Skocz do zawartości


Zdjęcie

błąd wewnętrzny serwera 500 i podwojone posty


  • Please log in to reply
8 replies to this topic

#1 Sebastian Andryszczak 0501346907

Sebastian Andryszczak 0501346907

    Domownik forum (501-1000)

  • Członkowie
  • PipPipPip
  • 589 Postów
  • Płeć:Male
  • Lokalizacja:Karpacz

Napisano 2005-11-07, godz. 17:30

błąd wewnętrzny serwera 500... ileż razy j to już widziałem...
początkowo myślałem, że post nie został wysłany i wysyłałem drugi raz...

teraz wiem, że na 99% post jednak został wysłany

gdyby administratorzy poprawili oglądaną przez użytkownika informacje o błędzie serwera 500 i napisali tam wprost, że wcale nie trzeba wysyłać postu jeszcze raz, gdyż na 99,9% on został wysłany, a tylko przeglądarka coś kombinuje, to wtedy nie mielibyśmy na forum aż tylu powtórzonych postów.

Może warto by było również wprowadzić jakiś mechanizm, kasujący post całkowicie identyczny z postem poprzednim. Myślę, że dla informatyków to nic trudnego.
Byłem świadkiem Jehowy, ale poznałem prawdę (katolicyzm). Służę Jehowie, w łączności z jedyną Organizacją Bożą, tzn. Kościołem Kat.,

jest dla mnie oczywiste, że to, co jest oczywiste dla jednych, nie musi być oczywiste dla drugich.

#2 zbiru

zbiru

    Początkujący (1-50)

  • Moderatorzy
  • Pip
  • 29 Postów
  • Lokalizacja:Warszawa

Napisano 2005-11-08, godz. 17:22

błąd wewnętrzny serwera 500... ileż razy j to już widziałem...
Może warto by było również wprowadzić jakiś mechanizm, kasujący post całkowicie identyczny z postem poprzednim. Myślę, że dla informatyków to nic trudnego.

Za błąd 500 odpowiedzialne nie jest nasze forum ale nieindolencja providera (forum jest na hostingu http://etap.pl) który coś źle ustawił na serwerze. Wiem że zwalone mają np. reguły mod_rewrite na Apache'u (co im nawet udowodniłem ale nie potrafią tego naprawić). Błąd 500 to jakiś jeszcze inny problem. Nie mogę nawet go podejrzeć bo nie mam dostępu do logów apache'a. Proszę walić ze skargami prosto na tech@etap.pl bo to oni są odpowiedzialni za (nie)stabilną pracę serwera i skryptów php. Wszelkie cenzuralne i niecenzuralne epitety z tytułu niestabilności serwera należy słać tam. Może się obudzą ze snu.

Na razie forum jeszcze tu trochę będzie bo jest zapłacony hosting za rok. Ale w przyszłym roku na pewno zmienię providera. (No chyba że zajdzie jakaś wyższa konieczność gdyż korzystanie z forum stanie się zbyt uciążliwe. Wtedy spróbuję zrobić to szybciej). Prawde mówiąc, mnie ani razu na forum nie pokazał się błąd 500, ale może to dlatego że zbyt rzadko korzystam.

Na razie przełączam z php4 (działającego na jakimś dziwnym module speedycgi) na php5 w trybie prostego cgi. Szybkość pewnie nie wzroście ale powinna wzrosnąć stabilność, bo cgi nie jest związane tak silnie z samym apachem.

Powtórzone posty mozna zgłaszać moderatorom do usunięcia.

#3 jb

jb

    ^o^

  • Moderatorzy
  • PipPipPipPip
  • 4057 Postów
  • Płeć:Female
  • Lokalizacja:Polska

Napisano 2005-11-08, godz. 17:26

Powtórzone posty mozna zgłaszać moderatorom do usunięcia.

Nawet nie trzeba -ja jestem na forum każdego dnia i czytam wszystkie nowe posty, więc takie powielone wypowiedzi są kasowane na bieżąco.
.jb

#4 jb

jb

    ^o^

  • Moderatorzy
  • PipPipPipPip
  • 4057 Postów
  • Płeć:Female
  • Lokalizacja:Polska

Napisano 2005-11-08, godz. 18:42

Na razie przełączam z php4 (działającego na jakimś dziwnym module speedycgi) na php5 w trybie prostego cgi. Szybkość pewnie nie wzroście ale powinna wzrosnąć stabilność...

W tej chwili obserwuję problem z showuser -zamiast pokazywać wybrany profil użytkownika wyświetla pustą stronę. To samo dotyczy wglądu w "Mój profil". Ponadto efekt ten występuje także przy korzystaniu z funkcji "profil" oraz "opcje" w osobistym panelu administracyjnym.

aktualizacja: 20:29
.jb

#5 zbiru

zbiru

    Początkujący (1-50)

  • Moderatorzy
  • Pip
  • 29 Postów
  • Lokalizacja:Warszawa

Napisano 2005-11-08, godz. 21:38

Na razie przełączam z php4 (działającego na jakimś dziwnym module speedycgi) na php5 w trybie prostego cgi. Szybkość pewnie nie wzroście ale powinna wzrosnąć stabilność...

W tej chwili obserwuję problem z showuser -zamiast pokazywać wybrany profil użytkownika wyświetla pustą stronę. To samo dotyczy wglądu w "Mój profil". Ponadto efekt ten występuje także przy korzystaniu z funkcji "profil" oraz "opcje" w osobistym panelu administracyjnym.

edycja: 20:29

Widzę... Przywracam PHP4. Chyba trzeba będzie zrobić upgrade IPB z 1.3 do 2.0 i spr. czy z php5 nie będzie lepiej działać. Ale to później, bo to wieksza operacja.

#6 Guest_Guest_*

Guest_Guest_*
  • Goście

Napisano 2006-04-06, godz. 05:18

Ostatnio mam problemy ze stronką watchtower. Co kilkadziesiąt minut pojawia mi się błąd, że serwer jest tymczasowo niedostępny. Chciałbym się zapytać, czy inni też mają taki problem, czy to może wina mojego komputera lub sieci?

pzdr. :)

#7 Terebint

Terebint

    Taoista

  • Członkowie
  • PipPipPipPip
  • 4710 Postów
  • Płeć:Male

Napisano 2006-04-06, godz. 05:19

Ostatnio mam problemy ze stronką watchtower. Co kilkadziesiąt minut pojawia mi się błąd, że serwer jest tymczasowo niedostępny. Chciałbym się zapytać, czy inni też mają taki problem, czy to może wina mojego komputera lub sieci?

pzdr. :)

To ja się pytałem, ale zapomniałem się zalogować.

pzdr. :)

"Ot, ma wygląd ptaka, a więc będzie latał, proste". - Baltazar Siedem Słońc


#8 cara

cara

    Elita forum (> 1000)

  • Członkowie
  • PipPipPipPip
  • 1049 Postów
  • Lokalizacja:Wrocław

Napisano 2006-04-06, godz. 08:10

Taaak, błąd wraca co jakis czas :/ Bywa irytujący. Nie można by czegoś z tym zrobić?
Nie zgadzam się z polityką cichego banowania użytkowników forum.

#9 sebol

sebol

    Elita forum (> 1000)

  • Członkowie
  • PipPipPipPip
  • 3836 Postów
  • Lokalizacja:Waldenburg

Napisano 2006-04-07, godz. 03:24

mi też ;-(
"Nie umiem wyobrazić sobie Boga nagradzającego i karzącego tych, których stworzył, a którego cele są wzorowane na naszych własnych - krótko mówiąc, Boga, który jest jedynie odbiciem ludzkich słabości." A.Einstein

"Religia jest obrazą godności ludzkiej
Bez niej mamy dobrych ludzi czyniących dobre rzeczy
i złych ludzi czyniących złe rzeczy
Żeby jednak dobrzy ludzie czynili złe rzeczy,
potrzeba religii" Richard Dawkins




Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych