Autorzy ogłoszenia zapewniają, że wszystko zostanie poprawodzone "godnie i według zasad". Co to konkretnie oznacza? O jakich zasadach mowa? Czy wesela świadków Jehowy czymś się wyróżniają? Podzielcie się wspomnieniami.Kochani Bracia!
Serdecznie zapraszamy do współpracy! Organizujesz wesele Świadków Jehowy i szukasz prowadzenia i odpowiedniej oprawy muzycznej? Skontaktuj się z nami !
Zespół muzyczny "TAKT" w składzie: MAJA - śpiew, JANUSZ - gitara i śpiew oraz Mariusz - instrumenty
klawiszowe, prowadzenie, itp... poprowadzi twoją uroczystość! Wszystko godnie i według zasad!
"Szczęśliwy ten człowiek, który (...) ma upodobanie w prawie JEHOWY". [ Psalm 1:1,2 NW]
Gramy od 10 lat. Gramy tylko dla Braci i potrafimy zabawić ... prawie każdego!
Gramy na sprzęcie firmy YAMAHA! Posiadamy własne nagłśnienie, oświetlenie, itp.
Posiadamy też własny transport, zatem jesteśmy wstanie dotrzeć do każdego zboru, obwodu czy okręgu......!
źródło: link

wesela ŚJ
Napisano 2006-04-03, godz. 14:58
Napisano 2006-04-03, godz. 15:18
Co do reszty, to już "normalnie"

Napisano 2006-04-03, godz. 15:47

Napisano 2006-04-03, godz. 16:04
Napisano 2006-04-03, godz. 19:36

Napisano 2006-04-03, godz. 20:26
Co do całej reszty: nie ma również oczepin ani rytualnego podziękowania rodzicom (to chyba oczywiste). Moralność nieco wyostrzona, choć pod wpływem paru głębszych nieco siada ta granica

Niezbyt mile widziane są również tradycyjne suknie ślubne z welonami (z uwagi na symbloikę welonu), choć to raczej rzecz gustu niż nakazów.
Jednak przyznam obiektywnie, że "teokratyczne" wesela to najmilsze imprezy pod auspicjami WTS, jakie wspominam

Strażnica z 15 września 1989, s. 23.
"Każdy może krytykować, a (...) dopuszczenie do krytyki to nikomu nie podoba się. Dlatego, mając na uwadze, że ewentualna krytyka może być, tak musimy zrobić, żeby tej krytyki nie było, tylko aplauz i zaakceptowanie (...)".
"Rejs"
Napisano 2006-04-03, godz. 20:44
biala suknia panny młodej symbolizuje jej dziewictwo. I co? Białej sukni też zabronią?
Napisano 2006-04-03, godz. 20:47
Nie chodzi o to... Po prostu spotkałem się z taką teorią, że przecież welon oznacza dziewictwo panny, a właściwie jest jego unaocznieniem. A przecież to oczywiste, że wśród młodych świadkównek są JEDYNIE dziewicea co złego lub pogańskiego jest w symbolice welonu?
biala suknia panny młodej symbolizuje jej dziewictwo. I co? Białej sukni też zabronią?

"Każdy może krytykować, a (...) dopuszczenie do krytyki to nikomu nie podoba się. Dlatego, mając na uwadze, że ewentualna krytyka może być, tak musimy zrobić, żeby tej krytyki nie było, tylko aplauz i zaakceptowanie (...)".
"Rejs"
Napisano 2006-04-03, godz. 21:12
Słowo "welon" pochodzące od łacińskiego "velum" oznacza upiętą u głowy przeźroczystą zasłonę. Jako element garderoby panny młodej występował on na pewno już w starożytnej Grecji. To właśnie z welonem w ręce przedstawiany jest Hymen - bożek weselny i opiekun młodych małżeństw.
źródło: http://www.suknieslu...e.php?pg=welony
bo i już mamy "biblijną" podstawę do ogołocenia panny z welonu.
W końcu cześć należy się Jehowie, a nie jakiemuś Hymenowi...
A że nikt z nas nie czci Hymena? Nie ważne, nie wolno i już...
Napisano 2006-04-03, godz. 22:11
No proszę, trzeba by przekazać ten materiał do kanału i siup, będzie nowe światełkoJa myślałem, że to polowanie na jakieś pogaństwo.
Słowo "welon" pochodzące od łacińskiego "velum" oznacza upiętą u głowy przeźroczystą zasłonę. Jako element garderoby panny młodej występował on na pewno już w starożytnej Grecji. To właśnie z welonem w ręce przedstawiany jest Hymen - bożek weselny i opiekun młodych małżeństw.
źródło: http://www.suknieslu...e.php?pg=welony
bo i już mamy "biblijną" podstawę do ogołocenia panny z welonu.
W końcu cześć należy się Jehowie, a nie jakiemuś Hymenowi...
A że nikt z nas nie czci Hymena? Nie ważne, nie wolno i już...

