Katarzyna Świerczyńska, 14-04-2006 17:45
To Jehowa prowadził samochód - twierdzi sprawczyni wypadku w Zdrojach
Chciałam dojechać na czas na modlitwę - tak Katarzyna J. tłumaczy powód szaleńczej jazdy samochodem, która zakończyła się śmiercią 18-letniego przechodnia. Prokuratura prowadzi śledztwo w sprawie zabójstwa
Katarzyna J. leży w szpitalu w Zdunowie. Jak sama mówi - czuje się dobrze.
- Pamięta pani co się stało w środę? - pytam.
Katarzyna J. (29 lat, sprzątaczka) opowiada spokojnie, uśmiecha się: - Chciałam dojechać na czas na modlitwę. Wiedziałam, że jeżeli będę zważać na ludzkie prawo, nie zdążę. Zaczęłam modlić się do Jehowy. Poczułam ogromną siłę. To Jehowa prowadził samochód. Rodzina mówiła mi, że puściłam kierownicę, a samochód zaczął przyspieszać. Gdyby nie Grzesiek [szwagier kobiety - red.], który złapał za kierownicę, dojechalibyśmy szczęśliwie do celu. Nie pamiętam tego, że potrąciłam człowieka i że uderzyliśmy w budynek. Wiem tylko, że samochody na drodze rozsuwały się przed nami.
W trakcie rozmowy okazało się, że wie już o śmierci przechodnia. - Przykro mi z tego powodu. Ale wiem, że zmartwychwstanie w raju. To wszystko wola Jehowy.
Katarzyna J. powiedziała, że rodzeństwo jej męża dopiero w aucie dowiedziało się, jaki jest cel ich podróży. Nie są świadkami Jehowy, więc J. podstępem chciała zawieźć ich na modlitwę.
- Chciałam ich uratować - tłumaczy.
Wczoraj sprawą zajęła się prokuratura na prawobrzeżu. - Śledztwo jest prowadzone w sprawie zabójstwa pieszego i usiłowania zabójstwa pasażerów, których wiozła Katarzyna J. - mówi Małgorzata Wojciechowicz, rzecznik prasowy prokuratury okręgowej.
Z uwagi na stan zdrowia kobiety zarzuty nie zostały jej jeszcze przedstawione.
W miejscu, gdzie zginął 18-letni Tomasz O, cały czas palą się znicze ułożone w jego imię. W sobotę o godz. 10 w kościele w Zdrojach rozpocznie się nabożeństwo żałobne.
Do tragedii doszło w środę ok. 19.20 w Zdrojach. Katarzyna J., wyjechała oplem astra z os. Bukowe. Cel: Dom Kultury Hetman na Pomorzanach. Tego dnia wynajęli tam salę świadkowie Jehowy. O godz. 19.30 miało rozpocząć się nabożeństwo z okazji jedynego święta, jakie obchodzą w roku, tzw. Pamiątki. Katarzyna J. wiedziała, że nie zdąży w niecały kwadrans dojechać na miejsce. Na ul. Pszennej rozpoczęła szaleńczą jazdę. Wyprzedzała na trzeciego, zjeżdżała na lewy pas. Uderzając w kolejne samochody, coraz bardziej przyśpieszała. Otarła się bądź zderzyła z siedmioma samochodami. Na koniec, na łuku ul. Walecznych, nie skręciła w prawo, tylko pojechała prosto. Auto wjechało na trawnik, potem na chodnik wprost na przechodzącego tamtędy Tomasza O. Ścięło drogowskaz i uderzyło w wieżowiec przy ul. Walecznych 7. Razem z kierującą w samochodzie jechało rodzeństwo jej męża - 13-letnia dziewczynka i 25-letni mężczyzna. Oboje są w szpitalu. Tomasz O. nie przeżył wypadku - zmarł w czwartek rano.
Ryszard Zmaczyński, rzecznik prasowy szczecińskich świadków Jehowy
Nie możemy brać odpowiedzialności za to, co się stało. Świadkowie Jehowy szanują życie swoje i innych ludzi. Ta pani od dwóch lat jest poza społecznością - została wykluczona za czyny, które nie licują z chrześcijańskimi zasadami. Nie jest więc świadkiem Jehowy. Owszem, mogła starać się, żeby wrócić. Na uroczystość Pamiątki może przyjść każdy, również osoby wykluczone. Nic by się nie stało, gdyby się spóźniła.
źródło: Gazeta.pl - Szczecin, link
"To Jehowa prowadził samochód..."
Napisano 2006-04-15, godz. 17:37
Napisano 2006-04-15, godz. 17:57
laska, beznadziejna ! a ten rzecznik prasowy i jego wypowiedz to totalny skandal! i jak zwykle to nie SJ sa winni (osobva wykluczona|) !!!
nawet barany nie umieją z pokorą pochylic czoła !!!!
"Religia jest obrazą godności ludzkiej
Bez niej mamy dobrych ludzi czyniących dobre rzeczy
i złych ludzi czyniących złe rzeczy
Żeby jednak dobrzy ludzie czynili złe rzeczy,
potrzeba religii" Richard Dawkins
Napisano 2006-04-15, godz. 17:58
przykre to, ale tacy ludzie są we wszystkich wyznaniach i są ex-ami wszystkich wyznań...
Napisano 2006-04-15, godz. 18:07
Na marginesie, wcale bym się nie zdziwiła, gdyby została wykluczona dopiero teraz, po tym, co nagadała
Napisano 2006-04-15, godz. 18:49
Napisano 2006-04-15, godz. 18:53
Co nazywasz skandalem? Skandalem jest ten tendencyjny artykuł.
Napisano 2006-04-15, godz. 19:23
ps. a dla nas też to jest ostrzeżenie, aby nie miec za cięzką noge na gazie!
Napisano 2006-04-15, godz. 19:45
Jakie ma znaczenie dokąd jechała ta kobieta? Przekaz artykułu jest oczywisty - świadek Jehowy zabił człowieka bo się śpieszył na jakieś swoje sekciarskie zebranie. Z treści artykułu widać, że ta pani nie jest zdrowa na umyśle, co u wielu czytelników wzbudzi skojarzenie, że to pewnie też przez tę sektę. Daltego uważam, że artykuł jest tendencyjny.
Napisano 2006-04-15, godz. 19:58
Napisano 2006-04-15, godz. 20:01
Taki jest los wielu odstepcowhmm a juz myślałem, że nic mi nie popsuje humoru świątecznego !? JB jak mogłas to dzis umieścić!
Wydaje im sie ze to Jehowa ich prowadzi
Lk 5:5 Siewca wyszedł siać ziarno. A gdy siał, jedno padło na drogę i zostało podeptane, a ptaki powietrzne wydziobały je.
Napisano 2006-04-15, godz. 20:06
opowiadasz bzdury Waszmosciu , na dzisiejszym studium Straznicy radzono aby nie odpowiadac na glupie zarzuty od razu bo mozna byloby stracic opanowanie .Fly daj spokój ! bo bede niegrzeczny i mnie moderator złaja !
Zastosuje sie do tej rady ..........
Aczkolwiek zastanawiam sie czy czasem nie mial ktos kiedys za zle Swiadkom Jehowy 2 lata temu ze ja wykluczono ?
Widocznie juz wtedy trzeba bylo na nia uwazac , a swiadcza o niej jej idiotyczne wypowiedzi ( podobne w tonie do wypowiedzi wielu odstepcow )
Lk 5:5 Siewca wyszedł siać ziarno. A gdy siał, jedno padło na drogę i zostało podeptane, a ptaki powietrzne wydziobały je.
Napisano 2006-04-15, godz. 20:07
A moze jest nienormalna odkad opuscila Organizacje Jehowy ?Z treści artykułu widać, że ta pani nie jest zdrowa na umyśle,
Napisano 2006-04-15, godz. 20:10
Wydaje im sie ze to Jehowa ich prowadzi "
Pewnie tobie też się tak wydaje. ma
Napisano 2006-04-15, godz. 20:12
Niezle namieszala ta szalona kobieta.
---------------------------------------------------------------------------------
"Wśród SJ, wszyscy mówią o "prawdzie", ale nikt jej nie może (do końca) powiedzieć..."
"Żeby do zródła dotrzeć, trzeba pod prąd popłynać."
"Kto choć raz zajrzał za kulisy, ten już dłużej nie zadowoli się fasadą."
"Z kłamstw, w które uwierzymy, stają się prawdy, z którymi żyjemy."
"Nikt nie jest tak ślepy jak ten, który nie chce widzieć."
"W każdej religii są owce i pasterze, ale tylko owce są dojone, strzyżone i zarzynane, pasterze nie..."
Napisano 2006-04-15, godz. 20:34
Napisano 2006-04-15, godz. 21:01
przecież ta kobieta byla exem takim jak ty..
To zaś powinniście czynić: Mówcie prawdę jeden drugiemu, wydawajcie sprawiedliwe wyroki w swoich bramach i zachowujcie pokój! Zach 8:16
Napisano 2006-04-16, godz. 05:26
hmm a jakim ona była exem !? przecież uczestniczyła w zabobonach SJ, oprócz tego przyznała się do wiary w Jehowe ! a jeżeli chodzi o mnie: to o ile mi wiadomo religią jaką przekazali mi rodzice i w niej mnie wychowali jest katolicyzm! i pewne wartości na dzień dzisiejszy tej religii wyznaje, nie identyfikuje się w całości z czymś takim jak "ex" a raczej skłaniam się do stwierdzenia, że BYŁEM w sekcie! leczyć sie raczej nie muszę! bo nie jestem uzależniony od sekty ! a reszta mojego życia jest jak w najlepszym porządku ;-)przecież ta kobieta byla exem takim jak ty..
Napisano 2006-04-16, godz. 07:15
Zdarzyła sie tragedia. Rzeczywiście moderator mógł zamieścić ten artykuł po świętach, bo wywołał on dość burzliwe dyskusje.
Moim zdaniem to co się wydarzyło było wypadkową wielu czynników. Jednym z nich i to widać był wpływ nauk Strażnicy na osobowość tej kobiety. Tego faktu nie da się podważyć. Czy był to czynnik decydujący? Nie wiem. Nie czytałem akt sprawy........
Okażmy więc współczucie ofiarom i módlmy się. To najlepsze co możemy zrobić.
Wpadnij do mnie na Facebooku!
Napisano 2006-04-16, godz. 07:52
właśnie tego stwierdzenia mi zabrakło, ale podpisuje się pod nim w 100 %Moim zdaniem to co się wydarzyło było wypadkową wielu czynników. Jednym z nich i to widać był wpływ nauk Strażnicy na osobowość tej kobiety.
Napisano 2006-04-16, godz. 08:56
Albo czytanie odstepczej literaturyJednym z nich i to widać był wpływ nauk Strażnicy na osobowość tej kobiety. Tego faktu nie da się podważyć. Czy był to czynnik decydujący? Nie wiem. Nie czytałem akt sprawy........
tak samo mi sie udalo udowodnic to stwierdzenie jak wam wasze
A to ze jechala na pamiatke do SJ to moze dlatego ze wam juz sie jej nie chcialo urzadzic ?
Wiem ze to glupie co pisze , ale na nic wiecej wasze glupie posty nie zasluguja
Kiedy SJ wykluczaja to jest zle ................
Kiedy wykluczeni jada na zebrania to jeszcze gorzej ...................
A jesli SJ zamkna drzwi przed wykluczonymi tp podniesiecie lament ze sie ich/ was nie wpuszcza ................................
Plemie ....................... ...................................................
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych