Skocz do zawartości

Zdjęcie

Tolerowanie grzechu w Kościele katolickim

• Please log in to reply
26 replies to this topic

#21 Czesiek

Czesiek

Elita forum (> 1000)

• Członkowie
  • PipPipPipPip
  • 5701 Postów

Napisano 2009-08-06, godz. 11:40

'gambit', on 05 Aug 2009 - 20:35, said:

Jeśli czegoś nie wiemy lub źle rozumiemy, to czy nie powinniśmy sobie pomóc?
Cz nie pochopnie wyrokujesz w sprawie znajomości nauczania WTS-u przez 'Al Bundy'? Załóżmy, że miałbyś rację, to czy wyszydzanie brakiem znajomości jest po Bożemu? Wybacz, ale PŚ nigdzie nie zobowiązuje do znajomości kilku tysięcy poglądów religijnych. Koh 12:12 Bw „Poza tym: Synu mój, przyjmij przestrogę! Pisaniu wielu ksiąg nie ma końca, a nadmierne rozmyślanie męczy ciało.” Bóg zadbał, aby Jego prawdziwi słudzy 'rozświetlali' Bożą wiedzę wśród tych, którzy nawet nie szukają (Łuk 8:1; 10:1-11). Ja w swoim życiu spotkałem, że tylko ŚJ nawiązali ze mną rozmowy biblijne i raz Mormoni. Wszyscy inni pochowali się pod "korcem" (Mat5:13-16), a więc nic nie wskazuje, że są przez Jezusa wybrani.
(...)
-- gambit

Jakbyś nie zauważył Gambit, to niejaki Al Bundy wpadł na to forum i wszystkim wypomina jacy to są źli, bo odważyli się krytykować śJ i ich nauki. A do tego wszystkie kościoły i związki wyznaniowe poza śJ zmieszał z błotem, oskarżając ich o najgorsze niemoralne postępowanie. Stąd płynie wniosek, że wydając takie sądy o innych powinien wiedzieć co krytykuje. Natomiast on sam wykazał się w kilku postach nieznajomością nauczania WTS-u, stąd wypłynęło moje powątpiewanie, że zna to, co krytykuje, wbrew jego zapewnieniom, że zna.
Czy to jest wyrokowanie? Wybacz, ale jest to jedynie mój pogląd i doświadczenie z dyskusji z takimi "nawiedzonymi" którzy wydają wyroki potępienia na innych nic nie wiedząc o nich.
Czy to jest wyszydzanie braku znajomości przez Al Bundy tego co krytykuje? Wybacz Gambit, ale chyba z bardzo nie wiesz czym jest wyszydzanie, skoro moją wypowiedź uznałeś za szyderczą.

I jeszcze jedna sprawa. Dlaczego na podstawie Strażnicowych norm wydajesz wyroki, co podoba się Bogu i kim są słudzy Boga? Czy nie powinieneś tego czynić na podstawie Biblii i też na jej podstawie badać, czy nauczanie WTS-u i normy przez niego ustanowione są zgodne z wolą Boga?
Jakże łatwo wam śJ oceniać innych na podstawie waszych nauk, a jednocześnie nie chcecie przyjąć do wiadomości tego, że są to normy ustanowione przez fałszywych proroków i niekoniecznie muszą się zgadzać z tym, co naucza Biblia.
Czesiek

#22 ewa

ewa

Elita forum (> 1000)

• Członkowie
  • PipPipPipPip
  • 2111 Postów

Napisano 2009-08-07, godz. 19:11

'Sebastian Andryszczak', on 04 Aug 2009 - 14:05, said:

Mam pytanie do ŚJ: dlaczego "niezgodnie z Pismem Świętym" zamiast ukamienować cudzołożnicę, jak nakazuje Stary Testament oni "tylko" wykluczają? Czy nie jest to "tolerowanie grzechu"?

Bo w tym zakresie akurat Prawo Mojżeszowe zostało zmienione w Nowym Testamencie, w którym to NT cudzołożników kazano wykluczać.

Co prawda zarówno ST, jak i NT to w większości zbiór baśni i opowiadań, ale jeśli pytasz o podstawę biblijną wykluczania za cudzołóstwo - to jak najbardziej ona w Biblii (w Nowym Testamencie) występuje.

'Liberal', on 04 Aug 2009 - 14:10, said:

A Ty Sebciu nadal naiwny jak dziecko... Przecież nie można kamienować cudzołożnic, bo by kobiety wyginęły ;)

I zostaliby sami mężczyźni - nieskalanie czyste wzory do naśladowania :) I wśród nich ten najczystszy - no, wiadomo kto ... :)

Tak na marginesie, w średniowieczu cudzołożnice zazwyczaj zamurowywano, a cudzołożników przybijano do mostów za przyrodzenie. Ot, taka ciekawostka historyczna, jakby to kogoś interesowało :)

Użytkownik ewa edytował ten post 2009-08-07, godz. 19:55

#23 gambit

gambit

gambit

• Członkowie
  • PipPipPipPip
  • 1296 Postów

Napisano 2009-08-08, godz. 10:54

Kto jest ową nierządnicą z Księgi Objawienia 17:1 - 18:24 ?

'Al Bundy', on 05 Aug 2009 - 10:32, said:

Zerknij do Objawienia. Kto według Ciebie opisany jest tam jako nierządnica?

'haael', on 05 Aug 2009 - 15:27, said:

Moim zdaniem tu chodzi o WTS :) .

Czy KRzK ? (ok. 1 godz 6 odc.)

cz. 1
cz. 2
cz. 3
cz. 4
cz. 5
cz. 6

Czy WTS ?

cz. 1
cz. 2
cz. 3
cz. 4
cz. 5
cz. 6

Czy autorzy tych filmów chcą zasugerować, że to oni są prawdziwymi prorokami ? Na końcu szóstej części o ŚJ-owy stwierdzają:

JEZUS KOCHA CIĘ TAKIM, JAKIM JESTEŚ

Czy więc szatana też kocha, że takim jest? Czy antychrystów też kocha?(1 Ja 2:18) Czy cudzołożników z filmu, którym ani im myśl, aby się dostosować do Bożych mierników też kocha? W takim razie co znaczy Boża wypowiedź ? Dz 3:19 Bw „Przeto upamiętajcie i nawróćcie się, aby były zgładzone grzechy wasze,”
-- gambit

Użytkownik gambit edytował ten post 2009-08-08, godz. 14:40

Mój życiorys - 1<---> Wśród ŚJ Zamieszczam tymczasowo.

#24 haael

haael

Inkwizytor

• Członkowie
  • PipPipPipPip
  • 1863 Postów

Napisano 2009-08-08, godz. 22:20

Czy KRzK ? (ok. 1 godz 6 odc.)

Łał, ale fajne. Obrazki jak ze Strażnic, ale ruchome. Niestety, nie mam czasu, żeby to obejrzeć. Jeżeli masz jakieś źródła pisane, to chętnie je przeczytam.

Moim zdaniem bestia to ONZ a nierządnica pijana krwią świętych to WTS. A miasto na siedmiu wzgórzach to Oborniki Śląskie.

#25 gambit

gambit

gambit

• Członkowie
  • PipPipPipPip
  • 1296 Postów

Napisano 2009-08-09, godz. 11:47

'haael', on 08 Aug 2009 - 22:20, said:

Niestety, nie mam czasu, żeby to obejrzeć. Jeżeli masz jakieś źródła pisane, to chętnie je przeczytam.

Zatem będę się streszczał. Proponuje sprawdzić przypis z Biblii T. (II wyd. taką mam), Ap 17:9, gdzie pisze: ,,Aluzja do siedmiu pagórków Rzymu".
Dołączona grafikaSiedem wzgórz Rzymu

'haael', on 08 Aug 2009 - 22:20, said:

a nierządnica pijana krwią świętych to WTS. A miasto na siedmiu wzgórzach to Oborniki Śląskie.

Czy możesz podać jakiego świętego WTS zamordował? Natomiast WTS mieści się w Brooklinie, a tam niema siedem wzgórz. Ponadto w Obornikach Śląskich niema przebranej za kobietę mającą insygnia opisanej następująco: Ap 17:4 BT „A Niewiasta była odziana w purpurę i szkarłat, cała zdobna w złoto, drogi kamień i perły, miała w swej ręce złoty puchar pełen obrzydliwości i brudów swego nierządu.” A jeśli jest, to ujawnij jej bliższe dane, które ma m.in. takowe insygnia.

Piuska to mała, okrągła czapeczka, noszona przez duchownych katolickich na szczycie głowy. Zasadniczo purpurowa dla biskupów, (...) czerwona [szkarłat] dla kardynałów,

I na zakończenie, jeśli tematem jest wykonanie wyroku przez kamienowanie, to powyższa nierządnica z Księgi Apokalipsy zostanie uśmiercona jako 'jednym kamieniem młyńskim' (Ap 18:21)
-- gambit

Użytkownik gambit edytował ten post 2009-08-09, godz. 11:53

Mój życiorys - 1<---> Wśród ŚJ Zamieszczam tymczasowo.

#26 Liberal

Liberal

Domownik forum (501-1000)

• Członkowie
  • PipPipPipPip
  • 1146 Postów
  • Gadu-Gadu:3381793

Napisano 2009-08-10, godz. 10:27

'gambit' said

Czy możesz podać jakiego świętego WTS zamordował?

Ponieważ Świadkowie Jehowy istnieją podobno od czasów Abla, to nie da się tego wykluczyć.

'gambit' said

Natomiast WTS mieści się w Brooklinie, a tam niema siedem wzgórz.

Może to przenośnia? W Brooklynie WTS posiada siedem wysokich biurowców.

Marek Boczkowski
A member of AJWRB group

#27 and

and

Elita forum (> 1000)

• Członkowie
  • PipPipPipPip
  • 1649 Postów
  • Gadu-Gadu:0

Napisano 2009-08-10, godz. 18:58

W Biblii miasto na siedmiu wzgórzach, to przenośnia tak jak siedem wieżowców.
pozdrawiam Andrzej

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych