Skocz do zawartości

Zdjęcie

a jednak odłaczenie

• Please log in to reply
28 replies to this topic

#21 Oko-Rentgen

Oko-Rentgen

Pokój Ci obcy przybyszu!

• Członkowie
  • PipPipPipPip
  • 1320 Postów
  • Lokalizacja:Niemcy, Nadrenia Północna-Westfalia. Rok produkcji: 1977 n.e.

Napisano 2007-02-18, godz. 21:07

Faktycznie, wypowiedź Maciusia jest powiedzmy delikatnie przestrzelona na wylot ;=
Pozdrawiam

#22 Asiunia

Asiunia

Forumowicz (51-500)

• Członkowie
  • PipPip
  • 223 Postów

Napisano 2007-02-18, godz. 21:12

no to trzymajcie się dalej w swojej kupie. ha ha. podobnie jak ja. trochę ostatnio byłem zajęty zawodowo. znalazłem jednak czas i spędziłem dwa dni na "obwodowym". nie wiem jak u innych, ale dzisiaj na wykładzie dwukrotnie padło mocne zdanie, że ci wszyscy, którzy się odłączyli świadomie i nie zamierzają wracać, nie mają szans. Zatem kochani cieszcie się, póki możecie, bo Wasz czas się kończy

...widocznie te sprawy zawodowe były conieco zbyt zajmujące... i się niektórym drzemnęło na programie.. stąd zazwyczaj biorą się plotki...nie do końca dosłyszane...;)
pzdr
asia

#23 Maciej

Maciej

Elita forum (> 1000)

• Członkowie
  • PipPipPipPip
  • 1089 Postów

Napisano 2007-02-19, godz. 09:33

Diku. albo czytałeś pobieżnie, albo tobie coś umknęło. zacytowałem wyraźnie: mowa o osobach, które świadomie odłączyły się od organizacji i nie zamierzają do tej społeczności powracać. również w konteście lekceważenia zaleceń. no chyba, że mi powiesz np. coś takiego: jestem świadkiem Jehowy i nagle stwierdzam, że mam inny punkt zapatrywania na sprawy. zmieniam zupełnie punkt widzenia odłaczam się (dokonując świadomego wyboru) i kroczę własną drogą. czy tak będzie dobrze ?

#24 Padre Antonio

Padre Antonio

Ateista

• Członkowie
  • PipPipPipPip
  • 2291 Postów

Napisano 2007-02-19, godz. 11:02

Diku. albo czytałeś pobieżnie, albo tobie coś umknęło. zacytowałem wyraźnie: mowa o osobach, które świadomie odłączyły się od organizacji i nie zamierzają do tej społeczności powracać. również w konteście lekceważenia zaleceń. no chyba, że mi powiesz np. coś takiego: jestem świadkiem Jehowy i nagle stwierdzam, że mam inny punkt zapatrywania na sprawy. zmieniam zupełnie punkt widzenia odłaczam się (dokonując świadomego wyboru) i kroczę własną drogą. czy tak będzie dobrze ?

Tak czy inaczej powiedziałeś, że na zgromadzeniu przedstawiono konsekwencje - tacy ludzie nie mają szans. Na co? W domyśle pozostaje (przynajmniej mi): na życie.

Rozumiem, że to zgodne z Biblią, tak jak to iż trwa już pierwsze zmartwychwstanie.
"Jeśli dojdziesz ostatecznie do tego, że nie ma Boga, zachętą do cnoty i odwagi niech będzie dla ciebie radość i przyjemność, jaką dawało ci samo myślenie, i miłość innych, którą ci ono zapewni" Thomas Jefferson

#25 pawel r

pawel r

Niepoprawne stworzenie Boga

• Członkowie
  • PipPipPipPip
  • 4853 Postów

Napisano 2007-02-19, godz. 16:06

no to trzymajcie się dalej w swojej kupie. ha ha.

dzisiaj na wykładzie dwukrotnie padło mocne zdanie, że ci wszyscy, którzy się odłączyli świadomie i nie zamierzają wracać, nie mają szans. Zatem kochani cieszcie się, póki możecie, bo Wasz czas się kończy

I kolejny raz słowa nauczycieli WTS-u są stawiane nad Słowo Boga :P Ja bym proponował Macieju albo opierać się na Biblii albo po prostu podczas głoszenia w przyszłości mówić ludziom że jeśli nie wstąpią do organizacji zginą w armagedonie. Przecież wiesz, że alternatywy nie ma więc co szkodzi mówić prosto z mostu o tych "faktach" odstępcom i nie-śJ? B)
Należę do 144...

Islam zdominuje świat
Islam będzie rządzić światem
Ściąć głowy tym, którzy znieważą Islam
Islam jest religią pokoju...

#26 P.K.Dick

P.K.Dick

Elita forum (> 1000)

• Członkowie
  • PipPipPipPip
  • 1296 Postów

Napisano 2007-02-19, godz. 16:17

Macieju !
Im starszy jestem, tym bardziej ostrożnie podchodzę do takich drastycznych wniosków: kto będzie żył, a kto nie..
Ludzie odłączają się od organizacji z różnych powodów, czasami dlatego że ich skrzywdzono.
Czy kojarzysz taką myśl Jezusa ?
Ale Jezus rzekł: "Nie próbujcie go powstrzymać, (..) kto bowiem nie jest przeciwko nam, ten jest za nami"

Widzę odstępców i wstręt mnie ogarnia, bo mowy Twojej nie strzegą. Psalm 119:158 B.T.

#27 Czesiek

Czesiek

Elita forum (> 1000)

• Członkowie
  • PipPipPipPip
  • 5701 Postów

Napisano 2007-02-19, godz. 18:50

no to trzymajcie się dalej w swojej kupie. ha ha. podobnie jak ja. trochę ostatnio byłem zajęty zawodowo. znalazłem jednak czas i spędziłem dwa dni na "obwodowym". nie wiem jak u innych, ale dzisiaj na wykładzie dwukrotnie padło mocne zdanie, że ci wszyscy, którzy się odłączyli świadomie i nie zamierzają wracać, nie mają szans. Zatem kochani cieszcie się, póki możecie, bo Wasz czas się kończy

A to jest piękne, wręcz wspaniałe straszenie "owieczek", aby broń Boże nie zechcieli opuścić "organizacji" bojąc się gniewu WTS-u.
Czesiek

#28 pawel r

pawel r

Niepoprawne stworzenie Boga

• Członkowie
  • PipPipPipPip
  • 4853 Postów

Napisano 2007-02-19, godz. 20:30

A to jest piękne, wręcz wspaniałe straszenie "owieczek", aby broń Boże nie zechcieli opuścić "organizacji" bojąc się gniewu WTS-u.

Gdzie tam gniewu Czesiu :D To tylko zagłada i unicestwienie - taki jest bożek WTS-u... [Macieja(?)]
Należę do 144...

Islam zdominuje świat
Islam będzie rządzić światem
Ściąć głowy tym, którzy znieważą Islam
Islam jest religią pokoju...

#29 [db]

[db]

oświecony

• Członkowie
  • PipPipPipPip
  • 2827 Postów

Napisano 2007-02-20, godz. 14:44

Zastanawiam się czy to odłączenie ogłoszą tylko w naszym byłym zborze, czy też trzeba to ogłosić we wszystkich lokalnych zborach?

Teoretycznie ogłoszenie o wykluczeniu (a już tym bardziej o odłączeniu się) powinno być także odczytane w zborach w których wykluczony mógł być osobiście znany. Oczywiście chodzi o to, żeby nie było sytuacji, że ktoś jest wykluczony a ktoś inny nie wiedząc o tym zgrzeszy ciężko mówiąc mu "dzień dobry"...

W praktyce chyba zdarza się to rzadko a już na pewno są równi i równiejsi. Znam przypadek wykluczenia dorosłego syna nadzorcy zboru, którego nie ogłoszono w zborze jego ojca mimo, że synek pojawiał się często w swoim dawnym mieście i z wieloma braćmi łączyły go interesy. Taka tajemnica poliszynela, żeby ojczulkowi kwasu nie robić, bo jakby to brzmiało...

Jeśli odłączyłaś się z powodów doktrynalnych a mieszkasz w małej miejscowości, gdzie wszyscy wszystkich znają to teoretycznie powinni podać to do wiadomości także w okolicznych zborach.
[db]

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych