Skocz do zawartości

Zdjęcie

Niebiblijne studium biblijne.

• Please log in to reply
26 replies to this topic

#21 Adelfos

Adelfos

Elita forum (> 1000)

• Członkowie
  • PipPipPipPip
  • 2574 Postów
  • Gadu-Gadu:8433368

Napisano 2007-08-07, godz. 18:08

To jest opis warunków niezbędnych do otrzymania chrztu - całą procedura zawarta w ksiązce Zorganizowani....., omawia się wszystkie pytania, któych jest ponad 100! Obejmują one praktycznie całokształ wierzeń.

Oblałem z chronologii...
Dołączona grafika

#22 sebol

sebol

Elita forum (> 1000)

• Członkowie
  • PipPipPipPip
  • 3836 Postów

Napisano 2007-08-07, godz. 18:23

Jeszcze nie spotkałem człowieka, który by nie został dopuszczony do symbolu, tylko dlatego, że nie umiał odpowiedzieć na jakieś pytanie ! ba, idę o zakład, że na wiele pytań do dnia dzisiejszego wielu SJ nie umiało by odpowiedzieć trafnie ! Jednakże, nie jest to przeszkodą to dopuszczenia do chrztu !

Reasumując moją dotychczasową bytność w tym watku stwierdzę: „przygadał kocioł garnkowi„ ktoś próbuje, znaleźć analogie w pierwszych chrześcijan, udowodnić odejście od pierwowzoru, a tym czasem o wiele większą przepaść i odejście można znaleźć w religii propagowanej i uznawanej przez autora tego watku ! ile niebiblijnych wierzeń, zwyczajów itp. można tam znaleźć !? ;-) SJ to „pikusie” ;-)

Użytkownik sebol edytował ten post 2007-08-07, godz. 18:25

"Nie umiem wyobrazić sobie Boga nagradzającego i karzącego tych, których stworzył, a którego cele są wzorowane na naszych własnych - krótko mówiąc, Boga, który jest jedynie odbiciem ludzkich słabości." A.Einstein

"Religia jest obrazą godności ludzkiej
Bez niej mamy dobrych ludzi czyniących dobre rzeczy
i złych ludzi czyniących złe rzeczy
Żeby jednak dobrzy ludzie czynili złe rzeczy,
potrzeba religii" Richard Dawkins

#23 Adelfos

Adelfos

Elita forum (> 1000)

• Członkowie
  • PipPipPipPip
  • 2574 Postów
  • Gadu-Gadu:8433368

Napisano 2007-08-07, godz. 18:27

Jeszcze nie spotkałem człowieka, który by nie został dopuszczony do symbolu, tylko dlatego, że nie umiał odpowiedzieć na jakieś pytanie !

A spotkałeś się z opcją podania błędnej odpowiedzi?
Dołączona grafika

#24 and

and

Elita forum (> 1000)

• Członkowie
  • PipPipPipPip
  • 1649 Postów
  • Gadu-Gadu:0

Napisano 2007-08-07, godz. 18:30

........

Reasumując moją dotychczasową bytność w tym watku stwierdzę: „przygadał kocioł garnkowi„ ktoś próbuje, znaleźć analogie w pierwszych chrześcijan, udowodnić odejście od pierwowzoru, a tym czasem o wiele większą przepaść i odejście można znaleźć w religii propagowanej i uznawanej przez autora tego watku ! ile niebiblijnych wierzeń, zwyczajów itp. można tam znaleźć !? ;-) SJ to „pikusie” ;-)

podsumowanie godne śJ. jednak nauk WTS trudno się pozbyć.
pozdrawiam Andrzej

#25 Noc_spokojna

Noc_spokojna

Elita forum (> 1000)

• Członkowie
  • PipPipPipPip
  • 3033 Postów

Napisano 2007-08-07, godz. 18:31

Jeszcze nie spotkałem człowieka, który by nie został dopuszczony do symbolu, tylko dlatego, że nie umiał odpowiedzieć na jakieś pytanie ! ba, idę o zakład, że na wiele pytań do dnia dzisiejszego wielu SJ nie umiało by odpowiedzieć trafnie ! Jednakże, nie jest to przeszkodą to dopuszczenia do chrztu !

Ja znam, to syn mojej znajomej. Nie znał odpowiedzi na pytania, nie dopuścili dosymbolu. Miał wtedy 16 lat. Teraz ma 18 i już na pewno nie będzie chciał się ochrzcić.

Pozdrawiam cieplutko

Dosia

Użytkownik Noc_spokojna edytował ten post 2007-08-07, godz. 18:35

#26 sebol

sebol

Elita forum (> 1000)

• Członkowie
  • PipPipPipPip
  • 3836 Postów

Napisano 2007-08-07, godz. 18:46

podsumowanie godne śJ. jednak nauk WTS trudno się pozbyć.

add nie o to chodzi ! bo np. w tym miejscu mógłbym stwierdzić, że proces studiowania u SJ nie polega wcale, na poznawaniu nauk PS ale nauk i świateł dziadków made in Brooklyn ;-) ale to już inna bajka ;-) ale tez tak powiem o katolikach ;-) tyle że zastąpie słowo Brooklyn słowami tradycja, pisma Ojców Kościoła etc.!

A spotkałeś się z opcją podania błędnej odpowiedzi?

tak (zawsze) bo osobiście uczestniczyłem w takich spotkaniach ( tak na marginesie: przeważnie sa 3 lub 4 spotkania, na kazdym zaleca się, aby był ktoś inny)

Użytkownik sebol edytował ten post 2007-08-07, godz. 18:44

"Nie umiem wyobrazić sobie Boga nagradzającego i karzącego tych, których stworzył, a którego cele są wzorowane na naszych własnych - krótko mówiąc, Boga, który jest jedynie odbiciem ludzkich słabości." A.Einstein

"Religia jest obrazą godności ludzkiej
Bez niej mamy dobrych ludzi czyniących dobre rzeczy
i złych ludzi czyniących złe rzeczy
Żeby jednak dobrzy ludzie czynili złe rzeczy,
potrzeba religii" Richard Dawkins

#27 Sebastian Andryszczak

Sebastian Andryszczak

BYŁEM Świadkiem Jehowy

• Członkowie
  • PipPipPipPip
  • 6348 Postów
  • Gadu-Gadu:748371

Napisano 2007-08-10, godz. 00:34

ja pamietam, że starszy opuścił pytania dot. małzeństwa rozwodu itp. ale z nadgorliwością dopytywał się czy należę do świeckich partii i organizacji. Niektórzy w chwili zastanowienia mówią "e" albo stękają, ja miałem niezbyt mądry zwyczaj mówienia "w zasadzie..." i powiedziałem "w zasadzie nie". chciałem powiedzieć, że "w zasadzie sama logika wskazuje, że jako 17 latek a więc osoba niepełnoletnia nie mogę nigdzie należeć, skoro nawet nie mam dowodu osobistego", ale skróciłem tę wypowiedź do "w zasadzie nie". Starszy podejrzliwie pytał czy może gdzieś należałem i nie wiem do końca czy zostałem skreślony itp.

z innych pytań zostałem przepytany dość dokładnie. Nie pamiętałem wersetów (bo po to umiem czytać aby je odszukać) ale do każdego z pytań pamiętałem główną sentencję "brooklyńskiego katechizmu".

znam co najmniej jeden przypadek gdy koleś oblał egzamin i zdawał "poprawkę". Może to się tak nie nazywało, ale on sam to tak określił. I zamiast latem ochrzczono go jesienią.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych