Dlaczego? Być może dlatego, że Bóg występuje tu jako słowo przymierza, jako przykazanie. Ktokolwiek łamie przykazania Prawa Bożego bezcześci imię Boga! Prawo odzwieciedla naturę woli Bożej, czyli imię Boga. Stąd Żydzi uważają Torę (Prawo) za osobę a nie płutno. Ubierają ją w sukienkę, urządzają pogrzeb, gdy się zużyje. Mesjasz miał być ucieleśnieniem Prawa, miał wyrażać jego istotę i ducha w najwyższym stopniu.
Jeśli więc mamy obietnicę nowego przymierza, jeśli Bóg obiecuje również nazwać swoch sług nowym imieniem, to oznacza, że również On sam przyjmie nowe imię wobec nas. Imienię to objawił i obrajwia nadal jego Syn. On występuje jako Bóg Ojciec, to jego Duch Pocieszyciel przychodzi w jego imieniu by uwielbić jego własne imię.
W takim kontekście przymierza cześniejsze są typami Nowego Przymierza, a imię Jahwe staje się typem imienia większego.
W takim kontekście ciekawe staje się również imię jakim zostali nazwani chrześcijanie. Jak podałem poniżej nazwani są oni imieniem jakie miał wybrać osobiście Jahwe. Ale nie miało to być imię jakim Jahwe nazwał już Żydów w Izajasza 43 "świadkowie". Wszyscy słudzy Boga są jego świadkami, gdy pełnia jego wolę. Zwani natomiast byli potomstwem Abrahama lub częściej synami Jakuba, albo Izraelem. Ale w Izajasza 63 Bóg obiecuje nowe imię. Imieniem tym okazało się nazwa Chrześcijanie.
Jadnak Pismo mówi również o otrzymaniu nowego imienia za wierność aż do śmierci. Imię to bedzie znał tylko Ten, który je daje, ten któy je wypisze na czole zwycięzcy i sam zwycięzca.Iz 44:5 BT "Jeden powie: Należę do Pana, a drugi się nazwie imieniem Jakuba, inny zaś napisze na swej ręce: Pan i otrzyma imię Izrael."
Iz 62:2 BT "Wówczas narody ujrzą twą sprawiedliwość i chwałę twoją wszyscy królowie. I nazwą cię nowym imieniem, które usta Pana oznaczą."
Dz 11:26 BT "A kiedy [go] znalazł, przyprowadził do Antiochii i przez cały rok pracowali razem w Kościele, nauczając wielką rzeszę ludzi. W Antiochii też po raz pierwszy nazwano uczniów chrześcijanami."
Ap 3:12 Bg "Kto zwycięży, uczynię go filarem w kościele Boga mojego, a więcej z niego już nie wynijdzie; i napiszę na nim imię Boga mego i imię miasta Boga mego, nowego Jeruzalemu, które zstępuje z nieba od Boga mego i imię moje nowe."
Użytkownik bury edytował ten post 2008-06-09, godz. 13:48