Skocz do zawartości

Zdjęcie

Czy Świadkom Jehowy wypada...

• Please log in to reply
8 replies to this topic

#1 pawel r

pawel r

Niepoprawne stworzenie Boga

• Członkowie
  • PipPipPipPip
  • 4853 Postów

Napisano 2006-05-14, godz. 09:30

Dokładnie tydzień temu tego samego czasu mieliśmy z moją Piękną okazję obserwować dwoje młodych ludzi w wieku około 12-14 lat. To co zwróciło naszą uwagę to książka jaką dziewczyna czytała. Jesteśmy pewni na 99,9% że była to książka ŚJ. W białej oprawie o tematyce ogólnej np z rozdziałem "Alkohol pić czy nie pić", niestety tytułu książki nie dostrzegliśmy.

To, że sotkałem młodych ludzi czytających książki z Brooklynu nie było moim zdziwieniem lecz to co zobaczyłem ponad to. Mianowicie następnie dziewczyna wyciągnęła książkę Hobbit JRR Tolkiena jak wiadomo pisarza z gruntu chrześcijańskiego gdzie właśnie takie książki jak Hobbit czy Władca Pierścienie były przesłaniem ewangelii, ponadto dziewczyna używała zakładki z symboliką egipskich znaków najprawdopodobniej przedstawiającą bogów tamtego obszaru.
Dlatego zacząłem się zastanawiać czy Świadkom Jehowy i/a właściwie ich dzieciom bo mało prawdopodobne by były po chrzcie przystoi czytać książki z gruntu o (przynajmniej) zabarwieniu innej religii czy posługiwać się przedmiotami kultur o zabarwieniu innej religii nawet jako zakładki :P .

Czy świadkowie Jehowy zdają sobie w ogóle sprawę że takie działa np Tolkiena i Lewisa (np. Kroniki Narni) mają przesłanie religii fałszywej? B) Co na ten temat mówi Towarzystwo Strażnica?
Należę do 144...

Islam zdominuje świat
Islam będzie rządzić światem
Ściąć głowy tym, którzy znieważą Islam
Islam jest religią pokoju...

#2 komik

komik

Początkujący (1-50)

• Członkowie
  • Pip
  • 81 Postów

Napisano 2006-05-14, godz. 09:57

Oczywiście mogę się mylić, ale na temat "Narni" mogli coś w zborach mówić, bo nagle u Mojej zniknął entuzjazm obejrzenia tego filmu. Ale u Tolkiena tematyka jest bardziej zakamuflowana, więc do tego chyba się tak szybko nie przyczepią.

#3 Sebastian Andryszczak

Sebastian Andryszczak

BYŁEM Świadkiem Jehowy

• Członkowie
  • PipPipPipPip
  • 6348 Postów
  • Gadu-Gadu:748371

Napisano 2006-05-14, godz. 15:23

niekoniecznie musiała to być świadkówna. Może była to zainteresowana.
A co do czytania Tolkiena, faktycznie ŚJ nie wypada. Rzecz w tym, że WTS tworzy tyle zakazów, że młodzi się w tym gubią i sami już nie wiedzą, które zakazy traktować poważnie, a których nie.

#4 qwerty

qwerty

Elita forum (> 1000)

• Członkowie
  • PipPipPipPip
  • 2138 Postów

Napisano 2006-05-14, godz. 19:17

Na pewno nie wolno im czytać i oglądac Harry Poterra :) Bo jest tam samwieszkto :)
nie potrafiłam uwierzyć.......

#5 Padre Antonio

Padre Antonio

Ateista

• Członkowie
  • PipPipPipPip
  • 2291 Postów

Napisano 2006-05-15, godz. 10:17

Ekstremistom nie wolno, liberałowie to olewają. Prawda o SJ jest taka, że są wśród nich i tacy, i tacy.
"Jeśli dojdziesz ostatecznie do tego, że nie ma Boga, zachętą do cnoty i odwagi niech będzie dla ciebie radość i przyjemność, jaką dawało ci samo myślenie, i miłość innych, którą ci ono zapewni" Thomas Jefferson

#6 Tomasz O.

Tomasz O.

Forumowicz (51-500)

• Członkowie bez edycji
  • PipPip
  • 310 Postów

Napisano 2006-05-15, godz. 19:38

Najlepiej zadac pytanie - Co śJ MOŻNA robic z normalnego życia? :D

#7 Noc_spokojna

Noc_spokojna

Elita forum (> 1000)

• Członkowie
  • PipPipPipPip
  • 3033 Postów

Napisano 2006-05-15, godz. 20:28

Na pewno nie wolno im czytać i oglądac Harry Poterra  Bo jest tam samwieszkto

Dzieci mojej koleżanki, która jest SJ czytają Harry Poterra...a co tam właściwie jest ? :unsure:

Pozdrawiam cieplutko

Dosia

#8 qwerty

qwerty

Elita forum (> 1000)

• Członkowie
  • PipPipPipPip
  • 2138 Postów

Napisano 2006-05-16, godz. 07:14

Tomasz O., on 2006-05-15 20:38, said:

Najlepiej zadac pytanie - Co śJ MOŻNA robic z normalnego życia? :D

na tak zadane pytanie zawsze odpowiadają tak:
Wszystko można ale nie wszystko buduje!

A SJ dziela się na normalnych ( gdzie dzieci moga sobie czytać Harry Poterra ) i nadgorliwych ( dzieciom nie dośc że nie wolno cyztac niczego poza lekturami to jeszcze tv nie wolno ogladac o komputerze nie wspomnę :) )
I zazwyczaj dzieci z rodzin normalnych sj - pozostają w organizacji - nie mają żadnych traumatycznych wspomnień. A dzieci z tych nadgorliwych rodzin ( takich jak moja ) odchodzą :)
Pozdro
nie potrafiłam uwierzyć.......

#9 Padre Antonio

Padre Antonio

Ateista

• Członkowie
  • PipPipPipPip
  • 2291 Postów

Napisano 2006-05-16, godz. 07:44

Dokładnie qwerciu ;) To chciałem opisać bez zbytniego rozpisywania się :)
"Jeśli dojdziesz ostatecznie do tego, że nie ma Boga, zachętą do cnoty i odwagi niech będzie dla ciebie radość i przyjemność, jaką dawało ci samo myślenie, i miłość innych, którą ci ono zapewni" Thomas Jefferson

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych