daj jej spokoj......Też pomysł - sudium to możemy na forum zrobić z odpowiednim komentarzem, będzie i szybciej i bezpieczniej.

Napisano 2009-02-02, godz. 20:57
daj jej spokoj......Też pomysł - sudium to możemy na forum zrobić z odpowiednim komentarzem, będzie i szybciej i bezpieczniej.
Napisano 2009-02-02, godz. 21:18
jak chcesz, mogę ci podac Claudia telefon do mojej siostry która jest świadkiem Jehowy. jest wprawdzie z Gdańska Żabianki, ale to niedaleko Sopotu. napewno ci pomoze, jeżeli faktycznie chcesz studiowac biblię ze swiadkami
Napisano 2009-02-02, godz. 21:35
Napisano 2009-02-02, godz. 21:38
Claudiu, myślę że najsensowniej będzie studiować ze ŚJ (argumenty "za" religią ŚJ) i o każdy temat pytać na forum (argumenty "przeciw" nauczaniu ŚJ) a potem samodzielnie wyciągać wnioski.
Napisano 2009-02-02, godz. 21:54
Napisano 2009-02-02, godz. 22:09
Wcześniej czy później ŚJ odczytają Ci wersecik "zaufaj Jehowie i nie polegaj na własnym rozumie".
Chcesz żyć wiecznie w raju na ziemi, nie używaj mózgu! Oto oferta ŚJ...
Claudiu, nie daj sobie wcisnąć kitu, że aby uzyskać przychylnść Boga trzeba wyłączyć rozum.
Napisano 2009-02-02, godz. 22:16
Każdy może - jeżeli nie palisz, nie nadużywasz alkoholu i innych substancji, prowadzisz się moralnie, czyli nie współżyjesz z nikim bez zalegalizowanego związku i się nie masturbujesz (nawet gdyby TAK, to masz jeszcze czas do chrztu na oduczenie się), to postudiujesz z jakąś siostrą i/lub bratem przez co najmniej pół roku, ale taka średnia norma studium to chyba z rok, potem staniesz się głosicielem i zaczniesz chodzić i głosić od domu do domu, a potem będziesz mogła się ubiegać o dopuszczenie do chrztu, po pytaniach (chyba z dwoma starszymi, ale nie pamiętam na sto procent, nic strasznego w każym razie) do chrztu na jakimś zgromadzeniu (na przykład kongresie) dasz się ochrzcić. Być może jakaś drobnostka w wyliczaniu została przeze mnie zapomniana, ale tak w skrócie to mniej więcej coś w tym stylu jest.Czy to prawda,że chrztu śJ nie może przyjąć każdy ??
słyszałam,że są jakieś "egazaminy" czy coś takiego ...
Użytkownik Kamień edytował ten post 2009-02-02, godz. 22:22
Napisano 2009-02-02, godz. 22:27
Każdy może - jeżeli nie palisz, nie nadużywasz alkoholu i innych substancji, prowadzisz się moralnie, czyli nie współżyjesz z nikim bez zalegalizowanego związku i się nie masturbujesz (nawet gdyby TAK, to masz jeszcze czas do chrztu na oduczenie się), to postudiujesz z jakąś siostrą i/lub bratem przez co najmniej pół roku, ale taka średnia norma studium to chyba z rok, potem staniesz się głosicielem i zaczniesz chodzić i głosić od domu do domu, a potem będziesz mogła się ubiegać o dopuszczenie do chrztu, po pytaniach (chyba z dwoma starszymi, ale nie pamiętam na sto procent, nic strasznego w każym razie) do chrztu na jakimś zgromadzeniu (na przykład kongresie) dasz się ochrzcić. Być może jakaś drobnostka w wyliczaniu została przeze mnie zapomniana, ale tak w skrócie to mniej więcej coś w tym stylu jest.
Napisano 2009-02-02, godz. 22:34
Proszę, życzę Ci powodzenia na Twojej drodze życiowej - obojętnie na jaką się zdecydujesz.Dziękuję za wiadomość
Napisano 2009-02-02, godz. 22:34
Oj Kasztanowa z tą łatwością "dorwania" świadka to różnie bywa. Tu, gdzie mieszkam, w przeciągu 5 lat widziałam śJ może ze 3 razy w akcji - raz na ulicy, 2 razy na Dworcu Centralnym.
A Ty Claudia daj sobie spokój. Dopóki nie poczytasz o świadkach z różnych źródeł, nie bierz się za rozmowy z nimi.
Napisano 2009-02-03, godz. 06:58
Każda religia ma grono osób "nie widzących świata po za daną rligią"
Użytkownik cara edytował ten post 2009-02-03, godz. 06:59
Napisano 2009-02-03, godz. 08:21
Są przynajmniej dwie odpowiedzi na to pytanie:I zastanów się choć przez chwilę, dlaczego aż tylu ludzi na forum odradza Ci bliższe kontakty z śJ.
Islam zdominuje świat
Islam będzie rządzić światem
Ściąć głowy tym, którzy znieważą Islam
Islam jest religią pokoju...
Napisano 2009-02-03, godz. 08:29
he he.... tylko "Claudiu", nie daj się zwieśc "złym ludziom"....he he pamiętaj "Claudiu"Claudiu
Napisano 2009-02-03, godz. 15:46
Claudiu, myślę że najsensowniej będzie studiować ze ŚJ (argumenty "za" religią ŚJ) i o każdy temat pytać na forum (argumenty "przeciw" nauczaniu ŚJ) a potem samodzielnie wyciągać wnioski.
Napisano 2009-02-03, godz. 16:36
Znam taki przypadek, pionierka przerwala studium z osoba ktora jednoczesnie czerpala informacje z innego zrodla. Pozniej rozmawiajac w grupie starszych i pionierow zapytalam dlaczego tak zrobila. Odpowiedziano mi, ze takie studia sa bezowocne, i ze nie powinnismy tracic cennego czasu z ludzmi ktorzy czytuja odstepcze publikacje, gdyz w ten sposob podejmujemy polemike z odstepcami. Spytalam dlaczego nie, przeciez mozemy wykazac nasza racje, na to oni ze tych ludzi jedynie interesuje szkalowanie organizacji, wiec taka polemika jest bez sensu. Nie kazali nam tez rozmawiac z ksiezmi.No...tylko przypadkiem nie wspominać o forum
Napisano 2009-02-03, godz. 16:50
Mnie tam nie odpuszczają ,pomimo tego,ze już podchodziłam do studium straznicy kilka razy i przerywałam.... i ze nie powinnismy tracic cennego czasu ....
Napisano 2009-02-03, godz. 17:22
No nie żartujNie kazali nam tez rozmawiac z ksiezmi.
Islam zdominuje świat
Islam będzie rządzić światem
Ściąć głowy tym, którzy znieważą Islam
Islam jest religią pokoju...
Napisano 2009-02-03, godz. 18:01
Napisano 2009-02-03, godz. 20:44
W moim ex-zborze to byl przywilej dla "dojrzalych duchowo" czyli wieloletnich pionierow lub nadzorcow. Zwyklym glosicielom odradzano wdawac sie w dysputy z duchownymi, panowalo przekonanie ze oni dobrze wiedza gdzie jest prawda tylko brak im pokory.ikona tryumfującego głosiciela, który miażdży kapłana "Babilonu Wielkiego" argumentami ze "Straszaka"
Napisano 2009-02-03, godz. 21:22
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych