Skocz do zawartości

Zdjęcie

Informacja u źródła

• Please log in to reply
12 replies to this topic

#1 Noc_spokojna

Noc_spokojna

Elita forum (> 1000)

• Członkowie
  • PipPipPipPip
  • 3033 Postów

Napisano 2006-01-24, godz. 21:18

Przyznaję, że za namową znajomych z czata AJWB postanowiłam opisać (w wielkim skrócie) rozmowę jaką przeprowadziłam ze - Służbą Informacji o Szpitalach w Nadarzynie.
Do przeprowadzenia tej rozmowy skłoniły mnie sprzeczne informacje na temat możliwości przyjęcia przez Świadków Jehowy hemoglobiny.
Bardzo często na "oneckim" czacie wybuchały spory na ten temat wśród samych Świadków Jehowy- jedni twierdzili, ze wolno (zgodnie z sumieniem) inni, że absolutnie nie.
Postanowiłam spytać w Nadarzynie.
- Dzwonie...
Za pierwszym razem mi sie nie udało, bo spytałam o konkretna osobę- pana Wiwatowskiego - poinformowano mnie, ze pan Wiwatowski jest w Australii i bedzie za 2 tyg. i rozłączono się.
Za drugim razem, juz nie pytałam o kokretną osobe, tylko poprosiłam o połączenie ze Służbą Informacji o Szpitalach

ja- dzień dobry
pan- dzień dobry
ja- dzwonię ponieważ chcę uzyskac rzetelne informacje na temat przyjmowania frakcji krwi, a własciwie chodzi mi w szczególności i hemoglobinę, chce wiedziec, czy mozna ja przyjmować, czy też nie.
pan- prosze pani hemoglobina jest jeszcze w sferze badan medycznych...
ja- proszę pana, hemoglobinę juz na tyle dobrze zbadano, że wiadomo, ze jest jedynym składnikiem krwi transportującym tlen, i w pewnych chorobach, powinna być dostarczona, dla ratowania życia, czy to w pełnej krwi, czy wyizolowana.
pan- no tak, hemoglobina jest cześcią krwinek czerwonych, a frakcje krwinek czerwonych są dopuszczalne( zgodnie z sumieniem).
ja- czyli mogę przyjąc, że mowi pan, że hemoglobinę Świadkowie Jehowy mogą przyjmować.
pan- w zasadzie tak - ale zgodnie z sumieniem.
ja- wobec tego mogłby mi pan powiedzieć, gdzie i kiedy podano to do wiadomości Świadków Jehowy, bo ja nie znalazłam nigdzie nic na ten temat. Czy może ja nie doczytałam, mógłby mi pan powiedzieć, czy jest o tym wprost napisane w strażnicy?
pan- ( z rozbrajającą szczerością) - nie, nie było na ten temat nic napisane, ale można zawsze w razie potrzeby zapytac starszych braci.
ja- czyli mam rozumieć, że starsi w zborach otrzymali takie wyrażne informacje?
pan- nie jeszcze nie otrzymali
ja- (ciągle grzeczna) - to skąd mają wiedzieć co powiedzieć pytającym?
pan- bo jest informacja, że można przyjmować frakcje
ja- frakcja w tym wypadku jest pojęciem umownym, hemoglobina w podziale nie-płytkowym jest składnikiem krwi i to dość isotnym. A przy okazji chciałabym zapytać, czym sugerowali się bracia przyjmując podział krwi płytkowy i na tej podstawie podział na frakcje?
pan- to było dyskutowane z wieloma sławami medycznymi, i na podstawie wielu badań przyjeto taki własnie podział
ja- czyli przyzna pan, że podział płytkowy krwi, podział na frakcje, zaszeregowanie hemoglobiny do frakcji krwinek czerwonych to niebiblijna nauka tylko wynik konsultacji i badań swieckich?
pan- no w zasadzie tak, ale bracia wszystko moga rozwazyć w sumieniu
ja- to niech mi pan jeszcze powie, dalczego bracia muszą rozważać w sumieniu czy przyjąć poszczególne frakcje krwi- jezeli to podział człkiem niebiblijny, a nie mogą rozważyć czy nie ratować życia przyjmując pełną krew?
I jeszcze niech mi pan powie, czy jest w planie poinformowanie braci przynajmniej o tych składnikach krwi, które organizacja dopuszcza? Bo to bardzo nie fair zatajać informacje, które być może mogłyby uratować ludzkie życie!
( w tle słychać szybkie, przewracanie kartek)
pan- a ja właśnie znalazłem w "Przebudzcie się" z 2006 r., artykuł o krwinkach czerwonych, i tam jest napisane o hemoglobinie.
ja- niestety nie mam "Przebudzcie się", ale wierzę panu na słowo.
do widzenia panu, a raczej do usłyszenia, bo pewno jeszcze nie raz zadzwonie jak będę miała jakieś wątpliwości
pan- do widzenia.

Rozmowa jest mocno okrojona, bo rozmawiałam prawie godzinę, ale chciałam tu przekazać co najważniejsze - MOŻNA PRZYJMOWAĆ HEMOGLOBINĘ tak przynajmniej twierdzi Nadarzyn ;)

Pozdrawiam cieplutko

Dosia

PS. Okazało się, że jestem zbyt łatwowierna, bo w "Przebudzcie się" z 2006 roku, nie ma informacji, że można przyjmować hemoglobinę.... <_<

#2 Nimril

Nimril

Forumowicz (51-500)

• Członkowie
  • PipPip
  • 157 Postów

Napisano 2006-01-24, godz. 21:43

no to czekamy na relacje z ponownego 'telefonowania' by wyjasnic gdzie sie owy artykul podzial :P

#3 brat_jaracz

brat_jaracz

Nadzorca widnokręgu ;-)

• Członkowie
  • PipPipPipPip
  • 3225 Postów

Napisano 2006-01-24, godz. 22:00

Dziękujemy Ci, Dosiu. To było naprawdę budujące B) . Cóż, może wszystko mam nadzieję, że to zwiastun pozytywnych zmian. Niebawem trzeba będzie zmienić wkładki na "Więcej krwi!" :P . Mam taką nadzieję.
"W świecie panuje skłonność do odrzucania przewodnictwa. (...) W organizacji Bożej nie ma ducha niezależnego myślenia, a ponadto naprawdę możemy ufać tym, którzy nam przewodzą".
Strażnica z 15 września 1989, s. 23.

"Każdy może krytykować, a (...) dopuszczenie do krytyki to nikomu nie podoba się. Dlatego, mając na uwadze, że ewentualna krytyka może być, tak musimy zrobić, żeby tej krytyki nie było, tylko aplauz i zaakceptowanie (...)".
"Rejs"

#4 sebol

sebol

Elita forum (> 1000)

• Członkowie
  • PipPipPipPip
  • 3836 Postów

Napisano 2006-01-25, godz. 04:31

hehe Dosia jak Weiss ;-) Dzwonie do Pana/Pani w bardzo nietypowej sprawie?;-) BRAWO a tak na marginesie, to jestes lepiej poinformowana o nowych swiatłach niz tłuczki z Nadarzyna ;-)
"Nie umiem wyobrazić sobie Boga nagradzającego i karzącego tych, których stworzył, a którego cele są wzorowane na naszych własnych - krótko mówiąc, Boga, który jest jedynie odbiciem ludzkich słabości." A.Einstein

"Religia jest obrazą godności ludzkiej
Bez niej mamy dobrych ludzi czyniących dobre rzeczy
i złych ludzi czyniących złe rzeczy
Żeby jednak dobrzy ludzie czynili złe rzeczy,
potrzeba religii" Richard Dawkins

#5 Sebastian Andryszczak

Sebastian Andryszczak

BYŁEM Świadkiem Jehowy

• Członkowie
  • PipPipPipPip
  • 6348 Postów
  • Gadu-Gadu:748371

Napisano 2006-01-28, godz. 10:30

a może ktoś kupi komórkę w orange, ustawi sobie darmowe rozmowy z nadarzynem, a potem nagra kilka płytek mp3 z wywiadami na różne tematy?

Płytki byłyby zapewne bardzo ciekawe...

#6 ktoś

ktoś

Początkujący (1-50)

• Członkowie
  • Pip
  • 74 Postów

Napisano 2006-01-28, godz. 10:51

a może ktoś kupi komórkę w orange, ustawi sobie darmowe rozmowy z nadarzynem, a potem nagra kilka płytek mp3 z wywiadami na różne tematy?

Płytki byłyby zapewne bardzo ciekawe...

Co to za uprawianie kryptoreklamy :P
Teraz taka opcja ( oraz wiele innych ciekawszych) jest w każdej sieci

a co do nagrań , jestem jak najbardziej za :D , sama nawet już chciałam spytać Nocki czy mogłaby nagrywać te rozmowy, to byłby też niezły materiał "dowodowy" , że takie informacje oni przekazują, bo znając WTS to mogą się wszystkiego wyprzeć

#7 Kloo

Kloo

Elita forum (> 1000)

• Członkowie
  • PipPipPipPip
  • 1087 Postów

Napisano 2006-01-31, godz. 21:49

Co sadzicie o nowej kasecie o Krwi, oraz o liscie do wszystkich zborow w Polsce o
wspolpracy ze szpitalami i nowych metodach leczenia??

:rolleyes:
Jak możecie uwierzyć, skoro od siebie wzajemnie odbieracie chwałę, a nie szukacie chwały, która pochodzi od samego Boga?

--
Informacja Forum Watchtower: konto wyłączone.

#8 komik

komik

Początkujący (1-50)

• Członkowie
  • Pip
  • 81 Postów

Napisano 2006-01-31, godz. 23:37

Można gdzieś w sieci znaleźć takie właśnie filmy? Coś już o nich słyszałem...

#9 Artur Schwacher

Artur Schwacher

Elita forum (> 1000)

• Członkowie
  • PipPipPipPip
  • 2617 Postów

Napisano 2006-02-01, godz. 08:22

Dosia mam pomysł, zadzwon do nadarzyna z jednym prostym pytaniem a właściwie dwoma

a) czy za przyjęcie dobrowolne krwi grozi w Polwsce wykluczenie?
B) czy tej samej karze podlegaja rodzice którzy zgadzają się dobrowolnie na transfuzje krwi u chorego dziecka.
To jest forum o Świadkach Jehowy. Ta religia może i ma tam swoje plusy. Rozchodzi się jednak o to aby te plusy nie przesłoniły nam minusów.
Wpadnij do mnie na Facebooku!

#10 saraj

saraj

Forumowicz (51-500)

• Członkowie
  • PipPip
  • 245 Postów

Napisano 2006-02-01, godz. 10:57

Kloo ja niestety nie mam możliwości obejrzenia tej kasety...

Pozdrawiam

#11 Kloo

Kloo

Elita forum (> 1000)

• Członkowie
  • PipPipPipPip
  • 1087 Postów

Napisano 2006-02-01, godz. 11:00

Rozumiem Saraj <_< Moze niedlugo bedzie szerzej dostepna niz w zborze :rolleyes:
Jak możecie uwierzyć, skoro od siebie wzajemnie odbieracie chwałę, a nie szukacie chwały, która pochodzi od samego Boga?

--

#12 qwerty

qwerty

Elita forum (> 1000)

• Członkowie
  • PipPipPipPip
  • 2138 Postów

Napisano 2006-02-01, godz. 13:50

kloo weź coś chociaz opowiedz chociaz w skrócie...... o co chodzi.....
nie potrafiłam uwierzyć.......

#13 Kloo

Kloo

Elita forum (> 1000)

• Członkowie
  • PipPipPipPip
  • 1087 Postów

Napisano 2006-02-01, godz. 14:14

jak zdobede to Ci wysle

--

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych