Skocz do zawartości

Zdjęcie

Nie Objawienie, a Zaćmienie

• Please log in to reply
41 replies to this topic

#21 pawel r

pawel r

Niepoprawne stworzenie Boga

• Członkowie
  • PipPipPipPip
  • 4853 Postów

Napisano 2007-02-05, godz. 14:56

I będziecie studiować wersję z poprawkami czy bez?

No raczej chyba tą z poprawkami ;) Inaczej wyszła by już trochę inna nauka B)
Należę do 144...

Islam zdominuje świat
Islam będzie rządzić światem
Ściąć głowy tym, którzy znieważą Islam
Islam jest religią pokoju...

#22 haael

haael

Inkwizytor

• Członkowie
  • PipPipPipPip
  • 1863 Postów

Napisano 2007-02-05, godz. 14:59

Moi Świadkowie zaserwowali mi całą masę starych świateł i musiałem uważnie studiować to forum, żeby nadążyć :). Świadkowie rzadko uczą aktualnego światła. Najczęściej to, które obowiązywało w czasie ich studium. Nowe światła trzeba sobie potem wyczytać ze Strażnic lub douczyć się na spotkaniach książki.

#23 ihabot

ihabot

Forumowicz (51-500)

• Członkowie
  • PipPip
  • 226 Postów

Napisano 2007-02-05, godz. 21:03

Właśnie z tej, do której wyszła ta poprawka - "Wspaniały finał Objawienia bliski".

A wedlug Ciebie Storm liczba 144 ooo co moze oznaczac?
„A potem będzie koniec, gdy odda królestwo Bogu i Ojcu, gdy zniszczy wszelkie przełożeństwo i wszelką zwierzchność, i moc.(25) Bo on musi królować, póki by nie położył wszystkich nieprzyjaciół pod nogi jego.(26) A ostatni nieprzyjaciel, który będzie zniszczony, jest śmierć.(27) Bo wszystkie rzeczy poddał pod nogi jego. A gdy mówi, że mu wszystkie rzeczy poddane są, jawna jest, iż oprócz tego, który mu poddał wszystkie rzeczy.(28) A gdy mu wszystkie rzeczy poddane będą, tedyć też i sam Syn będzie poddany temu, który mu poddał wszystkie rzeczy, aby był Bóg wszystkim we wszystkim.”

#24 sebol

sebol

Elita forum (> 1000)

• Członkowie
  • PipPipPipPip
  • 3836 Postów

Napisano 2007-02-05, godz. 21:03

hehe czyli tak jak u Słodowego "zrób to sam " ;-) właściwie z forum http://watchtower.org.pl/forum

Użytkownik sebol edytował ten post 2007-02-05, godz. 21:04

"Nie umiem wyobrazić sobie Boga nagradzającego i karzącego tych, których stworzył, a którego cele są wzorowane na naszych własnych - krótko mówiąc, Boga, który jest jedynie odbiciem ludzkich słabości." A.Einstein

"Religia jest obrazą godności ludzkiej
Bez niej mamy dobrych ludzi czyniących dobre rzeczy
i złych ludzi czyniących złe rzeczy
Żeby jednak dobrzy ludzie czynili złe rzeczy,
potrzeba religii" Richard Dawkins

#25 rikibaka

rikibaka

Forumowicz (51-500)

• Członkowie
  • PipPip
  • 142 Postów

Napisano 2007-02-05, godz. 21:52

(...)
Jeśli w 1:3 jest napisane, że szczęśliwy ten kto czyta Objawienie, to MUSI istnieć jakaś poprawna interpretacja, czyż nie? :)

A jeśli według danych rządowych średnia cena metra kwadratowego nowego mieszkania w Warszawie kosztuje teraz nieco ponad 4000 zł to MUSI dać się kupić te mieszkania za ta cenę :D.

No ja wolę przyjąć do wiadomości że autor wersetu 1:3, pod wpływem ducha czy też nie, był w błędzie.

Użytkownik rikibaka edytował ten post 2007-02-05, godz. 21:52

#26 Czesiek

Czesiek

Elita forum (> 1000)

• Członkowie
  • PipPipPipPip
  • 5701 Postów

Napisano 2007-02-06, godz. 09:25

dokladnie..
pytanie tylko czy te wlasciwa interpretacje mozna posias bez pomocy ducha bozego tylko przez samo czytanie objawienia

Pewnie nie, ale jak może to poznać osoba odrzucająca Ducha Świętego na rzecz publikacji WTS-u?
Czesiek

#27 Czesiek

Czesiek

Elita forum (> 1000)

• Członkowie
  • PipPipPipPip
  • 5701 Postów

Napisano 2007-02-06, godz. 09:36

Oprócz ŚJ nie znam żadnej innej denominacji. Tak w ogóle to powinieneś wyczytać to między wierszami z moich poprzednich postów. :D

Tak Storm
WTS tak dokładnie poznał co głosi Księga Objawienia, że wydał już co najmniej dwa sprzeczne ze sobą komentarze a do tego do ostatniej wykładni dodał całe mnóstwo poprawek jak należy obecnie rozumieć tą Księgę.
Ciekawe kiedy wyda nowy komentarz do Księgi Objawienia z całkiem nową interpretacją. Może już masz na ten temat jakieś przecieki z "kanału" Storm?
Czesiek

#28 Czesiek

Czesiek

Elita forum (> 1000)

• Członkowie
  • PipPipPipPip
  • 5701 Postów

Napisano 2007-02-06, godz. 09:42

Więc chciałbym usłyszeć jakie religie mogą pochwalić się oficjalną interpretacją Księgi Objawienia. I niech nie mówią, że nie są wszechwiedzący, bo tak może powiedzieć przeciętny człowiek nie angażujący się w badanie Biblii. Natomiast przedstawiciele religii powinni to wiedzieć - w końcu "poświęcili" swoje życie dla zgłębiania tajników Biblii.
Aha, jest jeszcze inne rozumienie tego wersetu. Może po prostu tak wiele osób nie potrafi zrozumieć Objawienia, że szczęśliwy ten, któremu to się uda. Czyli na zasadzie wygrania na loterii - ślepy traf, co nie oznacza, że nie czyni zwycięscy szczęśliwym.

W języku polskim znajdziesz kilka komentarzy do tej księgi. Jak w twoim mieście jest seminarium duchowne, to przejdź się do bibloteki i poproś o wypożyczenie jakichś komentarzy, to przekonasz się, że jednak nie tylko śJ mają swoje komentarze do tej Księgi.
Czesiek

#29 Maciej

Maciej

Elita forum (> 1000)

• Członkowie
  • PipPipPipPip
  • 1089 Postów

Napisano 2007-02-06, godz. 13:40

Tak Storm
WTS tak dokładnie poznał co głosi Księga Objawienia, że wydał już co najmniej dwa sprzeczne ze sobą komentarze a do tego do ostatniej wykładni dodał całe mnóstwo poprawek jak należy obecnie rozumieć tą Księgę.
Ciekawe kiedy wyda nowy komentarz do Księgi Objawienia z całkiem nową interpretacją. Może już masz na ten temat jakieś przecieki z "kanału" Storm?

może dobrze byłoby zapoznać się Czesławie z ciężarem gatunkowym tych poprawek i stwierdzić, które rzeczywiście są tylko zmianami z racji pewnych statystyk, a które można byłoby uznać za zmiany czysto merytoryczne. z tego co wiem to tylko trzy mieszczą się w takiej kategorii i to bez istotnej zmiany doktryn. ale to już tak na marginesie :)

#30 Czesiek

Czesiek

Elita forum (> 1000)

• Członkowie
  • PipPipPipPip
  • 5701 Postów

Napisano 2007-02-06, godz. 13:58

może dobrze byłoby zapoznać się Czesławie z ciężarem gatunkowym tych poprawek i stwierdzić, które rzeczywiście są tylko zmianami z racji pewnych statystyk, a które można byłoby uznać za zmiany czysto merytoryczne. z tego co wiem to tylko trzy mieszczą się w takiej kategorii i to bez istotnej zmiany doktryn. ale to już tak na marginesie :)

Ale najpier porównaj sobie Macieju dwie książki WTS-u "Dokonaną tajemnicę" i "Wspaniały finał Objawienia bliski".
A przy tak wspaniałym wytłumaczeniu jak to przed laty o tej książce ("Wspaniały....) słyszałem, to o trzy za dużo. Już pomijając, że nie uwzględniono w poprawkach tego, co zostało zdementowane przez Strażnicę odnośnie tożsamości "szkarłatnej bestii".
Czesiek

#31 Artur Schwacher

Artur Schwacher

Elita forum (> 1000)

• Członkowie
  • PipPipPipPip
  • 2617 Postów

Napisano 2007-02-06, godz. 14:01

Jak to nie są szarańczą? Od kiedy?
To jest forum o Świadkach Jehowy. Ta religia może i ma tam swoje plusy. Rozchodzi się jednak o to aby te plusy nie przesłoniły nam minusów.
Wpadnij do mnie na Facebooku!

#32 Czesiek

Czesiek

Elita forum (> 1000)

• Członkowie
  • PipPipPipPip
  • 5701 Postów

Napisano 2007-02-06, godz. 14:11

Moim zdaniem oficjalnie nadal są. Może ktoś źle przekazał nauki Haaelowi, a może to my znowu przegapiliśmy błyśnięcie światła?
Czesiek

#33 Maciej

Maciej

Elita forum (> 1000)

• Członkowie
  • PipPipPipPip
  • 1089 Postów

Napisano 2007-02-06, godz. 14:14

Czesławie znasz powiedzenie, że jedyną stałą rzeczą jest zmiana ? zatem naprawdę nie widzę powodów do wielkiego "halo" z powodu zmian jakie zostały wprowadzone. w końcu nie dotyczą one wywalenia diametralnie nauki dotyczącej przyszłości i stojących przed nami wydarzeń. podobnie jak zmiana identyfikacji np. "szkarłatnej bestii". czy ma to jakieś istotne dla sprawy znaczenie ? chyba jednak nie. a czy jest wogóle ktoś, kto zadał sobie trudu, aby poddać tak wnikliwej analizie Księgę Objawienia ? nie wydaje mi się.
nawet jeżeli po ponad 20 latach pojawiły się pewne zmiany ma ona w dalszym ciągu nieocenioną wartość i to w kontekście nadchodzących wydarzeń. wszak nic tak nie intryguje ludzkości jak odpowiedź na pytania co przyniesie przyszłość

#34 Czesiek

Czesiek

Elita forum (> 1000)

• Członkowie
  • PipPipPipPip
  • 5701 Postów

Napisano 2007-02-06, godz. 14:39

Czesławie znasz powiedzenie, że jedyną stałą rzeczą jest zmiana ? zatem naprawdę nie widzę powodów do wielkiego "halo" z powodu zmian jakie zostały wprowadzone. w końcu nie dotyczą one wywalenia diametralnie nauki dotyczącej przyszłości i stojących przed nami wydarzeń.

Nie znam tego powiedzenia. Natomiast z Biblii wiem, że Bóg jest niezmienny i to co On objawia jest niezmienne. Jeśli więc przychodzi do mnie śJ i twierdzi, że to co jest w publikacjach, to jest pokarmrm danym przez Boga na czas słuszny, to mam prawo od tego wymagać, że ta wykładnie bedzie tak niezmienna, jak niezmienny jest Bóg. A jak tak nie jest, to twierdzenie, że te nauki pochodzą od Boga jest kłamstwem (pozdrowienia dla Storma - on wie dlaczego)
Więc te zmiany nie są wielkin "halo", a jedynie pokazują fałsz jednej z nauk WTS o swoich publikacjach.

podobnie jak zmiana identyfikacji np. "szkarłatnej bestii". czy ma to jakieś istotne dla sprawy znaczenie ? chyba jednak nie.

Czyli nadal śJ będą studiowali, że ONZ jest tą "szkarłatną bestią" i to nią szatan posłuży się do zaatakowania śJ, a nie tak jak to wyjaśnia jedna ze Strażnic, że prawdziwi czciciele nawet nie spekulują kogo to szatan użyje do zaatakowania "organizacji" Toż można dostać przy takiej nauce rozdwojenia jaźni, ale przecież to nie ma żadnego znaczenia co nie Macieju?

a czy jest wogóle ktoś, kto zadał sobie trudu, aby poddać tak wnikliwej analizie Księgę Objawienia ? nie wydaje mi się.

Bo nie zadałeś sobie trudu aby poszukać tego. Bo i po co, lepiej wierzyć, że śJ są tacy wyjątkowi i tylko oni przykładają taką wagę do studiowania Biblii i wyjaśniania co ona naucza. A R. Franz coś tam wspominał o wielkiej liczbie komentarzy pochodzących z "religii fałszywej" znajdującej się w biblotece WTS-u w książce "Kryzys sumienia". Może ktoś wstawi odpowiedni cytat, a może sam poszukasz w tej książce, co napisał.

nawet jeżeli po ponad 20 latach pojawiły się pewne zmiany ma ona w dalszym ciągu nieocenioną wartość i to w kontekście nadchodzących wydarzeń. wszak nic tak nie intryguje ludzkości jak odpowiedź na pytania co przyniesie przyszłość

Wątpię, żeby poza wywyższeniem "organizacji" na cokolwiek ta książka dała odpowiedź. Bo jaka to odpowiedź chociażby w odniesieniu do dwuch świadków? Tych co to w Jerozolimie składają świadectwo, co ogniem karzą tych co wtstępują przeciw nim, co zostają zabici i po trzech dniach przywróceni do życia, a następnie wstępują do nieba do Boga?
Jak to szło:
nie w Jerozolimie, ane w Nowym Yorku
nie dwuch, a kilku z zarządu WTS,
nie dają świadectwo, ale publikują książki i czsopisma,
nie zsyłają ogień, ale wydają swoje wyroki,
nie zostają zabici, ale trafiają do więzienia,
nie zostają wzbudzebi z martwych ale wychodzą za kałcią z więzienia,
nie wstępują do nieba, ale nadal wydają swoje publikacje

Wszystko się zgadza i "organizacja" wywyższona i prezes z dyrektorami spółki wywyższony i usprawiedliwiony do żądania dla swoich nauk bezwzględnego posłuchu. Aż obiad chce wyjść z żołądka tą drogą jaką tam wszedł na samo wspomnienie takiej "interpretacji" Księgi Objawienia.
Czesiek

#35 haael

haael

Inkwizytor

• Członkowie
  • PipPipPipPip
  • 1863 Postów

Napisano 2007-02-06, godz. 20:10

Moim zdaniem oficjalnie nadal są. Może ktoś źle przekazał nauki Haaelowi, a może to my znowu przegapiliśmy błyśnięcie światła?

Macie rację. Nowe światła mi się pokićkały. Świadkowie dalej są szarańczą z Otchłani (z czym z resztą się zgadzam). Dziwne tylko, że zwróciły mi na to uwagę światusy a nie żaden nominalny Świadek.

może dobrze byłoby zapoznać się Czesławie z ciężarem gatunkowym tych poprawek i stwierdzić, które rzeczywiście są tylko zmianami z racji pewnych statystyk

A przeczytałeś artykuł Zabiełły, do którego dałem link? Zmiana Abaddona z Jezusa na szatana to drobra poprawka statystyczna?

#36 Artur Schwacher

Artur Schwacher

Elita forum (> 1000)

• Członkowie
  • PipPipPipPip
  • 2617 Postów

Napisano 2007-02-06, godz. 21:01

Czyli rozumiem ,ze oficjalnie dalej WTS przynaje sie od kultu Diabła, pochodzeniu od niego i głoszeniu jego nauk. Cieszesię ,że choć raz powiedzieli prawdę.
To jest forum o Świadkach Jehowy. Ta religia może i ma tam swoje plusy. Rozchodzi się jednak o to aby te plusy nie przesłoniły nam minusów.

#37 Czesiek

Czesiek

Elita forum (> 1000)

• Członkowie
  • PipPipPipPip
  • 5701 Postów

Napisano 2007-02-07, godz. 07:14

Czyli rozumiem ,ze oficjalnie dalej WTS przynaje sie od kultu Diabła, pochodzeniu od niego i głoszeniu jego nauk. Cieszesię ,że choć raz powiedzieli prawdę.

Arturze
nie oficjalnie ale pośrednio. I nie kultu, ale podleganiu władzy Apollyona (Abaddona)
Czesiek

#38 Artur Schwacher

Artur Schwacher

Elita forum (> 1000)

• Członkowie
  • PipPipPipPip
  • 2617 Postów

Napisano 2007-02-07, godz. 16:59

Jak pośrednio - sformułowanie szarancza z otchłani oznacza dla mnie iz a) pochodzą od Diabła i b) sa kleską (a nawet plagą!) dla całej ludzkości a ich jednym celem jest prymitywne niszczenie.

#39 Czesiek

Czesiek

Elita forum (> 1000)

• Członkowie
  • PipPipPipPip
  • 5701 Postów

Napisano 2007-02-07, godz. 20:15

Jak pośrednio - sformułowanie szarancza z otchłani oznacza dla mnie iz a) pochodzą od Diabła i B) sa kleską (a nawet plagą!) dla całej ludzkości a ich jednym celem jest prymitywne niszczenie.

Artur czy gdziekolwiek bezpośrednio WTS napisał, że uprawia kult szatana? Jeśli nie to nie ma bezpośredniego (oficjalnego) przyznania się do tego.
Czesiek

#40 Artur Schwacher

Artur Schwacher

Elita forum (> 1000)

• Członkowie
  • PipPipPipPip
  • 2617 Postów

Napisano 2007-02-08, godz. 09:40

Ja wiem. Tylko, ze taka mysl sie nasuwa z interpretacji słów o szaranczy o tchłani, znecaniu sie nad innymi, uprzykrzaniu wszystkim życia itd.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych