Status prawny swiadków Jehowy
Started by mexon, 2006-02-26, 10:00
6 replies to this topic
Napisano 2006-02-26, godz. 10:00
Witam wszystkich !!!
Wiem ze ten temat byl juz wielokrotnie napewno podawany ale od jakiegos czasu interesuje mnie status prawny swiadków Jehowy.Nigdzie nie moge go znalesc w calosci.Szukalem w internecie ale bezskutecznie.Czy ktos ma dostep do tego statusu?Niedawno dowiedzialem sie ze mozna go sciagnac ze strony ministerstwa ale nie wiem jak.
Pozdrawiam.
Wiem ze ten temat byl juz wielokrotnie napewno podawany ale od jakiegos czasu interesuje mnie status prawny swiadków Jehowy.Nigdzie nie moge go znalesc w calosci.Szukalem w internecie ale bezskutecznie.Czy ktos ma dostep do tego statusu?Niedawno dowiedzialem sie ze mozna go sciagnac ze strony ministerstwa ale nie wiem jak.
Pozdrawiam.
Napisano 2006-02-26, godz. 10:11
sprecyzuj, czy chodzi Tobie o:
a) STATUT związku wyznaniowego ŚJ
statut, czyli stan prawny, a wiec formę rejestracji
w przypadku niektórzy podnoszą ignoranckie prawniczo zarzuty wobec ŚJ, jakoby byli oni spółką z o.o. Równie sensownie można by zarzucać Kościołowi Kat. że jest zarejestrowany jako telewizja i wskazywać na TV Trwam.
w przypadku a) nie wiem czy naprawdę chodzi Tobie o sposób powoływania władz Nadarzyna itp. Bo statut jest dokumentem który reguluje takie właśnie "nudne" dla przeciętnego czytelnika kwestie formalne.
a) STATUT związku wyznaniowego ŚJ
statut, czyli stan prawny, a wiec formę rejestracji
w przypadku niektórzy podnoszą ignoranckie prawniczo zarzuty wobec ŚJ, jakoby byli oni spółką z o.o. Równie sensownie można by zarzucać Kościołowi Kat. że jest zarejestrowany jako telewizja i wskazywać na TV Trwam.
w przypadku a) nie wiem czy naprawdę chodzi Tobie o sposób powoływania władz Nadarzyna itp. Bo statut jest dokumentem który reguluje takie właśnie "nudne" dla przeciętnego czytelnika kwestie formalne.
Napisano 2006-02-26, godz. 10:28
Witaj Sebastianie.
Szczerze powiedziawszy nie wiele wiem o ktorym kolwiek statusie dotyczacym swiadkow Jehowy.Kiedy czytam nie ktore wypowiedzi na forum duzo sie nie zgadza.Krotko mówiąc,to co muwi organizacja kłóci sie ze statusem.
Szczerze powiedziawszy nie wiele wiem o ktorym kolwiek statusie dotyczacym swiadkow Jehowy.Kiedy czytam nie ktore wypowiedzi na forum duzo sie nie zgadza.Krotko mówiąc,to co muwi organizacja kłóci sie ze statusem.
Napisano 2006-02-26, godz. 11:08
To jest forum o Świadkach Jehowy. Ta religia może i ma tam swoje plusy. Rozchodzi się jednak o to aby te plusy nie przesłoniły nam minusów.
Wpadnij do mnie na Facebooku!
Napisano 2006-02-26, godz. 18:43
Przeczytajcie go bardzo uważnie. Ma tam takie kwiatki ,ze hej!
Np w II części artykuł 4 punkt 1.
Teoretycznie oznacza on iż w związku nie musi być żaden Swiadek Jehowy. Ba nikt nie musi w ogóle w nim byc.
Teoretycznie oznacza on iż w związku nie musi być żaden Swiadek Jehowy. Ba nikt nie musi w ogóle w nim byc.
To jest forum o Świadkach Jehowy. Ta religia może i ma tam swoje plusy. Rozchodzi się jednak o to aby te plusy nie przesłoniły nam minusów.
Napisano 2006-02-26, godz. 20:35
jakie organizacje mają "podobne cele" i mogłyby zostac obdarowane majątkiem przez Ciało Kierownicze? Czyżby wzorem polityków Świadkowie Jehowy mogliby się przepoczwarzyć w nową organizcję, np. "świadków Jahwe"? I uniknąć np. płacenia odszkodowań zasądzonych spadkobiercom ofiar bezkrwawego szaleństwa Freda Franza?
Napisano 2006-02-27, godz. 23:48
Ten punkt wskazuje na to, że nie wszyscy SJ są członkami związku (a więc zostając SJ wcale nie jesteś automatycznie członkiem zarejestrowanego związku wyznaniowego w Polsce).Przeczytajcie go bardzo uważnie. Ma tam takie kwiatki ,ze hej!
Natomiast punkt 2 i 3 mówi wyraźnie, kto może się ubiegać o członkostwo
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych