Skocz do zawartości

Zdjęcie

Czy pierwsi apostołowie chodzili od domu do domu?

• Please log in to reply
17 replies to this topic

#1 grzesiek32

grzesiek32

Forumowicz (51-500)

• Członkowie
  • PipPip
  • 184 Postów

Napisano 2005-01-04, godz. 21:55

Serdecznie zapraszam do lektury najnowszego artykułu na http://www.trinitarians.info

Czy pierwsi apostołowie chodzili od domu do domu jak to czynią dziś Świadkowie Jehowy?

Pozdrawiam

Grzesiek
Serwis monoteistyczny - trynitarny:
trinitarians.info, apologetyka.info

#2 Liberal

Liberal

Domownik forum (501-1000)

• Członkowie
  • PipPipPipPip
  • 1146 Postów
  • Gadu-Gadu:3381793

Napisano 2005-01-08, godz. 14:43

Oczywistym wnioskiem jest to, że te chodzenie od domu do domu jest zwykłą nadinterpretacją Towarzystwa Strażnica, gdyż z podanych przykładów jednoznacznie wynika, że Dz 5,42 i Dz 20,20 mówią o głoszeniu po domach, w których zbierały się lokalne kościoły, do których również być może zapraszano ludzi z zewnątrz, pragnących wysłuchać tej nauki. Tłumaczenie greckiego kata oikion na „od domu do domu” jest co prawda bardzo intuicyjnym tłumaczeniem, lecz nie zawsze to, co intuicyjne, jest prawdziwe. Okazało się, że jest jeszcze inne logiczne wyjaśnienie tych słów, które choć na pierwszy rzut oka nie jest takie intuicyjne, to jednak z której strony by nie spojrzeć, Biblia temu potwierdza, a zaprzecza tamtej naiwnej koncepcji, jakoby apostołowie czynili to, co stało się dziś codzienną praktyką głosicieli organizacji Świadków Jehowy. Nieprawdą jest również to, że inne wyznania chrześcijańskie nie kontynuują tej pracy apostolskiej, gdyż głoszenie po domach było tylko rozwiązaniem doraźnym i tymczasowym, a w obecnych czasach praktyka ta została wyparta przez głoszenie Ewangelii w kościołach i świątyniach specjalnie do tego przeznaczonych.

Jednak przyznać trzeba, że głoszenie od domu do domu jest bardzo skuteczną formą docierania do ludzi i przekazania im swojego orędzia.
Co do skuteczności pozyskiwania wiernych, to głoszenie od domu do domu nie jest już takie skuteczne, co ukazują sprawozdania z działalności ŚJ.
Np. Kościół Zielonoświątkowy czy Baptyści odnotowują setki milionów wiernych, chociaż nie praktykują ewangelizacji głoszeniem od domu do domu.

Pzdr.
Marek Boczkowski
A member of AJWRB group

#3 Mistrz Yoda

Mistrz Yoda

Początkujący (1-50)

• Członkowie
  • Pip
  • 68 Postów

Napisano 2005-02-21, godz. 21:36

Racje Ty masz Liberale.

Nachalne chodzenie od domu do domu na dłuższą metę prowadi do znienawidzenia głoszących.

A i nowych wyznawców odstrasza, bo nie wszyscy mają dusze akwizytora.
Mroczne czasy nastały dla prawdy. Szukać jej nam trzeba. Jak proroctwa zapowiadały.

#4 rekin

rekin

Forumowicz (51-500)

• Członkowie
  • PipPip
  • 254 Postów

Napisano 2005-02-21, godz. 22:36

do mistrza Yody
Czy chodzili jak sJ ?
Nie wiem nigdzie w bibli ,nie znalazlem informacji ,ze glosili wszyscy, w takiej formie.
W odpowiedzi ,na to pytanie ,miesci sie informacja, dlaczego wsrod sJ nie ma miejsca, na swobodne wypowiedzi, wolnosci slowa .przeciez skoro wszyscv jestesmy nauczycielami, musimy uczyc tego samego
.Gloszenie w tej formie, tak ale nie wszyscy. tylko ci. ktorzy maja taki wrodzony dar .

