Skocz do zawartości

Zdjęcie

Kod Leonarda Da Vinci a ŚJ

• Please log in to reply
36 replies to this topic

#21 [db]

[db]

oświecony

• Członkowie
  • PipPipPipPip
  • 2827 Postów

Napisano 2007-07-11, godz. 07:45

Moi znajomi także w to nie wierzą. Skąd zatem sprzedaż książki licząca 40 mln egzemplarzy?

Muszę wierzyć w UFO, żeby oglądać Archiwum X? Żartujesz, prawda?
[db]

#22 stamaim

stamaim

Forumowicz (51-500)

• Członkowie
  • PipPip
  • 246 Postów

Napisano 2007-07-11, godz. 08:57

Moi znajomi także w to nie wierzą. Skąd zatem sprzedaż książki licząca 40 mln egzemplarzy?

Ja kupiłem tę książkę. I nawet kupiłem bilet na film w kinie. To chyba według Ciebie musi znaczyć, że wierzę w to, co tam napisano. :blink:
Swego czasu kupiłem też Biblię, a do wyznawców się nie zaliczam.

Użytkownik stamaim edytował ten post 2007-07-11, godz. 08:58

"Jeżeli Boga nie ma,
to nie wszystko człowiekowi wolno.
Jest stróżem brata swego
i nie wolno mu brata swego zasmucać,
opowiadając, że Boga nie ma."

#23 wojtek37

wojtek37

Domownik forum (501-1000)

• Członkowie
  • PipPipPip
  • 612 Postów

Napisano 2007-07-11, godz. 12:35

Ja kupiłem tę książkę. I nawet kupiłem bilet na film w kinie. To chyba według Ciebie musi znaczyć, że wierzę w to, co tam napisano. :blink:
Swego czasu kupiłem też Biblię, a do wyznawców się nie zaliczam.

Nie zapomnij o kupieniu "biblii szatana" ;)

Ja osobiście, nie czytałem kodu, ani nie zamierzam wydawać kasę na takie gnioty.

#24 Adelfos

Adelfos

Elita forum (> 1000)

• Członkowie
  • PipPipPipPip
  • 2574 Postów
  • Gadu-Gadu:8433368

Napisano 2007-07-11, godz. 12:48

jakiś czas temu pożyczałem "Kod" żonie nadzorcy zboru. Jakiś negatywnych reakcji nie odnotowałem.

Czyżby zgadzała się z informacjami zawartymi na 392 stronie? Oto ten fragment: "Dawni wyznawcy judaizmu wierzyli, że Święte Świętych w Świątyni Salomona zamieszkuje nie tylko Bóg, ale również Jego żeńska połowa Szechina ... Tetragram - YHWH - święte imię Boga - oznacza Jehowę, który stanowi androgeniczne połączenie fizyczne męskiego Yah i przedhebrajskiej Ewy, Hawa."

Choć tak naprawdę szkoda że to tylko fikcja.

"Wszystkie opisy dzieł sztuki, obiektów architektonicznych, dokumentów oraz tajnych rytuałów zamieszczonych w tej powieści odpowiadają rzeczywistości" (KLdV, s. 9)

Użytkownik Adelfos edytował ten post 2007-07-11, godz. 13:03

Dołączona grafika

#25 [db]

[db]

oświecony

• Członkowie
  • PipPipPipPip
  • 2827 Postów

Napisano 2007-07-11, godz. 12:54

Czyżby zgadzała się z informacjami zawartymi na 392 stronie? Oto ten fragment: "Dawni wyznawcy judaizmu wierzyli, że Święte Świętych w Świątyni Salomona zamieszkuje nie tylko Bóg, ale również Jego żeńska połowa Szechina ... Tetragram - YHWH - święte imię Boga - oznacza Jehowę, który stanowi androgeniczne połączenie fizyczne męskiego Yah i przedhebrajskiej Ewy, Hawa."

A powiedziała, że się zgadza?
[db]

#26 Adelfos

Adelfos

Elita forum (> 1000)

• Członkowie
  • PipPipPipPip
  • 2574 Postów

Napisano 2007-07-11, godz. 12:59

Muszę wierzyć w UFO, żeby oglądać Archiwum X?

Ja nie wierzę, dlatego (już) nie oglądam.

Z niecierpliwością czekam na odpowiedź...

Użytkownik Adelfos edytował ten post 2007-07-11, godz. 13:02

Dołączona grafika

#27 [db]

[db]

oświecony

• Członkowie
  • PipPipPipPip
  • 2827 Postów

Napisano 2007-07-11, godz. 13:32

Ja nie wierzę, dlatego (już) nie oglądam.

Aha. Dziwny jesteś.

Ja nie wierzę w istnienie Raskolnikowa, ale Dostojewskiego czytam.
[db]

#28 Adelfos

Adelfos

Elita forum (> 1000)

• Członkowie
  • PipPipPipPip
  • 2574 Postów

Napisano 2007-07-11, godz. 15:10

Ja nie wierzę w istnienie Raskolnikowa, ale Dostojewskiego czytam.

Czy autor "Zbrodni i kary" zadeklarował, że przedstawia czytelnikowi prawdę historyczną?

Użytkownik Adelfos edytował ten post 2007-07-11, godz. 15:20

Dołączona grafika

#29 Nilrem0

Nilrem0

Forumowicz (51-500)

• Członkowie
  • PipPip
  • 454 Postów

Napisano 2007-07-11, godz. 15:11

Na książkę szkoda mi było pieniędzy :P A film - uważam osobiście za przereklamowany.
W sumie to Harry Potter też na mnie wielkiego wrażenia nie zrobił ... :P

Dla Ciebie i dla mnie to może i oczywiste, ale czy próbowałeś rozmawiać z kimś o Leonardzie DaVinci? Ile osób skojarzyło tę postać z historią sztuki, a ile z powieścią Dan'a Browna. Też palnąłem: powieścią... Dobrze by było, jeśli to chociaż z książką, a nie filmem było kojarzone!

No bez przesady. Postać Leonarda Da Vinci zapisała się w kartach historii, a książka/film - ludzie już zapominają. Taki chwilowy błysk ;)
To w co wierzysz nie jest prawdą, jest tylko tym w co wierzysz a umysł pozwoli Ci tego doświadczyć. Zrobi wszystko aby to na czym się koncentrujesz, o czym ciągle myślisz stało się możliwe do doświadczenia.

#30 Adelfos

Adelfos

Elita forum (> 1000)

• Członkowie
  • PipPipPipPip
  • 2574 Postów

Napisano 2007-07-11, godz. 15:18

Aha. Dziwny jesteś.

No i co w związku z tym? Podyskutować nie można ;)

Na książkę szkoda mi było pieniędzy :P A film - uważam osobiście za przereklamowany. W sumie to Harry Potter też na mnie wielkiego wrażenia nie zrobił ... :P

Wszytskie powyższe tytuły są w bibliotekach! Chyba, że jakaś kiepsko prowadzona filia się trafi...

Użytkownik Adelfos edytował ten post 2007-07-11, godz. 15:20

Dołączona grafika

#31 [db]

[db]

oświecony

• Członkowie
  • PipPipPipPip
  • 2827 Postów

Napisano 2007-07-11, godz. 16:24

Czy autor "Zbrodni i kary" zadeklarował, że przedstawia czytelnikowi prawdę historyczną?

A powieść (nomen omen) Browna leżała w księgarni w jakim dziale? "Nauki historyczno społeczne"? "Religioznawstwo"?

Autor powieści sobie może deklarować co chce. Nawet że mu z kosmosu Dżihowa albo ufoludki dyktowały.
[db]

#32 miedziana_cyna

miedziana_cyna

Forumowicz (51-500)

• Członkowie
  • PipPip
  • 273 Postów

Napisano 2007-07-11, godz. 18:48

W sumie to dziwne, że ŚJ nie zabrali głosu w sprawie książki sugerującej, że Jezus zapoczątkował dynastię ziemskich władców. W końcu Królestwo Jezusa "nie jest z tego świata", co ŚJ interpretują aż nazbyt dosłownie.

Pozdrawiam :)
Miedziana cyna, żelazny sód, wanadowy skand, berylowy tantal, kadmowy molibden...

#33 Fly

Fly

• Członkowie
  • PipPipPip
  • 712 Postów

Napisano 2007-07-11, godz. 19:34

W sumie to dziwne, że ŚJ nie zabrali głosu w sprawie książki sugerującej, że Jezus zapoczątkował dynastię ziemskich władców. W końcu Królestwo Jezusa "nie jest z tego świata", co ŚJ interpretują aż nazbyt dosłownie.

A ja myślę, że fakt iż nie zabrali głosu, dobrze o nich świadczy. Ja też uważam że nie ma o czym dyskutować.

#34 [db]

[db]

oświecony

• Członkowie
  • PipPipPipPip
  • 2827 Postów

Napisano 2007-07-12, godz. 07:44

W sumie to dziwne, że ŚJ nie zabrali głosu w sprawie książki sugerującej, że Jezus zapoczątkował dynastię ziemskich władców.

Tzn. której? Święty Graal - Święta Krew? Gardnera? Wolframa von Eschenbach? Legend arturiańskich?

Litości!

P.S. Zainteresowanym tą tematyką polecam dział Święty Graal na Racjonaliście.pl.
[db]

#35 liza

liza

• Członkowie
  • PipPipPip
  • 515 Postów

Napisano 2007-07-12, godz. 07:49

Tylko nie mów że chodzi Ci o ten środek pomiedzy pośladkami ;-)

Jak sie to mowi Pawel trafil w sedno, ksiazke przeczytalam i odebrala mi ona ochote na ogladanie filmu pomimo dobrej obsady aktorow ,wydala mi sie ona jednym zlepkiem bzdur w tanim guscie!!!!

#36 palo

palo

Forumowicz (51-500)

• Członkowie
  • PipPip
  • 264 Postów

Napisano 2007-07-12, godz. 11:46

Nie zapomnij o kupieniu "biblii szatana" ;)

Ja osobiście, nie czytałem kodu, ani nie zamierzam wydawać kasę na takie gnioty.

jak mozesz mowic, ze to jest gniot jak nie czytales... troche to dla mnie sie nie trzyma...

ja ksiazke przeczytalem i byla fajna, dobrze sie czytalo. jestem fanem gier przygodowych i ksiazke te sie czytalo w podobnych klimatach jak Broken Sword czy podobne pozycje. nikt od tej ksiazki nie wymagal, zeby odslaniala nowe rzeczy w literaturze - ma to byc rozrywka.

czy uwazasz, ze filmy typu, na biezaco, Szklana Pulapka, sa gniotami bo nic w nich nie ma odkrywczego i 'madrego'? czy to, ze mozesz przez poltorej-dwie godziny dobrze sie bawic na filmie dla chlopcow to cos zlego?

a poza tym juz na forum ktos napisal - mozesz wypozyczyc z biblioteki. ale dopoki ksiazki nie przeczytasz to mowienie, ze jest gniotem (tak samo jak mowienie, ze jest genialna) jest bezpodstawne.

#37 Adelfos

Adelfos

Elita forum (> 1000)

• Członkowie
  • PipPipPipPip
  • 2574 Postów

Napisano 2007-07-13, godz. 22:52

Tym razem faktycznie nie byłeś adresatem pytania...

W sumie to dziwne, że ŚJ nie zabrali głosu w sprawie książki sugerującej, że Jezus zapoczątkował dynastię ziemskich władców.

Tym bardziej, że Jehowie też się "oberwało" przy okazji...

Użytkownik Adelfos edytował ten post 2007-07-13, godz. 22:46

Dołączona grafika

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych