Do świadków Jehowy można mieć uzasadnione pretensje do wielu rzeczy. Ale zdecydowaną większością grzechów można obarczyć Ciało Kierownicze.
Jednak mnie, jako osobę wierzącą, zastanawia pewien fakt. Jakie konsekwencje poniosą Ci, którzy nie spożywają Pamiątki? I czy w ogóle poniosą? Może podczas Sądu Bożego da radę zgonić winę na obłudny system Ciała Kierowniczego? Bo co sądzić o tych słowach Jezusa, jeśli nie to, że to są jedne z najbardziej kluczowych słów dotyczących naszego zbawienia oraz przyszłego życia?:
Jana 6:53-55: "Rzekł do nich Jezus: Zaprawdę, zaprawdę, powiadam wam: Jeżeli nie będziecie spożywali Ciała Syna Człowieczego i nie będziecie pili Krwi Jego, nie będziecie mieli życia w sobie.
54 Kto spożywa moje Ciało i pije moją Krew, ma życie wieczne, a Ja go wskrzeszę w dniu ostatecznym.
55 Ciało moje jest prawdziwym pokarmem, a Krew moja jest prawdziwym napojem".
Łukasza 22:17-20: „Potem wziął kielich i odmówiwszy dziękczynienie rzekł: Weźcie go i podzielcie między siebie; 18 albowiem powiadam wam: odtąd nie będę już pił z owocu winnego krzewu, aż przyjdzie królestwo Boże. 19 Następnie wziął chleb, odmówiwszy dziękczynienie połamał go i podał mówiąc: To jest Ciało moje, które za was będzie wydane: to czyńcie na moją pamiątkę! 20 Tak samo i kielich po wieczerzy, mówiąc: Ten kielich to Nowe Przymierze we Krwi mojej, która za was będzie wylana.
Terebint
śJ z dumą i uporem maniaka powtarzają, że opierają się tylko na Biblii i że znają to, co ona naucza. Więc dlaczego nie mieliby ponieść konsekwencji nie spożywania Ciała i Krwi Pana Jezusa?