Forum Watchtower: błąd wewnętrzny serwera 500 i podwojone posty - Forum Watchtower

Skocz do zawartości

Strona 1 z 1
  • Nie możesz napisać tematu
  • Nie możesz odpowiedzieć

błąd wewnętrzny serwera 500 i podwojone posty dodajcie opis, aby uniknąć zbędnych powt

#1 Użytkownik nie jest zalogowany   Sebastian Andryszczak 0501346907 

  • Domownik forum (501-1000)
  • PipPipPip
  • Grupa: Członkowie
  • Postów 589
  • Rejestracja: 2005-07-05
  • Płeć:Male
  • Lokalizacja:Karpacz

Napisano 2005-11-07, godz. 17:30

błąd wewnętrzny serwera 500... ileż razy j to już widziałem...
początkowo myślałem, że post nie został wysłany i wysyłałem drugi raz...

teraz wiem, że na 99% post jednak został wysłany

gdyby administratorzy poprawili oglądaną przez użytkownika informacje o błędzie serwera 500 i napisali tam wprost, że wcale nie trzeba wysyłać postu jeszcze raz, gdyż na 99,9% on został wysłany, a tylko przeglądarka coś kombinuje, to wtedy nie mielibyśmy na forum aż tylu powtórzonych postów.

Może warto by było również wprowadzić jakiś mechanizm, kasujący post całkowicie identyczny z postem poprzednim. Myślę, że dla informatyków to nic trudnego.
Byłem świadkiem Jehowy, ale poznałem prawdę (katolicyzm). Służę Jehowie, w łączności z jedyną Organizacją Bożą, tzn. Kościołem Kat.,

jest dla mnie oczywiste, że to, co jest oczywiste dla jednych, nie musi być oczywiste dla drugich.

#2 Użytkownik nie jest zalogowany   zbiru 

  • Początkujący (1-50)
  • Pip
  • Grupa: Moderatorzy
  • Postów 29
  • Rejestracja: 2003-03-30
  • Lokalizacja:Warszawa

Napisano 2005-11-08, godz. 17:22

Użytkownik Sebastian Andryszczak 0501346907 dnia 2005-11-07 20:30 napisał

błąd wewnętrzny serwera 500... ileż razy j to już widziałem...
Może warto by było również wprowadzić jakiś mechanizm, kasujący post całkowicie identyczny z postem poprzednim. Myślę, że dla informatyków to nic trudnego.

Za błąd 500 odpowiedzialne nie jest nasze forum ale nieindolencja providera (forum jest na hostingu http://etap.pl) który coś źle ustawił na serwerze. Wiem że zwalone mają np. reguły mod_rewrite na Apache'u (co im nawet udowodniłem ale nie potrafią tego naprawić). Błąd 500 to jakiś jeszcze inny problem. Nie mogę nawet go podejrzeć bo nie mam dostępu do logów apache'a. Proszę walić ze skargami prosto na tech@etap.pl bo to oni są odpowiedzialni za (nie)stabilną pracę serwera i skryptów php. Wszelkie cenzuralne i niecenzuralne epitety z tytułu niestabilności serwera należy słać tam. Może się obudzą ze snu.

Na razie forum jeszcze tu trochę będzie bo jest zapłacony hosting za rok. Ale w przyszłym roku na pewno zmienię providera. (No chyba że zajdzie jakaś wyższa konieczność gdyż korzystanie z forum stanie się zbyt uciążliwe. Wtedy spróbuję zrobić to szybciej). Prawde mówiąc, mnie ani razu na forum nie pokazał się błąd 500, ale może to dlatego że zbyt rzadko korzystam.

Na razie przełączam z php4 (działającego na jakimś dziwnym module speedycgi) na php5 w trybie prostego cgi. Szybkość pewnie nie wzroście ale powinna wzrosnąć stabilność, bo cgi nie jest związane tak silnie z samym apachem.

Powtórzone posty mozna zgłaszać moderatorom do usunięcia.

#3 Użytkownik nie jest zalogowany   jb 

  • ^o^
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Moderatorzy
  • Postów 4057
  • Rejestracja: 2003-04-13
  • Płeć:Female
  • Lokalizacja:Polska

Napisano 2005-11-08, godz. 17:26

Użytkownik zbiru dnia 2005-11-08 19:22 napisał

Powtórzone posty mozna zgłaszać moderatorom do usunięcia.

Nawet nie trzeba -ja jestem na forum każdego dnia i czytam wszystkie nowe posty, więc takie powielone wypowiedzi są kasowane na bieżąco.
.jb

#4 Użytkownik nie jest zalogowany   jb 

  • ^o^
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Moderatorzy
  • Postów 4057
  • Rejestracja: 2003-04-13
  • Płeć:Female
  • Lokalizacja:Polska

Napisano 2005-11-08, godz. 18:42

Użytkownik zbiru dnia 2005-11-08 19:22 napisał

Na razie przełączam z php4 (działającego na jakimś dziwnym module speedycgi) na php5 w trybie prostego cgi. Szybkość pewnie nie wzroście ale powinna wzrosnąć stabilność...

W tej chwili obserwuję problem z showuser -zamiast pokazywać wybrany profil użytkownika wyświetla pustą stronę. To samo dotyczy wglądu w "Mój profil". Ponadto efekt ten występuje także przy korzystaniu z funkcji "profil" oraz "opcje" w osobistym panelu administracyjnym.

aktualizacja: 20:29
.jb

#5 Użytkownik nie jest zalogowany   zbiru 

  • Początkujący (1-50)
  • Pip
  • Grupa: Moderatorzy
  • Postów 29
  • Rejestracja: 2003-03-30
  • Lokalizacja:Warszawa

Napisano 2005-11-08, godz. 21:38

Użytkownik jb dnia 2005-11-08 21:42 napisał

Użytkownik zbiru dnia 2005-11-08 19:22 napisał

Na razie przełączam z php4 (działającego na jakimś dziwnym module speedycgi) na php5 w trybie prostego cgi. Szybkość pewnie nie wzroście ale powinna wzrosnąć stabilność...

W tej chwili obserwuję problem z showuser -zamiast pokazywać wybrany profil użytkownika wyświetla pustą stronę. To samo dotyczy wglądu w "Mój profil". Ponadto efekt ten występuje także przy korzystaniu z funkcji "profil" oraz "opcje" w osobistym panelu administracyjnym.

edycja: 20:29

Widzę... Przywracam PHP4. Chyba trzeba będzie zrobić upgrade IPB z 1.3 do 2.0 i spr. czy z php5 nie będzie lepiej działać. Ale to później, bo to wieksza operacja.

#6 Guest_Guest_*

  • Grupa: Goście

Napisano 2006-04-06, godz. 05:18

Ostatnio mam problemy ze stronką watchtower. Co kilkadziesiąt minut pojawia mi się błąd, że serwer jest tymczasowo niedostępny. Chciałbym się zapytać, czy inni też mają taki problem, czy to może wina mojego komputera lub sieci?

pzdr. :)

#7 Użytkownik nie jest zalogowany   Terebint 

  • Taoista
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Członkowie
  • Postów 4710
  • Rejestracja: 2005-07-03
  • Płeć:Male

Napisano 2006-04-06, godz. 05:19

Użytkownik Guest dnia 2006-04-06 06:18 napisał

Ostatnio mam problemy ze stronką watchtower. Co kilkadziesiąt minut pojawia mi się błąd, że serwer jest tymczasowo niedostępny. Chciałbym się zapytać, czy inni też mają taki problem, czy to może wina mojego komputera lub sieci?

pzdr. :)

To ja się pytałem, ale zapomniałem się zalogować.

pzdr. :)
"Ot, ma wygląd ptaka, a więc będzie latał, proste". - Baltazar Siedem Słońc

#8 Użytkownik nie jest zalogowany   cara 

  • Elita forum (> 1000)
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Członkowie
  • Postów 1049
  • Rejestracja: 2005-01-04

Napisano 2006-04-06, godz. 08:10

Taaak, błąd wraca co jakis czas :/ Bywa irytujący. Nie można by czegoś z tym zrobić?
Nie zgadzam się z polityką cichego banowania użytkowników forum.

#9 Użytkownik nie jest zalogowany   sebol 

  • Elita forum (> 1000)
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Członkowie
  • Postów 3836
  • Rejestracja: 2003-04-19
  • Lokalizacja:Waldenburg

Napisano 2006-04-07, godz. 03:24

mi też ;-(
"Nie umiem wyobrazić sobie Boga nagradzającego i karzącego tych, których stworzył, a którego cele są wzorowane na naszych własnych - krótko mówiąc, Boga, który jest jedynie odbiciem ludzkich słabości." A.Einstein

"Religia jest obrazą godności ludzkiej
Bez niej mamy dobrych ludzi czyniących dobre rzeczy
i złych ludzi czyniących złe rzeczy
Żeby jednak dobrzy ludzie czynili złe rzeczy,
potrzeba religii" Richard Dawkins

Udostępnij ten temat:


Strona 1 z 1
  • Nie możesz napisać tematu
  • Nie możesz odpowiedzieć

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych