
Przepisy Kulinarne ¦wiadków Jehowy
#1
Napisano 2006-11-27, godz. 13:10
Wszyscy byli¶my na pami±tce, widzieli¶my emblematy, ale czy kto¶ widzia³ recepturê, aby np. upiec chleb prza¶ny na pami±tkê?
Czy zakaz spo¿ywania krwi i tego co dla bo¿ków, jako¶ jest widoczny w kuchni ¦wiadków?
Czy kto¶ ma przepisy kulinarne np. z Betel w Nadarzynie?
Jedyne co wynalaz³em w sieci to przepisy ze strony:
http://www.republika...nadarzyn17.html
Czy kto¶ ma inne ciekawe linki?
#2
Napisano 2006-11-27, godz. 13:17


Stra¿nica z 15 wrze¶nia 1989, s. 23.
"Ka¿dy mo¿e krytykowaæ, a (...) dopuszczenie do krytyki to nikomu nie podoba siê. Dlatego, maj±c na uwadze, ¿e ewentualna krytyka mo¿e byæ, tak musimy zrobiæ, ¿eby tej krytyki nie by³o, tylko aplauz i zaakceptowanie (...)".
"Rejs"
#3
Napisano 2006-11-27, godz. 13:24
S³ysza³em, ¿e ¦wiadkowie nie jedz± pewnych konserw i kie³bas, czy jest gdzi¶ na forum taka lista zakazanego papu? A karp po nadarzyñsku to s± jakie¶ jaja, czy naprawdê Nadarzyniacy hoduj± karpie w stawie obok Betel?Jestem pewnien, ¿e spota³em siê z opublikowan± receptura wypieku chlebka "pami±tkowego". Nie pamiêtam, gdzie i kiedy, ale na pewno to czyta³em; byæ mo¿e w NSK. A swoj± drog± to bardzo banalny wypiek - w zasadzie kombinacja m±ki i wody. ¯adnych dro¿d¿y czy ulepszaczy. Nie smakuje jako¶ szczególnie. Zdecydowanie wolê tradycyjne przek±ski
![]()
.
#4
Napisano 2006-11-27, godz. 13:32
Przepis na chlebek pami±tkowy poda³ BJ, jest jeszcze norma dotycz±ca wina (wytrawne gronowe bez dodatków), a zpotraw odpadaj± te do których zwyczajowo dodaje siê krew, czyli np. czernina.
Innych sensacji siê nie doszukuj bo nie ma sensu - nie znajdziesz. W tym przypadku WTS-owski talmud nie ogranicza tak jak ten z Tory. Pewnie braciszkowie z Brooklynu lubia dobrze podje¶æ i nie przychodz± im do g³owy ograniczenia typu: "Je¶li stek to tylko wysma¿ony, ew. medium - ale to kwestia sumienia

My¶le ¿e nie raz zjedli ze smakiem krwisty stek i zapili go dobrym winkiem

#5
Napisano 2006-11-27, godz. 13:40
Ale mo¿e kto¶ by³ kiedy¶ w Betel i mo¿e nam opisaæ jad³ospis z domu bo¿ego, pozatem inni bracia mogliby zacz±æ na¶ladowaæ receptury z Betel i tak mo¿na to czego nie ma stworzyæ, drukuj±c np. "Ksi±¿kê kucharsk± Nadarzyna". Mogê sie za³o¿yæ, ¿e nak³ad bêdzie szybko schodziæ z pó³ek. Slysza³em o wodzie mineralnej któr± pij± w Betel, zrobi³a furorê w¶ród Braci.Innych sensacji siê nie doszukuj bo nie ma sensu - nie znajdziesz. W tym przypadku WTS-owski talmud nie ogranicza tak jak ten z Tory. Pewnie braciszkowie z Brooklynu lubia dobrze podje¶æ i nie przychodz± im do g³owy ograniczenia typu: "Je¶li stek to tylko wysma¿ony, ew. medium - ale to kwestia sumienia
My¶le ¿e nie raz zjedli ze smakiem krwisty stek i zapili go dobrym winkiem
#6
Napisano 2006-11-27, godz. 13:46

#7
Napisano 2006-11-27, godz. 13:56
Wiadomo, ¿e zbytnich rewelacji nie ma, ale danie przygotowane tak samo jak w nadarzynie zupe³nie inaczej smakuje, pewnie kucharze, pos³uguj± siê dostêpnymi ksi±¿kami kucharskimi i zacytowanie takich dañ jako nadarzyñskie wywo³a³o by nowy ruch kulinarny w organizacji. Wiadomo, nia ma ¶wi±t z tradycyjnymi potrawami, a tu lista dañ nadarzyñskich wed³ug nadwornego kucharza, to by by³a rewelacja, zupe³nie nowa jakosæ w ¿yciu ¦wiadka Jehowy.Te¿ sensacji nie ma w Nadarzynie
Znam kucharza i jad³o jak normalnie. ¦niadania a'la hotelowe zestawy, obiady z dwóch dañ + ciasto. Pizza, spaghetti, kotlety, kurczaki, pieczywo sami robi±bo taniej, s³odkie bu³eczki te¿. To tak z opowie¶ci i z tego co sam widzia³em kiedy¶ jak by³em na akcji spo³ecznej w Nadarzynie i jad³em + ogl±da³em jad³ospis tygodniowy, wywieszony przed jadalni±.
#8
Napisano 2006-11-27, godz. 13:58
Pojed¼ do Nadarzyna i tam siê wypytaj o wszystko. Najlepiej pytaæ o takie sprawy u ¼ród³a.
#9
Napisano 2006-11-27, godz. 14:07
Ale Brat Hoszowski mnie pogoni jak nie poka¿ê legitymacji prasowej, mo¿e masz znajomego redaktora, wtedy udam siê jako asystent kulinarny.Andrzejek
Pojed¼ do Nadarzyna i tam siê wypytaj o wszystko. Najlepiej pytaæ o takie sprawy u ¼ród³a.
#10
Napisano 2006-11-27, godz. 14:11
Zawsze mo¿esz (zgodnie z prawd±?) powiedzieæ, ¿e ta wiedza potrzebna jest dla twego zdrowia psychicznego i zagroziæ, ¿e jak jej nie ujawni, to oszalejesz i koszty leczenia obci±¿± Nadarzyn.Ale Brat Hoszowski mnie pogoni jak nie poka¿ê legitymacji prasowej, mo¿e masz znajomego redaktora, wtedy udam siê jako asystent kulinarny.
#11
Napisano 2006-11-27, godz. 14:40
No niestety nie daj± siê nabraæ na takie argumenty, kiedy¶ chcia³em uzyskaæ informacje dla umieraj±cego Brata, ale odmówili a ponoæ nawet skazañcowi siê nie odmawia. Argument ze zdrowiem psychicznym to najbardziej ¶liska sprawa, ¿aden psychiatra nie wyda mi takiego za¶wiadczenia, je¿eli ju¿ masz taki okr±g³y dowód to daj znaæ, pojedziemy razem.Zawsze mo¿esz (zgodnie z prawd±?) powiedzieæ, ¿e ta wiedza potrzebna jest dla twego zdrowia psychicznego i zagroziæ, ¿e jak jej nie ujawni, to oszalejesz i koszty leczenia obci±¿± Nadarzyn.



#12
Napisano 2006-11-27, godz. 14:53
Andrzejku, nawet piękny podkład muzyczny w kuchni jest...wow...Tutaj chcę się zająć specyfiką kuchni Świadków Jehowy.
http://www.republika...nadarzyn17.html
...ciasteczka i wyborne potrawy napewno są przez taki knif o wiele smaczniejsze

Pozdrowieńka
U¿ytkownik Oko-Rentgen edytowa³ ten post 2006-11-27, godz. 14:54
#13
Napisano 2006-11-27, godz. 14:54
Stra¿nica z 15 wrze¶nia 1989, s. 23.
"Ka¿dy mo¿e krytykowaæ, a (...) dopuszczenie do krytyki to nikomu nie podoba siê. Dlatego, maj±c na uwadze, ¿e ewentualna krytyka mo¿e byæ, tak musimy zrobiæ, ¿eby tej krytyki nie by³o, tylko aplauz i zaakceptowanie (...)".
"Rejs"
#14
Napisano 2006-11-27, godz. 15:12
Andrzejku, to mo¿na mailowaæ na tego maila: [email protected] ?Tutaj chcê siê zaj±æ specyfik± kuchni ¦wiadków Jehowy.
Jedyne co wynalaz³em w sieci to przepisy ze strony:
http://www.republika...nadarzyn17.html
Czy kto¶ ma inne ciekawe linki?
...Ostatnio kuchci³em w Nadarzynie w okolicach roku 2000, pewnie
w tym czasie receptury uleg³y zmianie, napisz: [email protected]
Copyright © 2006 Nadarzynowiec...¬róde³ko: http://www.republika...nadarzyn17.html
U¿ytkownik Oko-Rentgen edytowa³ ten post 2006-11-27, godz. 15:15
#15
Napisano 2006-11-27, godz. 15:13
S³ysza³em o zakazie spo¿ywania krwi, ale dlaczego nie mo¿na je¶æ uduszonego i czy ¦wiadkowie s± pewni ¿e nie jedz± uduszonego, kto ich zapewni, ¿e przed ubojem owce nie s± duszone?Istniej± równie¿ opisy wykrwawania miêsa przez SJ przed spo¿yciem. Przypomina to nieco sceny z filmów grozy. A wszystko poparte \"solidn±\" podstaw± biblijn±.
#16
Napisano 2006-11-27, godz. 15:25
Ja nie mailowa³em, bo nie mam aktualnych przepisów kulinarnych.Andrzejku, to mo¿na mailowaæ na tego maila: [email protected] ?
#17
Napisano 2006-11-27, godz. 15:38
Slyszałem o wodzie mineralnej którą piją w Betel, zrobiła furorę wśród Braci.
U mnie w pracy kupujemy wodę mineralną o nazwie Selters

www.selters.de
P.S. Kolega Andrzejek kogoś znajomego przypomina mi...
U¿ytkownik [db] edytowa³ ten post 2006-11-27, godz. 15:38
#18
Napisano 2006-11-27, godz. 15:48
Pewnie to podbite na avatarze oczko co¶ sugeruje, ale w totalnej uniformizacji trudno byæ indywidualist±, ja natomiast kupujê wodê o nazwie "Piwniczanka", g³ównie dla rozbrajaj±cej nazwy, wszyscy padaj±, jak ich czêstujê. Je¿eli Nadarzyn ma na wszystko instrukcjê, to mo¿e ma i przepis na wypik bu³eczek dla Betelczyków z Nadarzyna.' date='2006-11-27 16:38' post='42752']
U mnie w pracy kupujemy wodê mineraln± o nazwie Selters
www.selters.de
P.S. Kolega Andrzejek kogo¶ znajomego przypomina mi...
#19
Napisano 2006-11-27, godz. 18:12
Czy to sam Light we w³asnej osobie pod innym nickiem?
#20
Napisano 2006-11-27, godz. 18:30
A czego dokona³ LightDrink, ¿e jest tak wspominany przez wielu?Tak siê zastanawiam, czy Andrzejek wzi±³ na powa¿nie stronê jajcarza LightDrinka?
Czy to sam Light we w³asnej osobie pod innym nickiem?
A mo¿e wspólnie przygotujemy przepis na jajecznicê dla Nadarzyniaków, oczywi¶cie proszê podawaæ surowce na jedn± porcjê, na Górnym ¦l±sku to jest regionalny przysmak.
U¿ytkownicy przegl±daj±cy ten temat: 1
0 u¿ytkowników, 1 go¶ci, 0 anonimowych