Skocz do zawartości

Zdjęcie

Konkurs o nagrodę CK

• Please log in to reply
23 replies to this topic

#1 Artur Schwacher

Artur Schwacher

Elita forum (> 1000)

• Członkowie
  • PipPipPipPip
  • 2617 Postów

Napisano 2005-09-12, godz. 13:07

Ogłaszam konkurs pt:

Pomózmy rozwiązać WTS problem roku 1914.

celem jest stworzenie doktryny która mogła by zastąpić obecne, trochę przestarzałe "światło".

Rowiązania powinny uwzględniać:

roku 586 jako datę zburzenie Jerozolimy
fakt 365 dni w roku (z uwzględnieniem lat przestępnych)
fakt zblizania sie Armagedonu, któy jest już blisko
oraz roztrzygnąć problem pokolenia 1914.

Najlepsze rozwiązanie zostanie przesłane do CK. Jednocześnie druga kopia zostanie złożona w depozycie notarialnym. Na wypadek gdyby.........
To jest forum o Świadkach Jehowy. Ta religia może i ma tam swoje plusy. Rozchodzi się jednak o to aby te plusy nie przesłoniły nam minusów.
Wpadnij do mnie na Facebooku!

#2 Nikita

Nikita

Forumowicz (51-500)

• Członkowie
  • PipPip
  • 325 Postów

Napisano 2005-09-12, godz. 16:52

To jest naprawde dobre :D
"Pan mój i Bóg mój. (...) Błogosławieni, którzy nie widzieli, a uwierzyli"

#3 Gonzalo

Gonzalo

Domownik forum (501-1000)

• Członkowie
  • PipPipPip
  • 666 Postów

Napisano 2005-09-12, godz. 16:59

Jako specjalista od nowych świateł (dlaczego nie ma jeszcze takiego działu? Mam kilka pomysłów.) bardzo chętnie ubiegałbym się o Grand Prix CK, ale brakuje mi wiedzy z zadanego tematu. Podaj wiecej szczegółów do uwzględnienia, a na pewno postaram się 'zabłysnąć'.
Na początek: od jakich dat mam wyjść i do jakich wniosków mam dojść?

#4 darq

darq

Początkujący (1-50)

• Członkowie
  • Pip
  • 5 Postów

Napisano 2005-09-12, godz. 17:48

Na początek: od jakich dat mam wyjść i do jakich wniosków mam dojść?

Już za obnażenie sposobu myślenia CK powinieneś dostać nagrodę :D
########-d-a-r-q-#######
# Dariusz R. Hapoń
# http://darqha.chrzescijanie.pl
# darqha(at)chrzescijanie(dot)pl
# registered linux user # 316565

#5 Artur Schwacher

Artur Schwacher

Elita forum (> 1000)

• Członkowie
  • PipPipPipPip
  • 2617 Postów

Napisano 2005-09-13, godz. 07:23

Dla świadków Jehowy datą kluczową jest data 1914. To ich największa doktryna. Ale jest ona łatwa do obalenia. Należy stworzyć nową datę kluczową, opartą na nie mozliwych do obalenia wyliczeniach, uwzględniających podane przeze mnie warunki, czyli datę zburzenia Jerozolimy, właściwą ilość dni w roku, z uwzględnieniem roku zerowego, lat przestępnych i faktu zmiany kalendarza na gregoriański. Ma ona zachęcać i przypominać SJ, że zyjemy w czasach końca i zaraz przyjdzie Armagedon. Musi też ona odpowiedzieć na pytanie: Co to jest i co oznacza pokolenie roku 1914(lub nowej daty)- jest to problem owej tajemniczej stopki redakcyjnej z "Przebudzcie się", która zniknęła. Po szczegóły odsyłam do książek: Wiedza i jej nowszej wersji: Czego uczy Biblia?
To jest forum o Świadkach Jehowy. Ta religia może i ma tam swoje plusy. Rozchodzi się jednak o to aby te plusy nie przesłoniły nam minusów.

#6 Gonzalo

Gonzalo

• Członkowie
  • PipPipPip
  • 666 Postów

Napisano 2005-09-13, godz. 08:20

Podaj mi wszelkie liczby, które należy uwzględnić (tam były jakieś 'tygodnie lat' - ile ich było?)
Przepraszam za te naiwne pytania, ale obliczanie daty końca na podstawie "chronologii biblijnej" jest mi tak samo obce jak obliczanie jej na podstawie wymiarów piramidy Cheopsa.

#7 Artur Schwacher

Artur Schwacher

Elita forum (> 1000)

• Członkowie
  • PipPipPipPip
  • 2617 Postów

Napisano 2005-09-13, godz. 08:43

oj, Gonzalo. Dowcip polega na tym iż uasadnienie lizby tygodni musi mieć podłoże biblijne. I tylko tyle. Jesli ktoś znajdzie w Piśmie cytat iż jeden dzien to milion lat i to wykorzysta też będzie pasować. Najważniejsza sprawa to dotarcie do naszych czasów i uniknięcie błędów poprzedniej doktryny, a w szczególności kłamst na temat oczywistych wydarzeń historycznych.

Ale żeby było jakieś nawiązanie to pokrótce wyliczenie SJ:

1. Królestwo Izraela, symbolizowane w Bibli przez drzewo ze snu króla Nabudochonozora, zostaje ścięte w roku 607, gdy zostaje zburzona Jerozlima. Rozpoczynają się czasy pogan, mają trwać 7 okresów czasu.
2. Według Objawienia 3.5 czasu to 1260 dni.
4. Według Ezechiela 1 dzień to 1 rok
5 Więc 7 okresów to 2*1260 o daje 2520.
6. 2520 lat od 607 daje 1914.
7.Od tego roku Chrystus jest królem, a przyjdzie wtedy gdy przeminie to pokolenie. I tutaj już się światło zmieniało bo nie wiadomo, czy chodzi otych co to pamiętają czy o tych co wtedy się urodzili( czas mija a Armagedon nie przybywa).

#8 Gonzalo

Gonzalo

• Członkowie
  • PipPipPip
  • 666 Postów

Napisano 2005-09-13, godz. 11:11

Widzę, że próbujesz zbałamucić ludzi słabej wiary.
Po co nowe światło, skoro stare jeszcze nie zgasło? Wszystko zostaje po staremu, bo Organizacja z niczego się nie wycofała.
Rok 1914 pozostaje początkiem liczenia okresu ‘tego pokolenia’, a w świetle Rdz 6,3 ("Wtedy Bóg rzekł: Nie może pozostawać duch mój w człowieku na zawsze, gdyż człowiek jest istotą cielesną; niechaj więc żyje tylko sto dwadzieścia lat.") potrwa on do 2034 roku.
Zgodne jest to z przekazem Pisma, które mówi, że Jezus pozostawał w grobie 2 dni. Biorąc pod uwagę biblijny przelicznik: 1 dzień za 1000 lat, otrzymujemy właśnie 2034 jako datę ‘zmartwychwstania’ Pana do życia na Ziemi.
CBDU / QED

#9 Artur Schwacher

Artur Schwacher

Elita forum (> 1000)

• Członkowie
  • PipPipPipPip
  • 2617 Postów

Napisano 2005-09-13, godz. 11:21

dobra konepcja, tylko posiada podstawowy błąd:

Skąd Towarzystwo wie, na podstawie Bibli i raz należy liczyć rok a dzień a raz rok za 1000 lat? I drugi problem Jezus leżał trz dni według kalendarza Hebrajskiego w grobie, więc nie dwa.

Próbujcie dalej, nagroda czeka

#10 Gonzalo

Gonzalo

• Członkowie
  • PipPipPip
  • 666 Postów

Napisano 2005-09-13, godz. 11:36

Przelicznik 'dzień za rok pochodzi' z ST i dotyczy wydarzeń tam zapowiadanych, natomiast przelicznik 'dzień za tysiąc lat' pochodzi z NT i dotyczy wydarzeń z naszej ery.
Wedle naszej rachuby Jezus był w grobie 3 dni (pt, sb,n) natomiast wg godzin było to niecałe 48 godzin, czyli 2 dni.

#11 SS

SS

Początkujący (1-50)

• Członkowie
  • Pip
  • 13 Postów

Napisano 2005-09-13, godz. 11:44

Czy takie jest stanowisko Straznicy?

#12 Artur Schwacher

Artur Schwacher

Elita forum (> 1000)

• Członkowie
  • PipPipPipPip
  • 2617 Postów

Napisano 2005-09-13, godz. 11:47

Biblia mówi 3 dni a zasada dotyczy dnia a nie godzin.
Poza tym zaprzeczyłeś wyliczeniu 1914 roku w tym momencie. gdyż ponowne przyjście Jezusa to NT więc powinno by liczone według zasady dzień za 1000 lat, anie rok za dzień.

Nowa teoria nie może zawierać takich błędów.

#13 Gonzalo

Gonzalo

• Członkowie
  • PipPipPip
  • 666 Postów

Napisano 2005-09-13, godz. 12:09

Po pierwsze, zasada dotyczy faktów, a nie symboli.
Po drugie, odliczanie do roku 1914 rozpoczęło się w ST i dlatego dokonuje się wg zasad z ST (i dotyczy rozpoczęcia królowania a nie powrotu w sensie ścisłym). Natomiast powrót Jezusa jest wyliczany juz wg zasad z NT i wypada na 2034 rok.

#14 Adams

Adams

Początkujący (1-50)

• Członkowie
  • Pip
  • 29 Postów

Napisano 2005-09-13, godz. 16:02

Panowie! Dojdźcie w końcu do jakiegoś konstruktywnego wniosku bo jak przyglądam się Waszej dyskusji to myslę, że Armagedon się oddala a nie przybliża. Wprowadza to zamęt w głowach obecnych i byłych śj:D

#15 Gonzalo

Gonzalo

• Członkowie
  • PipPipPip
  • 666 Postów

Napisano 2005-09-13, godz. 16:11

Adams,
A konkretnie jaką datę zamawiasz? Dawaj ją, a ja zobaczę, co da się zrobić.
Że niby 2034 rok jest zbyt odległy?
Niby tak, ale z drugiej strony daje Organizacji sporo czasu na wysmażenie czegoś nowego.

#16 SS

SS

Początkujący (1-50)

• Członkowie
  • Pip
  • 13 Postów

Napisano 2005-09-13, godz. 17:00

Czy jest to analogia do Dni Noego? Na 7 dni przed potopem Bog zamknal wrota arki. Podobnie moze byc tutaj, na 7 lat przed spodziewanym Armagedonem, Bog nie pozwoli juz wchodzic do swojej Organizacji.

#17 ewa

ewa

Elita forum (> 1000)

• Członkowie
  • PipPipPipPip
  • 2111 Postów

Napisano 2005-09-13, godz. 19:36

dobra konepcja, tylko posiada podstawowy błąd:

Skąd Towarzystwo wie, na podstawie Bibli i raz należy liczyć rok a dzień a raz rok za 1000 lat? I drugi problem Jezus leżał trz dni według kalendarza Hebrajskiego w grobie, więc nie dwa.

Próbujcie dalej, nagroda czeka

E tam Arti, czepiasz się szczegółów :)

Czy to takie ważne, czy ma to uzasadnienie w Biblii czy nie? :lol:

Ważne żeby coś tam przez coś pomnożyć, coś tam do czegoś dodać albo odjąć, byle wyszło że tuż tuż ... No i żeby sie wisilać :)

Moim zdaniem Gonzalo już zasłużył na nagrodę, tylko czy CK zechce mu j dać :ph34r:

#18 Gonzalo

Gonzalo

• Członkowie
  • PipPipPip
  • 666 Postów

Napisano 2005-09-14, godz. 06:08

Ważne żeby coś tam przez coś pomnożyć, coś tam do czegoś dodać albo odjąć, byle wyszło że tuż tuż ... No i żeby sie wisilać :)

No właśnie. Wreszcie znalazła się jakaś owca, która czai nauczanie baranów.

#19 Artur Schwacher

Artur Schwacher

Elita forum (> 1000)

• Członkowie
  • PipPipPipPip
  • 2617 Postów

Napisano 2005-09-14, godz. 06:46

No właśnie baranów.

Nasza koncepcja powinna być po prostu lepsza od ich koncepcji. W ten sposób wykażemy iż jesteśmy mądrzejsi od tych "oświeconych" głąbów.

#20 ewa

ewa

Elita forum (> 1000)

• Członkowie
  • PipPipPipPip
  • 2111 Postów

Napisano 2005-09-14, godz. 19:31

No właśnie. Wreszcie znalazła się jakaś owca, która czai nauczanie baranów.

Szkoła Voldiego

Jakby sie towarzystwo zaczynalo lekko rozlazic i filozofowac za naddto,  to sie ustali date konca i pusci plotke (KONIECZNIE bez konkretnych dat) ze to juz niedlugo bo to np sen o drzewie + rok panowania 1914 - trwanie potopu / wiek matuzalema * 3 i pol czasu.. i cos tam byle by wyszlo niedlugo ....    zeby szybciutko w karby kochanych braci z miloscia oczywiscie, ;)

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych