Skocz do zawartości

Zdjęcie

"niech się święci imię Twoje!"

• Please log in to reply
31 replies to this topic

Ankieta: "niech się święci imię Twoje! "

Czyje imie ma sie swiecic ?

Nie możesz zobaczyć wyników tej ankiety dopóki nie oddasz głosu. Proszę zaloguj się i oddaj głos by zobaczyć wyniki.
Głosuj Goście nie mogą oddawać głosów

#21 Czesiek

Czesiek

Elita forum (> 1000)

• Członkowie
  • PipPipPipPip
  • 5701 Postów

Napisano 2006-12-01, godz. 11:54

Macjieju a o kim mówią te wersety?

Oto przychodzi wśród obłoków, i ujrzy go wszelkie oko, a także ci, którzy go przebili, i będą biadać nad nim wszystkie plemiona ziemi. Tak jest! Amen.
Jam jest alfa i omega [początek i koniec], mówi Pan, Bóg, Ten, który jest i który był, i który ma przyjść, Wszechmogący.
(Obj. 1:7-8 BW)

Kim jest tem, który ma przyjść i którego wszelkie oko ma oglądać?
Czesiek

#22 Gonzalo

Gonzalo

Domownik forum (501-1000)

• Członkowie
  • PipPipPip
  • 666 Postów

Napisano 2006-12-01, godz. 17:11

Macieju,

Jahwe jest imieniem własnym Boga i tylko dla niego zastrzeżonym.

No to standardowe cytaty:
J 17:11-12 NS "I już nie jestem na świecie, ale oni są na świecie, a ja przychodzę do ciebie. Ojcze Święty, czuwaj nad nimi ze względu na twoje imię, które mi dałeś, żeby oni byli jedno, tak jak my.(12) Gdy byłem z nimi, czuwałem nad nimi ze względu na twoje imię, które mi dałeś, i ustrzegłem ich, i żaden z nich nie zginął oprócz syna zagłady, żeby się spełniło Pismo.”
Hbr 1:4 NS „O tyle zatem stał się lepszy od aniołów, o ile odziedziczył imię wspanialsze od ich imienia.”

I niemniej standardowe pytania:
jakie swoje imię Ojciec dał Synowi?
jakie imię Syn odziedziczył po Ojcu?

#23 homme_curieux

homme_curieux

Elita forum (> 1000)

• Członkowie
  • PipPipPipPip
  • 1274 Postów

Napisano 2006-12-01, godz. 21:00

[quote name='Sebastian Andryszczak' date='2006-12-01 13:15' post='43220'] HC, Macieja oraz innych ŚJ i ich sympatyków proszę o wskazanie wersetu mówiącego, że Stwórca ma tylko jedno imię.
Ps 105:3 Bg Dołączona grafika „Chlubcie się imieniem świętem jego; niech się weseli serce szukających Pana.”Ps 105:3 Br Dołączona grafika „Dumni bądźcie z Jego imienia świętego, niech się radują sercem całym wszyscy bojący się Pana!”Ps 105:3 BT Dołączona grafika „Szczyćcie się Jego świętym imieniem; niech się weseli serce szukających Pana!”Ps 105:3 Bw Dołączona grafika „Chlubcie się imieniem jego świętym, Niech raduje się serce szukających Pana!” Ps 105:3 NS Dołączona grafika „Szczyćcie się jego świętym imieniem. Niech się raduje serce szukających Jehowy.”Ps 105:3 AKJV Dołączona grafika „Glory you in his holy name: let the heart of them rejoice that seek the LORD.”Ps 105:3 ASV Dołączona grafika „Glory ye in his holy name: Let the heart of them rejoice that seek Jehovah.”Ps 105:3 BBE Dołączona grafika „Have glory in his holy name; let the hearts of those who are searching after the Lord be glad.”Ps 105:3 Darby „Glory ye in his holy name: let the heart of them rejoice that seek Jehovah.”Ps 105:3 DR „Glory ye in his holy name: let the heart of them rejoice that seek the Lord.”Ps 105:3 DRA „And these men have not known my ways: so I swore in my wrath that they shall not enter into my rest.”Ps 105:3 HNV „Glory in his holy name. Let the heart of those who seek the LORD rejoice.”Ps 105:3 JPS „Glory ye in His holy name; let the heart of them rejoice that seek the LORD.”Ps 105:3 KJV „Glory ye in his holy name : let the heart of them rejoice that seek the LORD .”Ps 105:3 RNKJV „Glory ye in his holy name: let the heart of them rejoice that seek יהוה.”Ps 105:3 Rotherham „Make your boast in his holy Name, Joyful be the heart of them who are seeking Yahweh.”Ps 105:3 RWebster „Glory ye in his holy name : let the heart of them rejoice that seek the LORD .”Ps 105:3 WEB „Glory in his holy name. Let the heart of those who seek Yahweh rejoice.”Ps 105:3 Websters „Glory ye in his holy name: let the heart of them rejoice that seek the LORD.”Ps 105:3 YLT „Boast yourselves in His Holy Name, The heart of those seeking Jehovah rejoiceth.”Ps 105:3 NW „Make YOUR boast in his holy name. Let the heart of those seeking Jehovah rejoice. ” Widocznie te wersety "zapomnialy" dodac innych imion .......

[quote name='Sebastian Andryszczak' date='2006-12-01 13:15' post='43220'] HC, Macieja oraz innych ŚJ i ich sympatyków proszę o wskazanie wersetu mówiącego, że Stwórca ma tylko jedno imię.

Wj 3:15 Bg Dołączona grafika „I mówił jeszcze Bóg do Mojżesza: Tak rzeczesz do synów Izraelskich: Pan, Bóg ojców waszych, Bóg Abrahamów, Bóg Izaaków, i Bóg Jakóbów posłał mię do was; toć imię moje na wieki, i to pamiętne moje od narodu do narodu;”Wj 3:15 Br Dołączona grafika „Powiedział Bóg także do Mojżesza: Powiesz nadto Izraelitom: Jahwe, Bóg waszych ojców. Bóg Abrahama, Bóg Izaaka i Jakuba, posłał mnie do was i powiedział: Takie jest moje imię na wieki i tak mają Mnie nazywać wszystkie pokolenia.”Wj 3:15 BT http://apologetyka.c...ges/flag_pl.gif „Mówił dalej Bóg do Mojżesza: Tak powiesz Izraelitom: JESTEM, Bóg ojców waszych, Bóg Abrahama, Bóg Izaaka i Bóg Jakuba posłał mnie do was. To jest imię moje na wieki i to jest moje zawołanie na najdalsze pokolenia.”Wj 3:15 Bw http://apologetyka.c...ges/flag_pl.gif „I mówił dalej Bóg do Mojżesza: Tak powiesz synom izraelskim: Pan, Bóg ojców waszych, Bóg Abrahama, Bóg Izaaka i Bóg Jakuba posłał mnie do was. To jest imię moje na wieki i tak mnie nazywać będą po wszystkie pokolenia.”Wj 3:15 NS http://apologetyka.c...ges/flag_pl.gif „Wówczas Bóg jeszcze raz rzekł do Mojżesza: "Oto, co masz powiedzieć do synów Izraela: 'Jehowa, Bóg waszych praojców, Bóg Abrahama, Bóg Izaaka i Bóg Jakuba, posłał mnie do was'. To jest moje imię po czas niezmierzony i ono mnie upamiętnia na pokolenie za pokoleniem.”

Z Biblii wynika, że Stwórca ma wiele imion, a z publikacji WTS, że Stwórca ma conajmniej dwa imiona. [/quote]

Chetnie sie zapoznamy z tymi publikacjami :)
Mam nadzieje ze moj glos na tym forum sprawi ze moze choc jednemu ziarnu zostanie oszczedzony ponizszy los :
Lk 5:5 Siewca wyszedł siać ziarno. A gdy siał, jedno padło na drogę i zostało podeptane, a ptaki powietrzne wydziobały je.

#24 Sebastian Andryszczak

Sebastian Andryszczak

BYŁEM Świadkiem Jehowy

• Członkowie
  • PipPipPipPip
  • 6348 Postów
  • Gadu-Gadu:748371

Napisano 2006-12-02, godz. 00:51

Co do dwóch imion Stwórcy, muszę poszukać tych starych publikacji, napewno je znajdę.

Co do wersetów wyżej przytoczonych przez HC: wiemy, że Stwórca ma na imię Jahwe (Jehowa).
Prosiłem o wskazanie wersetu, że jest to JEDYNE imię Stwórcy.

Łopatologicznie: ja nazywam się Sebastian, ale w dowodzie osobistym mam wpisane "Sebastian Aleksander"
Mój dokument tożsamości jest dowodem, że mam więcej niż jedno imię, mimo że na codzień używam pierwszego imienia.

To, że Stwórca w ST używał głównie imienia Jahwe nie dowodzi jeszcze że nie ma On innych, dodatkowych imion.

#25 Maciej

Maciej

Elita forum (> 1000)

• Członkowie
  • PipPipPipPip
  • 1089 Postów

Napisano 2006-12-02, godz. 14:20

To, że Stwórca w ST używał głównie imienia Jahwe nie dowodzi jeszcze że nie ma On innych, dodatkowych imion.

w takim razie poproszę o te inne imiona. zakładam, że nie znajdą się tam takie perełki jak np"Zazdrosny" no chyba, że przyjmiemy iż określenie Wielki po Aleksandrze jest również imieniem

#26 Sebastian Andryszczak

Sebastian Andryszczak

BYŁEM Świadkiem Jehowy

• Członkowie
  • PipPipPipPip
  • 6348 Postów
  • Gadu-Gadu:748371

Napisano 2006-12-02, godz. 16:19

Niedługo zamieszczę pełną listę imion Stwórcy, teraz proszę aby osoby które posiadają książkę WTS pt. "życie wieczne w wolności synów Bożych", odnalazły strony dot. objawienia się Jahwe Mojżeszowi w krzaku gorejącym. Tak jest wyraźna wzmianka o dwóch imionach Boga Ojca.

#27 Olo.

Olo.

Elita forum (> 1000)

• Członkowie
  • PipPipPipPip
  • 1937 Postów

Napisano 2006-12-04, godz. 14:24

A ile imion ma Jezus? Jezus podobnie jak jego Ojciec nosi wiele imion/tytułów. A czy przekreśla to fakt iż jego imieniem własnym jest słowo Jeszua? Podobnie dowodzenie że Bóg ma wiele określeń nie przekreśli jego imienia własnego które sam sobie nadał. Pozostaje tylko pytanie czy hebrajskojęzyczny wyraz JHWH może obowiazywać wielonarodowościową rzeszę chrześcijan? Chyba tak. Skoro hebrajskopochodzeniowe imię Jezus obowiazuje nadal wszystkich.

Użytkownik Olo. edytował ten post 2006-12-04, godz. 14:25

Patrzeć na świat przez google, czy własnymi oczami? Oto jest pytanie.

#28 wojtek37

wojtek37

• Członkowie
  • PipPipPip
  • 612 Postów

Napisano 2006-12-04, godz. 15:15

Imieniu Boga można ufać (Ps 33:21; Iz 50:10). Sens: Bogu samemu można ufać.
Natomiast jak można ufać tetragramowi YHWH (Jahwe/Jehowa)?. Po tym 'osobowym' charakterze terminu 'imię' znów widać, że Imię Boga znaczy bardziej jego Osobą a nie tylko tetragram. Przyznają to nawet publikacje Świadków Jehowy podając, że: "Imię oznacza niekiedy samą osobę...." (Strażnica nr 10 z 1990 roku, str. 17).

Zaś Jezus Syn Boga poufale mówi o Ojcu JAHWE, Abba, co na polski oznacza Tatusiu, co dla Żydów już samo w sobie było bluźnierstwem.

W ST poznanie Imienia oznaczało poznanie natury Osoby, w tym przypadku Yahwe, a ta natura w całej krasie wypełniła i ukazała się w Emmanuelu.

#29 Olo.

Olo.

Elita forum (> 1000)

• Członkowie
  • PipPipPipPip
  • 1937 Postów

Napisano 2006-12-05, godz. 15:48

Słowo "imię" ma oczywiście wiele znaczeń, podobnie jak "duch", "dusza", czy "serce" w Biblii. Ale to nie przeczy że Bóg ma również imię własne. Nic nowego.

A jesli imieniem Boga jest słowo"Ojciec" to zapewne imieniem jego Pierworodnego, jest słowo "Syn". A przecież nikt nie zaprzeczy, że ma on imię własne Jezus. Podobnie ma się sprawa z Bogiem.

Użytkownik Olo. edytował ten post 2006-12-05, godz. 15:52

Patrzeć na świat przez google, czy własnymi oczami? Oto jest pytanie.

#30 bury

bury

• Członkowie
  • PipPipPip
  • 593 Postów

Napisano 2008-06-25, godz. 16:51

no cóż jak dobrze pamiętam Jezus parokrotnie mówił o min. otoczeniu imienia Bożego chwałą, o objawieniu tego imienia ludziom, również j/w o otoczeniu tego imienia chwałą. być może stało się tak dlatego, że imie Boga Jahwe, Jehowa czy też w postaci tetragramu JHWH w pewnym okresie nie było używane. niektórzy zapewne wiedzą z jakich powodów. zatem być może Jezus uznał za stosowne, aby ten "niekorzystny trend" odwrócić i znowu powrócić do jego wymawiania :)

:blink: :lol:

#31 bury

bury

• Członkowie
  • PipPipPip
  • 593 Postów

Napisano 2008-06-25, godz. 17:18

Jak rozumiesz slowa zawarte we wzorze modlitwy ? "niech się święci imię Twoje! "

Chciałbym tu zamieścić ważne myśli, którymi odpowiedziałem na pytanie, co to znaczy "święć sie imię Twoje"?

"Imię Jahwe" to nie słowo Jahwe, a mówiąc inaczej "imię Jehowy" to nie Jehowa. Również pojęcie "wzywanie imienia Jehowy" to nie to samo, co modlenie się do Boga z użyciem imienia Jehowa, lub uznawanie że Bóg zwie się Jehowa. Wiem, że to twierdzenie wydaje się nie mieć sensu chyba nam wszystkim. Jest to zupełnie sprzeczne ze wspołczesnym użyciem tych pojęc w NASZYM języku. Jednak są to twierdzenia w 100% prawdziwe! -- A fakt naszej niewiedzy w tym temacie wskazuje jedynie na nasze głębokie niezrozumienie pojęć biblijnych. Pokazałem to wszystko na wielu konkretnych przykładach z Pisma. Parę prostrzych mysli znajdziecie w temacie: "Czy Pismo przedstawia Imię Boga jak Byt Żyjący?". W tematcie "Czy Bogu chodziło o słowo Jahwe, czy "imię opisowe"?" starałem sie przybliżyć pojęcie imienia w ustach Boga. Najpełniej wyraził ten sposób pojmowania pojęcia "imie Jahwe" Jean Danielou, którego przytoczyłem w temacie "Imieniem Boga jest jego Syn - Jean Danielou".

Od spotkania z Mojżeszem Bóg uważał za swoje imię wszystko, co uznawał za swoje. Aniołowie, którzy Go reprezentowali byli jego imieniem. Imie to złożył w swoim słowie, a słowo wyraził w Prawie. Wspomnienia i pamiątki wielkich czynów Boga też stanowiły Jego imię. W ten sposób Izrael zachowując Torę stawał się imieniem Boga. Wszystko, co określało Boga było jego imieniem. Ale niestety wszystko to było tylko pochodną jego woli wyrażonej czynami albo słowami przez moce lub aniołów lub oczyszczany z grzechów Naród Wybrany. Mesjasz natomaist spełnił wolę Boga w 100%, był pierwszym i jedynym doskonałym obrazem i podobieństwem Boga. Wobec Ojca wystąpił jako Syn a wobec nas jako Ojciec. W sumie to, że Bóg jest Ojcem dokonało się właśnie przez uczynienie Ojcem Syna Bożego, który okazał sie naszym Ojcem Odwiecznym i Bogiem Mocarnym.

Podsumowując: imieniem naszego Ojca w niebie jest Syn Boży. Gdy więc zwracamy się do Najwyższego, Niepojętego słowami "Ojcze nasz", to pamiętajmy, że stał się On naszym Ojcem w Synu, który jest Jego Imieniem. Imię to jest Krzyżem jaki nam przeznaczył abyśmy nieśli go i abyśmy po dokonaniu jego woli zostali nim naznaczeni na czołach. A imię to święci się, gdy się objawia w nas, gdy wola Jezusa dzieje się w nas, gdy umacnia się jego słowo, gdy okazujemy się jego uczniami a on naszym Ojcem w Niebie. Gdy Imię to jako woń poznania Pana widoczna w naszych uczynkach rozprzestrzenia się, to właśnie wtedy imię to się święci. Gdy zwycięża nasze skłonności do zła jak światło przemaga ciemność, to wtedy imię to się święci i poznanie Pana napełnia całą Ziemię i Niebo.

Użytkownik bury edytował ten post 2008-06-25, godz. 17:22

#32 bury

bury

• Członkowie
  • PipPipPip
  • 593 Postów

Napisano 2008-07-13, godz. 11:23

A jesli imieniem Boga jest słowo"Ojciec" to zapewne imieniem jego Pierworodnego, jest słowo "Syn". A przecież nikt nie zaprzeczy, że ma on imię własne Jezus. Podobnie ma się sprawa z Bogiem.

Oczywiście, że imię Jezus jest imieniem człowieka, któremu przy poczęciu anioł zapowiedział, żę będzie zwany Synem Najwyższego. Człowiek ten został przy chrzście nazwany imieniem Mesjasz, a za cierpienia śmierci odziedziczył po Ojcu Najwyższe Imię. W Piśmie otrzymywanie imienia oznacza rozpoczęcie procesu stwarzania, czy przekształcania w oparciu o wolę nazywającego, w oparciu o relację z nim. Również imiona Słowa oznaczały przekształcanie Go - najpierw jako człowieka, potem jako Syna Bożego, aby człowiek stając się na obraz i podobieństwo Ojca, stał się Bogiem, by Bóg był wszystkim we wszytkim.

Jako, że Jezus objawia Imię Boga, to musi oznaczać, że Bóg też objawia się przez wiele imion. Jednym z nich jest oczywiście imię Jahwe. Ale było to chyba czwarte z imion Bożych. Warto o tym pamiętać, aby nie popełniać SŁOWOchwalstwa.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych