Rosja: sąd zezwolił na transfuzję mimo sprzeciwu ojca
Napisano 2007-09-15, godz. 02:10
Będący świadkiem Jehowy ojciec nie wyrażał zgody na przeprowadzenie transfuzji krwi u syna (mającego dopiero 2 lata i osiem miesięcy). Transfuzja została uznana przez lekarzy za konieczną podczas operacji cierpiącego na guz mózgu chłopca. Kiedy ojciec dowiedział się o tej konieczności, zabrał syna i odmówił zgody na dalsze leczenie. W tej sytuacji lekarze zwrócili się do sądu, który na kontynuację leczenia bez zgody rodzica zezwolił. Operacja dziecka już się odbyła i przebiegła pomyślnie. Jak podkreślił jeden z lekarzy, gdyby nie zgoda sądu, to dziecko mogłoby niedługo umrzeć.
--
szczegóły: newsru.com
Napisano 2007-10-13, godz. 08:31
*niepotrzebne skreślić
PRAGNIENIE MOTYWACJA I STAWIANIE SOBIE CELÓW... WSZYSTKO TO RODZI SIE W UMYŚLE
Napisano 2007-10-13, godz. 08:36
Zastanawiam sie dlaczego lekarze ida na latwizne ( choc to raczej niezreczne slowo w tym temacie) i zamiast swa energi skupic na poszukiwaniach osrodka , ktory zgodzi sie na uszanowanie wiary rodzicow..... bo drozej??? bo lekarze to bogowie i wiedza ze wiedza najlepiej????
Napisano 2007-10-13, godz. 09:52
kiedy czytam takie doniesienia zawsze przypomina mi sie ten przypadek kiedy lekarze stanowczo radzili jednej pani bedacej SJ by usunela ciaze bo plod jest uszkodzony, ona cierpiala tyle miesiecy wierzac ze jej dziecko bedzie uposledzone, ale nie zabila go. potem urodzil sie zdrowy chlopiec. zastanawiam sie jaka wiare trzeba miec by kochac nienarodzone dziecko wiedzac czy raczej wierzac lekarzom we wszystko co mowia a wiec ze bedzie to uposledzone dziecko!!!!??????
Zastanawiam sie dlaczego lekarze ida na latwizne ( choc to raczej niezreczne slowo w tym temacie) i zamiast swa energi skupic na poszukiwaniach osrodka , ktory zgodzi sie na uszanowanie wiary rodzicow..... bo drozej??? bo lekarze to bogowie i wiedza ze wiedza najlepiej????
Dno
Napisano 2007-10-13, godz. 09:53
Napisano 2007-10-13, godz. 13:20
Islam zdominuje świat
Islam będzie rządzić światem
Ściąć głowy tym, którzy znieważą Islam
Islam jest religią pokoju...
Napisano 2007-10-13, godz. 13:40
ja nie bronie WTS-u ja mam wlasne zdanie na temat krwi i ty o tym dobrze wiesz... przegadalismy przciez cale noce na tem temat...hihiiih...Porównanie obu przypadków uważam za dokoptowywanie czegokolwiek byle by wybronić WTS w sprawie ofiar odmowy transfuzji...
chodzi tylko o to ze najczesciej sa inne mozliwosci niz sad i nakazy sadowe... tylko wazniejsze sa pieniadze.... czy nie to znamy z Polski??????
Nikt, zaden lekarz nie przepisze ci erytropoetyny bo po pierwsze malo ktory wie jak to podac, a po drugie w procesie leczenia Fundusz zdrowia placi za to tylko w nefrologicznych przypadkach i to nieliczynch...... a koszta sa ogromne.
tylko to chcialem powiedziec... no moze i to ze lekarze czasami sie myla... i kiedy ja czytam ze nie bylo innego wyjscia to mam takie watpliwosciu.
moj maloznaczacy przyklad.... 2 lata temu ortopeda zalecil mi operacje kolana. nie zglosilem sie bo mialem na oku rozmowe kwalifikacyjna i fajna robote... ale przez te 2 lata bylo coraz gorzej wiec wybralem sie do ortopedy tym razem niemca, troche blizej mnie.... zbadal mnie dlonia.. tzn przez dotyk mojego kolana... zadnych RTG lub innych takich i powiedzial ze mam zdrowe klano tylko mam czesciej na rowerze jezdzic ( i tu pozwolil sobie na bezczelna uwage ze przy okazji brzuszek zbubie), jeden mowil tak drugi inaczej... co podpowiada logika??? no wlasnie ide do trzeciego i wiecie co???? 6-go listopada mam operacje.
ten przyklad pokazuje ze lekarze moga sie mylic.... ze nie nalezy we wszystko wierzyc, nalezy szukac, konsultowac sie, doradzac, badac..... ale to kosztuje niestety i sprobujcie dzis dostac od lekarza skierowanie na tomografie......
dosiu powiedz jak to dziala, prosze!!!!!......
byle taniej , nawet kosztem pacjenta.....
Napisano 2007-10-13, godz. 20:56
Księga Bokonona, część autobiograficzna
Napisano 2007-10-14, godz. 14:35
dwie panie leżą na sali pooperacyjnej po zabiegu usunięcia woreczka żółciowego
jedna z funduszu krojona nożem
druga zapłaciła za zabieg wykonany laparoskopią
"byle taniej , nawet kosztem pacjenta....."
Napisano 2007-10-14, godz. 15:31
Jeżeli sprawa trafiła do sądu, to najwidoczniej ze strony szpitala zostały przedstawione stosowne argumenty. I nigdzie nie ma mowy o tym, by w tym przypadku istniały opinie innych specjalistów, którzy by zaświadczali, że przeprowadzenie wspomnianej operacji bez podawania krwi jest możliwe i/lub chcą się tego podjąć.
Lekarz spełnił swój obowiązek i poszedł do sądu, by móc przeprowadzić ratującą życie operację. Lekarz uratował życie dziecku w sytuacji, gdy rodzic - ze względu na obowiązujący świadków Jehowy zakaz transfuzji - odmówił zgody na dalsze leczenie syna.
Trzeba przyjąć te fakty do wiadomości i przestać szukać na siłę tematów zastępczych.
Napisano 2007-10-14, godz. 17:08
Napisano 2007-10-14, godz. 17:26
jesli sie zalozy ze szukanie lepszych rozwiazan, drozszych metod, lepszych specalistow i osrdokow leczniczych to temat zastepczy to masz 100% racji
tak temat zastępczy, można dywagować, że za kilkadziesiąt lat będą inne metody leczenia i będą ogólnie dostępne
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych