Skocz do zawartości

Zdjęcie

Czy ŚJ zmierzają do tego samego celu, co KK?

• Please log in to reply
27 replies to this topic

#21 brooklyn_hunter

brooklyn_hunter

Forumowicz (51-500)

• Członkowie
  • PipPip
  • 464 Postów

Napisano 2007-06-12, godz. 23:07

P.K.Dick, on 2007-06-08 07:10, said:

Czy starsi ŚJ zaczęli pobierać kasę za wykład z okazji slubu ?
A może ustalono sumę opłaty która obowiązuje gdy zezwoli się na uroczystość weselną na Sali Królestwa ?
Czy wizyta pasterska kończy się włożeniem koperty ( co łaska, ale nie mniej niż.. ) starszemu do kieszeni - jak to jest w zwyczaju w KK gdy plebanki odwiedzają starsze "siostry" ?
Czy nowo ochrzczony ma zapłacić 500zł za basen z wodą na zgromadzeniu ?
Jak to piszę to juz mi sie śmiać chce, bo to rzeczy które nie mają miejsca u ŚJ. Ale w KK są normą.

To prawda, ŚJ nie pobierają konkretnych opłat za, nazwę to, "usługi".
Ale musisz zrozumieć dlaczego. System hierarchii jest nieco inny pod względem relacji liczbowych.
Podczas jak na jednego księdza przypada ok. 2000 parafian, to u ŚJ na jednego starszego, który najczęściej pracuje również zawodowo lub jest rencistą "tylko" ok. 10-30 głosicieli.
Inaczej wygląda sytuacja, kiedy spojrzymy na następny szczebel w hierarchii, czyli tzw. bracia obwodowi i okręgowi.
Chociaż sytuacja w Polsce wygląda tak, że hojność w dawaniu pieniędzy do skrzynek pozostawia jeszcze wiele do życzenia (bo i skąd), to jednak są przypadki, kiedy niekoniecznie zamożni głosiciele na zakończenie obsługi (raczej na osobności lub przy witaniu / zegnaniu) wręczają obwodowemu koperty z ustaloną przez siebie sumą pieniędzy.
Do ostatnio zaobserwowanego zwyczaju należy także "rozliczanie" się brata obwodowego (pracownika WTS) ze zborem za np. zużyty materiał piśmienny.
I tak zbór musi zapłacić za zużyte bloki piśmienne, długopisy, itp.
Nierzadko też w ramach prezentu lub zadośćuczynienia, tankuje się takiemu jegomościowi samochód, lub darowuje np. nowy garnitur.

Jeszcze bardziej rażąca jest sytuacja w innych krajach. Są też oczywiście koperty i podarunki.
Znam przykład darowania złotych monet.
Do niepisanego obowiązku starszych i sług pomocniczych (nie wiem czy we wszystkich zborach tak jest) należy wyłożenie przez każdego równowartości 100zl dla NO.
Wszystko to bez płacenia podatku do fiskusa.

P.K.Dick, on 2007-06-08 16:09, said:

Chrześcijaństwo zdegenerowało się bardzo szybko, w 350 lat udało im sie zmienić swoją wiarę w totalne odstępstwo.
Braciom, w ciągu 50 lat udało się z niego - totalnego odstępstwa - wyjść. Rewelacja!
Nie byłoby to możliwe bez pomocy Jehowy.

Pod względem doktryn, ŚJ różnią się od KRK.
Ale system jest ten sam, tylko na mniejszą skalę i z drobnymi niuansami. Ten system hierarchii organizacyjnej, tak na początku krytykowany przez ŚJ, przejęty został w ciągu 100 lat. KRK potrzebował na to 300. O tym pisał R. Franz. (w "Kryzysie ..." lub "W poszukiwaniu...")

P.K.Dick, on 2007-06-08 15:33, said:

Nie stanie sie tak, praktykom pogańskim i bałwochwalczym zawsze mówimy:NIE
A nie stanie sie tak dlatego że Jehowa błogosławi tej pracy.
Zdegenerowanemu systemowi odstępczego Babilonu nie błogosławi.

Czytałeś artykuł o Pinacie? Co kiedyś było bałwochwalstwem, dziś jest sprawą sumienia. A jutro?
Na czym polega to błogosławieństwo? Szczerze próbuję je zobaczyć od wielu lat. Obecnie widać tylko negatywny przyrost, afery, gorączkowe próby zwerbowania nowych przez coraz częstsze akcje traktatowe, itp.
Błogosławieństwem byłoby, gdyby wypełniały się np. słowa z Zachariasza, które tak chętnie kiedyś były cytowane:

Za 8:23 NS
"Oto, co powiedział Jehowa Zastępów: 'W owych dniach dziesięciu mężów ze wszystkich języków narodów chwyci się, tak, uchwyci się skraju szaty męża, który jest Żydem, i powie: "Pójdziemy z wami, bo słyszeliśmy, że z wami jest Bóg."

Użytkownik brooklyn_hunter edytował ten post 2007-06-12, godz. 23:12

Dołączona grafika
---------------------------------------------------------------------------------

"Wśród SJ, wszyscy mówią o "prawdzie", ale nikt jej nie może (do końca) powiedzieć..."
"Żeby do zródła dotrzeć, trzeba pod prąd popłynać."
"Kto choć raz zajrzał za kulisy, ten już dłużej nie zadowoli się fasadą."
"Z kłamstw, w które uwierzymy, stają się prawdy, z którymi żyjemy."
"Nikt nie jest tak ślepy jak ten, który nie chce widzieć."
"W każdej religii są owce i pasterze, ale tylko owce są dojone, strzyżone i zarzynane, pasterze nie..."

#22 palo

palo

Forumowicz (51-500)

• Członkowie
  • PipPip
  • 264 Postów

Napisano 2007-06-12, godz. 23:31

ja tak wtrace moze nie do konca na temat ale o tym tutaj pisaliscie.

czy kwestia tego, ze brat podrozujacy jest w pewien sposob goszczony przez Świadkow i ze dawane mu sa pewne podarunki jest tak naprawde zly? To samo tyczy sie KRK, chociaz dla mnie organizacja ta jest na tyle duza, ze trudno tutaj to porownywac. Chodzi mi o to, ze taki brat nie ma chyba jakiejs konkretnej pracy i cale jego zycie opiera sie na 'podrozowaniu' i obsludze. Tak jest czy juz tutaj sie myle?

Jesli tak jest to przeciez za cos zyc musi i na takiej samej zasadzie dzialali chyba apostolowie czy chociaz Pawel. Nie chce tutaj porownywac rangi czy waznosci tych ludzi ani nie chodzi mi o doktryny i nauki. Chodzi mi o sama zasade, ktora w tym wypadku chyba jest ok. To, ze da sie takiemu czlowiekowi w co ubrac, pomoze w zakupach jedzenia czy zatankuje samochod jest tym samym czym w I wieku bylo przyjecie pod swoj dach, danie nowej szaty, sandalow i laski na droge. Czy nie?

Nie znam zadnego z takich braci ani nie znam zwyczajow jakie faktycznie panuja podczas tych wizyt, wiec nie wiem jakie to sa kwoty / wartosci podarunkow. Na potepienie zaslugiwaliby w sytuacji, gdyby brali wiecej niz potrzebuja i byli zachlanni albo robili to 'dla kariery'. Niektorzy ksieza w KRK tak robia, wiec mysle, ze i tutaj by sie znalezli tacy ludzi ale ogolna idea nie jest chyba zla.

Użytkownik palo edytował ten post 2007-06-12, godz. 23:33

#23 Sebastian Andryszczak

Sebastian Andryszczak

BYŁEM Świadkiem Jehowy

• Członkowie
  • PipPipPipPip
  • 6348 Postów
  • Gadu-Gadu:748371

Napisano 2007-06-13, godz. 00:22

zgadzam się z przedmówcą. Wg mojej wiedzy, żaden nadzorca podróżujący nie "dorobił się" na swojej posłudze. Z punktu widzenia osoby bezrobotnej, bez wykształcenia i zawodu taka funkcja mogłaby wydawać się intratna, ale jeśli porównamy ją ze zwykłym zarabianiem na chleb w sklepie, zakładzie produkcyjnym czy urzędzie, dostrzeżemy wiele niedogodności. Co dziennie inna kuchnia, codzienne życie na walizkach, brak normalnego życia rodzinnego, ciężar władzy, podejmowania decyzji, nie zawsze popularnych, często krytykowanych.

#24 Czesiek

Czesiek

Elita forum (> 1000)

• Członkowie
  • PipPipPipPip
  • 5701 Postów

Napisano 2007-06-13, godz. 06:36

palo, on 2007-06-13 01:31, said:

ja tak wtrace moze nie do konca na temat ale o tym tutaj pisaliscie.

czy kwestia tego, ze brat podrozujacy jest w pewien sposob goszczony przez Świadkow i ze dawane mu sa pewne podarunki jest tak naprawde zly?
(...)

Polo
Nie chodzi czy to złe, czy dobre, ale o to, że WTS coraz bardziej upodobnia sie do tego co tak bardzo krytykuje.
Czesiek

#25 Brie

Brie

Forumowicz (51-500)

• Członkowie
  • PipPip
  • 416 Postów

Napisano 2007-06-13, godz. 06:47

brooklyn_hunter, on 2007-06-07 12:39, said:

Moze i ucza, lecz to obecnie stalo sie tylko pretekstem.

Najwazniejsze bowiem jest:
"Dlatego wszyscy członkowie zboru uważają za swój święty obowiązek trzymać się wskazówek wiernego niewolnika i jego Ciała Kierowniczego. „Drugie owce” poczytują sobie za prawdziwy zaszczyt wspieranie klasy niewolnika w troszczeniu się o sprawy Pana." (Strażnica, 1 kwietnia 2007)

"Dlatego wszyscy członkowie zboru uażaja za swój święty obowiązek trzymać się wskazówek wiernego niewolnika i jego Ciała Kierowniczego."Drugie owce" poczytują sobie za prawdziwy zaszczyt wspieranie
klasy niewolnika w troszczeniu się o sprawy Pana.
i już mamy inny sens wypowiedzi...
wszystko zależy od tego, co podkreślimy...

#26 pawel r

pawel r

Niepoprawne stworzenie Boga

• Członkowie
  • PipPipPipPip
  • 4853 Postów

Napisano 2007-06-13, godz. 06:50

Czyli po prostu hipokryzja w jawnej postaci. Czy wspieranie swoich braci finansowo jest złe? Z samej zasady nie. To co robi WTS to wytyka np. KK tzw. "niemoralne" praktyki i robi dokładnie to samo tu w kwesti wspierania finansowego.
Należę do 144...

Islam zdominuje świat
Islam będzie rządzić światem
Ściąć głowy tym, którzy znieważą Islam
Islam jest religią pokoju...

#27 A_Kloo

A_Kloo

A_kloo

• Członkowie
  • PipPipPip
  • 532 Postów

Napisano 2007-06-13, godz. 06:55

:) PŚ mówi , że godny zapłaty jest robotnik Pański :rolleyes: Ta tradycja dawania u nas trwa wiele już lat. Prezentów, pieniędzy, a w jednym przypadku nawet remontu zdewastowanego pojazdu. Zaden z NO ( przynajmniej w moim przypadku) nie zdał egzaminu z datu ducha jakim jest skromność. Zdarzyły się nawet takie bezczelne przypadki, które wprost mówiły, ze potrzebują pożyczki :lol: albo czy potrzebny jest Ci ten aparat albo ta kamera!!!! Ostatnio próbowano nawet na mnie wymusić laptop, tak przecież mi zbędny a w pracy Pańskiej potrzebny. Okazało się że ta metoda psychomanipulacji jaka na mnie się nie powiodła, udała się na siostrze z drugiego zboru. Myślę, że i Wam tego typu sytuacje nie są obce. ;)
Nie wierzę w to, że ‘życie w nieświadomości jest szczęściem’, nie wierzę, że zachęcanie ludzi do życia złudzeniami jest przejawem życzliwości. Wcześniej czy później iluzja musi zderzyć się z rzeczywistością. Im dłużej trwają złudzenia, tym bardziej bolesny jest powrót do rzeczywistości” Podpisuję się pod tymi słowami Raya Franza.

#28 hi fi

hi fi

Domownik forum (501-1000)

• Członkowie
  • PipPipPip
  • 932 Postów

Napisano 2007-06-13, godz. 08:45

P.K.Dick, on 2007-06-08 19:11, said:

Parafia świętego Jacka ? :D :lol: :P

Z czego ta radocha? Z "nowych świateł" wg Świadków Jehowy? :lol:

http://www.sw-jacek....iosj/czyt04.php

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0