albo jawne sekciarstwo.
Strażnica z 15 września 1989, s. 23.
"Każdy może krytykować, a (...) dopuszczenie do krytyki to nikomu nie podoba się. Dlatego, mając na uwadze, że ewentualna krytyka może być, tak musimy zrobić, żeby tej krytyki nie było, tylko aplauz i zaakceptowanie (...)".
"Rejs"
Napisano 2006-02-21, godz. 04:36
ta, się liberalizuja jak TPSA ;-)Wypada po raz kolejny powtórzyć: SJ się liberalizują i to dobrze.
"Religia jest obrazą godności ludzkiej
Bez niej mamy dobrych ludzi czyniących dobre rzeczy
i złych ludzi czyniących złe rzeczy
Żeby jednak dobrzy ludzie czynili złe rzeczy,
potrzeba religii" Richard Dawkins
Napisano 2006-02-21, godz. 06:45

"Każdy może krytykować, a (...) dopuszczenie do krytyki to nikomu nie podoba się. Dlatego, mając na uwadze, że ewentualna krytyka może być, tak musimy zrobić, żeby tej krytyki nie było, tylko aplauz i zaakceptowanie (...)".
"Rejs"
Napisano 2006-02-21, godz. 09:26
Kloo napisał:Strażnica (nr 2, str. 23, akapit 13) informuje iż jesli ktos kocha Boga i prawdę nie będzie czytał literatury odstępców ani odwiedzał ich stron. To nie jest nowe światło ale mam wobec tego pytanie:
Szkoda, że „niewolnik” nie stosuje rady, które tak bardzo proponuje innym:
“Musimy zbadać nie tylko to, w co sami wierzymy, lecz także to, czego naucza wyznanie, do którego należymy. Czy jego nauki są całkowicie zgodne ze Słowem Bożym, czy też są oparte na tradycjach ludzkich? Jeżeli miłujemy prawdę, to nie będziemy się obawiać takiego sprawdzenia.” ,,Prawda, która prowadzi do życia wiecznego,, str.14, p.5
Z tego wniosek, że strażnica po raz kolejny zaprzecza sama sobie.
pzdr.

"Ot, ma wygląd ptaka, a więc będzie latał, proste". - Baltazar Siedem Słońc
Napisano 2006-02-21, godz. 11:09

"Rejs"
Napisano 2006-02-21, godz. 11:51

Pozdrawiam,
Mad

Napisano 2006-02-23, godz. 00:53
1) agitacja po domach
2) musisz mieć już zainstalowaną wiarę w Boga, bo sami nie umieją bronić stworzenia świata
3) twierdzą, że będziesz miał lepiej, ale nie mówią, że inni proponują to samo lub coś jeszcze lepszego.
Tele2 zawsze porównuje się do TP SA jak ŚJ do "babilońskiego" Kościoła Kat.
O tym, że Polkomtel 1069 ma lepsze ceny, agent TeleCwaja Ci nie powie

Podobnie, strażnica nigdy nie napisze o tym, jak prostytutka przestała grzeszyć, bo spotkaniu z zakonnicą czy po spotkaniu z pastorem protestanckim. Jedyne nierządnice które porządnieją, to te, które zaczęły czytać strażnicę
A co do postawy wobec liberalizacji rynku, to ŚJ przypominają Dialog.
Reklamowane jako konkurencja dla TP SA, ale strasznie nieruchawe i niemrawe. Ceny obrzydliwie wysokie i preselekcji się nie da ustanowić, chociaż niby każdy operator ma obowiązek. Podobnie, strażnica stosuje się tylko do tych praw krajowych, które są jej wygodne, a klientów (sorry wyznawców) ma daleko gdzieś.
Napisano 2006-02-23, godz. 06:46

"Rejs"
Napisano 2006-02-23, godz. 06:51

ALe wracając do tematu: Dlaczego pan Hoome cdzy pani Lotka nie odpowiedzą na pytanie zadane w temacie? A może inny SJ się wypowie? Przestudiowaliście Strażnice i boicie się teraz odezwać?
Napisano 2006-02-23, godz. 07:10

--
Informacja Forum Watchtower: konto wyłączone.
Napisano 2006-02-23, godz. 07:17
heheh taka Błękitna Linia ;-)Nawet go stosują. Ja pamiętam ,ze mówiono mi o głoszeniu przez telefon. ba nawet w NSK czasami pisze, żeby to robić
"Religia jest obrazą godności ludzkiej
Bez niej mamy dobrych ludzi czyniących dobre rzeczy
i złych ludzi czyniących złe rzeczy
Żeby jednak dobrzy ludzie czynili złe rzeczy,
potrzeba religii" Richard Dawkins
Napisano 2006-02-23, godz. 10:30
Analogii między tele2 a ŚJ jest więcej niż myślałeś. Ustanowiłem ich preselekcję a potem zrezygnowałem na rzecz innego, lepszego operatora Miałem już chyba ze trzy "wizyty pasterskie"

A będąc już klientem "organizacji" tele2

Napisano 2006-02-23, godz. 11:09
No tak, znowu odmawia sie nam prawa do samodzielnego myslenia.Strażnica (nr 2, str. 23, akapit 13) informuje iż jesli ktos kocha Boga i prawdę nie będzie czytał literatury odstępców ani odwiedzał ich stron. To nie jest nowe światło ale mam wobec tego pytanie:
Czy osoby będące SJ a tak ładnie nam tu piszące, kochaja Boga i prawdę?

Jesli kochamy Straznice, to nie powinnismy tu byc, jesli zas tu jestesmy, to nie kochamy Straznicy, a zatem nie jestesmy swiadkami. Z tego wynika, ze nie mozemy odpowiedziec na to pytanie, gdyz wszelka odpowiedz zotanie nam poczytana za klamstwo.

Pozdrawiam,
Mad

Napisano 2006-02-23, godz. 11:30
Witaj, Stefanie, w naszej odstępczej, braterskiej społeczności...

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych