novanna, on 2009-03-18 21:24, said:
Co tydzień ze swoją społecznością. A w okolicach Wielkanocy dodatkowo z domową grupą z którą wspólnie co tydzień rozważamy Biblię.tak z ciekawości...ty tak Czesiek robisz? u siebie w domu?
Napisano 2009-03-19, godz. 14:40
Nieprawda.Przecież od tego zalezy nasze zbawienie prawda?
Napisano 2009-03-19, godz. 18:23
Ida, on 2009-03-19 01:54, said:
W podobny sposób obchodzą też badacze pisma świętego - wszystkie trzy grupy występujące w Polsce, chociaż nie koniecznie w tym samym dniu.W podobnej formie jak świadkowie to chyba nikt nie obchodzi. Natomiast w zborach protestanckich zazwyczaj Wieczerzę Pańską obchodzi się w pierwszą niedzielę miesiąca.
Napisano 2009-03-19, godz. 18:27
slawo, on 2009-03-19 19:23, said:
w podobny sposób (czyli jedynie podając sobie chleb i wino), czy w podobnym terminie raz w roku?W podobny sposób obchodzą też badacze pisma świętego - wszystkie trzy grupy występujące w Polsce, chociaż nie koniecznie w tym samym dniu.
Napisano 2009-03-19, godz. 18:48
Ida, on 2009-03-18 23:54, said:
W takiej formie jak jak pokazał Jezus, to nikt nie obchodził w tamtym wieku. I w tym rzecz, że w dzisiejszych czasach dążeniem jest, jak "wszyscy" a nie jak, jaki dał przykład Jezus. Toteż jedni tylko "chleb", inni kiedy im się zechce, a jeszcze inni otrzymali w spadku, natomiast jeszcze inni widzieli tylko Biblię u kapłana na odległość, ale robią tak wszyscy z otoczenia. W sumie: „Bo kto je i pije, nie rozeznając ciała, ten je i pije wyrok przeciwko sobie ” 1Kor 11:29 NS. No ale cóż, zaraz pojawią się "adwokaci"W podobnej formie jak świadkowie to chyba nikt nie obchodzi.
Ida, on 2009-03-18 23:54, said:
A co jest prawdą - nie obchodzić Pamiątki? Wiem: Abel, Abraham, Hiob i inni nie obchodzili a zbawienie mają obiecane. Czy to znaczy, że: „Jak myślicie, o ileż surowsza kara należy się temu, kto podeptał Syna Bożego i za pospolitą uznał wartość krwi przymierza, którą został uświęcony, oraz ze wzgardą znieważył ducha niezasłużonej życzliwości?” Hbr 10:29 NS. I tu zachodzi pytanie teoretyczne; gdyby Abel, Abraham, Hiob i inni, żyli w I w., to byliby uczestnikami czy obserwatorami i w której społeczności? Jeśli by zaczerpnąć wyjaśnienie apostoła Pawła, który w kontekście obrzezania Abrahama, pyta: „W jakich więc okolicznościach została poczytana [sprawiedliwość]?... " Rz 4:10 BwW podobnej formie jak świadkowie to chyba nikt nie obchodzi.
haael, on 2009-03-19 15:40, said:
Nieprawda.
Napisano 2009-03-19, godz. 19:00
gambit, on 2009-03-19 19:48, said:
Ależ Gambicie przecież ludzie wiary ST odziedziczą to samo, co ludzie wiary NT, gdyż jedna jest nadzieja dla wszystkich. A jak chcesz, to zaufaj temu kłamstwu jakie w tym temacie serwuje WTS, tylk nie zdziw się w swoim czasie, że ta nadzieja ciebie zawiedzie, bo kto ufa oszustowi sam ponosi tego konsekwencje.W takiej formie jak jak pokazał Jezus, to nikt nie obchodził w tamtym wieku. I w tym rzecz, że w dzisiejszych czasach dążeniem jest, jak "wszyscy" a nie jak, jaki dał przykład Jezus. Toteż jedni tylko "chleb", inni kiedy im się zechce, a jeszcze inni otrzymali w spadku, natomiast jeszcze inni widzieli tylko Biblię u kapłana na odległość, ale robią tak wszyscy z otoczenia. W sumie: „Bo kto je i pije, nie rozeznając ciała, ten je i pije wyrok przeciwko sobie ” 1Kor 11:29 NS. No ale cóż, zaraz pojawią się "adwokaci"
w ich obronie. (nie mylić z dążeniem ustalenia prawdy o Pamiątce)
A co jest prawdą - nie obchodzić Pamiątki? Wiem: Abel, Abraham, Hiob i inni nie obchodzili a zbawienie mają obiecane. Czy to znaczy, że: „Jak myślicie, o ileż surowsza kara należy się temu, kto podeptał Syna Bożego i za pospolitą uznał wartość krwi przymierza, którą został uświęcony, oraz ze wzgardą znieważył ducha niezasłużonej życzliwości?” Hbr 10:29 NS. I tu zachodzi pytanie teoretyczne; gdyby Abel, Abraham, Hiob i inni, żyli w I w., to byliby uczestnikami czy obserwatorami i w której społeczności? Jeśli by zaczerpnąć wyjaśnienie apostoła Pawła, który w kontekście obrzezania Abrahama, pyta: „W jakich więc okolicznościach została poczytana [sprawiedliwość]?... " Rz 4:10 Bw
Odpowiedź:
„W taki sam sposób Abraham uwierzył Bogu i to mu poczytano za sprawiedliwość.” Ga 3:6 BT. Czy dziś ma to stwierdzenie jakieś zastosowanie? Myślę, że tak, a dotyczy tych którzy ubiegają się o życie na ziemi. Z Abrahamem nie było zawarte ''przymierze co do królestwa z Jezusem" i ''nie narodził się z wody i ducha". Łuk.22:29; Ja3:5-7, więc nie nabył uprawnień do nieba. (por. Heb 3:1)
-- gambit
Napisano 2009-03-19, godz. 20:58
gambit, on 2009-03-19 20:48, said:
Kolego, zdaje się, że odpisałem "nieprawda" na zupełnie inne zdanie.Quote
W podobnej formie jak świadkowie to chyba nikt nie obchodzi.
Nieprawda.
Przecież od tego zalezy nasze zbawienie prawda?
Napisano 2009-03-19, godz. 22:35
Napisano 2009-03-20, godz. 09:15
Użytkownik Olo. edytował ten post 2009-03-20, godz. 09:16
Napisano 2009-03-21, godz. 23:44
Napisano 2009-03-22, godz. 06:08
Ida, on 2009-03-22 00:44, said:
Albo wspólny kielich, albo higiena. Są też zbory, gdzie jest i wspólny kielich i kubeczki dla tych, którzy wiedzą, że są chorzy i nie chcieliy nikogo narażać pijąc ze wspólnego kielicha.(...)
Jedynie picie wina z jednego kielicha wydaje mi się mało higienicznie w dobie sepsy i innych chorób przenoszonych przez ślinę. Słyszałam, że w niektórych zborach nalewa się wino w małe plastikowe kubeczki i podaje się spożywającym. Ale to wygląda mało dostojnie.
Napisano 2009-03-22, godz. 21:08
Napisano 2009-03-23, godz. 08:29
miedziana_cyna, on 2009-03-22 23:08, said:
A ja myślę, że nawet jak się nie wierzy w trans- czy konsubstancjację, to przesada z tymi plastikowymi kubeczkami. Nawet jeśli ktoś traktuje Wieczerzę symbolicznie, to niech pomyśli, CZEGO i KOGO jest ona symbolem. Wątpię, żeby dalej podobały mu się plastikowe kubki.
"Dla religii tylko to jest prawdziwe, co jest święte; dla filozofii tylko to jest święte, co prawdziwe."
Ludwig Feuerbach
Napisano 2009-03-23, godz. 11:24
Napisano 2009-03-23, godz. 20:01
aPsik, on 2009-03-23 09:29, said:
Wiesz co, a ja myślę że Bóg nie jest takim surowym sędzią i nie zależy mu na pięknych kielichach... naprawdę, to nie jest kwestia w której czułby się źle.
W ogóle to nie podoba mi się gdybanie czy Bogu, albo czy Jezusowi by się coś podobało czy nie...Myślę, że nie chodzi o wygląd naczynia z którego wino jest pite, ale o symbol tego wina.
Użytkownik miedziana_cyna edytował ten post 2009-03-23, godz. 20:03
Napisano 2009-03-23, godz. 20:35
Napisano 2009-03-24, godz. 07:10
miedziana_cyna, on 2009-03-23 21:01, said:
Miedziana_cynaWidzisz, to nie do końca tak wygląda... Sposób, w jaki obchodzimy Wieczerzę, wyraża nasz stosunek do Boga. Bóg nie jest przesadnie surowym Sędzią i nie obrazi się, jeśli użyjemy kubeczków z braku lepszych naczyń, braku pieniędzy na ich zakup i innych ważnych powodów. ALE... Czy nie jest dla Ciebie absurdem, jeśli na przyjęciu w domu pijemy z kryształów, a kiedy zbieramy się, by wielbić Boga, wyciągamy plastikowe kubki? Ja się odwołuję do zwykłego, zdrowego rozsądku, a nie jakiegoś faryzeizmu.
Gdyby przyszedł do Ciebie ważny gość: papież, król, prezydent czy chociażby któryś z krewnych albo gdyby był to jubileusz Twoich rodziców czy imieniny cioci, postawiłbyś na stole plastik? Powiedz szczerze: zrobiłbyś to? A czyż Bóg, Jezus (już pomijam kwestię, czy wierzysz w Trójcę) nie jest Kimś więcej niż wszyscy ziemscy władcy razem wzięci? "Król Królów, Pan Panów..." A gdybyś np. wygrał w totka kilka milionów, to czy nie otworzyłbyś szampana czy wina i z czego byś je pił? Z plastikowego kubeczka? A czy wiesz, że Krew Chrystusa, którą nas odkupił, cenniejsza jest od wszystkich pieniędzy świata?
On tak wiele dla nas zrobił, tak wiele poświęcił! A my co? Raz w tygodniu/miesiącu/roku nie możemy wyciągnąć dla Niego lepszych naczyń? Owszem, nie kupimy tak Jego łaski. Ale ważne jest też świadectwo naszej wiary. A o czym świadczy taki plastikowy kubek, chwilę po zakończeniu Wieczerzy wyrzucany na śmietnik? O cenie naszego odkupienia? Czy dar zbawienia, który mamy dzięki przelaniu krwi Jezusa jest takim "śmieciem"? Zastanów się.
Pozdrawiam!
Napisano 2009-03-24, godz. 09:51
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych