Skocz do zawartości

Zdjęcie

reakcja na 0 wy wzrost?

• Please log in to reply
29 replies to this topic

Ankieta: Co sądzisz o głoszeniu w okresie świątecznym?

Czy będąc świadkiem Jehowy chciałeś i lubiłeś głosić w okresie świątecznym?

Nie możesz zobaczyć wyników tej ankiety dopóki nie oddasz głosu. Proszę zaloguj się i oddaj głos by zobaczyć wyniki.
Głosuj Goście nie mogą oddawać głosów

#21 hi fi

hi fi

Domownik forum (501-1000)

• Członkowie
  • PipPipPip
  • 932 Postów

Napisano 2007-12-23, godz. 20:04

pisząc ostatnie dni mam na myśli, ubiegłych parę dni
dawno nie widziałem na ulicach tylu par świadków podążających w charakterystycznym tempie
by rozdawać strażnice i głosić
CZY to jakaś akcja czy może specjalne zadanie by uczcić nadchodzące święta?
czy ktokolwiek wie coś o tej wzmożonej aktywności?
[...]

Walka Świadków Jehowy z Bożym Narodzeniem, to walka z prawdą o Bożym Wcieleniu. Świadkowie Jehowy aby zohydzić Boże Narodzenie są zdolni do tego, aby Boże Narodzenie przyrównać do: "rynsztoka wypełnionego nieczystościami" ("Przebudźcie się!", 8 grudnia 1991, s.15).
Takie "chodzenie" trwa bowiem do czasu, kiedyś trzeba będzie stanąć przed Trybunałem Chrystusa.

Użytkownik hi fi edytował ten post 2007-12-23, godz. 20:07

#22 A_Kloo

A_Kloo

A_kloo

• Członkowie
  • PipPipPip
  • 532 Postów

Napisano 2007-12-23, godz. 22:09

:rolleyes:

http://wiadomosci.on...turna,item.html

MOŻE NIE TYLKO ONI

:)
Nie wierzę w to, że ‘życie w nieświadomości jest szczęściem’, nie wierzę, że zachęcanie ludzi do życia złudzeniami jest przejawem życzliwości. Wcześniej czy później iluzja musi zderzyć się z rzeczywistością. Im dłużej trwają złudzenia, tym bardziej bolesny jest powrót do rzeczywistości” Podpisuję się pod tymi słowami Raya Franza.

#23 Sebastian Andryszczak

Sebastian Andryszczak

BYŁEM Świadkiem Jehowy

• Członkowie
  • PipPipPipPip
  • 6348 Postów
  • Gadu-Gadu:748371

Napisano 2007-12-23, godz. 22:15

a co to zmienia czy tylko oni czy nie tylko oni?

#24 Padre Antonio

Padre Antonio

Ateista

• Członkowie
  • PipPipPipPip
  • 2291 Postów

Napisano 2007-12-27, godz. 14:34

W Warszawie nie zauważyłem, ani w Centrum, ani w okolicy. Na zebraniach podkreślano tylko 5 weekendow w grudniu, więc może więcej osób podpisało wnioski i pod koniec miesięcy nadrabia zaległości.
Do tego okołoświąteczna gorliwość robi swoje, ale nie u mnie. W moim zborze połowy wiary nie ma, pojechali po rodzinach "na święta". :)
"Jeśli dojdziesz ostatecznie do tego, że nie ma Boga, zachętą do cnoty i odwagi niech będzie dla ciebie radość i przyjemność, jaką dawało ci samo myślenie, i miłość innych, którą ci ono zapewni" Thomas Jefferson

#25 sebol

sebol

Elita forum (> 1000)

• Członkowie
  • PipPipPipPip
  • 3836 Postów

Napisano 2007-12-27, godz. 22:29

Walka Świadków Jehowy z Bożym Narodzeniem, to walka z prawdą o Bożym Wcieleniu.

co dla Ciebie jest prawdą, to nie musi byc prawdą dla kogoś innego ! jak dla mnie jest to czyste starcie światopoglądów ! nie ma tu "wygranych" czy "przegranych"! i nie ma tu prawdy absolutnej ;-) i nie bedzie ;-)

ale zgodzę się z Tobą w jednym WTS zbyt chamsko poczynia sobie w stawianiu sądów na temat świąt ! i nawet jak bylem czynnym SJ nigdy mi się to nie podobało, a gazetki o tej tematyce nie były przeze mnie zbyt chetnie rozpowszechniane ;-( zresztą nie znosiłem głosić w okresie przedświątecznym !!!!

ps. a sam jestem ciekaw jak inni ex-głosiciele zapatrywali się na głoszenie w okresie przedswiątecznym / świątecznym (zwłaszcza w okresie Swiąt Bożegonarodzenia ) czy lubili głosić ?;-) zapomniałem jak się robi ankiete - może ktoś zbuduje! i chyba nie w tym wątku ;-)

Użytkownik sebol edytował ten post 2007-12-27, godz. 22:46

"Nie umiem wyobrazić sobie Boga nagradzającego i karzącego tych, których stworzył, a którego cele są wzorowane na naszych własnych - krótko mówiąc, Boga, który jest jedynie odbiciem ludzkich słabości." A.Einstein

"Religia jest obrazą godności ludzkiej
Bez niej mamy dobrych ludzi czyniących dobre rzeczy
i złych ludzi czyniących złe rzeczy
Żeby jednak dobrzy ludzie czynili złe rzeczy,
potrzeba religii" Richard Dawkins

#26 jb

jb

^o^

• Moderatorzy
  • PipPipPipPip
  • 4057 Postów

Napisano 2007-12-27, godz. 23:19

Dodano ankietę.
.jb

#27 Padre Antonio

Padre Antonio

Ateista

• Członkowie
  • PipPipPipPip
  • 2291 Postów

Napisano 2007-12-28, godz. 08:18

Co do głoszenia w święta, to nie chciałem nie lubiłem i nie głosilem.
"Jeśli dojdziesz ostatecznie do tego, że nie ma Boga, zachętą do cnoty i odwagi niech będzie dla ciebie radość i przyjemność, jaką dawało ci samo myślenie, i miłość innych, którą ci ono zapewni" Thomas Jefferson

#28 brat_jaracz

brat_jaracz

Nadzorca widnokręgu ;-)

• Członkowie
  • PipPipPipPip
  • 3225 Postów

Napisano 2007-12-28, godz. 18:22

Zdecydowanie nie lubiłem i nie chciałem głosić, jednak nie zawsze można było się od tego wymigać :( Zawsze miałem do świąt stosunek chłodny, obojętny (trudno zresztą, by było inaczej), jednak od małego starałem się jakoś to wszystko ogarnąć, a przede wszystkim uszanować fakt, że dla innych ludzi może być to "święty czas", toteż chcą mieć święty spokój. Z tego co wiem, nie było odosobniony w takich poglądach.
"W świecie panuje skłonność do odrzucania przewodnictwa. (...) W organizacji Bożej nie ma ducha niezależnego myślenia, a ponadto naprawdę możemy ufać tym, którzy nam przewodzą".
Strażnica z 15 września 1989, s. 23.

"Każdy może krytykować, a (...) dopuszczenie do krytyki to nikomu nie podoba się. Dlatego, mając na uwadze, że ewentualna krytyka może być, tak musimy zrobić, żeby tej krytyki nie było, tylko aplauz i zaakceptowanie (...)".
"Rejs"

#29 [db]

[db]

oświecony

• Członkowie
  • PipPipPipPip
  • 2827 Postów

Napisano 2008-01-04, godz. 13:31

Nie lubiłem, ale przeważnie udawało mi się migać.
[db]

#30 ewa

ewa

Elita forum (> 1000)

• Członkowie
  • PipPipPipPip
  • 2111 Postów

Napisano 2008-01-05, godz. 12:56

Odpowiedź nr 3.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych