[quote] name='qwerty' timestamp='1289028190' post='139936']
Janek, prosta sprawa Jezus wypełnieniem zakonu był, więc nie czytaj prawa mojżeszowego.[/quote]
Dziękuję Ci za informację, bo ja nie doczytałem się, że Jezus nakazał spożywanie krewi. Ale jak mówisz, że nakazał i można spożywać, to gdzie to mogę znaleźć w NT? Chciałbym się upewnić. Co do Mojżesz, to nie wiedziałem, że był taki niesforny i wprowadził tyle ludzi w błąd. Chciałbym się jeszcze dowiedzieć, czy wszystko mam odrzucić? Czy co nieco mówił prawdy?.Faktycznie Mojżesz drżał przed Bogiem.
Ci z Nowego Testamentu są sprawiedliwsi nie trzęsą się przed Bogiem.
[quote] Gdzie w Nowym testamencie jest napisane że nie wolno jeść krwii? [/quote]
Mówisz, że ST był do Żydów? - to dlatego nie mogli dobrze wierzyć, bo ich Mojżesz w prowadził w błąd? Nadał im wiele nakazów, by się w tym pogubili i nie doszli do Boga? Tyle krwi zmarnowali wylewając ją do ziemi, a mieli by tyle kaszanki.
[quote]Zapewne w dziejach, kiedy wybuchł spór o to, że ludzie3 z narodów którzy stają się chrzesciajninami nie chca się na przykłąd obrzezywać. Nie musieli się poddawac obrzezaniu ale żydzi, którzy jeszcze z tradycji czytali mojżesza po synagogach czuli się zgorszeni.[/quote]
Popatrz jaki ten Mojżesz był - nie miał litości tylko znęcał się nad nimi i kazał okaleczać ludzi, a ile kazał nazabijać zwierząt, to w głowie się nie mieści..
[quote]Wtedy przyjechali apostołowie rozeznali sytuację i powiedzieli, skoro ci jeszcze czytają mojżesza, to wy weźcie i postarajcie się o te sprawy ( od bałwanów od krwii itd ) a dobrze się wam powiedzie, nikt nie będzie wam uwag robił i nikt nie bedzie zgorszony.[/quote]
Poparz jak Ci z Nowego Testamentu naśladują Mojżesz i każą także wylewać krew, i marnować tyle jedzenia, a ludzie na tym świecie głód cierpią. Ile by mieli czerniny.
[quote]Czy gdzies JEzus nakazał chrzescijanom nie jedzenie krwi??????????????
[/quote]
Nie znalazłem. A może natrafiłeś na takie miejsce gdzie by było napisane, że nakazał? Jeśli tak to podaj cytat - chciałbym mieć czarno na białym, by nie trząść się przed Bogiem jak Mojżesz stojący przed górą na którą miał wejść. Popatrz jak człowiek (Mojżesz) nadźwigał się tych tablic, a tu jak mówisz są nie potrzebne. I po co mu to było?