Skocz do zawartości

Zdjęcie

Statystyki: nieochrzczeni głosiciele

• Please log in to reply
12 replies to this topic

#1 Adelfos

Adelfos

Elita forum (> 1000)

• Członkowie
  • PipPipPipPip
  • 2574 Postów
  • Gadu-Gadu:8433368

Napisano 2007-07-09, godz. 17:05

db, on 2007-07-09 17:22, said:

Ejże, przecież sprawa jest prosta jak drut i jasna jak słońce!

Ale mi chodzi o to, że statystyki liczbowe ŚJ są zawyżane przez doliczanie nieorzczonych głosicieli!

Użytkownik Adelfos edytował ten post 2007-07-09, godz. 17:05

Dołączona grafika

#2 edd

edd

Elita forum (> 1000)

• Członkowie
  • PipPipPipPip
  • 2081 Postów

Napisano 2007-07-10, godz. 07:05

Adelfos, on 2007-07-09 19:05, said:

Ale mi chodzi o to, że statystyki liczbowe ŚJ są zawyżane przez doliczanie nieorzczonych głosicieli!

Ameryki nie odkryles :)
Fryderyk Nietzsche
"W co motłoch bez dowodów uwierzył, jakże byśmy to mogli dowodami obalić?"

#3 [db]

[db]

oświecony

• Członkowie
  • PipPipPipPip
  • 2827 Postów

Napisano 2007-07-10, godz. 07:45

Adelfos, on 2007-07-09 19:05, said:

No są. Ale czy tak bardzo?

Nieochrzczonymi głosicielami na dłużej (parę lat) pozostają właściwie tylko dzieci ŚJ wychowane w prawdzie. W przypadku innych ludzi ktoś zostaje głosicielem na etapie studium a potem, jak studium się skończy to powinien się ochrzcić albo baj baj.
[db]

#4 Adelfos

Adelfos

Elita forum (> 1000)

• Członkowie
  • PipPipPipPip
  • 2574 Postów
  • Gadu-Gadu:8433368

Napisano 2007-07-10, godz. 08:08

' date='2007-07-10 09:45' post='68726']Nieochrzczonymi głosicielami na dłużej (parę lat) pozostają właściwie tylko dzieci ŚJ wychowane w prawdzie.

Statystyki ilościowe są każdorocznie wznawiane. A jak bardzo zawyżane, tego nie wiem, ale właśnie próbuje ustalić, bo CK to zataja...
Dołączona grafika

#5 edd

edd

Elita forum (> 1000)

• Członkowie
  • PipPipPipPip
  • 2081 Postów

Napisano 2007-07-10, godz. 08:11

' date='2007-07-10 09:45' post='68726']
No są. Ale czy tak bardzo?

Nieochrzczonymi głosicielami na dłużej (parę lat) pozostają właściwie tylko dzieci ŚJ wychowane w prawdzie. W przypadku innych ludzi ktoś zostaje głosicielem na etapie studium a potem, jak studium się skończy to powinien się ochrzcić albo baj baj.

Nawet jesli ktos jest krotko to takich osob moze byc np tysiace w danym miesiacu. A w statystykach zazwyczaj podaja 'najwieksza liczbe glosicieli'. Wiec to zadna nowosc to zaklamanie statystyczne.
Fryderyk Nietzsche
"W co motłoch bez dowodów uwierzył, jakże byśmy to mogli dowodami obalić?"

#6 [db]

[db]

oświecony

• Członkowie
  • PipPipPipPip
  • 2827 Postów

Napisano 2007-07-10, godz. 09:08

edd, on 2007-07-10 10:11, said:

Nawet jesli ktos jest krotko to takich osob moze byc np tysiace w danym miesiacu. A w statystykach zazwyczaj podaja 'najwieksza liczbe glosicieli'. Wiec to zadna nowosc to zaklamanie statystyczne.

Przecież to propaganda a nie statystyka ;)
[db]

#7 v

v

Forumowicz (51-500)

• Członkowie
  • PipPip
  • 153 Postów

Napisano 2007-07-10, godz. 14:51

A co za różnica czy sJ jest 6 mln czy 4 mln to i tak margines a jedną i drugą liczbę można przekuć w sukces. Towarzystwo podaje liczbę głosicieli, nigdzie nie pisze, że jest to liczba ochrzczonych sJ. Więc co zawyża? Nierozumiem problemu

#8 hubert684

hubert684

Elita forum (> 1000)

• Członkowie
  • PipPipPipPip
  • 1993 Postów

Napisano 2007-07-10, godz. 15:02

ale ja nie widze zadnego problemu.. jest staly ruch w kwesrii liczby glosicieli.. np. glosicielem zostaje ktos nowy le cos sie zdarzylo i oglasza sie ze juz nie jest.. ale np. owoc zdal ze 3 razy.
ijny przyklad nieczynny brat powraca do nieczynnosci i mowi ze przez ten czas to on mial owoc ale glupio mu bylo zdawacbo nie chodzil na zebrania..i tu dzialania moga byc rozne..moze byc ze z ostatnich np. 25 miesiecy jesli ma te notatki wrzuca mu to do ostatniego owocu ale w liczbie glosicieli musza podac tych 25 osob wiecej.... glupie to ale nie zniekrztalca dnych zborowych.... w tym smym czasie ktos jest nie niczynny tylko nieregolarny i robi sie podobnie zdaje owoc z 2 ostatnich miesiecy i sekretarz musi to podac ze niby osobe wiecej.. bo poprzdniego miesiaca byla osoba mniej... w rezultcieroczym tosiewyrownuje ale moze skutkowac najwyzsza liczna glosicieli... tu dochodzi kwestia dzieci i tego ze okcjonalnie zaczynja byc glosicielami w rozne tam miesiace. np. pamiatki lub wakacji....
[font=Tahoma]

#9 Fly

Fly

Domownik forum (501-1000)

• Członkowie
  • PipPipPip
  • 712 Postów

Napisano 2007-07-10, godz. 16:54

Ale w czym w ogóle widzicie problem? Statystyki są liczone tak jak są i nikt niczego nie naciąga. Najwyższa liczba głosicieli to najwyższa liczba głosicieli, a średnia to średnia. Nikt nic nie zawyża i nie zafałszowuje. A to że Adelfos chciałby żeby ŚJ liczyli głosicieli wg JEGO metody to JEGO problem.

#10 Sebastian Andryszczak

Sebastian Andryszczak

BYŁEM Świadkiem Jehowy

• Członkowie
  • PipPipPipPip
  • 6348 Postów
  • Gadu-Gadu:748371

Napisano 2007-07-10, godz. 16:57

bardzo ciekawe informacje, Hubercie... autentycznie nie spodziewałem się tak dużej staranności w prostowaniu danych statystycznych...

A skoro już jesteśmy przy temacie: czy mógłbyś ujawnić, jaki procent ogółu głosicieli stanowią głosiciele ochrzczeni?
Ja obstawiam 80%... Czy popełniam dużą pomyłkę?

#11 v

v

Forumowicz (51-500)

• Członkowie
  • PipPip
  • 153 Postów

Napisano 2007-07-10, godz. 18:20

Sebastian Andryszczak, on 2007-07-10 18:57, said:

bardzo ciekawe informacje, Hubercie... autentycznie nie spodziewałem się tak dużej staranności w prostowaniu danych statystycznych...

A skoro już jesteśmy przy temacie: czy mógłbyś ujawnić, jaki procent ogółu głosicieli stanowią głosiciele ochrzczeni?
Ja obstawiam 80%... Czy popełniam dużą pomyłkę?

Drogi Sebastianie takich statystyk się nie prowadzi. Ze zborów co miesiąc "idzie" owoc bez uwzględnienia statusu głosicieli. Podczas obsługi podaje sie więcej informacji ale tej która Cię interesuje niestety nie.

#12 Sebastian Andryszczak

Sebastian Andryszczak

BYŁEM Świadkiem Jehowy

• Członkowie
  • PipPipPipPip
  • 6348 Postów
  • Gadu-Gadu:748371

Napisano 2007-07-10, godz. 18:49

jeśli nawet w oparciu o dane z lat, gdy byli starszymi, przykładowo:
v napisze "u mnie 87"
Hubert "u mnie 90"
to nic nam to nie da, jeśli chodzi o całość organizacji

bo jeśli dobrze zrozumiałem co prawda nadzorca zboru wie ile osób w jego zborze jest ochrzczonych a ile nie, ale informacje te nie są nigdzie sumowane, a zapytanie o to prawie dwóch tysięcy nadzorców zborów w Polsce jest praktycznie niemożliwe (zrobienie podobnego badania w skali świata, tym bardziej).

#13 v

v

Forumowicz (51-500)

• Członkowie
  • PipPip
  • 153 Postów

Napisano 2007-07-10, godz. 19:43

Główną statystyką zborową jest liczba czynnych głosicieli. Nie rozróżnia sie ich na ochrzczonych i nie ochrzczonych. Dodatkowo podaje sie jedynie informacje o głosicielach nieczynnych i nieregularnych.

Użytkownik v edytował ten post 2007-07-10, godz. 19:44

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych