Skocz do zawartości

Zdjęcie

Prawne umocowanie Świadków Jehowy

• Please log in to reply
54 replies to this topic

#21 Mario

Mario

Domownik forum (501-1000)

• Członkowie
  • PipPipPip
  • 577 Postów

Napisano 2009-06-09, godz. 21:51

ble, on 2009-06-09 22:46, said:

Dlatego lepiej wrócić do tematu a tę myśl kontynuować w innym temacie który na forum jest do tego celu założony.

Jeżeli mówimy o umocowaniu prawnym, to kwestia Watykanu jest bardzo dobrym przykładem. Dalej, konsekwencją tego jest nastepnie ewolucja doktryny i zwyczajów. Wiec nie rozumie czemu wykasowano wpis ważny. Tym bardziej, że trochę czasu poświęciłem na niego.
Proszę wiec o przywrócenie go, bo wpisuje się bezpośrednio w temat umocowania prawnego Towarzystwa Strażnica.
Pozdrawiam, i nie ide spać, tylko poczekam, jak się pojawi.

#22 jb

jb

^o^

• Moderatorzy
  • PipPipPipPip
  • 4057 Postów

Napisano 2009-06-09, godz. 21:56

Mario, on 2009-06-09 23:45, said:

Ktoś z władz wykasował mój wpis. To jest dopiero kontrola. Nawet za komuny tego nie było!!!

No i jak tu można czuć się traktowanym poważnie. Jak każdy wpis można skasować. Idę spać.

Nikt w tym wątku niczego nie kasował.
.jb

#23 Mario

Mario

• Członkowie
  • PipPipPip
  • 577 Postów

Napisano 2009-06-09, godz. 22:02

jb, on 2009-06-09 22:56, said:

Nikt w tym wątku niczego nie kasował.

A sprawdziłem, faktycznie. Odwołuje wszystko co napisałem o WŁADZACH.
Jej, może rzeczywiście pójdę już spać!!!
Droga Władzo proszę się nie gniewać. Dzisiaj miałem ciężki dzień. Nawdychałem się też spalin chodząc ulicami. To chyba ten efekt. OK. Ide spać. Pozdrawiam. A do umocowania prawnego jeszcze powrócę.

#24 andreaZZ

andreaZZ

• Członkowie
  • PipPipPipPip
  • 1069 Postów

Napisano 2009-06-10, godz. 06:59

Brak mi słów. Z jednej strony delegalizacja zmobilizuje tylko sektę wewnętrznie, z drugiej -przyznawać sekcie, która zagraża zdrowiu i życiu obywateli, status na równi z kościołami...

"Nie wierzcie w jakiekolwiek przekazy tylko dlatego, że przez długi czas obowiązywały w wielu krajach. Nie wierzcie w coś tylko dlatego, że wielu ludzi od dawna to powtarza. Nie akceptujcie niczego tylko z tego powodu, że ktoś inny to powiedział, że popiera to swym autorytetem jakiś mędrzec albo kapłan, lub że jest to napisane w jakimś świętym piśmie. Nie wierzcie w coś tylko dlatego, że brzmi prawdopodobnie. Nie wierzcie w wizje lub wyobrażenia, które uważacie za zesłane przez Boga. Miejcie zaufanie do tego, co uznaliście za prawdziwe po długim sprawdzaniu, do tego, co przynosi powodzenie wam i innym"
[Siddhartha Gautama]

#25 Mario

Mario

• Członkowie
  • PipPipPip
  • 577 Postów

Napisano 2009-06-10, godz. 09:55

Przykłady wypowiedzi mówców na zgromadzeniach:
"Tak więc musimy być przekonani, że koniec jest już naprawdę bardzo blisko. Będzie to straszna, niesamowita zagłada (...)"
"Ale gdy przyjdzie Armagedon! Bóg zgładzi wszystkich niegodziwych ludzi. Trupy będą rozrzucone jak zgliszcza a ich trzewia jak gnój" (brat Wojtyniak)
"Musimy mieć świadomość, że koniec przyjdzie w jednej godzinie, w jednej godzinie, w jednej godzinie!"
(...)

OK, zgodze się z Tobą że Świadkowie w tej kwestii są bardziej klarowni i zdecydowani (może nawet za bardzo). Tym się różnią od katolików, którzy nie myślą poważnie o końcu.

W Kościele Katolickim na szczęście nic takiego nie ma. Za to ksiądz dużo mówi o miłości, pokoju i szczęściu co mi się podoba...

A gdzie to, o tej miłości rozprawiają? bo na razie to ja wciąż słysze o pedofilii, itp. Patrz choćby ostatni raport w Irlandi. Wcześniej USA, itd.

#26 rhundz

rhundz

Elita forum (> 1000)

• Członkowie
  • PipPipPipPip
  • 1074 Postów
  • Gadu-Gadu:4898177

Napisano 2009-06-10, godz. 10:23

Mario, on 2009-06-10 11:55, said:

A gdzie to, o tej miłości rozprawiają? bo na razie to ja wciąż słysze o pedofilii, itp. Patrz choćby ostatni raport w Irlandi. Wcześniej USA, itd.

Taaa, bo KK to sami pedofile. A SJ sa czyści jak łezka oseska i rosa o poranku.

#27 Mario

Mario

• Członkowie
  • PipPipPip
  • 577 Postów

Napisano 2009-06-10, godz. 14:38

rhundz, on 2009-06-10 10:23, said:

Taaa, bo KK to sami pedofile. A SJ sa czyści jak łezka oseska i rosa o poranku.

Ja tak nie twierdze.

#28 rhundz

rhundz

Elita forum (> 1000)

• Członkowie
  • PipPipPipPip
  • 1074 Postów

Napisano 2009-06-10, godz. 16:06

Wiec zly przyklad podales na kontrargument, strzelaj dalej. Pif paaaaf.

#29 Liberal

Liberal

• Członkowie
  • PipPipPipPip
  • 1146 Postów
  • Gadu-Gadu:3381793

Napisano 2009-06-10, godz. 16:16

rhundz, on 2009-06-10 17:06, said:

Wiec zly przyklad podales na kontrargument, strzelaj dalej. Pif paaaaf.

A to sobie udowadniacie, która religia jest bardziej prawdziwsza od drugiej?
hehehe, do Armagedonu sie będziecie przekomarzać
:P
Marek Boczkowski
A member of AJWRB group

#30 rhundz

rhundz

Elita forum (> 1000)

• Członkowie
  • PipPipPipPip
  • 1074 Postów

Napisano 2009-06-10, godz. 16:30

Nie, ja chce tylko odpowiedni argument, skoro Mario najpierw pisze jedno, a zaraz potem sie wycofuje ze to wcale nie tak powiedzial.

#31 Mario

Mario

• Członkowie
  • PipPipPip
  • 577 Postów

Napisano 2009-06-10, godz. 16:51

rhundz, on 2009-06-10 16:30, said:

Nie, ja chce tylko odpowiedni argument, skoro Mario najpierw pisze jedno, a zaraz potem sie wycofuje ze to wcale nie tak powiedzial.

Z czego się wycofałem? Może jedynie z złoszczenia się na Władze, że mnie wycięły, co nie miało miejsca.

#32 rhundz

rhundz

Elita forum (> 1000)

• Członkowie
  • PipPipPipPip
  • 1074 Postów

Napisano 2009-06-10, godz. 17:28

Dobrze wiesz o co chodzi wiec i mozesz sie ustosunkowac do tego.

#33 city

city

Początkujący (1-50)

• Członkowie
  • Pip
  • 31 Postów

Napisano 2009-06-10, godz. 18:17

Świadkowie Jehowy bardzo lubią wyszydzać inne religie, zwłaszcza Katolicką. Żeby było wszystko jasne, ja nie należę do żadnej religii. Tym niemniej prześmiewcy powinni rozważyć tą kwestię, ponieważ w krajach, gdzie Organizacja jest zarejestrowana prawnie, ma ona takie same prawa jak inne kościoły a co za tym idzie stoi w szeregu razem z innymi częściami układanki zwanej "Babilonem Wielkim". Poniżej kilka cytatów z skromnymi komentarzami:

Prawne umocowanie jest oczywiście tymczasowe, i potrzebne. Nie tylko dla Świadków Jehowy ale dla innych. Prawdziwa religia funkcjonując w świecie, nie potrzebuje żadnego umocowania.

Skoro "prawdziwa religia funkcjonując w świecie nie potrzebuje żadnego umocowania", to dlaczego "umocowanie jest [...] potrzebne" ???

Dalej:

Kościół Katolicki zadbał o swoje umocowanie prawne i wymyślił sobie Państwo Watykańskie. No i ludzie w to uwierzyli i sie na to zgodzili. Ale oczywiście z punktu widzenia Biblijnego jest to swoisty absurd.

Może i absurd, pamiętajmy jednak, że Kościół Katolicki ma 2000 lat, a Organizacja ponad 100 i już mają własny kawałek dzielnicy (Brooklyn).

Paszporty Watykańskie, własne banki, tytuły i godności (prałat, infułat, itp.) to trochę nawet "zabawne".

Zamiast paszportów watykańskich orzeczenia woli odmowy transfuzji, zamiast własnych banków dajmy konta bankowe i drukarnie, tytuły i godności (starszy zboru, sługa pomocniczy, nadzorca obwodowy, pionier stały, pomazaniec, ostatek, "niewolnik wierny i roztropny", wreszcie "szafarz", ciało kierownicze)....

Mieć papieża który byłby prezydentem, ministrów, departamenty, radio, gazety, budynki, zespół pałacowo-kościelny a nawet dworzec kolejowy, itp. A Katolicy właśnie to mają.

Ciało kierownicze, wśród którego mamy prezesa korporacji (Max H. Larson), biura rozsiane po całym świecie (Polska->Nadarzyn), czasopisma, broszury, książki (Strażnica, Przebudźcie się!, itp), zespół sal królestwa i kompleks budynków na pięknym prestiżowym Brooklynie, fakt nie ma dworca kolejowego chyba, ale w dzisiejszych czasach po co komu dworzec skoro jak się chce coś wysłać to się zamawia kuriera, podróżuje się samolotami, a jakby się okazało że na Brooklynie mają własne lądowisko dla helikopterów to bym się nie zdziwił.

Watykan jest najbardziej zmilitaryzowanym państwem na świecie.

Jest najstarszą i równocześnie najmniejszą armią na świecie. Gwardia Szwajcarska od 1506 roku nieprzerwanie dba o bezpieczeństwo papieży. (link)

I nazywa się to umocowanie prawne. Świadkowie Jehowy nie mają nawet 10% z tego. I nie zabiegają o tego typu umocowanie prawne.

No więc jakiego typu umocowaniem prawnym jest nadanie statusu "korporacji prawa publicznego"? I dlaczego Towarzystwo Strażnica zabiega o zajęcie miejsca w szeregu razem z innymi organizacjami i ugrupowaniami należącymi do świata i wchodzącymi w skład Babilonu Wielkiego? Z pewnością dlatego, że "umocowanie jest [...] potrzebne", ciekawość mnie zżera dlaczego i mam szczerą nadzieję, że się tego dowiem?

Na koniec, jako że już w Niemczech WTS to "Korporacja prawa publicznego" przyda się porada jak trzymać się z dala od religii fałszywej, tym bardziej przydatna w szeregach Babilonu Wielkiego:

Strażnica 2006 15.3 s. 29, ak. 11:

Jak trzymać się z dala?
Prawdziwi chrześcijanie trzymają się z dala od religii fałszywej i jej nauk. Dlatego nie wystawiamy się na wpływ telewizyjnych i radiowych programów religijnych ani nie czytamy literatury, która szerzy kłamstwa o Bogu i Jego Słowie (Psalm 119:37). Uczynimy mądrze, powstrzymując się również od udziału we wszelkich spotkaniach i imprezach organizowanych przez jakąkolwiek instytucję związaną z religią fałszywą. W żaden inny sposób nie będziemy też popierać fałszywego kultu (1 Koryntian 10:21). Dzięki temu nikt nas nie „uprowadzi jako swój łup przez filozofię i puste zwodzenie według tradycji ludzkiej, według rzeczy elementarnych świata, a nie według Chrystusa” (Kolosan 2:8).
12 A co ma zrobić ktoś, kto chce zostać Świadkiem Jehowy, ale wciąż figuruje w rejestrach jakiejś organizacji religii fałszywej? Na ogół wystarczy, gdy pisemnie ją powiadomi, że z niej występuje. Przede wszystkim powinien zdecydowanie i całkowicie odciąć się od wszelkich form duchowego skażenia fałszywym kultem. Swoim postępowaniem musi jednoznacznie dać do zrozumienia tej organizacji religijnej i osobom postronnym, że zerwał z nią wszelkie więzy.

#34 ble

ble

Elita forum (> 1000)

• Członkowie
  • PipPipPipPip
  • 1026 Postów

Napisano 2009-06-10, godz. 20:14

Mario, on 2009-06-10 09:55, said:

OK, zgodze się z Tobą że Świadkowie w tej kwestii są bardziej klarowni i zdecydowani (może nawet za bardzo). Tym się różnią od katolików, którzy nie myślą poważnie o końcu.

Ci którzy są szczerymi ludźmi myślą o końcu w taki sposób w jaki należy o nim myśleć. Bez zbytnich emocji i nadmiernego podniecania się i wytwarzania atmosfery strachu. Powtórzę to jeszcze raz, że nie jest istotne czy i kiedy ten koniec nadejdzie ale jest istotne jakimi jesteśmy ludźmi w oczach Boga i Chrystusa i czy staramy się być blisko Chrystusa bo to on jest naszym Zbawicielem i Pasterzem.

Mario, on 2009-06-10 09:55, said:

No jak to gdzie? Niedawno w kościele na mszy słuchałem kazania jak ksiądz mówił o miłości, fajnie się tego słuchało i muszę przyznać że ksiądz bardzo ciekawie się wypowiadał.

A pedofilia jest praktycznie wszędzie, bez względu na religię, również w Organizacji. Tylko Organizacja stara się za wszelką cenę ukryć niewygodne dla siebie fakty aby nie siać zgorszenia wśród braci i ludzi nie będących ŚJ. Na szczęście forum takie jak to demaskuje niecne uczynki teokratycznych pedofili.

Użytkownik ble edytował ten post 2009-06-10, godz. 20:17

#35 Mario

Mario

• Członkowie
  • PipPipPip
  • 577 Postów

Napisano 2009-06-10, godz. 20:23

Skoro "prawdziwa religia funkcjonując w świecie nie potrzebuje żadnego umocowania", to dlaczego "umocowanie jest [...] potrzebne" ???

Na wstępie zwrócę się z prośbą, aby mądrze wycinać fragmenty z czyjegoś tekstu a dopiero później komentować. Ale ok.
odpowiadam na pytanie pierwsze:
Prawne umocowanie jest oczywiście tymczasowe, i potrzebne. Nie tylko dla Świadków Jehowy ale dla innych. Prawdziwa religia funkcjonując w świecie, nie potrzebuje żadnego umocowania.
To chyba jasne. Religia jako taka nie potrzebuje żadnej legislacji. Związek wyznaniowy - potrzebuje!

Dalej:

Może i absurd, pamiętajmy jednak, że Kościół Katolicki ma 2000 lat, a Organizacja ponad 100 i już mają własny kawałek dzielnicy (Brooklyn).

Jest fundamentalna różnica w posiadaniu kawałka ziemi gdziekolwiek a posiadania własnego niezależnego państwa. Jest to zasadnicza w umocowaniu prawnym takiej własności.

Dalej:

Zamiast paszportów watykańskich orzeczenia woli odmowy transfuzji, zamiast własnych banków dajmy konta bankowe i drukarnie, tytuły i godności (starszy zboru, sługa pomocniczy, nadzorca obwodowy, pionier stały, pomazaniec, ostatek, "niewolnik wierny i roztropny", wreszcie "szafarz", ciało kierownicze)....

Ten fragment jest chyba największą pomyłką. Znów jest zasadnicz różnica pomiędzy np. tytułem (godnością) starszy a infułat. Termin starszy jest terminem jak najbardziej Biblijnym, a infułat? Bycie nadzorcą nie wiąże się z noszeniem pierścienia, mieszkaniem w np. pałacu arcybiskupim, itp. Zestawienie zrobione przez city jest więc mocno niespójne.

Dalej:

Ciało kierownicze, wśród którego mamy prezesa korporacji (Max H. Larson), biura rozsiane po całym świecie (Polska->Nadarzyn), czasopisma, broszury, książki (Strażnica, Przebudźcie się!, itp), zespół sal królestwa i kompleks budynków na pięknym prestiżowym Brooklynie, fakt nie ma dworca kolejowego chyba, ale w dzisiejszych czasach po co komu dworzec skoro jak się chce coś wysłać to się zamawia kuriera, podróżuje się samolotami, a jakby się okazało że na Brooklynie mają własne lądowisko dla helikopterów to bym się nie zdziwił.

Przykro mi ale ta wylicznka fundamentalnie ma się nijak do umocowania prawnego, jakie przedstawiłem, a którym jest własne Państwo. Pieniądze ma ojciec Rydzyk, ks. Jankowski. I niech mają. Ale jednego nie mają: swojego Państwa!

Dalej:

No więc jakiego typu umocowaniem prawnym jest nadanie statusu "korporacji prawa publicznego"? I dlaczego Towarzystwo Strażnica zabiega o zajęcie miejsca w szeregu razem z innymi organizacjami i ugrupowaniami należącymi do świata i wchodzącymi w skład Babilonu Wielkiego? Z pewnością dlatego, że "umocowanie jest [...] potrzebne", ciekawość mnie zżera dlaczego i mam szczerą nadzieję, że się tego dowiem?

To pytanie jest najlepsze z całego wpisu .... nie komentuje go

#36 Liberal

Liberal

• Członkowie
  • PipPipPipPip
  • 1146 Postów
  • Gadu-Gadu:3381793

Napisano 2009-06-14, godz. 23:17

Mario said

Ten fragment jest chyba największą pomyłką. Znów jest zasadnicz różnica pomiędzy np. tytułem (godnością) starszy a infułat. Termin starszy jest terminem jak najbardziej Biblijnym, a infułat? Bycie nadzorcą nie wiąże się z noszeniem pierścienia, mieszkaniem w np. pałacu arcybiskupim, itp. Zestawienie zrobione przez city jest więc mocno niespójne.

Jest bardzo spójne. Chociaż starsi u ŚJ nie noszą jakichś szczególnych atrybutów, to jednak stanowią władzę zwierzchnią nad zborem. Każdy w zborze wie, kto jest nadzorcą i okazuja mu należną cześć.
Poza tym, wystarczy przyjrzeć się wizytom obwodowego lub okręgowego: ludzie mało się nie pozabijają, żeby gościć u siebie taką "osobistość"; a i wyszynk jest taki, że mężom nieraz szczęki opadają, jak to żona potrafi wspaniale gotować (czego oni nie doświadczyli przez kilkadziesiąt lat pożycia).

Piszesz o "pałacach arcybiskupich". Ciekawy przykład. A byłeś kiedyś w Nadarzynie? To nic w porównaniu z Patterson. Tam są dopiero "pałace". Raj na ziemi. Nawet Ratusz mają. A przypomnij sobie, jak mieszkał Rutherford w Bet-Sarim. Nie widzisz podobieństw?

PS. Od jak dawna jesteś Świadkiem?

Marek Boczkowski
A member of AJWRB group

#37 Mario

Mario

• Członkowie
  • PipPipPip
  • 577 Postów

Napisano 2009-06-15, godz. 08:22

Liberal, on 2009-06-14 23:17, said:

Jest bardzo spójne. Chociaż starsi u ŚJ nie noszą jakichś szczególnych atrybutów, to jednak stanowią władzę zwierzchnią nad zborem. Każdy w zborze wie, kto jest nadzorcą i okazuja mu należną cześć.
Poza tym, wystarczy przyjrzeć się wizytom obwodowego lub okręgowego: ludzie mało się nie pozabijają, żeby gościć u siebie taką "osobistość"; a i wyszynk jest taki, że mężom nieraz szczęki opadają, jak to żona potrafi wspaniale gotować (czego oni nie doświadczyli przez kilkadziesiąt lat pożycia).

Piszesz o "pałacach arcybiskupich". Ciekawy przykład. A byłeś kiedyś w Nadarzynie? To nic w porównaniu z Patterson. Tam są dopiero "pałace". Raj na ziemi. Nawet Ratusz mają. A przypomnij sobie, jak mieszkał Rutherford w Bet-Sarim. Nie widzisz podobieństw?

PS. Od jak dawna jesteś Świadkiem?

Ja jednak nie widzę podobieństwa pomiędzy Nadarzynem który jest centrum jednym na polskę, a arcybiskupimi i biskupimi pałacami które sa w niemal każdym mieście.
A co do przykładu goszczenia slug obwodowych czy okręgowych. To własnie podałeś piękny przykład. Biskupa ludzie podczas wizytacji nie goszczą. Biskup nie zamieszkałby u zwykłych parafian. Mieszka na plebani. A plebanie skromnie nie goszczą.
Co do tytułów to jednak jest różnica na co sam wskazałeś. Infułat, prałat, kanonik, jego eminencja, ekscelencja, itp. JA się z tym w zborze i i w Biblii nie spotkałem. Wyobraźmy sobie jak Paweł pisze do Efezjan, np. Jutro do was przyjedzie apostoł prałat Tymoteusz, a za tydzien kardynał Jakub. Dziś żegnamy księdza arcybiskupa Jana...itd.

A jeszcze piszesz o Bet Sarim, ok, wtopa, trwala kilka lat, ale juz ten błąd naprawiono. Liczy się dzisiaj.

#38 pawdob7

pawdob7

pawdob7@wp.pl

• Członkowie
  • PipPipPip
  • 914 Postów
  • Gadu-Gadu:4734141

Napisano 2009-06-15, godz. 08:41

Mario, zaciekawiłeś mnie. Wychodzi na to, że świadkowie potrafili wkręcić jezuitę. A może cię z kimś mylę? Jeśli nie, to napisz coś więcej, jak wyglądał ten proces? Jak poznawałeś tzw. "prawdę"? Co jest tak atrakcyjnego w przekazie ŚJ? raj? życie wieczne? jakaś konkretna dziewczyna? czy może coś innego?
Wcale nie drwię z Ciebie, po prostu zaintrygowałeś mnie. A że interesują mnie różne psychologiczno - socjologiczne aspekty ludzkich zachowań, więc chętnie poczytałbym o twojej drodze z zakonu do ŚJ.
Pozdrawiam ciepło i mam nadzieję, że zbytnio nie naruszyłem granic twojej prywatności ( jeśli to nie pomyłka off course ).

Użytkownik pawdob7 edytował ten post 2009-06-15, godz. 09:26

#39 Mario

Mario

• Członkowie
  • PipPipPip
  • 577 Postów

Napisano 2009-06-15, godz. 15:29

Wiążą się z tym określone uprawnienia, jak chociażby przekazywanie ściągniętego przez władze państwowe podatku religijnego i innych wpływów do kas Kościołów posiadających status stowarzyszenia prawa publicznego.

Właśnie, połączenie religii z świeckim państwem może niestety prowadzić do niezłej mieszanki wybuchowej. To troche ślepy zaułek. BYć w opozycji do państwowych władz zwierzchnich - nie dobrze. Zbratać się z władzą, może przyniesie owoce ale szybko wszystko sie moze zmienic. Co robić?
To jest pytanie. Jak umocować się żeby to miało sens i biblijne podstawy?

#40 Mario

Mario

• Członkowie
  • PipPipPip
  • 577 Postów

Napisano 2009-06-15, godz. 16:09

A może cię z kimś mylę? Jeśli nie, to napisz coś więcej, jak wyglądał ten proces? Jak poznawałeś tzw. "prawdę"? Co jest tak atrakcyjnego w przekazie ŚJ? raj? życie wieczne? jakaś konkretna dziewczyna? czy może coś innego?
Wcale nie drwię z Ciebie, po prostu zaintrygowałeś mnie."

Spieszę z odpowiedzią, Świadków Jehowy podobnie jak większość spotkałem zupełnie przypadkowo - na ulicy. I pewnie bym nie kontynułował rozmowy z nimi, gdyby w sposób bardzo elegancki, taktowy nie zaprosili mnie do dyskusji. Dowiedziałem się od nich kilku interesujących rzeczy o których wcześniej nie wiedziałem. O tym, że Jezus miał rodzeństwo, że Bóg ma niepowtarzalne imię, dzięki któremu nie możemy go pomylić z innymi, itp. Że ziemia nie została uczyniona po to by nie miała by być zamieszkana, itp. Potem to się już potoczyło. Na dzień dzisiejszy cieszę się, że mogę poznawać prawdę i że w niej trwam, jak uważam. Odpowiadając na reszte dziwnych pytań, zapewniam, że nie przeszłem z żadnego kościelnego zakonu ani innej instytucji zrzeszonej z Watykanem do jakiejkolwiek innej religii, tego świata. A jeszcze co jest atrakcyjnego, dziewczyna? Owszem, w zborze jest wiele atrakcyjnych kobiet. Co jest atrakcyjnego w przekazie Świadków Jehowy? Na to pytanie musi odpowiedzieć sobie każdy osobiście.
pozdrawiam

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych