Skocz do zawartości

Zdjęcie

Świadek Jehowy(?) oskarżył wikarego o molestowanie syna

• Please log in to reply
35 replies to this topic

#21 ewa

ewa

Elita forum (> 1000)

• Członkowie
  • PipPipPipPip
  • 2111 Postów

Napisano 2008-02-24, godz. 09:12

A ja stanę w obronie tez Ewy i nie zgodzę się z Dosią że ludzie na wiosce zawsze wiedzą kto jest świadkiem Jehowy.

Dzięki Sebastianku.

Jakby tam nie było z tymi rodzicami, czy są oni SJ, czy nie, to najbardziej przykre dla mnie w tej rozmowie jest to, że Nocka zarzuciła mi wypranie mózgu i wybiórcze czytanie tekstu, choć to kontrowersyjne zdanie nie tylko mi wydało się niejednoznaczne, ale JB również.

Jeszcze tak a propos tego artykułu: naprawdę, należy z wielką ostrożnością podchodzić do tego typu "newsów", znając poziom wypocin dziennikarzyn z lokalnych gazecin. Pozdrawiam :)

#22 Noc_spokojna

Noc_spokojna

Elita forum (> 1000)

• Członkowie
  • PipPipPipPip
  • 3033 Postów

Napisano 2008-02-24, godz. 14:19

najbardziej przykre dla mnie w tej rozmowie jest to, że Nocka zarzuciła mi wypranie mózgu i wybiórcze czytanie tekstu,

blink: :blink: :blink: Ja Tobie? :huh:

: ewa Napisano Wczoraj, 18:06

Nocka, kto i jak tobie prał mózg w twoim kościele zaje ... prawdziwym, że zalewa cię fala nienawiści.

Mam wrażenie, że to ty nie rozumiesz tekstu pisanego.

To była twoja reakcja na moją wypowiedz:

Masz rację, nie skupiaj się, w końcu wybiórcze postrzeganie tekstu wpajali Ci przez lata. Rozumiem, że trudno się teraz przestawić.

Przy czym ja się nie obrażam i nie jest mi przykro :), jestem wyrozumiała.

Pozdrawiam cieplutko

Dosia

#23 ewa

ewa

Elita forum (> 1000)

• Członkowie
  • PipPipPipPip
  • 2111 Postów

Napisano 2008-02-25, godz. 08:18

blink: :blink: :blink: Ja Tobie? :huh:
To była twoja reakcja na moją wypowiedz:

Oczywiście, że to ty mi zarzuciłaś pierwsza wybiórcze czytanie tekstu i wypranie mózgu. Choć nie tylko ja doszłam do wniosku, że z artykułu nie wynika jednoznacznie, czy rodzice są SJ, czy nie.

Przy czym ja się nie obrażam i nie jest mi przykro :), jestem wyrozumiała.

A to jest mi już zupełnie obojętne (stan twoich uczuć). Mi jednak jest przykro, kiedy ktoś mi przypisuje cechy, których nie posiadam (w tym wypadku: wybiórcze czytanie tekstu).

Użytkownik ewa edytował ten post 2008-02-25, godz. 08:22

#24 edd

edd

Elita forum (> 1000)

• Członkowie
  • PipPipPipPip
  • 2081 Postów

Napisano 2008-02-25, godz. 08:36

Ludzie na wsiach maja dziwna mentalnosc i wystarczy ze ktos z danej wsi pojdzie raz na zebranie SJ i jego sasiedzi to zauwaza albo wystarczy ze kogos np odwiedzaja SJ i danego czlowieka postrzegaja jako SJ (ze niby juz sie zapisal). W moim mniemaniu Ewa ma zdecydowanie racje ze nie wiadomo do konca z tego art ze oni sa SJ. Ludzie na wsiach rozne dziwne glupoty opowiadaja. Wiem z doswiadczenia , gdyz nie raz mialem sposobnosc glosic na wsiach i potem slyszec rozne dziwne opowiesci na temat ludzi ktorych odwiedzalem.
Fryderyk Nietzsche
"W co motłoch bez dowodów uwierzył, jakże byśmy to mogli dowodami obalić?"

#25 ewa

ewa

Elita forum (> 1000)

• Członkowie
  • PipPipPipPip
  • 2111 Postów

Napisano 2008-02-25, godz. 11:56

Ludzie na wsiach maja dziwna mentalnosc i wystarczy ze ktos z danej wsi pojdzie raz na zebranie SJ i jego sasiedzi to zauwaza albo wystarczy ze kogos np odwiedzaja SJ i danego czlowieka postrzegaja jako SJ (ze niby juz sie zapisal). W moim mniemaniu Ewa ma zdecydowanie racje ze nie wiadomo do konca z tego art ze oni sa SJ. Ludzie na wsiach rozne dziwne glupoty opowiadaja. Wiem z doswiadczenia , gdyz nie raz mialem sposobnosc glosic na wsiach i potem slyszec rozne dziwne opowiesci na temat ludzi ktorych odwiedzalem.

Właśnie to samo przyszło mi do głowy po wcześniejszym wpisie Sebastiana, a teraz Twoim. Pamiętam, jak kiedyś koleżankę, która mieszka w małym miasteczku i była zielonoświątkowcem, wrzucono do worka: "jehowi".

Niemniej tak czy inaczej uważam, że wikary ma pełną rację, zarzucając pismakom, że w pogoni za tanią sensacją, podniecili się tą, pożal się Boże, "aferą". To jest właśnie przywara podrzędnych pismaków - nie mają o czym pisać, więc piszą o byle czym. Pozdrawiam.

#26 jb

jb

^o^

• Moderatorzy
  • PipPipPipPip
  • 4057 Postów

Napisano 2008-03-14, godz. 15:51

Wikary niewinny molestowania dziecka

Bydgoska prokuratura umorzyła sprawę księdza z Nowej Wsi Wielkiej niesłusznie oskarżonego o molestowanie dziecka.

- Przesłuchaliśmy uczniów, niektórych nauczycieli i samego wikarego - mówi Włodzimierz Marszałkowski z Prokuratury Bydgoszcz-Północ. - Nie ma żadnych podstaw, aby duchownemu stawiać zarzuty.

W połowie stycznia zawiadomienie o przestępstwie złożył na policji ojciec 12-latka. Jak ustaliliśmy, chłopak miał scysję z kapłanem. Na przerwie kopał w automat z batonikami, ksiądz surowo zwrócił mu uwagę. Uczeń zapowiedział, że się zemści. Później opowiedział ojcu zmyśloną historię o molestowaniu.

--
źródło: Gazeta Wyborcza Bydgoszcz

Niestety, do tematu przynależności wyznaniowej chłopca/jego rodziców już nie nawiązano.
.jb

#27 pawel r

pawel r

Niepoprawne stworzenie Boga

• Członkowie
  • PipPipPipPip
  • 4853 Postów

Napisano 2008-03-16, godz. 15:54

Właśnie nagrałem z tego z radia informacje ale okazało się, że coś mam pochrzanione z nagrywarką więc nici. Istotnie sprawa zamknięta.
Należę do 144...

Islam zdominuje świat
Islam będzie rządzić światem
Ściąć głowy tym, którzy znieważą Islam
Islam jest religią pokoju...

#28 jb

jb

^o^

• Moderatorzy
  • PipPipPipPip
  • 4057 Postów

Napisano 2008-06-26, godz. 18:53

Niestety, do tematu przynależności wyznaniowej chłopca/jego rodziców już nie nawiązano.

Tym razem jednak jest już o tym mowa:

25 kwietnia 2008 - 0:05

Śledztwo ws. księdza oskarżonego o molestowanie umorzone

Prokuratura umorzyła śledztwo ws. domniemanego molestowania przez księdza ucznia ze szkoły podstawowej w Nowej Wsi Wielkiej.

Teraz wiadomo, że chłopak chciał zemsty na katechecie.

O tej sprawie głośno było pod koniec stycznia. Ojciec jednego z uczniów podstawówki w Nowej Wsi Wielkiej powiadomił policjantów z komisariatu na bydgoskich Wyżynach, że jego syn był dwukrotnie molestowany przez księdza.
Jak się okazało, wszystko wyglądało inaczej, niż przekazał mundurowym mężczyzna.

- Chłopaka przesłuchano przed sądem. Właściwie jego zeznania niewiele różniły się od zeznań księdza, ale na pewno nie doszło do molestowania - mówi jeden z prokuratorów.

Chłopak, który rozpętał burzę w nowowiejskiej szkole, był wyjątkowym łobuzem. Kiedy dyżurujący na korytarzu ksiądz przyłapał go na demolowaniu automatu z batonami, młody chuligan wyrwał się i zaczął wyzywać katechetę od "pedałów”. Do podobnej sytuacji doszło wkrótce po tym incydencie. Uczeń, który musiał powtarzać ostatnią klasę podstawówki, chciał dostać się do swoich kolegów z gimnazjum, spacerujących na oddzielnym podwórzu. Ksiądz na to nie pozwolił. I znów został zwymyślany.

Dowiedzieliśmy się, że ojciec, który zgłosił sprawę do prokuratury jest świadkiem Jehowy. Śledczy twierdzą, że nie mogło mieć to żadnego wpływu na decyzję o umorzeniu śledztwa.
--
źródło: "Gazeta Pomorska", link

.jb

#29 ISZBIN

ISZBIN

Elita forum (> 1000)

• Validating
  • PipPipPipPip
  • 1184 Postów

Napisano 2008-06-27, godz. 09:54

Dowiedzieliśmy się, że ojciec, który zgłosił sprawę do prokuratury jest świadkiem Jehowy. Śledczy twierdzą, że nie mogło mieć to żadnego wpływu na decyzję o umorzeniu śledztwa.

Śledczy powinni odpowiedzieć na pytanie, czy fakt, że tatuś to chwalca Jehowy wpłynał na postępowanie tatusia i synusia.

Teraz interesuje mnie, czy będzie sprawa sądowa, ale w drugą stronę. Na miejscu księdza bym nie odpuścił sku....

#30 kantata

kantata

Domownik forum (501-1000)

• Członkowie
  • PipPipPip
  • 787 Postów

Napisano 2008-06-27, godz. 11:33

Teraz interesuje mnie, czy będzie sprawa sądowa, ale w drugą stronę. Na miejscu księdza bym nie odpuścił sku....

Ojciec tego dzieciaka zachował się prawidłowo.
A bachorowi przydałoby się jakieś wychowawcze naprostowanie, bo niezły chuligan z niego rośnie.

#31 ISZBIN

ISZBIN

Elita forum (> 1000)

• Validating
  • PipPipPipPip
  • 1184 Postów

Napisano 2008-06-27, godz. 12:06

Ojciec tego dzieciaka zachował się prawidłowo.
A bachorowi przydałoby się jakieś wychowawcze naprostowanie, bo niezły chuligan z niego rośnie.

Takl się składa, że za dziecko odpowiadają także RODZICE. Chyba, że w prawie stoi, że nie dotyczy to rodziców-  Świadków Jehowy, ale o tym mi nic nie wiadomo. 

#32 Sebastian Andryszczak

Sebastian Andryszczak

BYŁEM Świadkiem Jehowy

• Członkowie
  • PipPipPipPip
  • 6348 Postów
  • Gadu-Gadu:748371

Napisano 2008-06-27, godz. 19:30

po co? zeby dac satysfakcje ŚJ ze "są prześladowani"?

#33 sebol

sebol

Elita forum (> 1000)

• Członkowie
  • PipPipPipPip
  • 3836 Postów

Napisano 2008-06-27, godz. 19:41

a skąd wiesz ? czy jesteś pewna, że w tej pip***ówie wszystko jest takie eleganckie ? mistrzu „zbir” chyba musiał sobie skądś wydumać, że ten „nijaki” w czarnej kiecce jest „ten tego tamtego” ! ? jak dla mnie prawda leży po środku !
"Nie umiem wyobrazić sobie Boga nagradzającego i karzącego tych, których stworzył, a którego cele są wzorowane na naszych własnych - krótko mówiąc, Boga, który jest jedynie odbiciem ludzkich słabości." A.Einstein

"Religia jest obrazą godności ludzkiej
Bez niej mamy dobrych ludzi czyniących dobre rzeczy
i złych ludzi czyniących złe rzeczy
Żeby jednak dobrzy ludzie czynili złe rzeczy,
potrzeba religii" Richard Dawkins

#34 Noc_spokojna

Noc_spokojna

Elita forum (> 1000)

• Członkowie
  • PipPipPipPip
  • 3033 Postów

Napisano 2008-06-27, godz. 20:02

a skąd wiesz ? czy jesteś pewna, że w tej pip***ówie wszystko jest takie eleganckie ? mistrzu „zbir” chyba musiał sobie skądś wydumać, że ten „nijaki” w czarnej kiecce jest „ten tego tamtego” ! ? jak dla mnie prawda leży po środku !

Sebol, każdego można nazwać "pedałem" i pedofilem, z tym, że nie każdy z tych nazwanych, jest "pedałem" i nie każdy pedofilem. Nawet jak ktoś sobie coś na ten temat duma i wyduma,

że ten „nijaki” w czarnej kiecce jest „ten tego tamtego”

dopóki się tego nie udowodni, to jest to zwykłe pomówienie, a nie "prawda pośrodku".
ISZBINEK ma rację, za zachowanie dzieci odpowiedzialni są rodzice, i nie wierzę, żeby nie wiedzieli co wyrasta z ich "pociechy". Natomiast swoim zachowaniem i "dumaniem" tylko utwierdzają go w przekonaniu, że na takie wybryki może sobie pozwolić.

Pozdrawiam cieplutko

Dosia

#35 sebol

sebol

Elita forum (> 1000)

• Członkowie
  • PipPipPipPip
  • 3836 Postów

Napisano 2008-06-27, godz. 20:18

Nawet jak ktoś sobie coś na ten temat duma i wyduma, dopóki się tego nie udowodni, to jest to zwykłe pomówienie, a nie "prawda pośrodku".

jasne ;-) …a dwunastolatek rozróżnia co to pedał, pedofil czy inna cholera ! jak dla mnie ta historia lokalnego dziennika jest bardzo dziwna, a bynajmniej nie jest podstawą do złożenia pozwu jak to zawyrokował Isz. ;-)
"Nie umiem wyobrazić sobie Boga nagradzającego i karzącego tych, których stworzył, a którego cele są wzorowane na naszych własnych - krótko mówiąc, Boga, który jest jedynie odbiciem ludzkich słabości." A.Einstein

"Religia jest obrazą godności ludzkiej
Bez niej mamy dobrych ludzi czyniących dobre rzeczy
i złych ludzi czyniących złe rzeczy
Żeby jednak dobrzy ludzie czynili złe rzeczy,
potrzeba religii" Richard Dawkins

#36 kantata

kantata

Domownik forum (501-1000)

• Członkowie
  • PipPipPip
  • 787 Postów

Napisano 2008-06-27, godz. 20:23

jasne ;-) …a dwunastolatek rozróżnia co to pedał, pedofil czy inna cholera !

Chyba nie jesteś na bieżąco ze świadomością dwunastolatków

za zachowanie dzieci odpowiedzialni są rodzice, nie wierzę, żeby nie wiedzieli co wyrasta z ich "pociechy". Natomiast swoim zachowaniem i "dumaniem" tylko utwierdzają go w przekonaniu, że na takie wybryki może sobie pozwolić.

Też nie wierzę, że rodzice nie widzieli, co za łobuz im rośnie, ale sprawa wymagała "dumania". Trudno olać wszystko to, na co skarży się dziecko z założenia, że po nim to wszystkiego się można spodziewać. Zachowali się słusznie. A ksiądz ma prawo teraz dochodzić swoich spraw, jeśli chce.

Użytkownik kantata edytował ten post 2008-06-27, godz. 20:33

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych