Niemcy / Świadkowie Jehowy zrównani w prawach z Kościołami chrześcijańskimi
PAP 13-06-2006, ostatnia aktualizacja 13-06-2006 19:25
13.6.Berlin (PAP) - Świadkowie Jehowy osiągnęli w Berlinie, po ponad dwunastoletnim sporze, identyczny status prawny jak Kościoły chrześcijańskie. Rząd kraju związkowego Berlin uznał we wtorek tę grupę religijną za stowarzyszenie prawa publicznego- podała agencja dpa
Decyzja rządu koalicyjnego landu Berlin, tworzonego przez SPD i Lewicę, jest następstwem orzeczenia Trybunału Federalnego z lutego obecnego roku
Świadkowie Jehowy mogą korzystać teraz z ulg podatkowych i oferować naukę religii w szkołach. Grupa zapowiedziała, że nie będzie pobierać podatku kościelnego
Świadkowie Jehowy powstali w 1872 roku w Stanach Zjednoczonych
Nie uznają obrzędów religijnych oprócz czytania Biblii i chrztu przez zanurzenie
Jacek Lepiarz (PAP) lep/ ap/
źródło: gazeta.pl, link
news z Berlina: ustalono status prawny ŚJ
Started by jb, 2006-06-13, 18:07
7 replies to this topic
Napisano 2006-06-13, godz. 18:07
.jb
Napisano 2006-06-13, godz. 18:16
I to nie wszystko, bo u nas w Radio-Hagen (RFN) maja przydzial 1-nej godziny na tydzien.
Tak wiec co tydzien fale SJ sie rozchodza, a na dodatek paru z nich osobiscie znam.
Oczywiscie odczytuja ze szkicow - na wszelki wypadek, zeby moderator radia nie zadawal klopotliwych pytan.
Tak wiec co tydzien fale SJ sie rozchodza, a na dodatek paru z nich osobiscie znam.
Oczywiscie odczytuja ze szkicow - na wszelki wypadek, zeby moderator radia nie zadawal klopotliwych pytan.
Napisano 2006-06-13, godz. 18:38
To juz wiadomo od dosc dawna.Na razie nie wiadomo tylko jaka pilka Selters traz zagra i co z teo wyniknie
!
Napisano 2006-06-13, godz. 23:08
A po co się rejestrowali? Przecież za parę lat będzie Armagedon.
Napisano 2006-06-14, godz. 06:43
To kuriozum
Jestem więc członkiem NOMINALNEGO CHRZEŚCIJAŃSTWA
Jak możecie uwierzyć, skoro od siebie wzajemnie odbieracie chwałę, a nie szukacie chwały, która pochodzi od samego Boga?
--
Informacja Forum Watchtower: konto wyłączone.
--
Napisano 2006-06-14, godz. 07:15
Juz nieTo kuriozum
Mam nadzieje ze moj glos na tym forum sprawi ze moze choc jednemu ziarnu zostanie oszczedzony ponizszy los :
Lk 5:5 Siewca wyszedł siać ziarno. A gdy siał, jedno padło na drogę i zostało podeptane, a ptaki powietrzne wydziobały je.
Lk 5:5 Siewca wyszedł siać ziarno. A gdy siał, jedno padło na drogę i zostało podeptane, a ptaki powietrzne wydziobały je.
Napisano 2006-06-14, godz. 20:20
Jak możecie uwierzyć, skoro od siebie wzajemnie odbieracie chwałę, a nie szukacie chwały, która pochodzi od samego Boga?
--
--
Napisano 2006-06-14, godz. 21:52
A moze mi ktos madrzejszy wyjasni zasady tej kolaboracji SJ z rzadem Niemiec ?A że nie będziemy z rządami kolaborować w imie doraźnych korzyści(patrz przykład z Niemiec) ??[/b]
Mam nadzieje ze moj glos na tym forum sprawi ze moze choc jednemu ziarnu zostanie oszczedzony ponizszy los :
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych