Czesiek, on 2007-07-03 06:21, said:
Podstawowe prawa zapewnia konstytucja RP
dodatkowo ustawa o wolności wyznania (czy jak to się teraz nazywa nie chce mi się szukać) zapewnia podstawowe prawa związkom wyznaniowym.
A jak któryś chce miec lepsze traktowanie stara się o ustawę o stosunku RP do ... .
No patrzcie, Czesiek nigdy nie robił z siebie prawnika, a dobrze kombinuje. Skoro wyśmiguje, to wersja skrócona (za free:PP)
Wzór wygląda tak:
1. KONSTYTUCJA (równe wyznania) + USTAWA lub (podkreslam LUB) umowa (w formie ustawy) z KONKRETNYM związkiem (Art. 25, pkt 5).
I teraz związki wyznaniowe działają wg dwóch wzorów:
a) ogólny

szczegolne traktowanie (lepsze, równe, gorsze, ale zawsze zgodne z umową rząd RP - konkretnt związek wyznaniowy).
Ad. A.
Zasady ogólne czyli rejestracja. Odbywa się na podstawie ustawy o Gwarancjach WOLNOŚCI SUMIENIA I WYZNANIA z 17. maja 1989r. Na tej podstawie działają Świadkowie Jehowy 9zapamiętać, zapisać i tak dalej), a w niej jest Artykuł 10 pkt 2:
''Państwo i państwowe jednostki organizacyjne nie dotują i nie subwencjonują kościołów i innych związków wyznaniowych. Wyjątki od tej zasady regulują ustawy lub przepisy wydane na ich podstawie.''
To jest PODSTAWOWA ZASADA! Kościoły, które podpisały umowę ,,specjalną'' (REGULUJĄCĄ ICH STOSUNKI Z PAŃSTWEM), są wykreślane z rejestru związków wyznaniowych (zapamiętać: Art. 36, pkt 1. 1) )
Ad. B.
Uregulowany stosunek państwa z Kosciołem. Ma to zwyczajowo formę ustawy (Art 16a pkt 1, patrz też Art 18 pkt 2). Zawiera się ją, gdy obydwie strony widzą OBOPÓLNE korzyści z takiej umowy (no chyba, że rząd RP, lub jakiś związek jest frajerem i daje się ,,doić'' nic w zamian nie mając).
Przyczyny takiej umowy szczególnej umieszcza się na początku umowy (np. w Konkordacie zawiera je preambuła).
I dopiero teraz można stosować sławny Art 37 z ustawy z dnia 21 sierpnia 1997 r. o gospodarce nieruchomościami.
Zupełnie nie wiem, dlaczego 37my, bo o tej sprawie mówi dokłądnie art. 61. 1. 6).
Reasumując:
1. Związki wyznaniowe na prawach równości nie moga otrzymywac dotacji, subwencji od państwa.
2. Związki wyznaniowe zasłużone dla rządu (państwa), na podstawie odrębnych umów mogą być bardziej uprzywilejowane. Wtedy mogą dostać bonusy wynikające z innej ustawy, ale nie będace w sprzeczności z ustawą regulującą miejsce związku wyznaniowego w RP (ustawa nie musi pozwalać na pewne dotacje etc.)
3. Prawnicy ŚJ są równie obeznani z prawem jak nasi ''prawnicy'' i tym skądinąd optymistycznym akcentem kończe wypowiadanie się w tej kwesti, bo ja nie błaznuje ani jako prawnik, ani nie gadam głupot w róznych mediach, więc nie zależy mi czy komuś te wyjaśnienia starcza, aby zmienił zdanie, czy woli nadal chrzanić trzy po trzy.
Aloha, spadam na imprezę.
Użytkownik ISZBIN edytował ten post 2007-07-03, godz. 09:55