Książka "Objawienie" będzie znów studiowana
Napisano 2007-01-20, godz. 00:53
Wykładnia Pisma Świętego - Tajemnice zawarte w Księdze Objawienia przez całe wieki intrygowały szczerych badaczy Biblii. Miały być odsłonięte w czasie wyznaczonym przez Boga —ale jak, kiedy i komu? Gdy ów czas się przybliżył, tylko duch Boży mógł wyjaśnić ich znaczenie (Objawienie 1:3). Bóg zamierzał odsłonić te święte tajemnice swym gorliwym niewolnikom żyjącym na ziemi, aby dodać im sił do ogłaszania Jego wyroków (porównaj Mateusza 13:10, 11).
Nie twierdzimy, że wyjaśnienia zamieszczone w tej książce są nieomylne. Mówimy jak w starożytności Józef: „Czyż wykładnie nie należą do Boga?” (Rodzaju 40:8, NW). Zarazem jednak głęboko wierzymy, iż komentarze tu podane harmonizują z całą Biblią i ukazują, w jak znamienny sposób wydarzenia rozgrywające się na świecie w naszych burzliwych czasach spełniają proroctwa Boże.
‘Gdy ów czas się przybliżył, tylko duch Boży mógł wyjaśnić ich znaczenie (Objawienie 1:3)’.
Najpierw czas się przybliżył: w 1917, później 1930, następnie w 1963, dalej w 1969, aż czas dobiegł do 1988/93.
Czy ktoś w Brooklynie Boga Jahwe się nie boi, obarczając DUCHA BOŻEGO o coraz to nowe, lepsze wyjaśnienia, które to ten Duch musi weryfikować?
Czy upływający czas, ma wpływ na zmienność Ducha Bożego?
Czyżby Duch, wpływając na apostoła Jana spisującego Objawienie nie miał rozeznania i co jakiś czas podawał sprzeczne informacje, czego przykładem niech będzie identyfikacja Abaddona /Apoliona/?
‘Nie twierdzimy, że wyjaśnienia zamieszczone w tej książce są nieomylne… Zarazem jednak głęboko wierzymy, iż komentarze tu podane harmonizują z całą Biblią…’
I mamy kuriozum – „nie twierdzimy, ale zarazem jednak głęboko wierzymy”.
Anonimowych /anonimowego/ autorów książki „Wspaniały finał Objawienia bliski” chciałoby się zapytać: jak po kilkunastu latach wygląda wasza głęboka wiara w to co napisaliście?
Bo do błędów anonimowi się nie przyznają, a na kogo zrzucą winę? /Rodz.40:8/
Oby Wszechmocny Bóg im wybaczył.
Napisano 2007-01-20, godz. 09:16
Pozwoliłem sobie Hubercie zacytować pełne brzmienie ramki, na którą się powołujesz.
Wykładnia Pisma Świętego - Tajemnice zawarte w Księdze Objawienia przez całe wieki intrygowały szczerych badaczy Biblii. Miały być odsłonięte w czasie wyznaczonym przez Boga —ale jak, kiedy i komu? Gdy ów czas się przybliżył, tylko duch Boży mógł wyjaśnić ich znaczenie (Objawienie 1:3). Bóg zamierzał odsłonić te święte tajemnice swym gorliwym niewolnikom żyjącym na ziemi, aby dodać im sił do ogłaszania Jego wyroków (porównaj Mateusza 13:10, 11).
Nie twierdzimy, że wyjaśnienia zamieszczone w tej książce są nieomylne. Mówimy jak w starożytności Józef: „Czyż wykładnie nie należą do Boga?” (Rodzaju 40:8, NW). Zarazem jednak głęboko wierzymy, iż komentarze tu podane harmonizują z całą Biblią i ukazują, w jak znamienny sposób wydarzenia rozgrywające się na świecie w naszych burzliwych czasach spełniają proroctwa Boże.
Czyli coś mówią, a jednocześnie zaprzeczają temu co mówią. Pewnie tak na wszelki wypadek, gdyby to co napisali okazało się kłamstwem. Zawsze wtedy można powołać się na część tej wypowiedzi, gdzie autor zastrzega sobie omylność i powiedzieć, że przecież ostrzegaliśmy przed tym, aby we wszystko co w książce napisano wierzyć.
Tylko co z tymi śJ, którzy tak się chlubili, że rozumieją co jest napisane w Księdze Objawienia, bo im niewolnik tak wspaniale wszystko objaśnił? A i takich spotkałem na swej drodze i jeszcze mi udowadniali, że tylko oni należycie mają wyłożone znaczenie proroctw z tej księgi i dlatego tylko oni są religią prawdziwą do której przyznaje się Bóg.
Napisano 2007-01-20, godz. 10:05

Islam zdominuje świat
Islam będzie rządzić światem
Ściąć głowy tym, którzy znieważą Islam
Islam jest religią pokoju...
Napisano 2007-03-25, godz. 20:45

http://www.sn.org.pl...on=sj_szarancza

Napisano 2008-03-30, godz. 15:40
s. 250, ak. 10: „Usiłując dodać otuchy mieszkańcom ziemi, ONZ proklamowała rok 1986 „Międzynarodowym Rokiem Pokoju” i wybrała dla niego hasło: „Chronić pokój i przyszłość ludzkości”.”
s. 251, ak. 14: „Jaką formę przybierze ten znamienny okrzyk „Pokój i bezpieczeństwo”? Wspomniano tu, że będzie czymś wyróżniającym się i że nastąpi tuż przed nagłą zagładą podnoszących to wołanie. Będzie więc musiał zabrzmieć donośniej niż wszelkie wcześniejsze oświadczenia przywódców światowych. Niewątpliwie rozlegnie się na całym świecie. A jednak będą to tylko pozory. W rzeczywistości nic się nie zmieni. Samolubstwo, nienawiść, przestępczość, rozpad rodziny, niemoralność, choroby, smutek i śmierć —wszystko to pozostanie. Dlatego okrzyk ów wprowadzi w błąd tych, którzy nie zważają na proroctwa biblijne. Nie zwiedzie jednak ciebie, jeśli zdajesz sobie sprawę ze znaczenia wydarzeń światowych i bierzesz pod uwagę prorocze ostrzeżenia Słowa Bożego (Marka 13:32-37; Łukasza 21:34-36).”
Obecnie proroctwo z listu do Tesaloniczan przeniesiono na bliżej nie określoną przyszłość, wprowadzając poprawkę:
s. 251, ak. 14, zmienić akapit: W naszych czasach politycy mówili o „pokoju i bezpieczeństwie”, nawiązując do różnych ludzkich planów. Czy takie wysiłki przywódców światowych stanowią spełnienie słów z Listu l do Tesaloniczan 5:3? A może Paweł mówił tylko o jednym konkretnym wydarzeniu, które ze względu na swój dramatyczny charakter zwróci uwagę całego świata? Proroctwa biblijne często można całkowicie zrozumieć dopiero w trakcie ich spełniania się lub później, musimy wiec jeszcze poczekać na odpowiedź na powyższe pytania. Chrześcijanie wiedzą jednak, że bez względu na to, w jakiej mierze narody osiągną pokój i bezpieczeństwo, zasadniczo nic się nie zmieni. Samolubstwo, nienawiść, przestępczość, rozpad rodzin, niemoralność, choroby, smutek i śmierć nadal będą się dawać we znaki. Jeśli więc zdajesz sobie sprawę że znaczenia wydarzeń światowych i bierzesz pod uwagę prorocze ostrzeżenia Słowa Bożego, ogłoszenie „pokoju i bezpieczeństwa” cię nie zwiedzie (Marka 13:32-37; Łukasza 21:34-36).
Napisano 2008-03-30, godz. 20:35
Napisano 2008-03-31, godz. 08:14
Kto to jest Anioł Otchłani

Napisano 2008-03-31, godz. 09:01
Anioł otchłani to król czelusci....nie wiesz??? Co ty tu robisz???

Napisano 2008-03-31, godz. 09:13
Strażnica z 1 czerwca 2003 w artykule "Stójcie i oglądajcie..." zupełnie ją pomija. Rewelacyjny wręcz jest akapit 11. ONZ przestała być bestią i narzędziem w rękach Jehowy. Smakowity kąsek w rozmowach ze ŚJ.
Napisano 2008-03-31, godz. 09:17

Anioł Otchłani = się kto??
napisz nam tutaj dużymi literami

Napisano 2008-03-31, godz. 09:22
To może w kilku postach, bo w jednym nie dociera???
PS.Nie dostałam odp na moje pyt. a ja mam Tobie odpowiadać? Niby z jakiej racji?
Napisano 2008-03-31, godz. 10:31

w książce pt.: Wspaniały finał Objawienia bliski! (s.143, § 6), C K donosi:
(...) Czy chodzi o osobę duchową, czy cielesną? O dzierżącym "klucz od czeluści otchłani" napisano później, że wtrąca do owej "otchłani" Szatana (Obj. 20:1-3). Musi to więc być potężna osoba duchowa. W Księdze Objawienia 9:11 Jan podaje, że szarańcze mają "króla, anioła otchłani". Oba wersety niewątpliwie odnoszą się do tej samej postaci, logika podpowiada bowiem, iż anioł trzymający klucze do otchłani jest właśnie aniołem otchłani. Gwiazda symbolizuje zatem Króla wyznaczonego przez Jehowę, gdyż namaszczeni chrześcijanie uznają tylko jednego anielskiego Króla - Jezusa Chrystusa (Kolosan 1:13; 1 Kor. 15:25).194
Moje pytanie brzmi zatem :
[b]Czy zgadzasz się z tym ???[/b]
Napisano 2008-03-31, godz. 10:43
Przemyśl i napisz
Wtedy ja też napisze

Napisano 2008-03-31, godz. 10:48
zamysły nieprawych podstępne.
N.C.

Napisano 2008-03-31, godz. 10:56
To ma być konstruktywna rozmowa?
Aleś Ty uparty..
I Ty mi mówisz o miłości???
Użytkownik Brie edytował ten post 2008-03-31, godz. 11:01
Napisano 2008-04-01, godz. 20:27
[...]
Ja dotarłem do prawdy w "Dokonanej Tajemnicy" Świadków Jehowy. Mam nadzieję, że nikt nie będzie jej podważał:

str.171
oto pełna prawda:

str.185
Użytkownik hi fi edytował ten post 2008-04-01, godz. 20:32
Napisano 2008-04-01, godz. 20:32

Napisano 2008-04-02, godz. 08:56
Hi-fi, jakiś ty naiwny, jak dzieckoJa dotarłem do prawdy w "Dokonanej Tajemnicy" Świadków Jehowy. Mam nadzieję, że nikt nie będzie jej podważał:
str.171
oto pełna prawda:
str.185

Pozdrawiam cieplutko
Dosia
Napisano 2008-04-02, godz. 10:55
Ps.moja wypowiedz była skierowana do kogo innego, tak na marginesie.
Użytkownik Brie edytował ten post 2008-04-02, godz. 11:02
Napisano 2008-04-02, godz. 13:27

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych