Terebint, on 2006-11-16 14:53, said:
A co wiesz wogóle na temat samobójstw??
Ostatnio powiesiły się 14 letnie dzieci; najpierw dziewczynka, później chłopiec, ofiary molestowania seksualnego i ośmieszania przez kolegów. Oczywiście strasznie zgrzeszyły, że nie wytrzymały psychicznie i pewnie trafią do piekła lub minimum nie zmartwychwstaną. A dlaczego? Ano dlatego, że niezwykle miłosierne organizacje religijne i ich dobry kolega Maciek, po prostu tak twierdzą i tyle. Proste, prawda?
Terebincie nie wiem jak różne "organizacje religijne" twierdzą. wiem co ja uważam.
otóż jeżeli samobójca świadomie odbiera sobie życie, to sam podjął decyzję co z nim będzie. co do wymienionych przez Ciebie dzieci nie wiem co się z nimi stanie, bo nie do mnie należy osąd. nie mniej jednak uważam, że "krew" tych dzieci jest na wielu rękach. ich kolegach, nauczycielach, rodzicach i kto wie czyich jeszcze. dzisiaj się mówi coraz więcej o przemocy w szkole i o tym, żeby drastycznie zaostrzyć przepisy. w moim przekonaniu przede wszystkim winę za taki stan rzeczy ponoszą rodzice. są zbyt zajęci codziennymi sprawami, aby poświęcić więcej lub w wielu wypadkach wogóle czas swoim dzieciom. to jest właśnie podstawowy problem