¦wieta a ¦wiadkowie
Napisano 2005-12-15, godz. 12:59
Mam problem. Jak wyt³umaczyæ ludziom powi±zanym ze ¶wiadkami ( nie ochrzczonymi, stoj±cymi z boku, ale jednak sympatyzuj±cymi), ¿e odrzucanie ¶wi±t jako swi±t rodzinnych to g³upota?
Napisano 2005-12-15, godz. 14:25
"Religia jest obraz± godno¶ci ludzkiej
Bez niej mamy dobrych ludzi czyni±cych dobre rzeczy
i z³ych ludzi czyni±cych z³e rzeczy
¯eby jednak dobrzy ludzie czynili z³e rzeczy,
potrzeba religii" Richard Dawkins
Napisano 2005-12-15, godz. 16:54
a co do rodzinnych ¶wi±t to co w³a¶ciwie jest w nich z³ego?? to ¿e rodzina która przewa¿nie na co dzieñjest zaganiana mo¿e usi±¶æ przy jednym stole i porozmawiaæ?? w mnie sprawa wygl±da tak ¿e na ¶wiêta zje¿d¿a siê rodzina z ró¿nych zak±tków Polski w jedno miejsce i ¶wiêta s± jedn±z niewielu okazji na spotkanie siê..

Napisano 2005-12-15, godz. 17:52
no ba ja bynajmniej nie narzekam ;-)sebol mam nadziejê ¿e teraz to próbujesz naprawiæ i wszystko jest ok:)
Napisano 2005-12-15, godz. 19:33
Z pewno¶ci± gorzej bêdzie o¶wieciæ zatwardzia³ych braciszków, do których nie docieraj± ¿adne racjonalne argumenty. Ju¿ s³yszê to ¶piewki o ba³wochwalstwie i o tym, ¿e rodzina powinna siê zawsze spotykaæ, a nie tylko w ¶wiêta (jakby sami tego przestrzegali).
Stra¿nica z 15 wrze¶nia 1989, s. 23.
"Ka¿dy mo¿e krytykowaæ, a (...) dopuszczenie do krytyki to nikomu nie podoba siê. Dlatego, maj±c na uwadze, ¿e ewentualna krytyka mo¿e byæ, tak musimy zrobiæ, ¿eby tej krytyki nie by³o, tylko aplauz i zaakceptowanie (...)".
"Rejs"
Napisano 2005-12-16, godz. 09:04

Oj namieszali kiedy¶ ludziom we ³bach, namieszali...
Napisano 2005-12-16, godz. 16:46
czy przy³apujecie siê na pozosta³o¶ciach po sekcie? Mnie np. kto¶ ¶wi±tecznie pozdrawia, ja zamiast "weso³ych ¶wi±t" albo "wzajemnie", mówiê "dziêkujê" i po 2-3s dopiero kojarzê, ¿e odpowiedzieæ trzeba co¶ wiêcej, ni¿ tylko "dziêkujê".
Có¿, nawyk kilkunastu lat bycia w organizacji, która zabrania³a pozdrowieñ ¶wi±tecznych, a jako ³agodniejsze wyj¶cie (lepsze od milczenia) doradza³a grzeczne podziêkowanie za z³o¿one ¿yczenia, ale bez ich odwzajemniania...
jest dla mnie oczywiste, ¿e to, co jest oczywiste dla jednych, nie musi byæ oczywiste dla drugich.
Napisano 2005-12-16, godz. 16:59

Napisano 2005-12-16, godz. 19:20

"Ka¿dy mo¿e krytykowaæ, a (...) dopuszczenie do krytyki to nikomu nie podoba siê. Dlatego, maj±c na uwadze, ¿e ewentualna krytyka mo¿e byæ, tak musimy zrobiæ, ¿eby tej krytyki nie by³o, tylko aplauz i zaakceptowanie (...)".
"Rejs"
Napisano 2005-12-16, godz. 19:43
jest dla mnie oczywiste, ¿e to, co jest oczywiste dla jednych, nie musi byæ oczywiste dla drugich.
Napisano 2005-12-16, godz. 21:07

"Rejs"
Napisano 2005-12-16, godz. 21:46
Napisano 2005-12-17, godz. 17:48
Faktycznie masz problem, teraz juz wiem dlaczego stoisz z boku... ty po prostu wiesz lepiej...Witam!
Mam problem. Jak wyt³umaczyæ ludziom powi±zanym ze ¶wiadkami ( nie ochrzczonymi, stoj±cymi z boku, ale jednak sympatyzuj±cymi), ¿e odrzucanie ¶wi±t jako swi±t rodzinnych to g³upota?
Ale to chyba g³upota rodziny która sobie przypomina o bliskich 2 razy w roku na ¶wiêta. Rodzinne swieta powiadasz.. Dokladnie - tylko rodzinne, bo ju¿ nawet zwyczaj spiewania kolêd wymiera. Stó³ jest bogiem niezaprzeczalnie.
To za¶ powinni¶cie czyniæ: Mówcie prawdê jeden drugiemu, wydawajcie sprawiedliwe wyroki w swoich bramach i zachowujcie pokój! Zach 8:16
Napisano 2005-12-17, godz. 17:50
nie przesadzaj nie jest a¿ tak ¼le !Rodzinne swieta powiadasz.. Dokladnie - tylko rodzinne, bo ju¿ nawet zwyczaj spiewania kolêd wymiera. Stó³ jest bogiem niezaprzeczalnie.
Napisano 2005-12-17, godz. 18:09
przesada.. akurat my siê spotykamy dwa razy do roku bo jak czê¶æ rodziny mieszka w Szczecinie a druga czê¶æ w Jeleniej Górze to jedyn± okazj± do spotkania siê s± ¶wiêta i wakacje..bo wyobra¼sobie ¿ê nie wszystkich staæ na takie podró¿e czê¶ciej a poza tym jak kto¶ pracuje w s³u¿bach ratowniczych to tym bardziej nie mo¿e siê urwaæ kiedy chce..a kontakt utrzymujemy ca³y czas telefoniczny i przez internet..wiêc nie doszukuj siê miêdzy wierszami...
co do kolend to u nas w domu kolêdy ¶piewa siê przy ka¿dej mo¿liwej okazji przez ca³e ¶wiêta i przy tym uzywa gitar oraz ¶piewników, ¿eby za¶piewaæ jak najwiêcej zwrotek. Fakt bardzo popularne jest puszczanie kolêd z p³yt, ale nie wszêdzie

Napisano 2005-12-18, godz. 11:16

Islam zdominuje ¶wiat
Islam bêdzie rz±dziæ ¶wiatem
¦ci±æ g³owy tym, którzy zniewa¿± Islam
Islam jest religi± pokoju...
Napisano 2005-12-19, godz. 09:03
My¶lê, ze gruba przesada. ¦wieta mo¿esz prze¿ywac jak chcesz nikt Ci niczego nie zakazuje. ¦piewania kolêd te¿. U wyznawców prawdy nie podoba mi siê to burzenie jaki¶"takich ostoi ludzko¶ci" jakim pewnikiem s± ¶wiêta. Zawsze by³ czas sacrum i czas profanum, nawet w¶ród tzw "ludzi pierwotnych". Po prostu spo³eczno¶æ potrzebuje ¶wi±t. Je¿eli jeste¶my tzw. spo³eczeñstwem konsumcyjnym to na ¶wiêta byæ moze króluje stó³. Czy niestety? Nie by³bym taki pewien. Je¿eli przypomnieæ sobie te dary sk³adane Bogom to przychodzi mi na my¶l stwierdzenie, ¿e ludzie zawsze tego chcieli, ale niestety byli zbyt ubodzy.Faktycznie masz problem, teraz juz wiem dlaczego stoisz z boku... ty po prostu wiesz lepiej...
Ale to chyba g³upota rodziny która sobie przypomina o bliskich 2 razy w roku na ¶wiêta. Rodzinne swieta powiadasz.. Dokladnie - tylko rodzinne, bo ju¿ nawet zwyczaj spiewania kolêd wymiera. Stó³ jest bogiem niezaprzeczalnie.

Napisano 2005-12-27, godz. 13:54
Moja ¿ona, wychowana w rodzinie ¦J, na szczê¶cie nie ochrzczona, by³a pierwszy raz na ¶wiêtach w moim rodzinnym domu. Zdziwi³a sie dosyæ mocno, ¿e wcale nie jest tak, jak "bracia" twierdz±. Nikt nie pi³ alkoholu i bardzo jej spodobala atmosfera ¶wi±t
Napisano 2005-12-27, godz. 14:26

A tak na powa¿nie — gratulacje dla ¿ony. Miejmy nadziejê, ¿e coraz bardziej bêdzie siê przekonywaæ co do tego, ¿e nie taki diabe³ straszny, jak go maluj±.

"Rejs"
Napisano 2005-12-27, godz. 14:43
U¿ytkownicy przegl±daj±cy ten temat: 1
0 u¿ytkowników, 1 go¶ci, 0 anonimowych