Ja duszy akwizytora nie posiadam, chcialem chodzic, bo chcialem rozglaszac imie Boga .
Mnie nie pozwolili, bo nie chcialem rozdawac straznic .i ubierac munduru sJ tj:garnituru i krawata.[jak akwizytorzy]
Robilem to nieoficjalnie .
Metoda jest skuteczna, bo mozna nawiazac bezposredni kontakt z drugim czlowiekiem.
Nie do przyjecia jest. zmuszanie ludzi do tej formy gloszenia .
Kiedy ludzie sie pytaja ,czy beda musieli chodzic po domach, jak zostana swiadkami, kreca, matacza, nie daja jasnej odpowiedzi, lub po prostu, klamia ze nie beda musieli chodzic.

MYSLE ZE NIE PROBLEM W SAMYM GLOSZENIU, TYLKO ZMUSZANIU LUDZJ DO TEGO !
Wypowiedzi wielu swiadkow to potwierdzaja .

pozdrawiam

rekin

niech moc bedzie z toba!

#5 Mistrz Yoda

Mistrz Yoda

Początkujący (1-50)

• Członkowie
  • Pip
  • 68 Postów

Napisano 2005-02-22, godz. 00:38

Rekinie wielką rybą jesteś.

Zgadzam sie z tobą.
Mroczne czasy nastały dla prawdy. Szukać jej nam trzeba. Jak proroctwa zapowiadały.

#6 MonikaL

MonikaL

Początkujący (1-50)

• Członkowie
  • Pip
  • 9 Postów

Napisano 2005-02-26, godz. 16:10

Wydaje mi się, ze nie trzeba posiadać ducha akwizytora. Ja osobiście do tego się nie nadaję. Ale był taki moment, ze uwierzyłam i z całego serca chciałam przekazać to innym. Nic mnie nie zniechęcało. Była w tym radość i chęć podzielenia się tym, w co wierzę.

#7 rekin

rekin

Forumowicz (51-500)

• Członkowie
  • PipPip
  • 254 Postów

Napisano 2005-02-26, godz. 16:50

Dokladnie tak jak ja ,jednak chcieli zrobic ze mnie akwizytora. :angry:
sprobuj sama . :ph34r:
pozdrawiam

rekin

#8 MonikaL

MonikaL

Początkujący (1-50)

• Członkowie
  • Pip
  • 9 Postów

Napisano 2005-02-26, godz. 16:52

Nie spróbuję. Niestety nie dopuszczono mnie do głoszenia mimo zapału. Teraz to już raczej niemożliwe

#9 rekin

rekin

Forumowicz (51-500)

• Członkowie
  • PipPip
  • 254 Postów

Napisano 2005-02-26, godz. 17:11

Mnie rowniez poczytaj jak chcesz post ,czy mozna odmowic chrztu osobie zainteresowanej.
pozdrawiam

rekin

#10 true wave

true wave

Początkujący (1-50)

• Członkowie
  • Pip
  • 6 Postów

Napisano 2005-02-27, godz. 15:55

A czytaliscie o tym jak jezus mowil do apostolow ze jak ich wyrzuca z jednego domu to maja sie udac do nastepnego?

#11 true wave

true wave

Początkujący (1-50)

• Członkowie
  • Pip
  • 6 Postów

Napisano 2005-02-27, godz. 15:58

Niestety niezauwazylem ze napisalem imie Mesjasza mala litera
Mój Błąd
apropos to czym byla rozmowa z kobieta przy studni jak nie tym co robia teraz śJ?

#12 Marcin ex SJ

Marcin ex SJ

Początkujący (1-50)

• Członkowie
  • Pip
  • 93 Postów

Napisano 2005-02-28, godz. 18:34

Uważam,że Organizacja upatruję wielkie możliwosci wzrostu dzięki głoszeniu od domu do domu.Uwazam,ze jest to pewną strategią marketingową,a dokładniej jest to marketing bezpośredni.Wiele firm odniosło dzięki tej strategii sukces na rynku.

#13 belszaccar7

belszaccar7

Forumowicz (51-500)

• Członkowie
  • PipPip
  • 140 Postów

Napisano 2007-05-04, godz. 09:17

Hej . Czy znacie jakieś ciekawe wersety biblijne , które wskazują bezpośrednio lub choćby pośrednio ,że trzeba głosić od domu do domu ? No prócz tych oczywistych np. dz ap. 20 :20 czy 5:40.

#14 hi fi

hi fi

Domownik forum (501-1000)

• Członkowie
  • PipPipPip
  • 932 Postów

Napisano 2007-05-04, godz. 14:34

belszaccar7, on 2007-05-04 11:17, said:

Hej . Czy znacie jakieś ciekawe wersety biblijne , które wskazują bezpośrednio lub choćby pośrednio ,że trzeba głosić od domu do domu ? No prócz tych oczywistych np. dz ap. 20 :20 czy 5:40.

Nigdzie nie ma w Piśmie Świętym o głoszeniu od domu do domu nawet w Dz 5,42 i 20,20. Jest nawet coś przeciwnego:

"W tym samym domu zostańcie, jedząc i pijąc, co mają: bo zasługuje robotnik na swoją zapłatę. Nie przechodźcie z domu do domu" (Łk 10,7)

:lol:

#15 JacekP

JacekP

Forumowicz (51-500)

• Członkowie
  • PipPip
  • 387 Postów

Napisano 2007-06-19, godz. 18:51

Mat 22,2 „Królestwo niebios stało się podobne do człowieka, króla, który wyprawił ucztę weselną swojemu synowi. 3 I posłał swych niewolników, aby zwołali zaproszonych na ucztę weselną, ale ci nie chcieli przyjść. 4 Znowu posłał innych niewolników, mówiąc: ‚Powiedzcie zaproszonym: „Oto przygotowałem mój obiad; moje byki i tuczne zwierzęta są pozarzynane i wszystko jest gotowe. Chodźcie na ucztę weselną” ’. 5 Ale tamci beztrosko odeszli, jeden na swoje pole, drugi do swego handlu; 6 a pozostali, pochwyciwszy jego niewolników, potraktowali ich zuchwale i zabili.
7 „Król zaś srodze się rozgniewał i wysłał swe wojska, i zgładził tych morderców, a miasto ich spalił. 8 Potem powiedział do swych niewolników: ‚Uczta weselna jest wprawdzie gotowa, ale zaproszeni nie byli godni. 9 Wobec tego idźcie na drogi wychodzące z miasta i kogo tylko znajdziecie, zaproście na ucztę weselną’. 10 Niewolnicy ci wyszli więc na drogi i zebrali wszystkich, których znaleźli, zarówno niegodziwych, jak i dobrych; i sala weselna napełniła się półleżącymi przy stole.
11 Gdy król wszedł, by się przyjrzeć gościom, zobaczył tam człowieka nie odzianego w szatę weselną. 12 Powiedział więc do niego: „Człowieku, jak się tu dostałeś, nie mając na sobie szaty weselnej?’ Ten oniemiał. 13 Wtedy król rzekł do swych sług: „Zwiążcie mu ręce i nogi i wyrzućcie go w ciemność na zewnątrz. Tam będzie płakał i zgrzytał zębami’.
14 „Bo wielu jest zaproszonych, ale mało wybranych”."
Nie reprezentuję żadnej organizacji. Moje wypowiedzi nie mają nic wspólnego z żadną organizacją, czy też grupą ludzi, którzy działają w określonym celu. Jakakolwiek zbieżność poglądów nie powinna być utożsamiana z poglądami, tudzież poglądem osób, organizacji, społeczności. Zastrzegam sobie prawo do interpretacji, formatowania, edycji moich wypowiedzi oraz udzielania wyjaśnień i sprostowań.

Pozdrawiam!

#16 Czesiek

Czesiek

Elita forum (> 1000)

• Członkowie
  • PipPipPipPip
  • 5701 Postów

Napisano 2007-06-20, godz. 05:35

JacekP, on 2007-06-19 20:51, said:

Mat 22,2 „Królestwo niebios stało się podobne do człowieka, króla, który wyprawił ucztę weselną swojemu synowi. 3 I posłał swych niewolników, aby zwołali zaproszonych na ucztę weselną, ale ci nie chcieli przyjść. 4 Znowu posłał innych niewolników, mówiąc: ‚Powiedzcie zaproszonym: „Oto przygotowałem mój obiad; moje byki i tuczne zwierzęta są pozarzynane i wszystko jest gotowe. Chodźcie na ucztę weselną” ’. 5 Ale tamci beztrosko odeszli, jeden na swoje pole, drugi do swego handlu; 6 a pozostali, pochwyciwszy jego niewolników, potraktowali ich zuchwale i zabili.
7 „Król zaś srodze się rozgniewał i wysłał swe wojska, i zgładził tych morderców, a miasto ich spalił. 8 Potem powiedział do swych niewolników: ‚Uczta weselna jest wprawdzie gotowa, ale zaproszeni nie byli godni. 9 Wobec tego idźcie na drogi wychodzące z miasta i kogo tylko znajdziecie, zaproście na ucztę weselną’. 10 Niewolnicy ci wyszli więc na drogi i zebrali wszystkich, których znaleźli, zarówno niegodziwych, jak i dobrych; i sala weselna napełniła się półleżącymi przy stole.
11 Gdy król wszedł, by się przyjrzeć gościom, zobaczył tam człowieka nie odzianego w szatę weselną. 12 Powiedział więc do niego: „Człowieku, jak się tu dostałeś, nie mając na sobie szaty weselnej?’ Ten oniemiał. 13 Wtedy król rzekł do swych sług: „Zwiążcie mu ręce i nogi i wyrzućcie go w ciemność na zewnątrz. Tam będzie płakał i zgrzytał zębami’.
14 „Bo wielu jest zaproszonych, ale mało wybranych”."

A do czego przytoczyłeś to podobieństwo JackuP? Chyba nie po to, aby udowodnić, że Biblia naucza, że wszyscy chrześcijanie mają obowiązek chodzić od domu do domu i rozpowszechniać literaturę WTS?
Czesiek

#17 JacekP

JacekP

Forumowicz (51-500)

• Członkowie
  • PipPip
  • 387 Postów

Napisano 2007-06-20, godz. 21:16

‚Uczta weselna jest wprawdzie gotowa, ale zaproszeni nie byli godni. 9 Wobec tego idźcie na drogi wychodzące z miasta i kogo tylko znajdziecie, zaproście na ucztę weselną’.

Czesiek, sam zinterpretuj.
Nie reprezentuję żadnej organizacji. Moje wypowiedzi nie mają nic wspólnego z żadną organizacją, czy też grupą ludzi, którzy działają w określonym celu. Jakakolwiek zbieżność poglądów nie powinna być utożsamiana z poglądami, tudzież poglądem osób, organizacji, społeczności. Zastrzegam sobie prawo do interpretacji, formatowania, edycji moich wypowiedzi oraz udzielania wyjaśnień i sprostowań.

Pozdrawiam!

#18 Czesiek

Czesiek

Elita forum (> 1000)

• Członkowie
  • PipPipPipPip
  • 5701 Postów

Napisano 2007-07-06, godz. 18:18

JacekP, on 2007-06-20 23:16, said:

‚Uczta weselna jest wprawdzie gotowa, ale zaproszeni nie byli godni. 9 Wobec tego idźcie na drogi wychodzące z miasta i kogo tylko znajdziecie, zaproście na ucztę weselną’.

Czesiek, sam zinterpretuj.

Co tu dużo interpretować, kontekst pokazuje, że podobieństwo to skierowane było do i przeciw Żydom którzy odrzucili Pana Jezusa.
Poza tym czy znasz zasadę, że na podstawie podobieństw nie tworzy się dogmatów?
Czesiek

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych