Skocz do zawartości

Zdjęcie

Najbardziej oświecona grupa religijna?

• Please log in to reply
29 replies to this topic

#21 tomasson19

tomasson19

Początkujący (1-50)

• Członkowie
  • Pip
  • 82 Postów

Napisano 2008-07-15, godz. 17:29

ŚJ mają wiedzę, ale tylko taką, którą akceptuje WTS. Ich wiedza, raczej przypomina dane zgromadzone w komputerze ! ....czyli, co programista („jedyny i słuszny”) wprowadzi, czy też usunie z dysku to jest! ŚJ-y przypominają raczej „bezrozumne” maszyny! pozbawione samodzielnego i kreatywnego myślenia! Czym zatem jest ta świadkowska mądrość!?

Ps. Oczywiście chodzi mi tylko o tę wiedzę tzw. religijną ! i chyba też o taką wiedzę chodziło autorowi tego wątku ?

Sebol, tu przyznam Tobie 100% racji. Aczkolwiek jest tak jak piszesz nie tylko w przypadku wiedzy religijnej. ŚJ ogólną wiedzę o świecie też czerpią przeważnie z publikacji, rzadko kiedy sięgając po jakieś inne mądre książki czy też dzieła naukowe - jedynym źródłem jest dla nich tylko Strażnica i Przebudźcie się.

#22 and

and

Elita forum (> 1000)

• Członkowie
  • PipPipPipPip
  • 1649 Postów
  • Gadu-Gadu:0

Napisano 2008-07-15, godz. 17:32

I czy w każdej religii zdobywał wiedzę z ich publikacji - czy tez komentarzy się naczytał wink.gif

usłyszałem już taką odpowiedź,
wiem wszystko bo dużo czytam
pozdrawiam Andrzej

#23 tomasson19

tomasson19

Początkujący (1-50)

• Członkowie
  • Pip
  • 82 Postów

Napisano 2008-07-15, godz. 17:42

Tu nie chodzi chyba o wykształcenie, ale o to, jak świadkowie świetnie znają się na marketingu teokratycznym, i jak wspaniale potrafią sprzedać swój wizerunek.

W marketingu to są chyba mistrzami świata. Otoczka jaką wokół siebie wytwarzają sprawia, iż niejeden daje się złapać na ów blichtr.

Mój ojciec twierdzi, że 7 mln świadków nie byłoby chyba aż takich głupich, aby dać się omamić jakimś zwodniczym teoriom. Skoro tyle ludzi w to wierzy, musi być prawdą.

#24 Agape

Agape

Domownik forum (501-1000)

• Członkowie
  • PipPipPip
  • 882 Postów

Napisano 2008-07-15, godz. 17:49

W marketingu to są chyba mistrzami świata. Otoczka jaką wokół siebie wytwarzają sprawia, iż niejeden daje się złapać na ów blichtr.

Mój ojciec twierdzi, że 7 mln świadków nie byłoby chyba aż takich głupich, aby dać się omamić jakimś zwodniczym teoriom. Skoro tyle ludzi w to wierzy, musi być prawdą.

Liczebnosc religii dowodem na jej prawdziwosc??? Przeciez wg tej teorii to SJ przegrywaja na calego.
Dołączona grafika

#25 sebol

sebol

Elita forum (> 1000)

• Członkowie
  • PipPipPipPip
  • 3836 Postów

Napisano 2008-07-15, godz. 18:25

… kiedyś jeden Pan z wąsikiem stworzył ideologie, która znalazła kilkadziesiąt milionów ślepych wyznawców ;-) … niestety wszyscy wiemy co z tego wyszło ;-)
"Nie umiem wyobrazić sobie Boga nagradzającego i karzącego tych, których stworzył, a którego cele są wzorowane na naszych własnych - krótko mówiąc, Boga, który jest jedynie odbiciem ludzkich słabości." A.Einstein

"Religia jest obrazą godności ludzkiej
Bez niej mamy dobrych ludzi czyniących dobre rzeczy
i złych ludzi czyniących złe rzeczy
Żeby jednak dobrzy ludzie czynili złe rzeczy,
potrzeba religii" Richard Dawkins

#26 pawel r

pawel r

Niepoprawne stworzenie Boga

• Członkowie
  • PipPipPipPip
  • 4853 Postów

Napisano 2008-07-15, godz. 19:00

usłyszałem już taką odpowiedź,
wiem wszystko bo dużo czytam

Ja usłyszałem od pewnej Pani śJ słowa "nie chciałabym Pana obrazić" a dalej jakoś szło o tym ile to ona nie przeczytała i jaki ja jestem malutki - ah ta skromność świadków. ;)
Należę do 144...

Islam zdominuje świat
Islam będzie rządzić światem
Ściąć głowy tym, którzy znieważą Islam
Islam jest religią pokoju...

#27 bury

bury

Domownik forum (501-1000)

• Członkowie
  • PipPipPip
  • 593 Postów

Napisano 2008-07-15, godz. 22:18

Ojciec chyba nie ma dobrego wykształcenia.

W kontekście Tomassona wykształcenie znaczy prawdopodobnie właśnie wykształcenie religijne, bo jak wiemy ŚJ nie zalecają nikomu studiów świeckich!

Spytaj go o 70 mln członków sekty Falungong lub 800 mln katolików

#28 novanna

novanna

Forumowicz (51-500)

• Członkowie
  • PipPip
  • 404 Postów

Napisano 2008-07-16, godz. 12:59

Spytaj go o 70 mln członków sekty Falungong lub 800 mln katolików

dobre, dobre...he he :rolleyes:

#29 tomasson19

tomasson19

Początkujący (1-50)

• Członkowie
  • Pip
  • 82 Postów

Napisano 2008-07-18, godz. 15:22

W kontekście Tomassona wykształcenie znaczy prawdopodobnie właśnie wykształcenie religijne, bo jak wiemy ŚJ nie zalecają nikomu studiów świeckich!

O dziwo mój ojciec nie miał nic przeciwko żebym poszedł na studia. Radością może nie tryskał, ale też nie był na "nie". Co prawda przez jakieś 3 miesiące skutecznie obrzydzał mi politologię (mój pierwszy upatrzony kierunek), bo przecież świadek nie miesza się do polityki. W końcu wybrałem prawo i teraz nie żałuję.

#30 zamknietywsobie

zamknietywsobie

Początkujący (1-50)

• Członkowie
  • Pip
  • 91 Postów

Napisano 2008-07-21, godz. 19:15

Ostatnio mój ojciec stwierdził, że świadkowie Jehowy to najbardziej oświecona i wykształcona grupa religijna ze wszystkich. Powiedział, że u nich jest najwięcej mądrych i trzeźwo myślących ludzi, bo wybrali przecież jedyną, najlepszą drogę życiową.

Co sądzicie na ten temat?

Chcialbym w to wierzyc. Sam jako jeszcze Swiadek wiem,ze to co mowi Twoj ojciec to bzdura.

1.Swiadkowie nie sa oswiecona grupa ze wzgledu na to,ze ich wiedza dotyczaca religii i otaczajacego swiata opiera sie wylacznie na tym co dostarcza Niewolnik i jest zmuszona do sluchania go bezkrytycznie.

2.Wyksztalceni sa w wiekszosci przypadkow kiepsko i do edukacji zniechecaja
(tutaj odnosze sie do edukacji swieckiej,nie teokratycznej) .

3.Jesli wykorzystuja wiedze ,ktora zdobyli ze Straznicowej literatury ,to mozna powiedziec ,ze sa w pewnym sensie madrzy.

4.Trzezwo myslacy na pewno nie sa(uogolniam-sa tez w Organizacji odstepcy piszacy na tym zacnym forum ;) ) ,bo przyjmowanie bezkrytycznie jakichkolwiek pogladow( tutaj:tego co napisane w Straznicach oraz innych publikacjach) bez ich doglebnej analizy i brak otawrtosci na inne zupelnie przeciwne teorie nie jest przejawem otwartosci umyslu.

Użytkownik zamknietywsobie edytował ten post 2008-07-21, godz. 19:16

"Umrzemy, i to czyni z nas szczęściarzy. Większość ludzi nigdy nie umrze, ponieważ nigdy się nie narodzi. Ludzi, którzy potencjalnie mogliby teraz być na moim miejscu, ale w rzeczywistości nigdy nie przyjdą na ten świat, jest zapewne więcej niż ziaren piasku na arabskiej pustyni. Wśród owych nienarodzonych duchów są z pewnością poeci więksi od Keatsa i uczeni więksi od Newtona. Wiemy to, ponieważ liczba możliwych sekwencji ludzkiego DNA znacznie przewyższa liczbę ludzi rzeczywiście żyjących.Świat jest niesprawiedliwy, ale cóż, to właśnie myśmy się na nim znaleźli, ty i ja, całkiem zwyczajnie." (R.Dawkins,"Rozplatanie tęczy")

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych