Kiedy zaś ty dajesz jałmużnę, niech nie wie lewa twoja ręka, co czyni prawa, Mt 6:3
Niemniej chciałbym się cos w tym temacie dowiedzieć. Czy osoby znające się na rzeczy czyli m.in. śJ, ex-śJ mogliby się na ten temat wypowiedzieć jak to wygląda w organizacji świadków Jehowy? Dziekuję bardzo za info.

A co by nie było temat jak najbardziej Biblijny więc i może zapodam troche słów Pisma.
Stary Testament
Wj 22:24 BT "Jeśli pożyczysz pieniądze ubogiemu z mojego ludu, żyjącemu obok ciebie, to nie będziesz postępował wobec niego jak lichwiarz i nie karzesz mu płacić odsetek."
Kpł 19:10 BT "Nie będziesz ogołacał winnicy i nie będziesz zbierał tego, co spadło na ziemię w winnicy. Zostawisz to dla ubogiego i dla przybysza. Ja jestem Pan, Bóg wasz!"
Kpł 23:22 BT "Kiedy będziecie zbierali plon waszej ziemi, nie będziecie wycinali doszczętnie skraju pola i nie będziecie zbierali do końca kłosów. Zostawisz je dla ubogiego i dla przybysza. Ja jestem Pan, Bóg wasz!"
Pwt 15:7 BT "Jeśli będzie u ciebie ubogi któryś z twych braci, w jednym z twoich miast, w kraju, który ci daje Pan, Bóg twój, nie okażesz twardego serca wobec niego ani nie zamkniesz swej ręki przed ubogim swym bratem,"
Pwt 15:11 BT "Ubogiego bowiem nie zabraknie w tym kraju, dlatego ja nakazuję: Otwórz szczodrze rękę swemu bratu uciśnionemu lub ubogiemu w twej ziemi."
Prz 14:31 BT "Kto ciemięży ubogiego, lży jego Stwórcę, czci Go ten, kto się nad biednym lituje."
Prz 21:13 BT "Kto uszy zatyka na krzyk ubogiego, sam będzie wołał bez skutku."
Nowy Testament
Mt 6:2 BT "Kiedy więc dajesz jałmużnę, nie trąb przed sobą, jak obłudnicy czynią w synagogach i na ulicach, aby ich ludzie chwalili. Zaprawdę, powiadam wam: ci otrzymali już swoją nagrodę."
Mt 19:21 BT "Jezus mu odpowiedział: Jeśli chcesz być doskonały, idź, sprzedaj, co posiadasz, i rozdaj ubogim, a będziesz miał skarb w niebie. Potem przyjdź i chodź za Mną!"
Lk 3:10-11 BT „Pytały go tłumy: Cóż więc mamy czynić?On im odpowiadał: Kto ma dwie suknie, niech [jedną] da temu, który nie ma; a kto ma żywność, niech tak samo czyni.”
Lk 11:41 BT "Raczej dajcie to, co jest wewnątrz, na jałmużnę, a zaraz wszystko będzie dla was czyste."
Lk 12:33 BT "Sprzedajcie wasze mienie i dajcie jałmużnę! Sprawcie sobie trzosy, które nie niszczeją, skarb niewyczerpany w niebie, gdzie złodziej się nie dostaje ani mól nie niszczy."
Lk 14:13 BT "Lecz kiedy urządzasz przyjęcie, zaproś ubogich, ułomnych, chromych i niewidomych."
Lk 19:8 BT "Lecz Zacheusz stanął i rzekł do Pana: Panie, oto połowę mego majątku daję ubogim, a jeśli kogo w czym skrzywdziłem, zwracam poczwórnie."
Dz 6:1 BT "Wówczas, gdy liczba uczniów wzrastała, zaczęli helleniści szemrać przeciwko Hebrajczykom, że przy codziennym rozdawaniu jałmużny zaniedbywano ich wdowy."
Dz 9:36 BT "Mieszkała też w Jafie pewna uczennica imieniem Tabita, co znaczy Gazela. Czyniła ona dużo dobrego i dawała hojne jałmużny."
Dz 10:2 BT "pobożny i 'bojący się Boga' wraz z całym swym domem. Dawał on wielkie jałmużny ludowi i zawsze modlił się do Boga."
Dz 10:4 BT "On zaś wpatrując się w niego z lękiem zapytał: Co, panie? Odpowiedział mu: Modlitwy twoje i jałmużny stały się ofiarą, która przypomniała ciebie Bogu."
Dz 10:31 BT "i rzekł: 'Korneliuszu, twoja modlitwa została wysłuchana i Bóg wspomniał na twoje jałmużny."
Dz 11:30 BT "Tak też zrobili, wysyłając [jałmużnę] starszym przez Barnabę i Szawła."
Dz 24:17 BT "Po wielu latach przybyłem z jałmużnami i ofiarami dla mego narodu."
J 13:29 BT "Ponieważ Judasz miał pieczę nad trzosem, niektórzy sądzili, że Jezus powiedział do niego: Zakup, czego nam potrzeba na święto, albo żeby dał coś ubogim."
Ga 2:10 BT "byleśmy pamiętali o ubogich, co też gorliwie starałem się czynić."