"Rejs"
Napisano 2006-04-04, godz. 03:42
a jeżeli, chodzi o wesela SJ, to rzeczywiście nie różnią się od tradycyjnie polskich ! mi niestety nie było dane uczestniczyć w weselu młodych SJ, a jak byłem to na takich gdzie pan i pani młoda, byli trochę przeterminowani i tak jak by z komisu ! i zazwyczaj nie wiedzieć czemu, przypominały raczej stypy;-(
Lotka zaprosisz mnie na ślub Twojej córki !? przysięgam będę grzeczny ;-) mało pije, mało jem, a dużo tańcuje ;-)
"Religia jest obrazą godności ludzkiej
Bez niej mamy dobrych ludzi czyniących dobre rzeczy
i złych ludzi czyniących złe rzeczy
Żeby jednak dobrzy ludzie czynili złe rzeczy,
potrzeba religii" Richard Dawkins
Napisano 2006-04-04, godz. 05:49
Lotko, a dlaczego ja nie dostałem zaproszenia?Kochani za 3 tygodnie wydaje córkę za mąż.....
opowiem jak było.....

Też bym chciał pobyć na weselu.

pzdr.

"Ot, ma wygląd ptaka, a więc będzie latał, proste". - Baltazar Siedem Słońc
Napisano 2006-04-04, godz. 06:58

Napisano 2006-04-04, godz. 08:26

Napisano 2006-04-04, godz. 08:34
"Religia jest obrazą godności ludzkiej
Bez niej mamy dobrych ludzi czyniących dobre rzeczy
i złych ludzi czyniących złe rzeczy
Żeby jednak dobrzy ludzie czynili złe rzeczy,
potrzeba religii" Richard Dawkins
Napisano 2006-04-04, godz. 09:06

Oczywiście, że z welonem to bzdura. Byłem na jakichś 6 czy 7 weselach u świadków i panny miały welony

Kurczę, w zasadzie to i ja miałem jeszcze wesele teokratyczne, choć już wtedy nie miałem wiele wspólnego ze SJ. Ale czego się nie robi dla rodziców i dziadków...

"Rejs"
Napisano 2006-04-04, godz. 10:26
Napisano 2006-04-04, godz. 10:27
tutaj nikt nie mówił, że juz są jakieś przeciwskazania, wręcz przeciwnie mówiono,że świadkówny bardzo często zakładają welon do slubu, a przeciwskazania mogą byc dopiero jak dojdzie do biura WTS informacja, którą podał Sebastian, o jego pogańskim pochodzeniuZ tym welonem to bzdura!!! Nie ma przeciwskazań i świadkówny też go ubierają jeśli tylko im się podoba i pasuje do sukni. A jeśli chodzi o wesela to w większości nawet macie rację...

... więc w niedługim czasie możemy spodziewać się, że i w tej sprawie "jaśniej zaświeci"

Pozdrawiam

Napisano 2006-04-04, godz. 20:02
poza tym, z tego, co wiem, obrączki ślubne też mają pochodzenie pogańskie (sygnalizowane przez strażnicę) a jednak są przez tę samą strażnicę dozwolone...
Napisano 2006-04-06, godz. 15:38
Opowiedz, chętnie posłuchamy.Byłem na dwóch weselach moich synow, jedno sJ i drugie katolickie. Nie były to typowe wesela tylko przyjęcia weselno zorganizowane przez rodziców panien. Same przyjęcia były porównywalne i było bardzo miło żadnego pijaństwa i wszystko kulturalnie. Sam ślub, to była różnica! To w innym temacie.
(Zapraszam także do tematu "ślub w zborze", link | Moderator
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych