polarm, on 2004-12-06 20:33, said:
Po co? Byles SJ? Fajnie bylo?Przez moje życie przewinęło się trochę „nadarzyniaków” Jest tam też pewien Norbi.
Myślę że znaleźlibyśmy wspólnych znajomych. Jak chcesz, ja chętnie sięgnę do swoich wspomnień.
Napisano 2004-12-06, godz. 19:51
polarm, on 2004-12-06 20:33, said:
Po co? Byles SJ? Fajnie bylo?Przez moje życie przewinęło się trochę „nadarzyniaków” Jest tam też pewien Norbi.
Myślę że znaleźlibyśmy wspólnych znajomych. Jak chcesz, ja chętnie sięgnę do swoich wspomnień.
Napisano 2004-12-06, godz. 20:03
nie mam katechizmu w domu liczylem na inteligencje
Zmienil tam gdzie mowa jest o 10 przykazaniach. potrafisz poszukac?
Napisano 2004-12-06, godz. 21:39
Napisano 2004-12-07, godz. 08:29
Napisano 2004-12-07, godz. 10:16
Lantis otworz Ksiege wyjscia 20:4 (...) i wyjasnij jakim prawem tego wersetu w katechizmie nie ma.
Napisano 2004-12-07, godz. 13:45
GRODZIK jestes the best!
Nie wiem czy zostane katolikiem, ale moja zona jest katolikiem.
Pokazalem jej twoj post i mam ci cos przekazac: Myles sie dzis?
Katolicy w czestochowie grzesza?
Oki Jutro pokaze ten post mojej babci, zeby nie bylo ze to ja znowu cos sam wymyslilem dzieki stary.
A propos wzrostu: we Francji rzeczywiscie jest powolny, chyba nawet bardzo bo go nikt nie zauwazyl,
a w USA jest boom. Nawet BOOM, BOOM BOOOOM... nie rozsmieszaj mnie. W USA szczegolnie po aferach molestowania przez ksiezy jest WIELKIE BANKRUCTWO IDEI I FINANSOW (patrz zbankrutowana diecezja bostonska). Wyjmij sobie belke z oka...
Napisano 2004-12-07, godz. 13:47
otworz Ksiege wyjscia 20:4 (najpierw zmow pacierz by sobie przypomniec trzesc katolicka, bo w katechizmie nie bedziesz grzebal przeciez) i wyjasnij jakim prawem tego wersetu w katechizmie nie ma.
Napisano 2004-12-07, godz. 16:38
Napisano 2004-12-07, godz. 16:59
1. Zaden z was cwaniaczki nie podjal sie obrony WASZYCH 10 przykazan. Nie podejme wiec z Wami dyskusji. Jestescie zaslepieni, a swoj brak wiedzy pokrywacie bezczelnoscia. Tak wlasnie wyobrazalem sobie katolikow.
Jestescie zaslepieni, a swoj brak wiedzy pokrywacie bezczelnoscia. Tak wlasnie wyobrazalem sobie katolikow
2. "Ja jestem Pan, twój Bóg, który cię wywiódł z ziemi egipskiej, z domu niewoli. Nie będziesz miał cudzych bogów obok Mnie! Nie będziesz czynił żadnej rzeźby ani żadnego obrazu tego, co jest na niebie wysoko, ani tego, co jest na ziemi nisko, ani tego, co jest w wodach pod ziemią! Nie będziesz oddawał im pokłonu i nie będziesz im służył (Wj 20, 2-5)"
Tych slow nie ucza katolikow na religii. Przekonaliscie mnie o WASZYM zaklamaniu. Nie bede zwiazany z falszerzami Slowa Bozego.
Napisano 2004-12-09, godz. 20:24
norbi29, on 2004-12-04 21:34, said:
Norbi29 - powiedz jaki Ci przyświecał cel pisząc to co napisałeś we wstępie?.Jest mi milo, ze katolicy chodza od domu do domu. Widac z metoda sie przeprosili... A teraz statystyka. W moim bloku jest 40 mieszkan. W ilu ich przyjeto? Tylko w moim... Mysle ze ci panowie wiedza juz jak jest trudno w sluzbie SJ. Druga czesc spotkania polegala na dyskusji biblijnej...mieli biblie, ale nie chcieli wyjac, bo to dluga rozmowa, a oni maja rodziny (cytuje autenetyki). Nie beda tez rozmawiac na tematy, ktore pozostawiaja teoelogom i filozofom. W miedzy czasie opowiedzialem tym Panom o mojej siostrze, ktora majac 5 lat korzystala juz z Biblii szukajac sama ksiag i czytajac. Panowie stwierdzili, ze to nietypowie dziecko, niesamowite. U SJ nie jest to niesamowite, raczej pospolite. Jednak plynie stad wniosek, ze trudno zyc zgodnie z prawda, skoro nie korzysta sie ze Slowa Bozego 50 lat zycia. Nawet jesli to dziecko jest w religii na ktorej wieszacie psy, to trzeba przyznac, ze ma szanse popelnic mniej bledow zyciowych JESLI skorzysta z zasad Bozych. Ma wieksza szanse, bo je zna od malenka. natomiast obaj panowie byli przykladami, ze byli w ciemnosci nawet bedac w Kosc. Katolickim. Teraz uwazaja ze zostali oswieceni. Czyli nie wystarcy byc katolikiem, nawet wewnatrz KK. Prawda jest dla wybranych, choc chyba tez nie do konca jest dostepna, poniewaz o tym, ze KK odrzucil jedno z BOZYCH przykazan jeden z nich dowiedzial sie ode mnie, a drugi bez zmruzenia okiem przyznal ze wiedzial juz o tym. Jednak ZADEN nie podjal sie wyjasnienia dlaczego. "Szkoda czasu". Trzeba przynac ze maja racje.
Inna sprawa, ze zeby glosic, chocby jak SJ, a maja na to ochote katolicy, oj maja..trzeba miec dwie rzeczy: wiare i wiedze... no jak sie nie ma wiedzy to choc mocna, slepa wiare. A ci panowie, przyznali, ze nie maja wiary (sic!). Trzeba tez wiedziec do czego sie dazy.
Zaiteresowanym podam adres parafii, zeby mogli sprawdzic, czy ksieza wysylaja wiernych na misje (tak to nazwali).
Czekam na nasladowcow. Moze zechcecie skorzystac z zebran szkoly teokratycznej, przyda sie....
Napisano 2004-12-11, godz. 11:33
Napisano 2004-12-12, godz. 12:16
Opisalem sytuacje, poniewaz byla dla mnie nie typowa, odwiedzili mnie katolicy po raz pierwszy i ciekawy bylem waszych opinii. Wiec opisalem w miare szczegolowo wydarzenie.
Jesli znasz takich ludzi [i takie dzieci] w kosciele to - bez ironii - ciesze sie z tego i jestem dumny. Z kazdej osoby, ktora wiara pobudza. Cenie takie osoby. Bardziej niz dyskutantow uwajacych sie zapempek swiata, ale nie ruszajacych sie poza mury kosciola, plebanii... lub netu [np. Jan Lewandowski].
Jest takich osob w kosciel tak malo, ze sa napewno sola ziemi.
Powtarzam po raz nie wiem ktory: wiedza tych panow nie byl tak wazna jak samo to ze przyszli!
Potem wywiazala sie dyskusja, ktora miejscami nie miala zwiazku z watkiem, ale musisz przyznac ze trudno tu utrzymac watek inny niz anty-SJ.
Napisano 2004-12-14, godz. 21:47
Grodzik, on 2004-12-12 13:16, said:
Rzeczywiscie malo. Kiedys to bylo fajnie! Apostolowie, Starsi, misjonarze, wszyscy CHRZESCIJANIE. {Dz Apost. 20:20} A dzis grodzik sobie drwi nawet z nich. Zadnej swietosci! Ani wdziecznosci, bo jakby chrzescijanie nie glosili PO DOMACH 2 tysiace lat temu, to bys Grodzik do swiatyni Swiatowida latal modlic sie pod czteroglowym posagiem. Zadna roznica powiesz...? Ano, ale nawet bysmy sobie nie pogadali.Rzeczywiście mało jest osób, które uważają, że trzeba chodzić od drzwi do drzwi i o sobie opowiadać.
Napisano 2004-12-14, godz. 22:25
Napisano 2004-12-14, godz. 23:27
Napisano 2004-12-15, godz. 16:36
norbi29, on 2004-12-14 22:47, said:
Tam pisze "po domach", więc zapewne tam gdzie się zatrzymywał. Inna sprawa, że gdyby tak uczyli pierwsi chrześcijanie szybko wyłapano by ich i zabito. Najpierw za sprawą Żydów, a potem Rzymian.Grodzik, on 2004-12-12 13:16, said:
Rzeczywiscie malo. Kiedys to bylo fajnie! Apostolowie, Starsi, misjonarze, wszyscy CHRZESCIJANIE. {Dz Apost. 20:20} A dzis grodzik sobie drwi nawet z nich. Zadnej swietosci! Ani wdziecznosci, bo jakby chrzescijanie nie glosili PO DOMACH 2 tysiace lat temu, to bys Grodzik do swiatyni Swiatowida latal modlic sie pod czteroglowym posagiem. Zadna roznica powiesz...? Ano, ale nawet bysmy sobie nie pogadali.
Rzeczywiście mało jest osób, które uważają, że trzeba chodzić od drzwi do drzwi i o sobie opowiadać.
Napisano 2004-12-15, godz. 17:29
Napisano 2004-12-15, godz. 21:12
Wlasnie to zarzucenie apostolskiej metody (i jezusowej oczywiscie), jest dla mnie argumentem, ze kosciol juz zupelnie zatracil pozory CHRZESCIJANSTWA!
Napisano 2004-12-20, godz. 17:27
J 18: 20 Br "Odpowiedział mu tedy Jezus: Ja występowałem jawnie na oczach wszystkich. Uczyłem zawsze w synagogach i w świątyni, gdzie zbierają się wszyscy Żydzi. Potajemnie zaś nie uczyłem niczego."
J 18: 20 BT "Jezus mu odpowiedział: Ja przemawiałem jawnie przed światem. Uczyłem zawsze w synagodze i w świątyni, gdzie się gromadzą wszyscy Żydzi. Potajemnie zaś nie uczyłem niczego."
J 18: 20 Bw "Odpowiedział mu Jezus: Ja jawnie mówiłem światu; ja zawsze uczyłem w synagodze i w świątyni, gdzie się wszyscy Żydzi schodzą, a potajemnie nic nie mówiłem."
Napisano 2004-12-20, godz. 18:05
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych