Skocz do zawartości

Zdjęcie

Doktryny ŚJ są niezgodne z biblią?

• Please log in to reply
35 replies to this topic

#21 Adelfos

Adelfos

Elita forum (> 1000)

• Członkowie
  • PipPipPipPip
  • 2574 Postów
  • Gadu-Gadu:8433368

Napisano 2007-11-08, godz. 21:49

Jakiś naprawde ciekawy i dający do myślenia temacik podasz? z tej stronki twojej??

To nie moja stronka, tylko "sól w oku" Strażnicy. Wejdź do działu: Trójca np. Daremnie też poszukiwać tam

tematy: życie po śmierci itp. , maria

Użytkownik Adelfos edytował ten post 2007-11-08, godz. 21:52

Dołączona grafika

#22 jb

jb

^o^

• Moderatorzy
  • PipPipPipPip
  • 4057 Postów

Napisano 2007-11-08, godz. 22:25

Jestem dzieckiem ŚJ, którzy na mnie nie napierają aż tak, chodzę do służby na zebrania itd. z jednej strony w organizacji jest fajnie (...)

Piszesz, że w organizacji jest fajnie. Musisz jednak pamiętać także o tym, co bolesne. A mnóstwo niepotrzebnego bólu wypływa z utrzymywanego przez organizację zakazu transfuzji krwi.

Jeżeli więc jesteś teraz na etapie zagłębiania się w nauczanie świadków Jehowy, to nie możesz tej istotnej kwestii pominąć. Trzeba się poważnie zastanawić, czy Bóg pragnie takich ofiar i czy w sprawie tak ważnej, jak nasze życie, warto zaufać ludzkiej i niedoskonałej interpretacji Pisma.

Jeżeli nie miałeś jeszcze okazji przyjrzeć się temu zagadnieniu, to wejdź na stronę AJWRB: http://www.ajwrb.org/polish

Można zacząć od zapoznania się z następującymi tekstami:

"Czy Świadkowie Jehowy rzeczywiście powstrzymują się od krwi?",

"W kwestii krwi „pozwól, by kierował tobą żywy Bóg”, a nie Strażnica"

Kwestii krwi poświęcono na tym forum odrębny dział, w którym można wywołać dyskusję na ten temat: link
.jb

#23 maniek

maniek

Początkujący (1-50)

• Członkowie
  • Pip
  • 42 Postów

Napisano 2007-11-08, godz. 22:34

OK zajrze.
No nie jestem raczej na etapie zgłębiania nauczania to już kilkanaście lat bedzie. Tylko że dlamnie to po prostu religa miałem przebłyski wielkiego zapału i wielkiej wiary ale przechodziło szybko.

Młodzież ŚJ z którą się spotykam, którzy są gorliwymi głosicielami i są szczęśliwi z tego - b.dobrze się czuję w ich towarzystwie. Nie są sztywni są normalni. Nie wyrażają się wulgarnie nie palą itd. co mnie bardzo przeszkadza wśród kolegów z podwórka.

A jeśli chodzi o krew to teraz przecież można ją zastąpić i to nawet bezpieczniejsze jest.
"Jeśli jedna osoba ma urojenia, mówimy o chorobie psychicznej. Gdy wielu ludzi ma urojenia, nazywa się to Religią" Robert E. Pirsig

#24 pawel r

pawel r

Niepoprawne stworzenie Boga

• Członkowie
  • PipPipPipPip
  • 4853 Postów

Napisano 2007-11-09, godz. 08:30

Mi chodzi o to żeby wiedzieć czy to co mi kolega ppionier mówi jest prawdą bo dobry w bibli aż tak nie jestem. Odpowiadajcie rzeczowo. Może mógłbym go czymś ciekawym zaskoczyć i go zbić z tropu.

Przeczytaj posty Czesia np. albo paru inych osób - przejrzyj kilka stron itd bo na razie raczej czekasz aż Ci na tacy zostanie podane :D

Podam tylko jedną kwestię niezgodną z doktryną śJ -> Jak wiadomo śJ wierzą iż 144.000 to osoby będące w niebie jako współkrulujące z Jezusem. Sa to i małżonkowie i kobiety... ale apokalipsa coś innego mówi ;)

Ap 14:3-4 br (3) I śpiewali jakby pieśń nową przed tronem i przed czterema Zwierzętami i przed Starcami. Ale oprócz stu czterdziestu czterech tysięcy tych, którzy zostali wykupieni z ziemi, nikt nie mógł nauczyć się tej pieśni. (4) Są to ci, którzy nie skalali się [współżyciem] z kobietami i pozostali w dziewictwie. Są to ci, którzy towarzyszą Barankowi, dokądkolwiek idzie; są to ci, którzy zostali wykupieni spośród ludzi jako pierwociny dla Boga i dla Baranka;

:P

Nom masz rację. Tutaj troche jest ludzi którzy nie mają klapek na oczach-tak twierdzą. Skoro mam słuchać ŚJ to dlaczego nie miałbym słuchać drugiej strony?? Zawsze bierze się pod uwage za i przeciw. Mam gdzieś że to dyskusje z odstępcami Prawda musi być jedna i nie dam se "wody z mózgu zrobić" :P

Nie zapominaj o światusach ;) I tylko nie mów że można dyskutowac z drugą stroną starszym zboru - bo możesz przyjrzeć się samochodom w kazdym kolorze... byle był to kolor czarny ;)
Należę do 144...

Islam zdominuje świat
Islam będzie rządzić światem
Ściąć głowy tym, którzy znieważą Islam
Islam jest religią pokoju...

#25 maniek

maniek

Początkujący (1-50)

• Członkowie
  • Pip
  • 42 Postów

Napisano 2007-11-09, godz. 18:01

Jeden werset na kilka innych?

No to otworzyłem wspaniale wnikliwe pisma ze skanowałem i tu wrzuciłem i tam pisze:

Dołączona grafika
"Jeśli jedna osoba ma urojenia, mówimy o chorobie psychicznej. Gdy wielu ludzi ma urojenia, nazywa się to Religią" Robert E. Pirsig

#26 Artur Schwacher

Artur Schwacher

Elita forum (> 1000)

• Członkowie
  • PipPipPipPip
  • 2617 Postów

Napisano 2007-11-09, godz. 19:15

Oj, po kolei:

1. To by sugerowało, że tworzą oblubienicę Baranka.

Ap: 21:1-3„I ujrzałem niebo nowe i ziemię nową, bo pierwsze niebo i pierwsza ziemia przeminęły, i morza już nie ma.(2) I Miasto Święte - Jeruzalem Nowe ujrzałem zstępujące z nieba od Boga, przystrojone jak oblubienica zdobna w klejnoty dla swego męża.(3)

Ap: 21:9-11 I przyszedł jeden z siedmiu aniołów, co trzymają siedem czasz pełnych siedmiu plag ostatecznych, i tak się do mnie odezwał: Chodź, ukażę ci Oblubienicę, Małżonkę Baranka.(10) I uniósł mnie w zachwyceniu na górę wielką i wyniosłą, i ukazał mi Miasto Święte - Jeruzalem, zstępujące z nieba od Boga,(11) mające chwałę Boga. źródło jego światła podobne do kamienia drogocennego, jakby do jaspisu o przejrzystości kryształu:(12)

Nie do wiary. Jak można twierdzić ,że 144 jest oblubienicą Jezusa i cytowac fragment mówiący ,że to niebieskie Jeruzalem jest małzonką Chrystusa. To sie nazywa tupet i bezszczelnośc. I wyrwanie 21:9 z kontekstu!!!!

2. Biblia nie wymaga,aby byli dziewicami.

Nieprawda. ten fragment listu do Tymoteusza nic nie mówi o obowiązku żenności czy bezżenności 144 tysięcy.

1Tm 3:2-4 „Biskup więc powinien być nienaganny, mąż jednej żony, trzeźwy, rozsądny, przyzwoity, gościnny, sposobny do nauczania,(3) nieprzebierający miary w piciu wina, nieskłonny do bicia, ale opanowany, niekłótliwy, niechciwy na grosz,(4) dobrze rządzący własnym domem, trzymający dzieci w uległości, z całą godnością.”

1Tm 4:1-3 BT „Duch zaś otwarcie mówi, że w czasach ostatnich niektórzy odpadną od wiary, skłaniając się ku duchom zwodniczym i ku naukom demonów.(2) [Stanie się to] przez takich, którzy obłudnie kłamią, mają własne sumienie napiętnowane.(3) Zabraniają oni wchodzić w związki małżeńskie, [nakazują] powstrzymywać się od pokarmów, które Bóg stworzył, aby je przyjmowali z dziękczynieniem wierzący i ci, którzy poznali prawdę.”

3. musi chodzić o symboliczne niewiasty....to jest dogmat bez żadnego dowodu. Musi i już! Abstrachując od tego ,ze obowiązek nie skalania sie z fałszywi religiami obowiązuje bez wyjątku wszystkich chrześcijan

Wystarczy....?
To jest forum o Świadkach Jehowy. Ta religia może i ma tam swoje plusy. Rozchodzi się jednak o to aby te plusy nie przesłoniły nam minusów.
Wpadnij do mnie na Facebooku!

#27 Adelfos

Adelfos

Elita forum (> 1000)

• Członkowie
  • PipPipPipPip
  • 2574 Postów

Napisano 2007-11-09, godz. 21:47

No to otworzyłem wspaniale wnikliwe pisma ze skanowałem i tu wrzuciłem i tam pisze:

Zacznij wnikliwie otwierać Pismo Św.
Dołączona grafika

#28 maniek

maniek

Początkujący (1-50)

• Członkowie
  • Pip
  • 42 Postów

Napisano 2007-11-09, godz. 22:14

przeczytałem twoją wypowiedź kilka razy i sie zastanowiłem

2. Biblia nie wymaga,aby byli dziewicami.

Nieprawda. ten fragment listu do Tymoteusza nic nie mówi o obowiązku żenności czy bezżenności 144 tysięcy.

A to nie to samo?? Biblia nie mówi nic o takich obowiązkach i ŚJ też nie mają stanowiska że jestem w 144 nie moge mieć żony i na odwrót.

Skoro Jeruzalem symbolizuje oblubienicę a ta 144000 to co w tym nie pasuje??

musi chodzić o symboliczne niewiasty....to jest dogmat bez żadnego dowodu. Musi i już!

Jak bez żadnego dowodu?? Masz dowód że to dosłownie trza brać? A pozatym gdyby tak było to biblia by sobie zaprzeczała. Poszukam jeszcze troche jerozolima święte miasto = oblubienica = 144 tyś

Abstrachując od tego ,ze obowiązek nie skalania sie z fałszywi religiami obowiązuje bez wyjątku wszystkich chrześcijan

A czy ktoś mówi inaczej?

#29 Artur Schwacher

Artur Schwacher

Elita forum (> 1000)

• Członkowie
  • PipPipPipPip
  • 2617 Postów

Napisano 2007-11-09, godz. 23:18

To będzie nawet zabawne....

1. Do pierwszego: no własnie czekam na pełne biblijne uzasadnienie tezy niebieskie Jeruzalem = 144 tysiące. A przy okazji: Jesli niebieskie Jeruzalem to 144 tys, to oznacza ,że będą oni żyli wiecznie na Ziemi bo stąpią z nieba!!!

2. Jesli to mają być dziewiczy ludzie to takim po prostu są. Nie dlatego ,że mają taki obowiążek tylko dlatego ,że są i już. Po prostu odczytując to dosłownie nie mieli żon (mężów). Nie dlatego ,że im kazano, po prostu Pismo stwierdza, że nie mieli. Powodów nie podano.

3. Jezli to ,że są dziewiczy ma ich wyrózniać od innych to nie może to symbolizować związków z religiami fałszywymi bo nie plamienie się ,z tego rodzaju rzeczami ma cechować wszystkich chrześcijan bez wyjątku!

Mam pytanie: Ta nauka jest tak głupia, czy ja się poduczyłem trochę podczas pobytu na forum?
To jest forum o Świadkach Jehowy. Ta religia może i ma tam swoje plusy. Rozchodzi się jednak o to aby te plusy nie przesłoniły nam minusów.

#30 Artur Schwacher

Artur Schwacher

Elita forum (> 1000)

• Członkowie
  • PipPipPipPip
  • 2617 Postów

Napisano 2007-11-10, godz. 12:43

A,żeby postawić kropkę na I

Jęsli to "dziewictwo" oznacza ,że nieskalali się z odstepczymi relgiami to oznacza to ,że jako "dziewwiczy"nigdy nie mieli z nimi nic wspólnego. A to ze 144 tys wyklucza: Russela, Rutheforda, tych członków CK, którzy nie urodzili się w prawdzie, i tych spożywających emblematy, którzy są nowo nawróceni. Ups...

#31 Czesiek

Czesiek

Elita forum (> 1000)

• Członkowie
  • PipPipPipPip
  • 5701 Postów

Napisano 2007-11-11, godz. 19:58

Jeden werset na kilka innych?

Maniek
Dyskutując o 144000 warto najpierw ustalić co na ich temat mówi Biblia. A jest to zapisane tylko w 2 miejscach w Księdze Objawienia w rozdziale 7 i 14.
Z rozdziału 7 i jego kontekstu możemy dowiedzieć się, że 144000 jest opieczętowywane na ziemi w czasie "wielkiego ucisku", pomiędzy otwarciem 6 i 7 pieczęci. A jak wiadomo nie ma jeszcze "wielkiego ucisku" więc o tym, że jakoby już dokonano wyboru 144000, jeśli szanuje się to co naucza Biblia, nie można nauczać.
Następnie można się dowiedzieć o tym, że te osoby będą pochodziły z 12 plemion Izraela, a nie ze wszystkich ludzi, czy z "duchowego Izraela". A ponieważ Biblia naucza, że kiedy skończy się czas pogan na skorzystanie z daru łaski zbawienia, to Bóg odwróci bezbożność od cielesnego Izraela, (Rz 11,25-33), nie ma podstaw, aby wierzyć nauczycielom głoszącym, że Bóg odrzucił na wieki Izrael jako naród i nie można dosłownie przyjmować, że w 7 rozdziale Objawienia chodzi o cielesny Izrael, ale o duchowy.
Z 14 rozdziału można się dowiedzieć, że w skład 144000 nie wchodzą "starsi" siedzący na 24 tronach (czyli apostołowie i patryjarchowie - jak powszechnie się przyjmuje kim oni są), że są to mężczyźni, którzy powstrzymali się od wszelkiego cielesnego współżycia z kobietami.
Tyle o tożsamości tych ludzi możemy dowiedzieć się z tych fragmentów Biblii i jeśli to proroctwo ma się spełnić, to właśnie po tych cechach będziemy mogli poznać, że są to ci, a nie inni ludzie, których Bóg wybrał jako "pierwociny" dla siebie, że oni należą do 144000 wybranych ze wszystkich plemion Izraela.
Oczywiście można to odrzucić i wierzyć w to, co podają jacyś tam nauczyciele jako jedyną wykładnię tych słów i w ten sposób służyć tym nauczycielom zamiast Bogu. A wszak Ciało Kierownicze podaje się za członków ostatka 144000 na ziemi i na podstawie tego buduje swój autorytet i wymaga od śJ posłuszeństwa swojemu nauczaniu jako jedynemu kanałowi poprzez który Bóg udziela „pokarmu na czas słuszny”.
Czesiek

#32 pawel r

pawel r

Niepoprawne stworzenie Boga

• Członkowie
  • PipPipPipPip
  • 4853 Postów

Napisano 2007-11-11, godz. 21:16

Nalezy dodać, że nie ma w Biblii mowy by opieczętowanie kończyło wię na 144.000 a trzeba zauwazyć że w Apokalipsie 9:4-5 jest mowa również iż tylko opieczętowanych Bóg będzie chronił przed zabijaniem - czyżby zwykli świadkowie mieliby być zabijani przez Jehowę? ;)
Należę do 144...

Islam zdominuje świat
Islam będzie rządzić światem
Ściąć głowy tym, którzy znieważą Islam
Islam jest religią pokoju...

#33 Oko-Rentgen

Oko-Rentgen

Pokój Ci obcy przybyszu!

• Członkowie
  • PipPipPipPip
  • 1320 Postów
  • Lokalizacja:Niemcy, Nadrenia Północna-Westfalia. Rok produkcji: 1977 n.e.

Napisano 2007-11-12, godz. 00:43

Jedna liczba "144.000", a tyle namieszać w główkach drugich owiec potrafi - oczywiście wg definicji chłopców dla chłopców.
Fajna rzecz

#34 Oko-Rentgen

Oko-Rentgen

Pokój Ci obcy przybyszu!

• Członkowie
  • PipPipPipPip
  • 1320 Postów
  • Lokalizacja:Niemcy, Nadrenia Północna-Westfalia. Rok produkcji: 1977 n.e.

Napisano 2007-12-04, godz. 03:09

Nalezy dodać, że nie ma w Biblii mowy by opieczętowanie kończyło wię na 144.000 a trzeba zauwazyć że w Apokalipsie 9:4-5 jest mowa również iż tylko opieczętowanych Bóg będzie chronił przed zabijaniem - czyżby zwykli świadkowie mieliby być zabijani przez Jehowę? ;)

Czyli w końcu co to są za pomyleńcy ci z tych 144 kilo?

#35 Xiondzu

Xiondzu

Początkujący (1-50)

• Członkowie
  • Pip
  • 80 Postów
  • Lokalizacja:Górki Wielkie / niedal. Cieszyna - granica z Czechami

Napisano 2007-12-04, godz. 23:46

Pawle, troche nie teges jest ostatnie zdanie, gdyz z obecnie obowiazujaca jeszcze nie znowelizowana ustawa wszyscy sJ nie pozywajacy emblematow sa SZARAŃCZĄ ktora to zabija wszystkich nie sJ. choc mysle ze po przeczytaniu naszych przemyslen na forum nadarzyn wysle do CK info zeby zmienili kąt padania światła na tą sprawę bo skoro opieczętowanie nie zostało ukończone (straznica bodajze 1 maj 2007 - pyt. do czyt.) to szarańcza nie wie kogo ma "palić na stosie". a wiec siedzi sobie dalej w otchlani bo wg Biblii zostala wypuszczona PO opieczetowaniu...

#36 Adelfos

Adelfos

Elita forum (> 1000)

• Członkowie
  • PipPipPipPip
  • 2574 Postów

Napisano 2007-12-05, godz. 08:00

Mi chodzi o to żeby wiedzieć czy to co mi kolega ppionier mówi jest prawdą bo dobry w bibli aż tak nie jestem. Odpowiadajcie rzeczowo. Może mógłbym go czymś ciekawym zaskoczyć i go zbić z tropu.

Ja niestety nie wiem, co Ci "kolega pionier" mówi, bo w telepatii "aż tak nie jestem". Opowiadaj rzeczowo. Chcesz "czymś ciekawym zaskoczyć i go zbić z tropu"? W takim razie do dzieła!

Podobno miałeś z kolegą polemizować, a zamiast tego edukujesz już obeznanych, pionierze.

Użytkownik Adelfos edytował ten post 2007-12-05, godz. 08:02

Dołączona grafika

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych