Profanka, on 2006-11-11 22:13, said:
Witajcie wszyscy ! Na ten fascynujący temat mozna poczytać w różnych częściach forum różne arcyciekawe wypowiedzi. Korespondujący z tym tematem temat o natchnieniu ksiąg w Sola Scriptura i inne dotyczące fundamentu chrześcijanina czyli Biblii sa bardzo pouczajace
. Więcej się tutaj dowiedziałam niż przez lata studiowania
na studium Strażnicy. Nawet pan Tyloch nie podaje aż takiej ilości wiedzy naraz. Dziękuję Wam wszystkim za to chwalebne dzieło. I... proszę o kontynuowanie wypowiedzi. Teraz jeszcze bardziej jestem pewna ,że Biblia podlegała "poprawkom" ideologicznym...
Cud to prawdziwy ,że jescze przetrwała do naszych czasów.
W Ksiedze Henocha można znaleźć fragment na który powoływał się Juda:
9 Oto przychodzi On z dziesięcioma tysiącami świętych, aby dokonać sądu nad nimi
i aby zniszczyć grzeszników, i aby złajać każdego, za to wszystko, co przeciwko
Niemu uczynili grzesznicy i niegodziwcy.
A to co napisał Juda w przekładzie NW:
14 O nich też prorokował siódmy w linii od Adama, Henoch, gdy powiedział: „Oto przyszedł Jehowa ze swymi świętymi miriadami, 15 aby nad wszystkimi dokonać sądu i aby wszystkim bezbożnym udowodnić winę w związku ze wszystkimi ich bezbożnymi uczynkami, które bezbożnie popełnili, oraz w związku ze wszystkimi szokującymi rzeczami, które mówili przeciwko niemu bezbożni grzesznicy”.
W przekładzie NW widzimy naginanie tekstu biblijnego do swoich potrzeb, w ksiedze Henocha brak jest Imienia Bożego, a w NW jest. W Księdze Henocha jest podana liczba 10 tysięcy świętych a w NW miriady, co rozumiem że można przetłumaczyć na polski jako mnóstwo lub miliardy. Aby podkreślić komizm określenia "miriady" napiszę tylko, że ani w szkole średniej, ani na studiach nie spotkałem się z takim liczebnikiem i jest to kolejny cybernetyczny bzdet MEPS-a lub świadome dopasowywanie do tego określenia liczby 144000 świętych, którzy to żadnym innym sposobem nie zmieszczą się w 10000.
Jeszcze jedno pytanie, kto na codzień używa słowa "miriady"?
Widzimy wyraźnie że słynny Nadarzyński tłumacz Piotr B. nie radzi sobie z tekstem Biblijnym, niestety ma tylko techniczne wykształcenie?
Złamanie regulaminu Forum. Konto zawieszone.