coś tu namieszałeś, w tym rozdziale jest napisane
Dz 15:19 Dlatego ja sądzę, że nie należy nakładać ciężarów na pogan, nawracających się do Boga, 20 lecz napisać im, aby się wstrzymali od pokarmów ofiarowanych bożkom, od nierządu, od tego, co uduszone, i od krwi. 21 Z dawien dawna bowiem w każdym mieście są ludzie, którzy co szabat czytają Mojżesza i wykładają go w synagogach».
tu jest wyjaśnienie do kogo i dlaczego. "Prawo przeminęło i nie obowiązuje, ale ponieważ od starożytnych czasów Mojżesz miał w jednym mieście po drugim tych, którzy go głoszą i odczytuje się go w synagogach, należało zalecić powstrzymywanie się od tych najważniejszych rzeczy, które zostały zakorzenione w Izraelitach. Jeżeli od pokoleń jakieś zachowania uznawane są za gorszące, to nawet jeżeli w nowym systemie prawnym nie są już zabronione, pozostają gorszące w oczach ludzi, przynajmniej w pokoleniu 'przejściowym' i należało to uszanować."
Widzisz tu miłość bliźniego, Paweł pisał "1 Kor 10:24 Niech nikt nie szuka własnego dobra,
lecz dobra bliźniego! 25 Tak więc wszystko, cokolwiek w jatce sprzedają, spożywajcie, niczego nie dociekając - dla spokoju sumienia. 26 Pańska bowiem jest ziemia i wszystko, co ją napełnia. 27 Jeżeli zaprosi was ktoś z niewierzących a wy zgodzicie się przyjść, jedzcie wszystko, co wam podadzą, nie pytając o nic - dla spokoju sumienia. 28 A gdyby ktoś powiedział: «To było złożone na ofiarę» -
nie jedzcie przez wzgląd na tego, który was ostrzegł, i z uwagi na sumienie. 29
Mam na myśli sumienie nie twoje, lecz bliźniego. Bo dlaczego by czyjeś sumienie miało wyrokować o mojej wolności? 30 Jeśli ja coś spożywam dzięki czyniąc, to czemu mam być spotwarzany z powodu tego, za co dzięki czynię? 31 Przeto czy jecie, czy pijecie, czy cokolwiek innego czynicie, wszystko na chwałę Bożą czyńcie 32
Nie bądźcie zgorszeniem ani dla Żydów, ani dla Greków, ani dla Kościoła Bożego,"
"apostołowie pisząc o duszonym powstrzymujcie się - według Ciebie - mówili swoim braciom bierzcie i jedzcie" jak ty to wywnioskowałeś? że ja tak myślę, a gdzie miłość bliźniego. Apostołowie pisząc to, przestrzegali przed nakładaniem ciężarów na pogan i przed zgorszeniem. Nie ma też tam powtórzenia zakazu, jest nauka miłości jak nauczał Jezus "Mt 19:12 Wszystko więc, co byście chcieli, żeby wam ludzie czynili, i wy im czyńcie! Albowiem na tym polega Prawo i Prorocy." Żydów gorszyło jedzenie pokarmów nieczystych, dlatego miłując bliźniego nie będę przy nim spożywał tych pokarmów choć one nie są zabronione.
"idąc tym tokiem rozumowania powstrzymywanie się od nierządu, nie przeszkadza w prowadzeniu małego burdelu," masz dziwny tok rozumowania, jak to się ma do przestrzegania przykazań porównaj co nauczał Jezus "Mt 19:18 Zapytał Go: «Które?» Jezus odpowiedział: «Oto te: Nie zabijaj, nie cudzołóż, nie kradnij, nie zeznawaj fałszywie, 19 czcij ojca i matkę oraz
miłuj swego bliźniego, jak siebie samego!»".
Na razie tyle.
Użytkownik and edytował ten post 2009-12-03, godz. 22:06