Ezechiel pisze tak:
Ez 9:1-20 BT „Potem donośnie, tak że ja słyszałem, wołał On: Zbliżcie się, straże miasta, każdy z niszczycielską bronią w ręku!(2) I oto przybyło sześciu mężów drogą od górnej bramy, położonej po stronie północnej, każdy z własną niszczycielską bronią w ręku. Wśród nich znajdował się pewien mąż, odziany w lnianą szatę, z kałamarzem pisarskim u boku. Weszli i zatrzymali się przed ołtarzem z brązu.(3) A chwała Boga izraelskiego uniosła się znad cherubów, na których się znajdowała, do progu świątyni. Następnie zawoławszy męża odzianego w szatę lnianą, który miał kałamarz u boku,(4) Pan rzekł do niego: Przejdź przez środek miasta, przez środek Jerozolimy i nakreśl ten znak TAW na czołach mężów, którzy wzdychają i biadają nad wszystkimi obrzydliwościami w niej popełnianymi..(5) Do innych zaś rzekł, tak iż słyszałem: Idźcie za nim po mieście i zabijajcie! Niech oczy wasze nie znają współczucia ni litości!(6) Starca, młodzieńca, pannę, niemowlę i kobietę wybijajcie do szczętu! Nie dotykajcie jednak żadnego męża, na którym będzie ów znak. Zacznijcie od mojej świątyni! I tak zaczęli od owych starców, którzy stali przed świątynią.(7) Następnie rzekł do nich: Zbezcześćcie również świątynię, dziedzińce napełnijcie trupami! Wyszli oni i zabijali w mieście.(8) A podczas gdy oni zabijali, ja pozostałem sam, upadłem na twarz i tak wołałem: Ach, Panie, Boże! Czy chcesz wyniszczyć całą Resztę Izraela, dając upust swemu gniewowi przeciw Jerozolimie?(9) Rzekł do mnie: Nieprawość pokolenia Izraela i Judy jest wielka, niezmierna; kraj jest pełen krwi, a miasto pełne przewrotności. Mówią bowiem: Pan opuścił ten kraj, Pan nie widzi.(10) A więc także i moje oko nie okaże litości ani współczucia. Odpowiedzialność za ich postępowanie składam na ich głowy.(11) I oto ów mąż, odziany w lnianą szatę, z kałamarzem pisarskim u boku, oznajmił: Uczyniłem, jak mi rozkazałeś.”
Dowiedziałm sie, że hebrajski alfabet zaczynał się od litery Alef a kończył się na literze Tau. To tak jak w grece zaczyna sie od Alfa a kończy na literze Omega. Ta ostatnia litera w hebrajskim, czyli Tau była pisana właśnie w kształcie krzyża. Nie jest to zbyt istotne dla nas choć rabini tak nienawidza krzyża chrystusowego, ze ponoć zniekształcaja tą literę. Ale nie to mnie zainteresowało.
Otóż dowiedziałem sie, że Tau miało dziwne znaczenie. Znaczyło ono dokładnie Imię. Gdy więc Ezechiel miał oznaczyć na czołach wiernych Izraelitów znak to w tekście mowa jest dokładnie o postawieniu Taw, czyli znaku. Ten znak to ostatnia litera, ostatnie słowo, ostateczna doskonałość (tak jak w grece ja jestem Pierwszy i Ostatni). Litera ta ma kształt krzyża.
Zobaczcie więc jakie skojarzenie mieli hebrajczycy z krzyżem. Kojarzył się im z ostatnią literą, którą wierni sprawiedliwi będą mieli wypisaną na czole, co anioł zagłady odczyta jako znak wybawienia od zagłady. Litera ta oznacza również imię. Zatem na czołach zbawionych ma zostać wypisane imię od Boga, imię oznaczające jego łaskę, jego uznanie. Czy nie przypomina wam to wypowiedzi Jezusa w Apokalipsie? Mnie przypomina.
Jezus mówi o sobie "ja jestem Alfa i Omega". NIektórzy twierdzą, że mówi to o sobie jego Ojciec, ale skoro dał swoje imie Synowi to ich imiona są równe. Jezus obiecuje wypisać na czołach zwycięzców swoje nowe imię, imię swego Ojca i imie Nowego Jeruzalem. Jeśli on jest Alfa i Omega, to na czołach zbawionych pojawi sie własnie to imię. PO hebrajsku można powiedzieć, że będzie to Alef Taw. Słowo Taw oznacza rónież "znak" lub "oznakować".
Właśnie dlatego wydaje mi sie, że gdy Jezus mówił o braniu swojego krzyża to nawiązywął do treści wizji Ezechiela. Krzyżem było nowe imię, które zapewnia zbawienie, imię "Sprawiedliwość Jahwe", imię Jezusa, w które chrześciajanie zostają ochrzczeni. Mmusimy dźwigać to swoje nowe imię pomimo prześladowań, dla tego imienia cierpimy prześladowania. Imie to prowadzi nas na wojnę ze światem, na wojnę z naszym własnym ciałem. Ciało to zostanie z jego powodu uśmiercone, ale dusza zostanie wybawiona. To nowe imię od Boga nas zbawi przez śmierć.
Był to według mnie ostatni gwóźdź do trumny teorii Strażnicy o palu męki.