Skocz do zawartości

Zdjęcie

ŚJ a posiadanie zwierząt część II.

• Please log in to reply
42 replies to this topic

#21 Czesiek

Czesiek

Elita forum (> 1000)

• Członkowie
  • PipPipPipPip
  • 5701 Postów

Napisano 2006-11-29, godz. 13:36

nie haelu. chodzi mi bardziej o to, żeby mieć świadomość, że świętowanie czyichś urodzin może nosić znamiona negatywne. solenizant będący w centrum uwagi. o ile mi wiadomo w Biblii też nie jest napisane: "nie będziesz pozdrawiał lub całował sztandaru". nie ulega jednak wątpliwości, że takie czyny są niezgodne z Bożym poglądem. tak więc nie tylko ważne jest to o czym wprost mówi Pismo, ale podczas różnych sytuacji warto jest wziąć pod uwagę to jak się na to należy zapatrywać

Wybacz Macieju, ale z tym zdaniem, że: "nie ulega jednak wątpliwości, że takie czyny są niezgodne z Bożym poglądem", w stosunku do obchodzenia urodzin lub imienin się nie zgodzę. A wręcz uznam je za nadużycie autorytetu Boga do serwowania swoich poglądów, za psychomanipulację. Porównywanie urodzin lub imienin do bałwochwalstwa, bo solenizant jest w centrum uwagi jest dorobieniem ideologi do swoich poglądów. Bo czy solenizanta w czasie tych urodzin czy imienin stawia się na miejscu Boga. Czy wyrazy pamięci i szacunku do tej osoby są oddawaniem czci jakiemuś bóstwu?
Cała ideologia powstała w wyniku chęci wyróżnienia śJ od Badaczy Pisma Świętego, aby wmówić ludziom, że poprzez przestrzeganie tych ludzkich nakazów są lepsi od tych, co poszli za nauką Russela i nie chcieli słuchać "sędziego". Są to pozostałości tamtych czasów, kiedy trzeba było radykalnie odróżnić się od innych i dać namiastkę inności w celu zatrzymania ludzi w "organizacji".
Czesiek

#22 Maciej

Maciej

Elita forum (> 1000)

• Członkowie
  • PipPipPipPip
  • 1089 Postów

Napisano 2006-11-29, godz. 13:44

Czesiek nie chcę mi się wdawać w kolejne jałowe dyskusje, które nic nie wnoszą. odpowiem pytaniem na pytanie. czy fakt np. klęknięcia i całowania sztandaru będzie oznaczał oddanie czci jakiemuś bóstwu. nie. czy oznacza to, że jest to zgodne z Bożym prawem. nie nie jest. tu trzeba czegoś więcej niż tylko suchej wykładni. tutaj trzeba zrozumienia

#23 Padre Antonio

Padre Antonio

Ateista

• Członkowie
  • PipPipPipPip
  • 2291 Postów

Napisano 2006-11-29, godz. 14:07

Dlatego Rutheford był gładko ogolony w przeciwieństwie do ojca Badaczy Pisama których "ojciec" był zarośnięty jak marynarz z Baltony. Później dorobiono do tego ideologię i zmanipulowano zdjęciami z ogolonym Jezusem na czele.

Tak się zastanawiam i dochodzę do wniosku, że zaczynam rozumieć dlaczego faryzeusze doprowadzili do rozdrobnienia Prawa, tak iż stało się uciążliwe, a dopiero Jezus musiał "naprostować" sytuację.
Ludzie tak poprostu mają jeśli nie robią dokładnie jak w "instrukcji obsługi" i sami zaczynają grzebać niedopasowanym narzędziem zgrywając autoryzowanych serwisantów. Taka metafora ... ;)
"Jeśli dojdziesz ostatecznie do tego, że nie ma Boga, zachętą do cnoty i odwagi niech będzie dla ciebie radość i przyjemność, jaką dawało ci samo myślenie, i miłość innych, którą ci ono zapewni" Thomas Jefferson

#24 Czesiek

Czesiek

Elita forum (> 1000)

• Członkowie
  • PipPipPipPip
  • 5701 Postów

Napisano 2006-11-29, godz. 15:05

Czesiek nie chcę mi się wdawać w kolejne jałowe dyskusje, które nic nie wnoszą. odpowiem pytaniem na pytanie. czy fakt np. klęknięcia i całowania sztandaru będzie oznaczał oddanie czci jakiemuś bóstwu. nie. czy oznacza to, że jest to zgodne z Bożym prawem. nie nie jest. tu trzeba czegoś więcej niż tylko suchej wykładni. tutaj trzeba zrozumienia

Jeżeli kwestia oddawania honorów przestaje byc oddawaniem czci jakiemś bóstwu, to jak na podstawie Bibli udowodnisz, że jest to sprzeczne z Bożym prawem?
I to bez jakiegoś zbędnego "zrozumienia", ale tak dla prostych ludzi. Tak prosto, jak prosta była ewangelia kierowana do ludzi przez apostołów. Tak powtórzę do znudzenia - poproszę o cytat (taki malutki cytacik) z Biblii.
Czesiek

#25 Padre Antonio

Padre Antonio

Ateista

• Członkowie
  • PipPipPipPip
  • 2291 Postów

Napisano 2006-11-29, godz. 15:12

Maciek, nie spotkałem się z tym, żeby na urodzinach ktoś klękał i całował solenizanta w rękę.
Mój tata, wieloletni śJ-wy będąc przy umierającej matce (moja babcia) w szpitalu klęknął przy jej łóżku, mówił jak ją kocha, trzymał kurczowo i całował w rękę mimo że pewnie go nie słyszała, ja stałem z boku i płakałem bo była dla mnie kimś bardzo ważnym, a dla ojca najważniejszą kobieta na świecie. Na drugi dzień umarła.

Mam ojca bałwochwalcę? Lepiej nie będę z nim rozmawiał na ten temat, bo za bardzo go kocham.
"Jeśli dojdziesz ostatecznie do tego, że nie ma Boga, zachętą do cnoty i odwagi niech będzie dla ciebie radość i przyjemność, jaką dawało ci samo myślenie, i miłość innych, którą ci ono zapewni" Thomas Jefferson

#26 Czesiek

Czesiek

Elita forum (> 1000)

• Członkowie
  • PipPipPipPip
  • 5701 Postów

Napisano 2006-11-29, godz. 15:21

Padre Antonio
Myślę, że niektóre interpretacje WTS poszły w takim kierunku, jak użycie słowa "korban" przez faryzeuszów i uczonych w Piśmie, tak skarcone przez Pana Jezusa.
Czesiek

#27 Maciej

Maciej

Elita forum (> 1000)

• Członkowie
  • PipPipPipPip
  • 1089 Postów

Napisano 2006-11-29, godz. 18:11

Maciek, nie spotkałem się z tym, żeby na urodzinach ktoś klękał i całował solenizanta w rękę.
Mój tata, wieloletni śJ-wy będąc przy umierającej matce (moja babcia) w szpitalu klęknął przy jej łóżku, mówił jak ją kocha, trzymał kurczowo i całował w rękę mimo że pewnie go nie słyszała, ja stałem z boku i płakałem bo była dla mnie kimś bardzo ważnym, a dla ojca najważniejszą kobieta na świecie. Na drugi dzień umarła.
Mam ojca bałwochwalcę? Lepiej nie będę z nim rozmawiał na ten temat, bo za bardzo go kocham.

Ależ oczywiście, że nie. Padre z Czesiem łącznie, czy wy macie aby "wszystkich w domu" ? prowadzimy luźną konwersację poruszając ją w różnych aspektach. Padre odbiera wszystko za bardzo dosłownie, a Czesiu prawie żąda "udokumentowania" wszystkiego.
Panowie. wiecie doskonale, że nie ma wielu określeń w Piśmie Św., ale to nie oznacza, że w dzisiejszych czasach jest ono nieaktualne.

#28 Czesiek

Czesiek

Elita forum (> 1000)

• Członkowie
  • PipPipPipPip
  • 5701 Postów

Napisano 2006-11-29, godz. 18:47

Ależ oczywiście, że nie. Padre z Czesiem łącznie, czy wy macie aby "wszystkich w domu" ? prowadzimy luźną konwersację poruszając ją w różnych aspektach. Padre odbiera wszystko za bardzo dosłownie, a Czesiu prawie żąda "udokumentowania" wszystkiego.
Panowie. wiecie doskonale, że nie ma wielu określeń w Piśmie Św., ale to nie oznacza, że w dzisiejszych czasach jest ono nieaktualne.

Pismo jest aktualne i dziś. Tylko czy zwolennicy talmutyzacji życia wiedzą co Ono głosi? czy zdają sobie sprawę z bezsensowności niektórych nauk, jakie niby mają potwierdzenie w Biblii i jak to pisałeś:

nie ulega jednak wątpliwości, że takie czyny są niezgodne z Bożym poglądem. tak więc nie tylko ważne jest to o czym wprost mówi Pismo, ale podczas różnych sytuacji warto jest wziąć pod uwagę to jak się na to należy zapatrywać

Jeśli "nie ulega wątpliwości", to pokaż to i nie dziw się, że z uporem maniaka powtarzam "pokaż to w Biblii".
Bo przy takich zapewnieniach jakich udzielasz, to nie ulega wątpliwości, że powinno to się znajdować w Biblii
Czesiek

#29 Padre Antonio

Padre Antonio

Ateista

• Członkowie
  • PipPipPipPip
  • 2291 Postów

Napisano 2006-11-30, godz. 09:11

Macieju - bracia z CK każą odczytywać dosłownie relacje o potopie (bo Jezus mówił o czasach Noego), stworzenie świata czyli kreacjonizm (bo Jezus mówił o Adamie i Ewie) itp. W negatywnym świetle stawia się urodziny bo w takim przedstawia je Biblia - ok, mogę się z tym zgodzić.
Jeśli zupełnie bezkrytycznie przyjmiemy tak przedstawione stanowisko, to wydaje się ono całkiem uzasadnione i logiczne.
Kiedy zaczniemy dowiadywać się więcej i sprawdzać fakty sprawa się komplikuje, bo okazuje się, że z dosłownym odczytem pewnych zagadnień biblijnych jest kłopot.

Dlatego odbieram Twoje osądy tak dosłownie - bo albo coś jest bałwochwalstwem albo nie. Dociekam, czy bracia z CK mają rację i czy są konsekwentni. Na potwierdzenie faktu, że tacy chcą być wystarczy poprosić o uzasadnienie nakrywania głowy przez kobietę przy "nauczaniu". Uzasadnione czy nie? Dosłownie odczytywać czy nie?

Poprostu chodzi o prawdę, którą odczytywać trzeba jak najbardziej dosłownie.

Użytkownik Padre Antonio edytował ten post 2006-11-30, godz. 09:13

#30 pawel r

pawel r

Niepoprawne stworzenie Boga

• Członkowie
  • PipPipPipPip
  • 4853 Postów

Napisano 2006-11-30, godz. 10:21

A ja choć nie czcze kotów i tak nie chciał bym mieć tego zwierzęcia w domu chyba żebym miał podwórze to czemu nie :) A o ile pamiętam na wszystkich urodzinach jakie byłem nie dostrzegałem "kulcików" osoby tylko dobrą zabawę i życzliwość. Hmmm natomiast przypomina mi sie kilka związków (chłopaków i dziewczyn) które miały znamiona "kulcików". Daltego uważam, że to związki par są bardziej ryzykwne ze względu na te kulciki niż koty (ach te czarne koty...) czy tym bardziej urodziny B)
Należę do 144...

Islam zdominuje świat
Islam będzie rządzić światem
Ściąć głowy tym, którzy znieważą Islam
Islam jest religią pokoju...

#31 Czesiek

Czesiek

Elita forum (> 1000)

• Członkowie
  • PipPipPipPip
  • 5701 Postów

Napisano 2006-11-30, godz. 11:07

Macieju - bracia z CK (...) W negatywnym świetle stawia się urodziny bo w takim przedstawia je Biblia - ok, mogę się z tym zgodzić.

Wybacz Padre, ale to nie Biblia przedstawia urodziny w negatywnym świetle, ale komentatorzy.
Bo w czym zawinił zwyczaj obchodzenia urodzin w tej sytuacji:

1. Król Belsazar urządził wielką ucztę dla tysiąca swoich dostojników i przed tym tysiącem pił wino.
2. A gdy Belsazar był pod działaniem wina, kazał przynieść złote i srebrne naczynia, które jego ojciec Nebukadnesar zabrał ze świątyni w Jeruzalemie, aby król i jego dostojnicy, jego żony i jego nałożnice mogły z nich pić.
3. I przyniesiono złote i srebrne naczynia, które zabrano ze świątyni, z domu Bożego w Jeruzalemie; a król i jego dostojnicy, jego żony i jego nałożnice pili z nich.
4. Pili wino i wysławiali bogów ze złota, srebra, miedzi, żelaza, drzewa i kamienia.
5. W tej samej chwili ukazały się palce ręki ludzkiej i pisały naprzeciw świecznika na wapiennej ścianie pałacu królewskiego. Król zauważył grzbiet ręki, która pisała.
(Dan. 5:1-5 BW)

To urodziny zawiniły, że Belsazar tak postąpił, czy ilość wypitego wina, nieznajomość historii i głupota władcy?
Ja obstawiam wino, nieznajomość histori i głupotę, a nie zwyczaj obchodzenia urodzin jako przyczynę takiego postępku Belsazara.

A w tej sytuacji, czy to urodziny zawiniły:

21. I nastał stosowny dzień, kiedy Herod w dzień swoich urodzin wyprawił ucztę dla swoich książąt i dla hetmanów, i dostojników z Galilei.
22. A gdy weszła córka tej właśnie Herodiady i tańczyła, spodobała się Herodowi i współbiesiadnikom; wtedy król rzekł do dziewczęcia: Proś mię, o co chcesz, a dam ci.
23. I przysiągł jej: O cokolwiek poprosisz mnie, dam ci, choćby nawet połowę królestwa mego.
24. A ona wyszedłszy, rzekła matce swojej: O co mam prosić? Ta zaś odrzekła: O głowę Jana Chrzciciela.
25. Zaraz też weszła śpiesznie do króla i prosiła, mówiąc: Chcę, żebyś mi zaraz dał na misie głowę Jana Chrzciciela.
26. I zasmucił się król bardzo, ale ze względu na przysięgę i współbiesiadników nie chciał jej odmówić.
(Mar. 6:21-26 BW)

I tutaj zawiniła głupota władcy i bezmyślnie oraz pośpiesznie wypowiedziane słowa przysięgi a nie zwyczaj obchodzenia urodzin.

A że WTS dorabia do tych fragmentów swoją ideologię aby na siłę odróżnić swoich wyznawców od innych ludzi, to nie wina urodzin, ale nadużycie Słowa Bożego przez WTS do swoich celów.
Czesiek

#32 Padre Antonio

Padre Antonio

Ateista

• Członkowie
  • PipPipPipPip
  • 2291 Postów

Napisano 2006-11-30, godz. 11:27

Cześku, chodziło mi o to, że w tym przypadku jestem skłonny zrozumieć (bardziej trafne słowo) taką argumentację. Bo jest chociaż jakaś wzmianka "z nazwy".

Osobiście mój pogląd jet bliźniaczy z Twoim. Ponadto Biblia nie ocenia samego święta, tylko mówi co podczas jego obchodów się stało.

#33 Artur Schwacher

Artur Schwacher

Elita forum (> 1000)

• Członkowie
  • PipPipPipPip
  • 2617 Postów

Napisano 2006-11-30, godz. 14:34

Jak już mamy taki wesoły temat to taka ciekawostka

Otóż mało kto wie, ze klaskanie jest słowianskim zwyczajem poganskim. Opisuje to Gall Anonim jest tez o tym wzmianku w zywocie św Stanisława. Tymczasem Sj klaszczą często na zgromadzeniach i czesto przekazuja sobie w ten sposób pozdrowienia między zborami.

Gdyby więc byli konsekwentni to powinni zakazac klaskania.
To jest forum o Świadkach Jehowy. Ta religia może i ma tam swoje plusy. Rozchodzi się jednak o to aby te plusy nie przesłoniły nam minusów.
Wpadnij do mnie na Facebooku!

#34 Czesiek

Czesiek

Elita forum (> 1000)

• Członkowie
  • PipPipPipPip
  • 5701 Postów

Napisano 2006-11-30, godz. 15:13

Cześku, chodziło mi o to, że w tym przypadku jestem skłonny zrozumieć (bardziej trafne słowo) taką argumentację. Bo jest chociaż jakaś wzmianka "z nazwy".

Osobiście mój pogląd jet bliźniaczy z Twoim. Ponadto Biblia nie ocenia samego święta, tylko mówi co podczas jego obchodów się stało.

Padre, tylko nie bliźniaki, błagam. A co do oceniania obchodzenia dnia urodzin to racja, Biblia nie ocenia tego zwyczaju.
Czesiek

#35 Padre Antonio

Padre Antonio

Ateista

• Członkowie
  • PipPipPipPip
  • 2291 Postów

Napisano 2006-11-30, godz. 15:17

Padre, tylko nie bliźniaki, błagam. A co do oceniania obchodzenia dnia urodzin to racja, Biblia nie ocenia tego zwyczaju.

Bliźniaki ;) Ale palnąłem ... hehe.

#36 [db]

[db]

oświecony

• Członkowie
  • PipPipPipPip
  • 2827 Postów

Napisano 2006-11-30, godz. 17:00

Otóż mało kto wie, ze klaskanie jest słowianskim zwyczajem poganskim.

Biorąc pod uwagę różnorodność kultur i zwyczajów pogańskich na całym świecie, można z dużą dozą pewności stwierdzić, że każda czynność wystarczająco prosta by była dostępna dla prymitywnego ludu, gdzieś i kiedyś należała do jakichś pogańskich zwyczajów.

Żeby więc być konsekwentnym powinni być Kononowiczem ("zlikwidować wszystko").
[db]

#37 Czesiek

Czesiek

Elita forum (> 1000)

• Członkowie
  • PipPipPipPip
  • 5701 Postów

Napisano 2006-11-30, godz. 17:44

Otóż mało kto wie, ze klaskanie jest słowianskim zwyczajem poganskim. Opisuje to Gall Anonim jest tez o tym wzmianku w zywocie św Stanisława. (...)

A niektórzy wiedzą, że starotestamentowi żydzi przejęli ten zwyczaj od słowian i rozpropagowali go na okoliczne narody:

2. Wszystkie narody, klaskajcie w dłonie! Wykrzykujcie Bogu głosem radosnym,
(Ps. 47:2 BW)

19. Lecz ty, synu człowieczy, prorokuj i klaskaj w dłonie, niech miecz uderzy dwakroć, trzykroć! Jest to miecz rzezi, wielki miecz rzezi, który ich okrąża,
20. Aby serca struchlały i aby wiele potknęło się i padło. Sprawiłem, że wyostrzono miecz do zabijania we wszystkich ich bramach. Uczyniono go jak błyskawica, wygładzono go na rzeź.
21. Ukaż swoją ostrość, bij w prawo, potem zwróć się w lewo, dokądkolwiek jest skierowane twoje ostrze!
22. Również Ja klasnę w swoje dłonie i dam upust mojej zapalczywości. Ja, Pan, powiedziałem.
(Ezech. 21:19-22 BW)

6. Gdyż tak mówi Wszechmocny Pan: Ponieważ klaskałeś w dłonie i tupałeś nogami, i z całą pogardą w duszy radowałeś się z powodu ziemi izraelskiej,
7. Dlatego oto wyciągnę moją rękę przeciwko tobie i wydam cię narodom na łup, wytępię cię spośród ludów i wygubię cię spośród ziem; zniszczę cię, i poznasz, że Ja jestem Pan.
(Ezech. 25:6-7 BW)

;) :lol: :lol: :lol:

Użytkownik Czesiek edytował ten post 2006-11-30, godz. 17:45

Czesiek

#38 Sebastian Andryszczak

Sebastian Andryszczak

BYŁEM Świadkiem Jehowy

• Członkowie
  • PipPipPipPip
  • 6348 Postów
  • Gadu-Gadu:748371

Napisano 2006-11-30, godz. 18:29

czytam tę dyskusję i dopada mnie "pogański" zwyczaj śmiechu.

Jak wiadomo, śmiech jest zwyczajem pogańskim, a świadczą o tym mity greckie, mówiące że fałszywi bogowie śmiali się z tego czy z tamtego... ;)

Oj, ludzie, przecież w ten sposób można "udowodnić" absolutnie wszystko.
Np. zwyczaj wstawania o świcie też napewno był praktykowany przez starożytnych pogan.
Poganie również "po pogańsku" płodzili dzieci, pracowali, jedli, pili, rodzili się i umierali.
Jednego tylko jestem pewny: starożytni poganie napewno nie używali neostady. :P

#39 pawel r

pawel r

Niepoprawne stworzenie Boga

• Członkowie
  • PipPipPipPip
  • 4853 Postów

Napisano 2006-11-30, godz. 23:38

Żeby więc być konsekwentnym powinni być Kononowiczem ("zlikwidować wszystko").

db jestem całym sercem za a nawet i przeciw :D

Użytkownik pawel r edytował ten post 2006-11-30, godz. 23:41

Należę do 144...

Islam zdominuje świat
Islam będzie rządzić światem
Ściąć głowy tym, którzy znieważą Islam
Islam jest religią pokoju...

#40 Czesiek

Czesiek

Elita forum (> 1000)

• Członkowie
  • PipPipPipPip
  • 5701 Postów

Napisano 2006-12-01, godz. 06:30

Jednego tylko jestem pewny: starożytni poganie napewno nie używali neostady. :P

Ale jakiś sposób porozumiewania się na odległość i wymiany wiadomości istniał, więc można neostradę i cały internet pod to podciągnąć. ;)
A co poniektórzy jakby zlikwidowali u siebie oddychanie (to też pogański zwyczaj), to ludziom żyłoby się lżej ;)
Czesiek

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych