Przywracam dyskusję zapoczątkowaną 28.06.06
=========
autor: bury
Mówi się, że słowo Adonaj ( a śiciślej jego samogłoski) ma przegłos w pierwszej samogłosce, gdy jest zapisywane w imieniu Jehowa. Ma to być główny argument na to, że forma Jehowa jest zupełnie niepoprawna. Mam pytania, bo coś mi się tu nie zgadza.
Skoro mowa jest o literach i ich zapisywaniu a jeszcze ścieślej o przepisywaniu samogłosek ze słowa Adonaj do Tetragramu, to jakim prawem powoływać się na przegłos? Przegłos jest zjawiskiem fonetycznym i dotyczy głosek. Nie jest to zjawisko dotyczące liter czyli zapisu graficznego głosek! Głoski przecież nie są zapisem wymowy ale samą wymową! Skoro więc mowa o umieszczaniu liter z wyrazu Adonaj w Tetragtramie to nie może być mowy o przegłosie, bo litery nie doznają przegłosu. To wytłumaczyła mi moja żona, która jest neurologopedką.
Więc drugie pytanie musi brzmieć tak: Czy w słowie Adonaj Żydzi zapisywali samogłoski A O A, czy E O A ? Jesli te DRUGIE to nie ma problemu i jest jasne, że umieścili je w Tetragramie, bo chodziło im o czytanie w miejsce Jehowa, Adonaj. Ale jeśli te pierwsze, to jakoś argument z przegłosem w literach (