Mat 6:1 ns "Pilnie zwazajcie, zebyscie nie przejawiali swej prawosci przed ludzmi po to, by was ogladali; w przeciwnym razie nie bedziecie miec nagrody u Ojca, ktory jest w niebiosach.
Mat 10:42 ns A kto by dal do picia jednemu z tych malych chocby tylko kubek zimnej wody, poniewaz jest on uczniem, zaprawde wam mowie, na pewno nie straci swej nagrody".
Mar 9:41 ns Bo kto by wam dal do picia kubek wody z tego wzgledu, ze nalezycie do Chrystusa, ten – zaprawde wam mowie – na pewno nie straci swojej nagrody.
Col 2:18 ns Niech was nie pozbawia nagrody zaden czlowiek, ktory ma upodobanie w udawanej pokorze i w jakiejs formie oddawania czci aniolom, "stawiajac stope" na czyms, co ujrzal – nadety bez uzasadnionego powodu swa cielesna umyslowoscia –
Heb 11:26 ns poniewaz ocenil hanbe Chrystusowa jako bogactwo wieksze niz skarby Egiptu; bo uwaznie wypatrywal wyplacenia nagrody.
Rev 11:18 ns Ale narody srodze sie rozgniewaly i nadszedl twoj srogi gniew i wyznaczony czas na sadzenie umarlych i danie nagrody twym niewolnikom, prorokom, i swietym, i bojacym sie twego imienia, malym i wielkim, oraz na doprowadzenie do ruiny tych, ktorzy rujnuja ziemie".
Col 2:18 ns Niech was nie pozbawia nagrody zaden czlowiek, ktory ma upodobanie w udawanej pokorze i w jakiejs formie oddawania czci aniolom, "stawiajac stope" na czyms, co ujrzal – nadety bez uzasadnionego powodu swa cielesna umyslowoscia –
Col 2:18 bt Niechaj was nikt nie odsadza od nagrody, zamilowany w unizaniu siebie i przesadnej czci aniolow, zglebiajac to, co ujrzal. Taki, nadety bez powodu zmyslowym swym sposobem myslenia,
Col 2:18 bg Niechaj was nikt wygranego zakladu nie osadza, ktory sie dobrowolnie w pokore i w sluzbe Aniolow, ktorych nie widzial, wdaje, prozno sie nadymajac z umyslu ciala swego.
Wypisalem kilka wersetow dotyczacych nagrody, jednak najbardziej chcialbym sie skoncentrowac na Kolosan 2:18
Jak to moze byc ze ktos, jakis czlowiek (jak tlumaczy NS, co wydaje mi sie logiczne w kontekscie np. oddawania czci aniolom) moglby mnie pozbawic nagrody????
Jak to sie moze miec do Forum, jak to sie moze miec do WTS-u????
Czy przez moje uczestnictwo na forum, czytanie, wypowiadanie sie, odkrywanie czegos, moglem dopuscic ze ktos, jakis czlowiek, grupa ludzi , jak pisze Pawel, ktor(z)y moze miec upodobanie w udawanej pokorze pozbawil mnie nagrody???
Czy mozliwe jest ze prowadzenie zboznego zycia pod przewodnictwem WTS-u moze pozbawic mnie nagrody???
Co warunkuje "wyplacenie nagrody"???
jesli i ja moge swoje 3 grosze...
tak sobie wlasnie mysle o tych pytaniach huberta i wersetach jakie do nich zalaczyl. jakby nie patrzec mowa w nich o wyplaceniu nagrody.
"kto moze ja nam zabrac i jak sobie nie dac jej odebrac?"
z mateusza 6:1 wynika, ze mozemy ja sobie sami odebrac... jesli sie dobrze przysluchasz tego czego jestesmy uczeni na zebraniach hubercie, to z pewnoscia ten werset nas dotyczy. czesto slysze jak z podium podawane sa jak najbardziej pozytywne przyklady braci, ktorzy uczynili dla kogos z poza zboru cos dobrego (oddali znalezione pieniadze, pomogli staruszce przejsc przez jezdnie itd.) jednak zachecani jestesmy aby przy kazdej takiej okazji nie zapomniec wspomniec, ze jestesmy chrzescijanskimi sj i w swoim zyciu staramy sie kierowac miernikami wytyczonymi w biblii... tak naprawde to dzieki Tobie spojzalem na ten werset w taki sposob.
mateusza 10:42 i marka 9:41 przypominaja mi sytuacje opisana w jana 4:1-42. wlasciwie to sytuacja sprowokowana przez Jezusa, ktorej efektem bylo to, ze otrzymal kubek wody (moze nie odrazu) i wywiazala sie ciekawa rozmowa. a zatem kiedys ty i ja niejako podalismy komus kubek wody przysluchujac sie temu co ma do powiedzenia na temat wybawienia. dzis sami taki kubek przyjmujemy gdy ktos slucha nas. jednak czy oznacza to ze "na pewno nie straci swojej nagrody?" (raz zbawiony na zawsze zbawiony). w calej tej historii z jana 4 rozdzialu mozemy przeczytac rownierz o tym jak jezus mowi o wspolnej radosci siewcy i zniwiarza (wersety 35, 36, 37). gdy przyjzymy sie przypowiesci o siewcy z mateusza 13 rozdzialu z wer. 13 i 23 jasno wynika, ze Jezus szuka takich, ktorzy pojmuja sens. czy Samarytanka pojela sens podajac Jezusowi wode? wyglada na to, ze tak (jana 4:29,42). laczac pojmowanie sensu z wytrwaloscia (mateusza 24:13) "napewno nie stracila swej nagrody". a zatem wiele zalezy od das samych.
z kolosan 2:18 wynika, ze ktos moze nam ja odebrac... laczac w kontekscie z 2:1-5,8,19 takiego kogos mozna spotkac w kazdym wyznaniu i religii. jesli tylko "pojmojesz sens" to z pewnoscia mozesz to dostrzec i w "naszej" organizacji gdzies na wysokosci brooklinu. pozostawiam to jednak "Twojej zdolnosci rozumowania".
hebrajczykow 11:26 tego wersetu bym raczej nie nie laczyl z pozostalymi, bo Mojzesz nie zrezygnowal ze skarbow egiptu oceniajac je w kontekscie hanby chrystusowej a wyplacenie nagrody oczekiwal raczej w zwiazku obietnicami danymi Abrachamowi, Izaakowi i Jakubowi. biorac pod uwage, ze Pawelowi zdazalo sie glosic "swoje pojmowanie swietej tajemnicy o Chrystusie" (efezjan 3:4) i ze czynil to z wielkim rozmachem, mozna zrozumiec intencje jakie mu przyswiecaly. werset ten jednak ilustruje jak obecnie w wielu religiach (takze i w "organizacji") dochodzi do zacienienia sensu intencjami.
apokalipsa 11:18 no poprostu musimy poczekac...
Twoje pytania:
1) jak to moze byc, ze ktos (...) - moze sie tak zdazyc jesli nie bedziemy ostrozni.
2) jak to sie moze miec do forum, (...) wts - dokladnie tak samo.
3) czy moje uczestnictwo na forum (...) - mogles, ale duzo zalezy od ciebie. wydaje mi sie jednak, ze przebywanie na forum, czytanie, wypowiadanie się i odkrywanie czegoś moze równiez przyczynic sie do tego ze wrecz ugruntuje to Twoje przekonania. ja przynajmniej jestem tu z tego powodu...
4) czy mozliwe jest ze prowadzenie zboznego zycia pod przewodnictwem wts moze pozbawic mnie nagrody? - byloby to pytanie za 10 punktow (0-10) gdyby zadac je nieco inaczej. czy to co wiesz o "zakulisach" i historii wts nie czyni z niego watpliwego przewodnika? moze odpowiem swoim przykladem. staram sie nie pozwalac wts by kierowal moim zyciem, aczkolwiek uwazam, ze towazystwo "braci" pomaga zachowac mi wlasciwa, oparta na biblii chrzescijanska postawe.
5) co warunkuje "wyplacenie nagrody"? - za jakis czas bedziesz wiedzial...
bardzo ciekawe wersety, trafne pytania. powiedz jak ty bys na nie odpowiedzial?
Użytkownik sabekk edytował ten post 2007-10-30, godz. 23:13