Skocz do zawartości

Zdjęcie

Wnikliwe Poznawanie Pism

• Please log in to reply
13 replies to this topic

#1 agent terenowy:)

agent terenowy:)

Forumowicz (51-500)

• Członkowie
  • PipPip
  • 284 Postów

Napisano 2006-08-09, godz. 08:08

Dowiedziałem sie, że w pażdzierniku ma sie pojawić ten wolumin, a raczej 2(tomy) w zborach. taką informację ogłoszono na kongresie. Ale pewnie to będzie tylko dla głosicieli. :angry: Jakby ktoś to zdobył to przydałoby się zeskanować i puscić w internet. Niech i Opozycyja sie nacieszy :D
Kto przyjmuje pomazańca jako pomazańca, otrzyma nagrodę pomazańca. (por. Mat 10, 41).

#2 buldog

buldog

Początkujący (1-50)

• Członkowie
  • Pip
  • 73 Postów

Napisano 2006-08-09, godz. 19:57

Dowiedziałem sie, że w pażdzierniku ma sie pojawić ten wolumin, a raczej 2(tomy) w zborach. taką informację ogłoszono na kongresie. Ale pewnie to będzie tylko dla głosicieli. :angry: Jakby ktoś to zdobył to przydałoby się zeskanować i puscić w internet. Niech i Opozycyja sie nacieszy :D

Duzo pracy...i co nam to da ?

#3 pawel r

pawel r

Niepoprawne stworzenie Boga

• Członkowie
  • PipPipPipPip
  • 4853 Postów

Napisano 2006-08-09, godz. 20:04

Nie takie rzeczy ludziom chce się robić buldog :P . A co to da? Pewnie kolejne dowody na wybiórczość nauk WTSu.
Należę do 144...

Islam zdominuje świat
Islam będzie rządzić światem
Ściąć głowy tym, którzy znieważą Islam
Islam jest religią pokoju...

#4 agent terenowy:)

agent terenowy:)

Forumowicz (51-500)

• Członkowie
  • PipPip
  • 284 Postów

Napisano 2006-08-11, godz. 15:03

kazdy dowod wnosi cos do sprawy...
Kto przyjmuje pomazańca jako pomazańca, otrzyma nagrodę pomazańca. (por. Mat 10, 41).

#5 markon

markon

Początkujący (1-50)

• Członkowie
  • Pip
  • 22 Postów

Napisano 2006-09-01, godz. 19:41

Sprawa jest pewna :)
http://www.jasnet.pl...tyka/?id_rodz=5
teraz tylko czekac az opadnie zachwyt wielkiej rzeszy i ludki w stylu odlaczonych i wykluczonych doczekaja sie na swoja kolej, by zasmakowac pokarmu ze stolu niewolnika.

#6 Czesiek

Czesiek

Elita forum (> 1000)

• Członkowie
  • PipPipPipPip
  • 5701 Postów

Napisano 2006-09-02, godz. 07:10

Sprawa jest pewna :)
http://www.jasnet.pl...tyka/?id_rodz=5
teraz tylko czekac az opadnie zachwyt wielkiej rzeszy i ludki w stylu odlaczonych i wykluczonych doczekaja sie na swoja kolej, by zasmakowac pokarmu ze stolu niewolnika.

Markon
O jakiej książce piszesz? O "Wnikliwe poznawanie Pism", czy o „Stale pamiętaj o dniu Jehowy” .
Bo tą drugą to dostałem 2 dni po kongresie. I wcale nie jest smaczna.
Czesiek

#7 markon

markon

Początkujący (1-50)

• Członkowie
  • Pip
  • 22 Postów

Napisano 2006-09-02, godz. 20:41

Markon
O jakiej książce piszesz? O "Wnikliwe poznawanie Pism", czy o „Stale pamiętaj o dniu Jehowy” .
Bo tą drugą to dostałem 2 dni po kongresie. I wcale nie jest smaczna.

oczywiscie o INSIGHT :) to hit sezonu

#8 ja3

ja3

Site Admin

• Członkowie
  • PipPipPipPipPipPip
  • 3 Postów

Napisano 2006-09-20, godz. 16:03

Witam jestem głosicielem i jesli bardzo chcesz napewno ktos udostepni Ci obydwa tomy:)

#9 markon

markon

Początkujący (1-50)

• Członkowie
  • Pip
  • 22 Postów

Napisano 2006-09-22, godz. 16:38

Witam jestem głosicielem i jesli bardzo chcesz napewno ktos udostepni Ci obydwa tomy:)

ja3.... ja nie jestem głosicielem, i choć wiara nie jest mi obca, nie sadze aby ktos ze Swiadkow Jehowy udostepnil mi ten słownik... aż tak wielkiej wiary to ja nie mam! Pamiętam jak wielki problem był z otrzymaniem ksiazki "Swiadkowe Jehowy - Glosiciele...."
A podobno ewangelia jest dla wszystkich.... i prawdziwa cnota krytyk sie nie boi...:)
pozdrawiam...

#10 wojtek37

wojtek37

Domownik forum (501-1000)

• Członkowie
  • PipPipPip
  • 612 Postów

Napisano 2006-09-22, godz. 18:08

HEJ, a co zawierają owe tajemnicze dwa tomy?. :) :unsure:

#11 markon

markon

Początkujący (1-50)

• Członkowie
  • Pip
  • 22 Postów

Napisano 2006-09-22, godz. 18:50

HEJ, a co zawierają owe tajemnicze dwa tomy?. :) :unsure:

Jest to dwutomowy słownik biblijny Swiadków Jehowy, który jest chyba najbardziej wyczerpującym ujęciem wierzeń i nauk Organizacji. W sumie jest to ponad 3000 stron, sa mapki, ilustracje, diagramy, wykresy. Wydawnictwo to zastąpiło wcześniejszą wersję słownika "Aid ti Bible Understanding", przy powstaniu ktorego aktywnie uczestniczył słynny Raymond Franz. Ray po swoim odejściu z Ciała Kierowniczego napisał "Kryzys Sumienia" i "W poszukiwaniu chrześcijanskiej wolnosci". Warto miec "Wnikliwe badanie Pism" bo jest tam podane na tacy cale credo Watchtower. :ph34r:

#12 Sebastian Andryszczak

Sebastian Andryszczak

BYŁEM Świadkiem Jehowy

• Członkowie
  • PipPipPipPip
  • 6348 Postów
  • Gadu-Gadu:748371

Napisano 2006-09-22, godz. 18:53

jak obstawiacie? jaki procent leksykonu jest nieaktualnym światłem? 5% 10% więcej?

#13 Matuzalem

Matuzalem

Domownik forum (501-1000)

• Członkowie
  • PipPipPip
  • 803 Postów

Napisano 2006-09-23, godz. 08:56

jak obstawiacie? jaki procent leksykonu jest nieaktualnym światłem? 5% 10% więcej?

Heh, serio pytasz? To jest leksykon biblijny, i z samej definicji nie znajdziesz tam nic o frakcjach krwi, nikotynie, internecie czy nawet interpretacji proroctw takich jak ks. Izajasza czy Objawienie (w każdym razie jeśli już, to tylko drobne elementy związane z innymi tematami - np. symboliką liczb w Biblii).

Dlatego wypowiedź Markona, jest trochę myląca:

Jest to dwutomowy słownik biblijny Swiadków Jehowy, który jest chyba najbardziej wyczerpującym ujęciem wierzeń i nauk Organizacji. (...) Warto miec "Wnikliwe badanie Pism" bo jest tam podane na tacy cale credo Watchtower.

Jest to po prostu słownik biblijny opisujący pojęcia biblijne i okołobiblijne (oczywiście oczami ŚJ), ale nie jest to opis nauk i wierzeń Organizacji w sensie w jakim najczęściej rozumiecie te pojęcia. Więc tam wcale nie jest "podane na tacy całe credo Watchtower", jeśli ktoś akurat tego szuka.

#14 Sebastian Andryszczak

Sebastian Andryszczak

BYŁEM Świadkiem Jehowy

• Członkowie
  • PipPipPipPip
  • 6348 Postów
  • Gadu-Gadu:748371

Napisano 2006-09-23, godz. 10:35

musiałbym zobaczyć tę książkę, aby wyrobić sobie opinię o jej aktualności...
być może przesadziłem z nieaktualnością w 5%, ale napewno znajdą się tam nieaktualne kwiatki.

ciekawi mnie czy opisując postać Archanioła Michała identyfikuje go z Jezusem czy przemilcza sprawę, itd.
ciekawi mnie np. jak słownik definiuje "to pokolenie" oraz kwestię siły/mocy Bożej czy inne drobiazgi
dużo zależy bowiem od stopnia szczegółowości. Im więcej szczegółów tym więcej nieaktualności

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych