Jeżeli chodzi o te tematy, które odwiedziliśmy, to ikonka na pewno przenosi do pierwszego nieprzeczytanego wpisu, a nie do ostatniego nowego. Ja przez cały czas z tej opcji korzystam, więc mogę to raz jeszcze potwierdzić. Dodatkowo przetestowałam to właśnie w różnych przeglądarkach i także wygląda na to, że jest w porządku.
Może nie do końca się zrozumieliśmy. Jeżeli chodzi o te tematy, w których nigdy nie byliśmy, to tu rzeczywiście przenosi do ostatniej w wątku, ale przy tematach odwiedzanych pierwszy raz będziemy raczej (tak zakładam) klikali w nazwę tematu, a nie w

.
Różnica między

(
zobacz nowe nieprzeczytane) a

(
zobacz ostatni post) jest wyraźna zwłaszcza wtedy, gdy posty nieprzeczytane zajmują więcej niż jedną stronę. W takim przypadku powinniśmy trafić na pierwszą stronę (i w odpowiednie jej miejsce) z postami. Jeżeli trafiamy na stronę drugą i na dodatek do ostatniego wpisu, to znaczy, że coś jest nie tak.
Czy korzystałeś już z opcji "Oznacz wszystkie posty jako przeczytane"? Jeżeli nie, to ewentualnie to mogę Ci w tej chwili zasugerować. Przy kolejnej wizycie wszystkie tematy z nowymi postami będą odpowiednio na forum podświetlone, a wchodząc przez

do już odwiedzanych trafisz do miejsc, gdzie ostatnio skończyłeś czytać.
Nowe posty od ostatniej naszej wizyty na Forum można przeglądać także z poziomu "Mojego Asystenta" (zakładka "Nowe posty"). Jest to mniej rozbudowana wersja opcji "Zobacz nowe posty".
Możesz także spróbować sprawdzić, czy problem występuje także podczas korzystania z innej przeglądarki niż obecnie przez Ciebie używana.