- Maluczkie Stadko;
- Wielka Kompania;
- Młodociani Godni;
- Starożytni Godni?
Wszystkie one dotyczą ponoć różnych klas Ludu Bożego i wciąż pojawiają się w publikacjach, ale nie znalazłem żadnego miejsca, gdzie byłyby precyzyjnie i zrozumiale wyjaśnione. Mam też pytanie, czy są to wszystkie klasy, o jakich nauczał Russell, czy też było ich więcej i ile dokładnie?
Cała sprawa jest utrudniona przez fakt, że Badacze posługują się bardzo dziwacznym językiem (nowomowa?), pełnym nieznanych nikomu innemu skostniałych pojęć. W dodatku nawet jak cytują Biblię, to korzystają z przekładu Biblii Gdańskiej, który jest archaiczny i miejscami niezrozumiały. Ostatnio zrobiłem nawet mały test i wpisałem do Google słowo "pozafigura". Znalezione zostały tylko strony prowadzone przez Badaczy, co świadczy o istnieniu bardzo swoistej terminologii (akurat co to jest "pozafigura" domyśliłem się i nie miałem z tym problemu).
Mam jeszcze kilka innych pytań:
- dlaczego ciągle korzystają z Biblii Gdańskiej?
- dlaczego, chociaż tyle mówią o badaniu Biblii i coraz lepszym poznawaniu Boskiego Planu Wieku, nie doszli od czasów Russella (lub Johnsona, jeśli chodzi o epifanistów), do żadnych nowych wniosków i przestali wydawać nowe publikacje a ciągle tylko wznawiają stare (nie licząc czasopism)?
- dlaczego nie robią nic, by choć trochę uwspółcześnić i uczynić bardziej przystępnym język swoich broszur, czasopism i książek?
Bardzo bym się ucieszył, gdyby na tym forum udzielali się jacyś Badacze (lub chociaż ex-y), bo chciałbym się o nich nieco więcej dowiedzieć.
Pozdrawiam!