Skocz do zawartości

Zdjęcie

Konsekwencje nie obchodzenia Pamiątki

• Please log in to reply
27 replies to this topic

#21 Czesiek

Czesiek

Elita forum (> 1000)

• Członkowie
  • PipPipPipPip
  • 5701 Postów

Napisano 2006-12-11, godz. 19:03

Do świadków Jehowy można mieć uzasadnione pretensje do wielu rzeczy. Ale zdecydowaną większością grzechów można obarczyć Ciało Kierownicze.
Jednak mnie, jako osobę wierzącą, zastanawia pewien fakt. Jakie konsekwencje poniosą Ci, którzy nie spożywają Pamiątki? I czy w ogóle poniosą? Może podczas Sądu Bożego da radę zgonić winę na obłudny system Ciała Kierowniczego? Bo co sądzić o tych słowach Jezusa, jeśli nie to, że to są jedne z najbardziej kluczowych słów dotyczących naszego zbawienia oraz przyszłego życia?:

Jana 6:53-55: "Rzekł do nich Jezus: Zaprawdę, zaprawdę, powiadam wam: Jeżeli nie będziecie spożywali Ciała Syna Człowieczego i nie będziecie pili Krwi Jego, nie będziecie mieli życia w sobie.
54 Kto spożywa moje Ciało i pije moją Krew, ma życie wieczne, a Ja go wskrzeszę w dniu ostatecznym.
55 Ciało moje jest prawdziwym pokarmem, a Krew moja jest prawdziwym napojem".

Łukasza 22:17-20: „Potem wziął kielich i odmówiwszy dziękczynienie rzekł: Weźcie go i podzielcie między siebie; 18 albowiem powiadam wam: odtąd nie będę już pił z owocu winnego krzewu, aż przyjdzie królestwo Boże. 19 Następnie wziął chleb, odmówiwszy dziękczynienie połamał go i podał mówiąc: To jest Ciało moje, które za was będzie wydane: to czyńcie na moją pamiątkę! 20 Tak samo i kielich po wieczerzy, mówiąc: Ten kielich to Nowe Przymierze we Krwi mojej, która za was będzie wylana.

Terebint
śJ z dumą i uporem maniaka powtarzają, że opierają się tylko na Biblii i że znają to, co ona naucza. Więc dlaczego nie mieliby ponieść konsekwencji nie spożywania Ciała i Krwi Pana Jezusa?
Czesiek

#22 haael

haael

Inkwizytor

• Członkowie
  • PipPipPipPip
  • 1863 Postów

Napisano 2006-12-11, godz. 19:08

jesli chodzi o drugie owce ich niespozyanie nie przynosi zadnych nieporzadanych konsekwencji... bo to jest jasne nie mog spozywac.

W jaki niby sposób jest to jasne?

#23 Oko-Rentgen

Oko-Rentgen

Pokój Ci obcy przybyszu!

• Członkowie
  • PipPipPipPip
  • 1320 Postów
  • Lokalizacja:Niemcy, Nadrenia Północna-Westfalia. Rok produkcji: 1977 n.e.

Napisano 2006-12-11, godz. 19:10

nigdy nie myslalem o tym w temacie konsekwencji ale sprobuje.
jesli chodzi o drugie owce ich niespozyanie nie przynosi zadnych nieporzadanych konsekwencji... bo to jest jasne nie mog spozywac. niespozywanie przez pomazancow, to bardziej skomplikowane. rozmawialem z kilkoma pomazancami o och powolaniu ale nigdy okonsekwencjach niespozyeania.
mysle ze byloby to przez Jehowe potraktowane jak brak okazania szacunku dla tego zaszczytnego przywileju jakim jest udzial w emblematach. Taki to ma wlasnie sens. oni spozywajac uzewnetrzniaja swa wiare w to ze maja swoj udzial w krwii i ciele na zasadach nowego przymierza. inna okolicznoscia sa sytuacje z pogranicza obozow koncentracyjnych, gdzie moglo byc trodno o emblematy. wowczas samo przezycie pamiatki na modlitwie i skupieniu musialo wystarczyc.
a ewentualne niespozycie emblematow pozostawmy Jehowie. podobnie ma sie rzecz w drugimi owcami..obecnos na pamiatce kiedy pomazancy spozywaja emblematy ma znaczenie tkie za bardzo sobie cenia i sa niezmiernie Jehowie wdzieczni ze zlozyl okup w postaci swego syna a on jezus zechcial tez to uczynic. obecnosc na tej uroczystosci jest wyrazem i ch wiary w okup i przejawem szacnku oraz wdziecznosci
ufff czy to wystarcza??

W tym kawałku zaprzeczyłeś co najmniej raz sam sobie. (wytłuszczone, kursywa)
Ty myślisz za Jehowę?
Trzymaj się proszę drugiej Twojej wypowiedzi (wytłuszczone), będzie zdrowsze.
Pozdrawiam

Użytkownik Oko-Rentgen edytował ten post 2006-12-11, godz. 19:18

#24 hubert684

hubert684

Elita forum (> 1000)

• Członkowie
  • PipPipPipPip
  • 1993 Postów

Napisano 2006-12-11, godz. 19:35

napisalem ze : msle iz byloby... byloby jest trybem przypuszczajacym od byc dlatego moja nastepna wypowiedz nie pozostaje w sprzecznosci ale ja uzupelnia
[font=Tahoma]

#25 Czesiek

Czesiek

Elita forum (> 1000)

• Członkowie
  • PipPipPipPip
  • 5701 Postów

Napisano 2006-12-11, godz. 19:48

jesli chodzi o drugie owce ich niespozyanie nie przynosi zadnych nieporzadanych konsekwencji... bo to jest jasne nie mog spozywac. niespozywanie przez pomazancow, to bardziej skomplikowane. rozmawialem z kilkoma pomazancami o och powolaniu ale nigdy okonsekwencjach niespozyeania. mysle ze byloby to przez Jehowe potraktowane jak brak okazania szacunku dla tego zaszczytnego przywileju jakim jest udzial w emblematach. Taki to ma wlasnie sens. oni spozywajac uzewnetrzniaja swa wiare w to ze maja swoj udzial w krwii i ciele na zasadach nowego przymierza. inna okolicznoscia sa sytuacje z pogranicza obozow koncentracyjnych, gdzie moglo byc trodno o emblematy. wowczas samo przezycie pamiatki na modlitwie i skupieniu musialo wystarczyc. a ewentualne niespozycie emblematow pozostawmy Jehowie. podobnie ma sie rzecz w drugimi owcami..obecnos na pamiatce kiedy pomazancy spozywaja emblematy ma znaczenie tkie za bardzo sobie cenia i sa niezmiernie Jehowie wdzieczni ze zlozyl okup w postaci swego syna a on jezus zechcial tez to uczynic. obecnosc na tej uroczystosci jest wyrazem i ch wiary w okup i przejawem szacnku oraz wdziecznosci
ufff czy to wystarcza??

Pan Jezus nauczał, że kto nie spożywa Jego Ciała i Krwi nie ma w sobie życia. Tym samym "drugie owce słuchając bardziej ludzi niż nauki Syna Bożego dowodzą, że mimo swoich zapewnień iż szanują Boga, tak naprawdę lekceważą to, co On mówi do nich w Biblii. Tym samym dowodzą, że nie mają w sobie życia, są martwi i jako tacy potzebują Bożego Zbawienia. Jeśli jednak będą odrzucać łaskę Boga, to czego mogą się spodziewać, jak nie Bożego gniewu?

A tak a propo doceniania okupu poprzez bycie na uroczystości Pamiątki, to gdzie w Biblii pisze, że Bóg oczekuje czegoś takiego, zamiast spożywania Ciała i Krwi Pana Jezusa?
Czesiek

#26 Oko-Rentgen

Oko-Rentgen

Pokój Ci obcy przybyszu!

• Członkowie
  • PipPipPipPip
  • 1320 Postów
  • Lokalizacja:Niemcy, Nadrenia Północna-Westfalia. Rok produkcji: 1977 n.e.

Napisano 2006-12-11, godz. 19:57

napisalem ze : msle iz byloby... byloby jest trybem przypuszczajacym od byc dlatego moja nastepna wypowiedz nie pozostaje w sprzecznosci ale ja uzupelnia

Nie ma potrzeby teraz ściemniać Hubert.
Podałeś nawet okoliczności usprawiedliwiające literalne niespożywanie emblematów:

...inna okolicznoscia sa sytuacje z pogranicza obozow koncentracyjnych, gdzie moglo byc trodno o emblematy. wowczas samo przezycie pamiatki na modlitwie i skupieniu musialo wystarczyc...

Tak, jak pisałeś: jesteś dumny z bytu ŚJ.
Widać, że brak Ci pokory przed Bogiem, jak wielu innym ŚJ także a szczególnie tym z CeKa.
Wierzę, że będziesz w tym kierunku robił postępy...właśnie może dlatego trafiłeś "przypadkowo" na forum. :)

Pozdrawiam

Użytkownik Oko-Rentgen edytował ten post 2006-12-13, godz. 23:41

#27 Terebint

Terebint

Taoista

• Członkowie
  • PipPipPipPip
  • 4710 Postów

Napisano 2006-12-11, godz. 20:18

Hubercie, ciekawy zbieg okoliczności. Ja gdy byłem w Organizacji, też o tym NIGDY nie MYŚLAŁEM. A nawet jeśli mi się zdarzyło, to moje przemyślenia tak szybko trafiły do Trójkąta Bermudzkiego, że nawet ich nie zdążyłem zauważyć.

Jezus powiedział: "Ja jestem Drogą i Prawdą". JA - DROGĄ i PRAWDĄ.

"Moje owieczki ZNAJĄ MÓJ GŁOS" ... "Kto NIE spożywa..."

Hubercie, mam pytanie, kto nie spożywa?

"Ot, ma wygląd ptaka, a więc będzie latał, proste". - Baltazar Siedem Słońc

#28 Xiondzu

Xiondzu

Początkujący (1-50)

• Członkowie
  • Pip
  • 80 Postów
  • Lokalizacja:Górki Wielkie / niedal. Cieszyna - granica z Czechami

Napisano 2007-02-01, godz. 21:32

a ja sie tak od jakiegos czasu zastanawialem od jakiej strony to ugryzc.

dedukujac bez wiekszego wysilku doszedlem do pewnej logiki:

a) sJ nie spozywaja emblematow bo "nie sa godni" (pomijam samozwancow spozywajacych)
B) Jezus powiedzial co i jak z tym życiem w Jana 6:53-55
c) skoro sJ nie spozywali, nie spozywaja i spozywac nie maja zamiaru to: nie mieli zycia w sobie, nie maja zycia w sobie i go miec nie beda
d) jesli nigdy nie mieli zycia to nigdy nie istnieli
e)jak ktos kto nie istnieje moze umrzec

F) (najwieksze) skoro nigdy nie istnieli i nigdy nie umra to na jakie zmartwychwstanie licza, jesli najpierw musieliby sie narodzic, zyc (miec zycie) a na koncu umrzec zeby zmartwychwstac :P

wniosek moj jeden, konsekwencja niespozywania bedzie brak zmartwychwstania

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych