Skocz do zawartości

Zdjęcie

[News!] Służba Pionierska

• Please log in to reply
120 replies to this topic

#101 zamknietywsobie

zamknietywsobie

Początkujący (1-50)

• Członkowie
  • Pip
  • 91 Postów

Napisano 2008-11-03, godz. 19:07

ciekawe, że wszystko jest oparte na Piśmie a tu niewolnik podjął odpowiednie kroki.

A od kiedy jeśli można spytać? ;)
"Umrzemy, i to czyni z nas szczęściarzy. Większość ludzi nigdy nie umrze, ponieważ nigdy się nie narodzi. Ludzi, którzy potencjalnie mogliby teraz być na moim miejscu, ale w rzeczywistości nigdy nie przyjdą na ten świat, jest zapewne więcej niż ziaren piasku na arabskiej pustyni. Wśród owych nienarodzonych duchów są z pewnością poeci więksi od Keatsa i uczeni więksi od Newtona. Wiemy to, ponieważ liczba możliwych sekwencji ludzkiego DNA znacznie przewyższa liczbę ludzi rzeczywiście żyjących.Świat jest niesprawiedliwy, ale cóż, to właśnie myśmy się na nim znaleźli, ty i ja, całkiem zwyczajnie." (R.Dawkins,"Rozplatanie tęczy")

#102 and

and

Elita forum (> 1000)

• Członkowie
  • PipPipPipPip
  • 1649 Postów
  • Gadu-Gadu:0

Napisano 2008-11-03, godz. 21:07

A od kiedy jeśli można spytać? ;)

Tylko jeden z nadzorców podróżujących na obsłudze powiedział, że niewolnik dostrzega problem z wypracowaniem kwantum i już podjął kroki, aby temu zaradzić, ale co to znaczy dokładnie, to nie wiadomo.

pozdrawiam Andrzej

#103 Dream_Master

Dream_Master

Początkujący (1-50)

• Członkowie
  • Pip
  • 91 Postów

Napisano 2009-01-09, godz. 23:56

Mam pytanie co związku z rzekomą redukcją godzin wymaganych na pioniera pomocniczego oraz stałego.Czy to coś pewnego czy może można to już traktować jako plotkę(mit)?

#104 jb

jb

^o^

• Moderatorzy
  • PipPipPipPip
  • 4057 Postów

Napisano 2009-01-10, godz. 00:17

Żadne potwierdzenie tej sprawy się nie pojawiło, a zatem była to jedynie pogłoska.
.jb

#105 Dream_Master

Dream_Master

Początkujący (1-50)

• Członkowie
  • Pip
  • 91 Postów

Napisano 2009-01-10, godz. 13:09

Ok.Dziękuje za odpowiedź

#106 zamknietywsobie

zamknietywsobie

Początkujący (1-50)

• Członkowie
  • Pip
  • 91 Postów

Napisano 2009-01-10, godz. 16:26

Żadne potwierdzenie tej sprawy się nie pojawiło, a zatem była to jedynie pogłoska.

Na zagranicznych forach mowia,aby jeszcze poczekac.
Pojawila sie tez opinia,ze wzgledu na wyciek termin wprowadzenia zostal przelozony.
"Umrzemy, i to czyni z nas szczęściarzy. Większość ludzi nigdy nie umrze, ponieważ nigdy się nie narodzi. Ludzi, którzy potencjalnie mogliby teraz być na moim miejscu, ale w rzeczywistości nigdy nie przyjdą na ten świat, jest zapewne więcej niż ziaren piasku na arabskiej pustyni. Wśród owych nienarodzonych duchów są z pewnością poeci więksi od Keatsa i uczeni więksi od Newtona. Wiemy to, ponieważ liczba możliwych sekwencji ludzkiego DNA znacznie przewyższa liczbę ludzi rzeczywiście żyjących.Świat jest niesprawiedliwy, ale cóż, to właśnie myśmy się na nim znaleźli, ty i ja, całkiem zwyczajnie." (R.Dawkins,"Rozplatanie tęczy")

#107 hubert684

hubert684

Elita forum (> 1000)

• Członkowie
  • PipPipPipPip
  • 1993 Postów

Napisano 2009-01-11, godz. 20:08

z niemieckiego forum:

Hallo.

das ist ein Gerücht.
Diese Stundenzieländerung wird nicht stattfinden.

wolne tlumaczenie:
czesc

to jest plotka.
Ta zmiana celu godzinowego nie bedzie miala miejsca.
[font=Tahoma]

#108 jb

jb

^o^

• Moderatorzy
  • PipPipPipPip
  • 4057 Postów

Napisano 2009-03-20, godz. 22:41

Pionier staly (...) Aby zostac takim pionierem nalezy byc ochrzczonym SJ minimum pol roku i miec 18 lat oraz nieposzlakowana opinie wsrob starszych zboru. Wypelnic ponizszy wniosek (...)

Wniosek ten jest wysylany do Biura Oddzialu gdzie jest rozpatrywany. Nastepnie zbor otrzymuje list z zamianowaniem takej osoby badz odrzuceniem wniosku.

Na forum JWD poinformowano dzisiaj, że nastąpiła zmiana i obecnie zamianowanie będzie się odbywać na poziomie zboru. To samo ma dotyczyć kwestii związanych z zakończeniem służby pionierskiej. Tymi sprawami będzie się zajmować Komitet Służby, a następnie stosowna informacja będzie przesyłana do Biura Oddziału. Jeden z użytkowników JWD wspomniał także, że w jego zborze odczytano już list na ten temat.
.jb

#109 Ida

Ida

Domownik forum (501-1000)

• Członkowie
  • PipPipPip
  • 715 Postów

Napisano 2009-03-23, godz. 22:17

Nie spotkałam się z sytuacją, aby nie zakceptowano czyjś wniosek do służby pełnoczasowej. Pragnienie pionierowania nie było czymś powszechnym. Ten , który się decydował na wypełnienie wniosku do służby był z utęsknieniem wyczekiwany przez grono starszych. W końcu takie deklaracje świadczyły o dobrym prowadzeniu zboru.
Ja osobiście nigdy nie miałam ciągot pionierskich. Może dlatego, że pionierzy z którymi miałam zaszczyt współpracować mieli raczej ducha włóczęgostwa niż ewangelizacji. I pewnie tez dlatego, że w moi rodzice niespecyjalnie nas- dzieci do tego zachęcali. Pionierzy byli postrzegani jako osoby które: 1)nie chcą się uczyć/nieuki/ 2)nie chcą pracować/lenie/ 3)nie wiedzą co z sobą zrobić/nieporadne życiowo/ 4)szukające partnera życiowego/ten jedynie powód był uzasadniony/. Ale oczywiście był to pogląd domowy. Nie mieliśmy nic przeciwko pionierom, ale żeby od razu nim zostać to nie. :lol:
"Ten, kto wyrusza na poszukiwanie Boga ... może przebiec wiele ścieżek. Zgłębić wiele religii, wstąpić do wielu sekt, ale w ten sposób nie spotka Boga. Ponieważ Bóg jest tutaj, teraz, obok nas." P.Coelho

#110 Sebastian Andryszczak

Sebastian Andryszczak

BYŁEM Świadkiem Jehowy

• Członkowie
  • PipPipPipPip
  • 6348 Postów
  • Gadu-Gadu:748371

Napisano 2009-03-24, godz. 00:43

pamiętam że kiedyś mnie starszyzna zachęcała do "ubiegania się o przywileje", początkowo nie rozumiałem tej bełkotliwej nowomowy, a kiedy wyłożyli mi że mam być nadgorliwy rzucać sie w oczy nic nie mówić i czekać aż sami mi zaproponują jakiś przywilej wyglądałem na mocno zaskoczonego.

wtedy zaczęło się szukanie innej motywacji i sugerowanie mi, że siostrom z mojej grupy wiekowej może imponować pionier z przywilejem sługi pomocniczego. Ponieważ myślałem wówczas poważnie o znalezieniu partnerki życiowej, spodziewali sie że trafią w dziesiątkę z motywacjami.

i tutaj zaskoczenie: dla mnie było to zniechęcające. Czy domyślacie się dlaczego?

#111 zamknietywsobie

zamknietywsobie

Początkujący (1-50)

• Członkowie
  • Pip
  • 91 Postów

Napisano 2009-03-24, godz. 19:54

pamiętam że kiedyś mnie starszyzna zachęcała do "ubiegania się o przywileje", początkowo nie rozumiałem tej bełkotliwej nowomowy, a kiedy wyłożyli mi że mam być nadgorliwy rzucać sie w oczy nic nie mówić i czekać aż sami mi zaproponują jakiś przywilej wyglądałem na mocno zaskoczonego.

wtedy zaczęło się szukanie innej motywacji i sugerowanie mi, że siostrom z mojej grupy wiekowej może imponować pionier z przywilejem sługi pomocniczego. Ponieważ myślałem wówczas poważnie o znalezieniu partnerki życiowej, spodziewali sie że trafią w dziesiątkę z motywacjami.

i tutaj zaskoczenie: dla mnie było to zniechęcające. Czy domyślacie się dlaczego?

Siostry(w Twojej kategori wiekowej) w zborze(ach) ,ktore spotykales byly niezbyt bystre(glupie)? (sam kiedys o tym pisales)

#112 Sebastian Andryszczak

Sebastian Andryszczak

BYŁEM Świadkiem Jehowy

• Członkowie
  • PipPipPipPip
  • 6348 Postów
  • Gadu-Gadu:748371

Napisano 2009-03-24, godz. 20:47

tak pisałem, ale w tej zachęto-zniechęcie ;) uderzyło mnie co innego...

chodzi o to, że takie zainteresowanie byłoby bardzo powierzchowne, coś jakby kobieta "zakochała się" w sportowcu który wygra biegi na 100m, nieważne kto nim będzie, ważne że ona musi zdobyć akurat zwycięzcę a nie zdobywcę 3 go miejsca. A niechby drugiego roku zdobył gorszą pozycję to ona zainteresuje się innym sportowcem.

I jeśli dla kobiety nie liczyłoby się jaki jestem a wyłącznie stanowisko, to ja tak nie chcę...

#113 Ida

Ida

Domownik forum (501-1000)

• Członkowie
  • PipPipPip
  • 715 Postów

Napisano 2009-03-25, godz. 06:57

:) Sebastianie rozczarowujesz mnie. A ja myślałam, że z chwilą ubiegania sie o zborowe przywileje, Twoje notowania na rynku wolny-do wzięcia, gwałtownie wzrosły.;) Łoj te siostry... wcale się na Tobie nie poznały;).

Ludzie cieleśni wszystko widzą przyziemnie. Cielesne pragniania i dążenia niektórym przyćmiły zupełnie sprawy ważniejsze. Na własnej skórze odczułam ,,szczere" zainteresowanie moją pomyślnością i to niekoniecznie tą duchową. Doszło do wielu tragikomicznych sytuacji. Zresztą , z przykrością muszę stwierdzić, że cielesny punkt widzenia udzielił się i mnie/ kto z kim przystaje takim się staje/. I swego czasu ja samotna kobieta nie pomogłam samotnemu Tomaszowi(temu z mojego inauguracyjnego postu). Dlaczego? Ta pomoc zostałaby odebrana jednoznacznie.

Ida
"Ten, kto wyrusza na poszukiwanie Boga ... może przebiec wiele ścieżek. Zgłębić wiele religii, wstąpić do wielu sekt, ale w ten sposób nie spotka Boga. Ponieważ Bóg jest tutaj, teraz, obok nas." P.Coelho

#114 izabzab

izabzab

Site Admin

• Członkowie
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2 Postów

Napisano 2009-08-23, godz. 19:27

Ktoś z Was napisał że pionier stały musi mieć 18 lat .. Gdzieś tam na początku .. Nie wiem kto wam takich głupot nagadał.Ja dziś osobiście zakończyłam Kurs Służby Pionierskiej (KSP) i najmłodszy pionier stały który był u nas miał lat 14. Do podjęcia służby pionierskiej nie bierze się pod uwagę wieku. Prawdopodobnie się wam pomyliło z Betel. Tam trzeba mieć lat 19 skończone by móc pójść

#115 izabzab

izabzab

Site Admin

• Członkowie
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2 Postów

Napisano 2009-08-23, godz. 19:36

Na kursie pionierskim padła taka myśl że nie powinniśmy nic robic po to by tak jakby "szpanowac" ze ja to mam ksiązke dla starszych, do KSP, do KU, oo i nawet Gilead (..) takie nastawienie jest niewłaściwe.Powinnismy byc człowiekiem duchowym!! Nie powinniśmy robic czegoś by podabac sie innym !!

#116 skywalker

skywalker

Forumowicz (51-500)

• Członkowie
  • PipPip
  • 194 Postów

Napisano 2009-08-23, godz. 21:44

Na kursie pionierskim padła taka myśl że nie powinniśmy nic robic po to by tak jakby "szpanowac" ze ja to mam ksiązke dla starszych, do KSP, do KU, oo i nawet Gilead (..) takie nastawienie jest niewłaściwe.Powinnismy byc człowiekiem duchowym!! Nie powinniśmy robic czegoś by podabac sie innym !!

Skończyłaś Kurs Pionierski i pierwsze co robisz to wpadasz na stronę odstępców ???
No ładnie się dzieje :)

Czyżby bracia podali adres forum ??? :)
Nie ważne na którym piętrze jesteś, gdy zatniesz się w windzie. I tak jesteś bez wyjścia.

#117 Czesiek

Czesiek

Elita forum (> 1000)

• Członkowie
  • PipPipPipPip
  • 5701 Postów

Napisano 2009-08-24, godz. 05:52

Ktoś z Was napisał że pionier stały musi mieć 18 lat .. Gdzieś tam na początku .. Nie wiem kto wam takich głupot nagadał.Ja dziś osobiście zakończyłam Kurs Służby Pionierskiej (KSP) i najmłodszy pionier stały który był u nas miał lat 14. Do podjęcia służby pionierskiej nie bierze się pod uwagę wieku. Prawdopodobnie się wam pomyliło z Betel. Tam trzeba mieć lat 19 skończone by móc pójść

A może wytyczne się zmieniły, bo powstały braki wśród pionierów stałych?
Ciekawe czego taki 14 latek może nauczyć ludzi starszych od niego. Chyba tylko powtarzania jak papuga tego, co napisało WTS.

Pewnie, po co ludzie mają wiedzieć, że u śJ są mniej wtajemniczeni (pospólstwo) i bardziej wtajemniczeni (starsi i pionierzy)? W ten sposób mniej wtajemniczeni mogą wmawiać z czystym sumieniem ludziom, że w ich "organizacji" wszystko nauczanie jest jawne i każdy może mieć do niego dostęp jak chce.
Czesiek

#118 edd

edd

Elita forum (> 1000)

• Członkowie
  • PipPipPipPip
  • 2081 Postów

Napisano 2009-08-24, godz. 08:19

Nie wiem gdzies Ty wypatrzyla 18 lat. Potrzebna jest zgoda rodzicow jesli delikwent nie ma 18 lat - ot tyle.

Swoja droga to ciekawe ze zaraz po KSP wpadasz na odstepcze forum :D Czyzby 'wykladowcy' podawali ten adres na zakonczenie? Czy moze ktos z uczestnikow wpisal Ci razem z wpisem do ksiazki? :D
Fryderyk Nietzsche
"W co motłoch bez dowodów uwierzył, jakże byśmy to mogli dowodami obalić?"

#119 paradise1874

paradise1874

Forumowicz (51-500)

• Członkowie
  • PipPip
  • 236 Postów

Napisano 2009-08-24, godz. 09:17

Zawsze tak sobie myślałem że pionier specjalny ma utrudniona odpowiedź na pytanie osób których odwiedza- "z czego Pan sie utrzymuje". Myślę że odpowiedź często sugeruje pytającym że SJ płacą za głoszenie

Pionier specjalny to nic innego jak sposób na życie, wiadomym jest że taka osoba jest utrzymywana - częściowo przez WTS, częściowo przez osoby trzecie. Gorzej kiedy taki pionier musi zejść z tzw terenu i podjąć pracę zarobkową w celu utrzymania siebie bądź rodziny. Okazuje się że wielu z nich to 'kaleki' życiowe, nie potrafiące odnaleźć się w normalnie funkcjonującym społeczeństwie. Cóż za ogromny 'przywilej' być pionierem!:-|

#120 edd

edd

Elita forum (> 1000)

• Członkowie
  • PipPipPipPip
  • 2081 Postów

Napisano 2009-08-24, godz. 09:24

Pionier specjalny to nic innego jak sposób na życie, wiadomym jest że taka osoba jest utrzymywana - częściowo przez WTS, częściowo przez osoby trzecie. Gorzej kiedy taki pionier musi zejść z tzw terenu i podjąć pracę zarobkową w celu utrzymania siebie bądź rodziny. Okazuje się że wielu z nich to 'kaleki' życiowe, nie potrafiące odnaleźć się w normalnie funkcjonującym społeczeństwie. Cóż za ogromny 'przywilej' być pionierem!:-|

Tak samo jak NO, czy betelczycy, ktorzy dlugo byli po za normalnym zyciem.
Fryderyk Nietzsche
"W co motłoch bez dowodów uwierzył, jakże byśmy to mogli dowodami obalić?"

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych